29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

EVROPA: Dvojí metr EU?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Charlie 19.9.2007 12:17

Re: Re: Ja richtich

R^:-D:-D:-D

Charlie 19.9.2007 12:18

V tom to je.

Myslet si o Bruselu svoje a srát na něj.  Oni sem na kontrolu nepřijedou. A když, tak potom tanky nepošlou.

janoryna 19.9.2007 13:24

Re: Ja richtich to není jen EU,

ale je to i kvalita a připravenost našich vyjednávačů. Před 13 lety jsme řekli, že žádné úlevy nepotřebujeme, jak správně řekl bruselu tehdejší premiér. Bruselu je celkem fuk, co si vyjednáme. ale když pak s něčím souhlasíme, tak ti darebáci trvají na tom, abychom dodržovali co jsem se zavázali. A my jsme na všechno nemuseli přistupovat. s těmi nerezy je to to samé.

Jap 19.9.2007 11:28

Jak mne oplachli hadici v Bulharsku

Turecke zachody na bulharskych plazich, na plazich na Zlatych Piscich ve zlatych dobach socializmu pred nekolika desetiletimi, to bylo pro mne neco nezapomenutelneho a velka legrace. Meli tam genialne vyreseno a zmechanizovano hromadne cisteni techto zachodu a delali to za plneho provozu , tedy se "zakazniky " uvnitr. Byla to nadherna socialisticka velkovyroba.

Oni meli a mozna stale maji ty zachodky na plazich budovany v blocich, muzi, zeny zvlastni blok skladajici se z chodby a jednotlivych staji ktere mohly, nebo nemusely mit vlastni dvere a ve staji byla jen litinova deska zabetonovana v podlaze, s 10 cm dirou uprostred a dvema vyvysenymi a velice uzitecnymi slapkami, protoze umisteni tech slapek, prakticky zarucovalo, ze prumerny "zakaznik", s minimalnim treningem kdyz si na slapky stoupnul, prikrcil se a vybalancoval, tak byl presne namiren na tu pomerne malou diru v podlaze . Proste tento jednoduchy kus bulharsko-balkanske technologie byl diky staletim vyvoje vybrousen k dokonalosti. Hlavni kumst spocival v tom, udrzet v prubehu procedury balanc, ztrata rovnovahy by byla vzhledem k nizke urovni hygieny katastrofalni proto bylo take nutne behem cele procedury zaroven udrzet vsechny volne soucasti odevu jako kalhoty a pripadna zavazadla ve vzduchu, protoze polozit tam neco na zem, znamenalo ze se toho potom neni mozno dotknout bez zavazneho zdravotniho rizika. Proste byla to zabava, zvladnout tu zajimavou proceduru, do niceho nespadnout a pozorovat jestli nejaky nezkuseny nemecky turista balanc ztrati .

Maler bylo ale kdyz vas tam zrovna v nejlepsim s kalhotami na pul zerdi pristihla udrzbarska jednotka, tedy jeden Bulhar s hadici, hadici velikosti neco mezi obycejnou zahradni hadici a hasicskou hadici , s dobre fungujici hubici a opravdu dobrym tlakem v potrubi.

Jap 19.9.2007 11:29

Re: Jak mne oplachli hadici v Bulharsku

Ony totiz ty cele zachodove bloky staly na sloupcich, a vsechny venkovni a vnitrni steny stavby koncily asi 50 cm nad zemi.

No a behem rusneho provozu nezkuseni zakaznici, z vyspelejsich zemi delali , mensi chyby a namisto do diry umistovali sve hromadky trosku mimo na okraj sve diry, hromaky narustaly a bylo treba je odstranit, shodit do diry a proto tento " lazensky zrizenec tyto hromadky nekolikrat za den odstranoval vysokotlakovou hadici z venku a za provozu, se zakazniky uvnitr, ostrikal celou podlahu, nekecam, . Ja sam jsem byl jednou takto prichycen a prekvapen. Proste on tu hadici namiril z venku, do te 50 cm mezery mezi stenou a podlahou stavby a prostriknul to z jedne strany na druhou. Prvni letaly papiry a potom zacalo letat vse ostatni co bylo na podlaze v celem zachodovem bloku, vcetne tech chybnych hromadek v dnotlivych staji a vsechno to pekne letalo vzduchem. Proste musel jsem potom skocit do more a umyt si nohy a sandaly. pratele, byl to zazitek na jaky se nezapomina, jeste dnes vidim toho borce s tou tezkou hadici pres rameno, ani se neobtezoval se sehnout a podivat se pod ty drevene steny, jestli je nekdo uvnitr , mohl videt pod celou stavobu na druhou stranu a videt moje nohy pod prepazkami a nohy kazdeho uvnitr celeho bloku . To ho ale nijak nevzrusovalo, pritahl tu tezkou hadici na "dostrel " a otevrel hydrant naplno.

