19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EVROPA: Cvrčka prosím ne

V dobách, kdy vypukl hlad anebo dokonce hladomor, naši předkové konzumovali chrousty (Melolontha melolontha). Ovšem s rozvojem zemědělství, a tím i s koncem hladomorů se u nás chrousti používali pouze ke krmení slepic anebo kachen.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novak 20.4.2023 8:26

To by mě zajímalo kde jste k takovým ústřicím přišel. V Praze na náplavce prodávají několik odrůd (možná ani ne odrůd, možná se liší jen místem sběru) a na tvrdou a neukousnutelnou jsem nenarazil ani jednou.

Ke kaviáru a olivám jsem se musel taky projíst, napoprvé nic moc. Až časem se člověk naučí tu zvláštní chuť poznat a vychutnat si ji.

L. Písařík 20.4.2023 17:59

Přímo v Bretani, čerstvě vybrané ze sítí farem, asi byly příliš čerstvé a potřebovaly odležet. Ale v Praze je možné všecko, dokonce i přesný čas tam odbíjí o vteřinu dřív.;-)Rv

V. Novak 20.4.2023 13:42

Košenila je přírodní barvivo, získává se extrahováním z vysušených těl samiček červce nopálového (Dactylopius Coccus). V kosmetice je můžeme nalézt ve rtěnkách, očních stínech nebo šamponech. Drahých rtěnkách...

Kód E120.

L. Písařík 20.4.2023 17:50

Ano, vím o tom. Ale nikdy jsem neviděl ten chléb rozkrojený - nazýval se nopálový chléb. Třeba to bylo využití odpadu po vyluhování barviva.

F. Navrátil 20.4.2023 7:10

Komu chutnají cvrčci a mouční červi, ať si je dopřává do sytosti. Ale ať nás proboha Brusel nenutí konzumovat potraviny s příměsí dotovaných mletých fujtablíků. Opět se opakuje jako kolovrátek situace, kdy se zavádí sebevětší pitomost jen proto, aby ideologicky spřátelená parta mohla pobírat dotace.

V. Mokrý 20.4.2023 7:12

;-):-)

J. Lukavsky 20.4.2023 6:45

V každé zemi mají jiné potravní zvyky. V muslimských zemích by nejedli prase nebo psa, v Číně ano, v Indii někteří nejedí krávy... v Ázii ale je konzumace hmyzích larev docela běžná a není důvod se nad tím pozastavit. Docela rád zkusím ty cvrčky a pokud to shledám dobrým... proč ne? Pokud vím tak nás nikdo nenutí a je to jen a jen na mě co si z Menu vyberu. Tatarák je také pro některé fuj, syrové maso, nebo polykat živé ústřice? Francouzi je milují. Inu "proti gustu - žádný dišputát", pravil pan Otec z Babičky. J.L. end

J. Pokoutný 20.4.2023 9:16

Pokud je to dobrovolné a nějaký blb z toho neudělá povinnost jako u elektromobilů, proč ne.

L. Hančar 20.4.2023 6:33

Ono to s těmi broučky dopadne jako se vším. Nějakých 7 milionů hloupých oportunistů si u nás zase okusí nějaké to hmyzí žihadélko a postupně opustí konkurenční přírodní prostředí v souladu s evolučními zákony na rozhozenou imunitu. Je nás tady moc. Stádních pitomců.

V. Hellebrand 20.4.2023 4:42

1) už jste někdy třeba smaženého cvrčka zkusili ? Jde jenom překonat blok v hlavě, možná by jste zjistili, že je vynikající

2) ten článek je blábol člověka, který neví o čem píše , uvidíme za 5 let, potraviny z hmyzu budou daleko více rozšířené

3) hmyz lidé konzumují od doby , kdy ještě byli opice a ještě nevyhynuli

4) nejvíce mě pobavila zmínka o alergii. Osobně znám dost lidí, kteří mají alergii na lepek a světe div se, lidstvo jí potraviny z pšenice dál.

J. Krásenský 20.4.2023 5:17

Když Vám to chutná, nic proti tomu nemám. Rád bych si však sám vybíral, co sním.

V. Mokrý 20.4.2023 6:25

R^

R. Langer 20.4.2023 5:35

Ehm, a co tím jako chcete říct? 8-o

V. Novak 20.4.2023 8:28

Řekl bych, že to, že ten článek je blábol.

I Vlk se utne...

L. Písařík 20.4.2023 7:13

Většina lidí alergii na lepek nemá, ty, kteří mají, jsou nemocnía musí mít speciální stravu - vím, jde do peněz. Ale nevidím důvod proč přestat konzumovat Chleba nebo rohlíky.;-)

V. Novak 20.4.2023 8:30

Většina lidí nemá alergii na chitin. Ti, kteří ji mají, mají halt smůlu a nesmějí ani hmyz ani krevety.

Chudáci...

L. Harvánek 20.4.2023 7:15

pokud jde o alergii, kde máte záruku, že alergie na cvrčky není? Pokud jde o alergii na lepek, nikdy dřív jí tolik nebylo. Zkuste hádat proč?

P. Sura 20.4.2023 8:26

Vy něco víte? Zkuste aspoň naznačit....!

V. Novak 20.4.2023 8:34

Alergie na cvrčky samozřejmě existuje, je to alergie na chitin - na seznamu jsou hned podčíslem 1 "Potravinami obsahujícími lepek" - číslo 2 jsou "Korýši a výrobky z nich". A číslo 3 vejce...

Alergiky lituji, ale to je vše.

V. Novak 20.4.2023 8:42

Že by lepší diagnostika?

L. Novák 20.4.2023 8:59

Jo, za 5 let nás "ZELENÉ DOTACE" na "POKROKOVÉ POTRAVINY" a propaganda ;-O přesvědčí, že máme jíst i to, co nedává ekonomicky ani z pohledu kvality výživy žádný smysl. A hovězí se bude zakazovat, protože "CO2, dusík a metan"... Že hmyz jako termiti (a jistě i mnoho dalších druhů) globálně produkují velké množství metanu - prý až 10% světových emisí! - zatím ještě k zeleným vypláchnutým hlavám nedorazilo... ;-D

Počkáme, uvidíme... :-P

V. Mokrý 20.4.2023 2:42

No, když si to v Bruseli schvalují, tak by měli jít příkladem a jíst pouze to, co chtějí vnutit lidem v EU !

O. Zuckerová 20.4.2023 2:04

Vřelý souhlas! Důvod nadiktované konzumace havěti samozřejmě není proklamovaná "záchrana planety", ale test míry zotročení populace. Po hmyzu mohou také následovat kravince, po nich lidská lejna... a my to budem šupat, třeba s tatarskou omáčkou... jestli to nebude urážet Tatary...

V. Mokrý 20.4.2023 2:39

:-)

O. Uživatel 20.4.2023 7:07

Uživatel požádal o vymazání