2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

JEN TAK: Bary a muffiny

A když mluvíme o mléku, nesmíme zapomenout na „mléčné bary“. Kde jim je konec! Chlebíčky, dortíčky, zákusky a hlavně, přátelé, hlavně koktejly. Nejvíc šly na odbyt jahodové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kučer 17.10.2022 20:38

Jahodový koktejl jsem si dával nahoře na Václaváku vedle koně kde byl mléčný bar. Dole v automatu koruna zase prodávali vynikající černé pivo. Dohromady s koktejlem to samozřejmě nešlo tak jsem to střídal.

L. Písařík 17.10.2022 15:32

Před více než 60ti lety se vyskytoval v Brně naproti nádraží "mlíčňák", kde jsme si dávali loupák a kakaho, pochoutku nadmíru ceněnou v tom, že tehdejší loupáček byl opravdu loupáček a nikoliv jeho současná zmršená napodobenina.

R. Polášek 17.10.2022 20:34

Jestli myslíte ten na levém rohu, když člověk stál k nádraží zády a díval se směrem na staré Brno na ulici, co vedla na tuším dneska Masarykovo náměstí, tak to nebyla ani tak mléčná jídelna jako přímo "velkobufet " Dalo se tam koupit k jídlu téměř všechno, od těch mléčných salátů a chlebíčků přes všelijaké smaženky, obložené chleby, zákusky až po klasické bufetové polívky a hlavní jídla. A k pití totéž , od mléčných nápojů přes kofoly, limonády , minerálky až po pivo. Mohlo tam naráz svačit tak 50 , snad i 100 lidí.

R. Polášek 17.10.2022 20:36

A ten bufet tam byl ještě před 30 lety v "plné síle". Skončil nějak až po Sametu po pár letech.

J. Pospíšil 17.10.2022 13:56

K mléku lze jistě jíst i rum.

R. Polášek 17.10.2022 16:06

Mlíko s vodkou nebo slivovicí je takzvané Medvědí mlíko . S rumem nevím, to jsem myslím nezkoušel.

J. Berger 17.10.2022 9:44

Lépe než šálky a lžíce je používat gramy a ccm. Je to přesnější.

V. Kolman 17.10.2022 12:35

Pravda, přesnější to nejspíš je.

Ale ukažte mi "paní domu", která používá raději gramy a ccm, nežli šálky, lžíce, trošky a hrstky.

Nežli umazat odměrku měřenou substancí (to zní hrdě:-(), je pohodlnější vzít lžíci a rovnou potřebné "kydnout do mísy" tou lžící, kterou už nejspíš drží v ruce.

Berte to ovšem pouze jako poznámku kuchařského antitalenta-technika;-D;-D;-D

L. Písařík 17.10.2022 15:29

Bylo by přesnější, leč kuchyně není chemická laboratoř aby bylo nutno substance přesně odměřovat. Jak psáno jinde, lze přidat i rum, ovšem tady jsou zásadní nedostatky v tom, pečením podstatná složka rumu zmizí, snad by bylo lépe přidávat rum až těsně před konsumací.