NevericiTomas 19.9.2007 11:38

Re: Re: Jak mne oplachli hadici v Bulharsku

De fakto prispevek o h*vne, ale malem jsem se pos*al smichy. Diky ;-)R^

Carpe diem 19.9.2007 11:38

Re: Re: Jak mne oplachli hadici v Bulharsku

Bulharský turbo bidet?

Morax 19.9.2007 20:35

Re: Re: Jak mne oplachli hadici v Bulharsku

;-D;-D;-D;-D

george 19.9.2007 10:34

pozor !

Nepijte kolínskou vodu !

Ondřej Čapek 19.9.2007 10:22

Je to tak

Je tomu skutečně tak a neplatí to jenom o Řecku, ale obdobně i o jižní Francii, Španělsku a jistě i jinde, kde na předpisy EU kašlou. Já hlavně postrádám u českých politiků hrdost a schopnost obhájit naše "špecifiká". Nemluvě o "předposranosti" českých hygieniků, kteří u nás uplatňují nejenom nařízení EU, ale kdekterý nápad (koblihy, bezdotykové baterie apod.), který po nás ani není požadován.

František 19.9.2007 10:22

Vůle z Bruselu

Řekne-li pan Špidla :Toto je jasná diskriminace" platí to absolutně. Argumentů netřeba. A takových jako on je tam ze socialistické Evrpopy převaha. Rozhodnutí z vůle Strany jsou nezvratitelná..To všechno známe. Údiv není na místě. A bude hůř... cca  50%  voličů si to tak přeje....Co vadí a co nevadí je prostě relativní. Ovšem směrnice se musí plnit....

Hledajíci 19.9.2007 10:19

Vážení

Název "Rum" je na celém světě vyhrazen pitivu, vyráběnému přesně definovaným procesem a z přesně definovaných surovin. A nikdo nemá nic proti den starému guláši, ve kterém se přisady spravně rozložili. Ale proti tomu co se v mnoha českých restauracích za guláš vydává  se musí okolní svět bránit.

Carpe diem 19.9.2007 10:36

Re: Vážení

No, spíš to vypadá, že se jej přes Brusel přesně snaží definovat některé státy, které mají dosud své državy v karibiku. Slovo rum je určitě starší a nápoj z melasy cukrové třtiny jej zřejmě obdržel až časem: The origin of the word rum is unclear. A common claim is that the name was derived from rumbullion meaning "a great tumult or uproar". n;1] Another claim is that the name is from the large drinking glasses used by Dutch seamen known as rummers, from the Dutch word roemer, a drinking glass. n;2] Other options include contractions of the words saccharum, Latin for sugar, or arôme, French for aroma.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rum Půvabný je též tisíce let starý název malajského nápoje "brum", či zmínky, že Marco Polo pil něco přesně definováno ve středověkém Iránu.

gerontusinza 19.9.2007 10:00

Pane Hrdličko, malé vysvětlení.

Krajové hygienické návyky se nevyváží do zemí EU. Kdežto vámi vyjmenované produkty ano.To jste nevěděl? Ale jinak souhlasím, že nám kecají do všeho, dokonce i do toho co nám i jim netřeba....;-)

www racek 19.9.2007 9:40

rum a pomazánkové máslo?

může mi někdo vysvětlit, co má společného tuzemák s rumem a pomazánkové máslo s máslem?

Carpe diem 19.9.2007 9:49

Re: rum a pomazánkové máslo?

