2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

JEN TAK: Sága o biftecích plus recepty!

Bifteky, tak jak je popisuje můj kamarád a veliký znalec pochoutek a dobrůtek všelijakých, Michal „Drobek“ Málek v knížce Světová barbecue kuchařka – vám objasní všechno, co byste o nich chtěli vědět a báli jste se zeptat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 12.10.2022 14:15

Já jsem v minulé zimě najel na Český (Moravský) vesnický stejk. Koupil jsem totiž horkovzdušnou fritézu, teda defakto minihorkovzdušnou troubu s chlazeným odkapem vypečené šťávy a tuku.

Špalek masa o rozměrech průměru tak 10 cm a výšce taky tak, třeba vepřová kýta, se prostě naloží jako na uzení, nasolí a případně počesnekuje. A nechá v chladu pořádně prosolit a pustit tekutinu, aby se zahustilo, tak 14 dní až měsíc. Déle už je to zbytečné. (tekutina, masívně slaná se použije na přípravu polévky.) Potom se prostě upeče horkým vzduchem, při cca o něco vyšší než "hranolkové" teplotě, při takových 160 st C tak aspoň hodinu, lépe tak hodinu a až 30 minut. Horní část špalku masa se před pečením seřízne do rovna nebo mírné prohlubně a párkrát během pečení se tam dává vepřový tuk, který prosakuje masem nebo se tam položí vepřové sádlo nebo špek, který se do masa postupně vypéká. Nechá se vychladnout a potom se konzumuje jaké tenké nakrájené plátky na chleba nebo s čerstvým rohlíkem. případně ještě s trochou sádla nebo i čerstvého kvalitního másla.Vyzkoušel jsem na dvou špalcích vepřové kýty, které díky nějakým zvláštním okolnostem, kýta napajcovaná nějakou slabou marinádou a opatřená snítky tymiánu coby nějaký nový výrobek , byly k dispozici v supermarketu se slevou nějak 50 % za nějak 70 Kč za kilo (předválečná cena) Letos v zimě budu dále zkoušet.

E. Novotny 12.10.2022 22:51

Kristepane.

M. Krátký 12.10.2022 6:25

balzám na mou duši - v poslední době jsou v TV uváděny desítky kuchařským umělců, z nichž většina servíruje na talíři mini porcičky ( 1,5 lžíce ) něčeho snad jedlého ale k najezení to není ani náhodou - a ve finále přes tu mikroskopickou porci položí křížem dvě stébla pažitky - a jsou na ten nesmysl ještě pyšní - a mě kručí v břiše dál :-)

R. Kupec 16.10.2022 3:36

a když tam nedá pažitku tak zašpiní talíř barevnými cákanci, hold umění v kuchyni a mě kručí v břiše dál 8-o