8.2.2023 | Svátek má Milada


Diskuse k článku

JEN TAK: U vody chutná

Základní věc, kterou budete potřebovat, je přenosná udírna. I když jsou už dnes některé typy v prodeji. Já jsem ji nahradil obyčejnou hliníkovou krabicí na svačinu, do které je potřeba vložit rošt (například malý kousek pletiva). Rošt musí být asi dva centimetry nad dnem. Stačí okraje pletiva předem ohnout.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krátký 5.12.2022 12:26

Moje zkušenost s přípravou ryb čerstvě nalovených : je to už strašně dávno - bylo mi 8-12 let, když jsem měl od rodičů volnou ruku ve vaření na chatě - na mini ohništi ve stráni - zde : v zemi vyhrabaný kanál od ohniště a zakončený plotnou ze dvou litinových tálů ze starého sporáku a zakončeno komínkem z jedné plech roury půl metru dlouhé - na té plotne jsem vařil v hrnci pudink a pod dobroty a když to dohořívalo tak jsem do toho komínku zavěsil nasoleného a v oleji ( v másle ) tlouště a zavřel cihlou topeniště - po 10-15ti minutách delikatesa - příští rok mi bude 80, tak to zkusím znovu - krásný den R^R^R^

R. Polášek 5.12.2022 8:12

Uzení v nějaké malé krabici je nesmysl, trefit to chuťově správně je složité a proces uzení je velmi nestálý. Když udit, tak udit dobře a to je možné pouze v dostatečně velké udírně s dostatečnou dávkou suroviny, masa, ryb atd na uzení.

A když už tady máme uzení a v předchozích dílech jsou grundle, případně se diskutuje o uzení všelijakých drobných plevelných ryb, tak podle mne má dost smysl udit právě takové drobné rybky. Ty rybky se nejdřív musí naložit do laku, aby se prosolily a kostičky v nich zkřehly a ptom udit.

A jinak na uzení jsou dobré tučné ryby. Třeba z levnějších tolstolobik, potom kapr chytaný v čistých jezerech, který se nemusí zbavovat hladověním bahnité chuti jako vánoční kapři a tudíž má v mase obvykle dost tuku, potom třeba sumec nebo úhoř...

M. Pecina 5.12.2022 7:32

Nejlepší je udělat rybu na másle. Jen ji předtím lehce posolit a posypat kmínem, nic víc není potřeba. A úplně nejlepší je to samozřejmě v pekáčku v troubě než na pánvi; Máslo dát na ryby a mírně podlít...

H. Kotaz 5.12.2022 7:59

Ano.

K uzeným rybám nesmí chybět slivovice.