Totéž co mlíko s tělovým, kokosovým či sojovým mlíkem. Nebo co německá piva značená jako Pils či Pilsner s pravým plzeňským pivem.

Jo, v německu jsem si koupil nějakou značku vody "wasser", která vypadala jako minerálka. Ale byly v tom 2% alkoholu a chutnalo to divně asi jako pivní mošt

www racek 19.9.2007 10:02

Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

no jen jestli to nebyla kolínská ...

Carpe diem 19.9.2007 10:10

Re: Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

No, nebylo to daleko od Kolína. Navíc ta láce, 2 Euro za půl litru... 

Hnyk 19.9.2007 11:44

Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

A což takhle frankfurtské párky? V Česku se prodávají jen ty originální z Frankfurtu n. M?

Carpe diem 19.9.2007 12:03

Re: Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

Bylo dost křiku kolem parmské šunky a hořických trubiček. Je v tom hodně chaosu, ať si klidně existují franfurtské párky a Němci říkají pivu Pilsner. Spíš nechápu, proč nám musí EU mluvit i do věcí jako je slivovice, tedy slovu, kterému ani nerozumí co znamená.  

Hnyk 19.9.2007 12:27

Re: Re: Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

Kterému ani nerozumí co znamená;-D;-D;-D

Sliwowitz (Slibowitz, Slivovic, Slivovitz, serbisch und kroatisch šljivovica, slowakisch slivovica, tschechisch slivovice, polnisch śliwowica ,ungarisch slivovica oder oder sligovica....Bulgarien (Sliwowa.... http://de.wikipedia.org/wiki/Slibowitz

Carpe diem 19.9.2007 12:36

Re: Re: Re: Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

Slawischen Wort für Zwetschke ;-D;-D Co nám Slovanům má co pangermánský Brusel vyprávět o slivovici? PS - fotka té chorvatské vypadá jako docela zdařilá kopie "budíku" od Jelínka. 

Hnyk 19.9.2007 13:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

A proč se vlastně švestkám řiká slívy a švestkovici slivovice?;-) V Německu jsou ke koupi i švestkovice od různých lihovarů. Například tahle: http://www.fiesbrennerei.de/schwarzwaelder_zwetschgenwasser/

Hnyk 19.9.2007 13:08

A německou slivovici mají taky

http://www.kueferstube.de/spirituosen/pflaumen.htm

Carpe diem 19.9.2007 13:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

Nojo Němci, ty ještě ze slivovice udělají "švestkovou vodu" 8-o

No 19.9.2007 17:33

Re: Re: Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

Němci říkají pivu (das) Bier a Pisner je jen druh ležáku. Zažil jsem Čecha v hospodě v Anglii, který chtěl beer a ten pohled z druhé strany pultu stál za to.

Anděla 19.9.2007 12:18

Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

Pilsner je typ piva vyráběným určitým postupem. Začal se takto vařit v Plzni. To nemá označovat pivo z Plzně.

Carpe diem 19.9.2007 12:42

Re: Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

To je fajn. Můžu začít vyrábět koňak s tvrzením, že je to typ vinného destilátu vyráběný určitým způsobem a že nemá označovat koňak z oblasti Cognac?

No, spor o známky Budweiser je také půvabný.

Pavel 19.9.2007 14:22

Re: Re: Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

No, Pilsner skutečně původně označovalo jen pivo vyráběné v Plzni. Pak ale pivovary používající stejnou technologii také začaly označovat svá piva pilsner nebo pils a - a to je podstatné - Plzeňský popivovar proti tomu neprotestoval. Když pak po letech zkoušeli získat známku Pils a Pilsner pro sebe, tak jim ji odmítli zaregistrovat, že se z toho už stal obecný název druhu piva, a že se měli začít starat dřív. Naproti tomu Budvar si své známky hlídá nepřetržitě. To je rozdíl mezi neznámkou Pils a známkou Budvar.

No 19.9.2007 17:41

Re: Re: Re: Re: Re: rum a pomazánkové máslo?

Pokud ho prodají Anheuser-Busch, tak dlouho nebude. Navíc je grafická ochranná známka vázaná na slova "národní podnik", takže z Budvaru stačí udělat akciovou společnost a známkové spory mohou začít znova.