6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

JEN TAK: Rakušané nám rozumějí

Třeba v Anglii. Angličané proti Čechům obecně i osobně většinou nic nemají. Tedy pokud vědí, že nějací Češi vůbec jsou. Většinou znají jen Rusy a hlavně Poláky. Ale chovají se obecně vstřícně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sura 25.10.2022 13:04

No moment Starý Vlku! Jak to dopadlo?? anglicky neumím, ale co je na MAK tak podezřelého? Doufám, že kamaráda s omluvou pustili?

R. Dubravský 25.10.2022 15:37

Mák se jako potravina používá jen ve střední Evropě. Všude jinde na světě je to surovina k výrobě opia a dalších drog a léků.

P. Sura 25.10.2022 15:45

Díky, rozšířil jste mi všeobecné vzdělání. Já to zatím věděl jen o houbách ....

R. Polášek 25.10.2022 19:32

On ten středoevropský kulturní mák jsou vyšlechtěné odrůdy či dokonce druhy, které narkotika téměř neobsahují. Na rozdíl od toho opiového máku. Narkoman, co by u nás nařezával makovice našeho máku, by se při tom z té závislosti spíš uzdravil než aby se zfetoval a zničil.

D. Uhlár 25.10.2022 19:39

Nemáte úplně pravdu, nažezávají se zelené makovice a používá mléko z nich. Ovšem co to dělá a jakou to má sílu, to netuším.

J. Prečuch 25.10.2022 22:37

Existuje takzvaný technicky mak a potravinářský . Ten technicky je určeny pro olej , nestřeží se jeho chuť ( je horší hořký ) ani opaty . Potravinářský je ten nás mňam . Papaverin se získává ze suchých makovic moje zahoracka babička jej podávala v sedmdesátých letech do Slovakofarmy Hlohovec . Přes výkup .

R. Polášek 26.10.2022 9:20

A to ještě je mák bílý a mák modrý. U nás se kdysi za dob mého mládí mák pěstovali pro svou potřebu v každé druhé rodině a to nejvíc mák bílý. Co jsem viděl, běžně se třeba přiséval do řádků s krmnou řepou.

R. Polášek 26.10.2022 9:15

Však ano, nařezávají se zelené makovice a to bílé mléko, co z nich prýští, zaschne a zhnědne a potom se sbírá jako přírodní zdroj morfinových látek neboli opium. A surovina na výrobu drog - hlavně heroinu. Heroin je jinak derivát morfinu, chemicky diacylmorfin, potom je třeba kodein, tam je tuším dihydroxymorfin a vlastní chemický základ - morfin, ten zpaměti neznám. Výroba heroinu pak spočívá v tom, že se z toho přírodního opia coby směsi nějakými rozpouštědly vytáhne právě ten morfin a jeho deriváty a takzvanou acylací působením kyseliny octové nebo anhydridu kyseliny octové se dosáhne onoho diacylmorfinu.

Ale jak jsem napsal výš, náš mák, i ten k jídlu i ten technický je vyšlechtěný tak, že v tom mléku je těch morfinových látek velmi málo. Ještě méně ho je v suchých sklizených makovicích, ale suché makovice se dají snadno zpracovat rozpouštědlem a získat tak morfinové látky i z této suroviny.

Mák používaný na produkci opia je úplně jiná odrůda nebo rovnou úplně jiný druh máku. A v té šťávě má těch morfinových látek tolik, že se jeho pěstování na opium a potom na heroin třeba v Afgánistánu vyplatí.

D. Uhlár 26.10.2022 14:30

Super, děkuji za poučení, už si to ze školy až tak moc nepamatuju. Myslel jsem to ale tak, že i u nás různí jedinci nařezávají a sbírají mléko z makovic. Na některých statcích se dokonce hlídalo. Takže to vypadá, že naší nařezávači/sběrači to dělají zbytečně ;-D. No měl jsem ten dojem, ale nebyl jsem si jistý, tak jsem nechtěl chytračit. Pěkný den.

R. Polášek 25.10.2022 11:05

Tak knedlík s mákem a ještě k tomu s povidly ? To se přece mlátí, knedlík musí být buďto s mákem , s cukrem a politý rozpuštěným máslem nebo s povidly s cukrem a politý rozpuštěným máslem. Ale ne dohromady.

J. Kaltenbach 25.10.2022 13:00

Kynutý knedlík s povidly sypaný mákem je výborný 😎, kupuju hotové, balené v Kauflandu v Německu. 😊

P. Pospisil 25.10.2022 15:18

Knedlík s povidly JEDINĚ sypaný mákem (+ mletým cukrem a přelitý rozpuštěným máslem), to je jediná přípustná alternativa :-)

Ovšem vyšší level (ale to netuším, jestli v rakouských hospodách mají) je kynutý knedlík plněný švestkami A mákem (nebo v nouzi směsí povidel a máku, ovšem švestky jsou víc), sypaný mákem a cukrem a maštěný sádlem.

R. Polášek 25.10.2022 19:28

Mně by to asi nejelo. Možná bych i z příboru vzal nůž, ty knedlíky od máku pečlivě oškrábal, snědl ty části knedlíků s povidly a potom zbytky knedlíků snědl s tím mákem.

Dokonce kdysi se u nás v rodině normálně jedly knedlíky s povidlovou náplní bez cukru, pouze ochucené roztopeným máslem, a to byla teprve sladkokyselá až nakyslá lahoda. Když tehdy nebyla ještě na švestkách u nás šarka, tak plody na stromech švestek domácích sice zrály už ke konci srpna, ale hodně jich zůstávalo až do opadu listů do října. A ty švestky mezitím nabraly cukrů, takže byly úplně slaďoučké. A když se obraly a daly do hrnce na povidla, ta byla i bez přislazování úplně sladká. Povidla potom ve špajzu v chladu ztuhla a vyloučily se v nich krystalky cukru, které křupaly, když to člověk jedl. A když se taková povidla dala do knedlíků , ty knedlíky se hotové a horké nakrájely a polily horkým máslem nebo dokonce ještě nakrájené v kastrolu a s tím máslem trochu opražily, tak to byla lahoda. Ta máslová chuť omastku zkombinovaná s trochu kouřovou švestkovou chutí a k tomu švestková nakysle sladká chuť! To knedlíky posypané mletým mákem a cukrem a polité rozpuštěným máslem, to je chuťově úplně jiné jídlo. Jídla, která se vůbec kombinovat nepotřebují, protože sama o sobě jsou dobrá. Stejně jako knedlík s tvarohem a cukrem politý rozpuštěným máslem, třetí výborné jídlo.

P. Pospisil 25.10.2022 22:06

No jo, i naše malá země může nabídnout kulturní rozdíly. U nás byla (a je) kombinace povidla s mákem (vlastně u nás jsou to "trnky s makem") součástí -v některých případech dokonce naprosto neoddělitelnou- hned několika jídel, takže i u kynutých knedlíků je to pro mne naprosto přirozená volba. Dokonce v té zmiňované kombinaci švestky s mákem uvnitř a mák s cukrem zvenku je to pro mne to, čemu se říká kynuté knedlíky. Akorát to u nás teda nejsou kynuté knedlíky, ale pěry, ale to už je víceméně vedlejší :-)

V. Kuhaj 25.10.2022 10:41

Rakušani možná, Starý Vlku. Ale co Rakušan, ten nám taky rozumí?

E. Novotny 25.10.2022 5:43

Jak kteri Rakusani. :-)