1.12.2022 | Svátek má Iva


Diskuse k článku

JEN TAK – Balada o „volském oku“ a vlašském salátku s rohlíčkem (1)

Tuhle jsem musel do nemocnice na kontrolu. Znáte to. Většinou. Pokud čtenář nezná obřad pravidelné návštěvy odborného lékaře, bude se jednat pravděpodobně o osobu mladšího věku nebo není ženská.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Novotny 5.9.2022 21:41

Zde je rčení: " You are what you eat."

J. Vala 5.9.2022 20:43

uz asi 15 let se vi, ze vysoky cholesterol je dedicny, a i kdyby nemocnydedicne zatizeny se zivil jenom destilovanou vodou, tak s ho snizi o 10-15% (vetsinou je potreba snizeni tak o 50 % a vice). Cholesterol u takovych lidi vznika hlavne v jatrech, a to treba i z cukru.....z toho vyplyva, ze je potreba hlavne polykat moderni prasky a dietu tak "obcas"

E. Novotny 5.9.2022 21:39

Není to tak úplně pravda. I lidí, kteří nemají tu genetickou kondici pořád můžou vyvinout predispozici k vysokému cholesterolu nebo rizikové prvky k takové kondici.

J. Vala 6.9.2022 8:40

neni pravda. pokud vyrazne nezvysite telesnou hmotnost nebo si neznicite jatra pomoci C2H5OH, tak bezna skladba stravy i s zivocisnymi tuky neni pro cloveka s puvodne nizkym LDL skodliva (mysleno pro vznik onemocneni koronarnich tepen atd) . Clovek s vysokym LDL muze pit jenom destilovanou vodu, ale LDL nesrazi vic nez o 15%

E. Novotny 5.9.2022 19:19

Jeste poznamka: v jednom vejci je 1.6g saturovaneho tuku.

Ve 100g slaniny je to 14g. !

J. Jurax 5.9.2022 18:13

No jo no, zlatá rada je žer co ti chutná, ale nežer toho moc.

F. Zrcek 5.9.2022 16:30

Mohu vás uklidnit, Starý Vlku, momentálně už zase vajíčka na cholesterol nevadí. Ale určitě se to za čas změní podle budoucích nejnovějších poznatků lékařské vědy. Myslím, že minimálně posledních 4000 let se lékaři předhánějí ve snaze doporučit svým pacientům tu nejzdravější stravu a opírají se přitom o vědu. Škoda, že každý další pokrok obvykle neguje ty předchozí zaručené poznatky.

Nová je jenom snaha léčit dietou i planetární klima, to Hippokrates ani Paracelsus opravdu ještě neznali.

E. Novotny 5.9.2022 17:04

Pan Vlk se nezdá být nějak rozrušen cholesterolem ve vejcích, popisuje jen ty, kteří kážou vodu a pijou víno. :-)

A skutečně krásné popisuje labužnickou radost nad vajíčky na špeku. No zjistilo se postupně, že tuk ve vejci neobsahuje vysoké procento saturovaného tuku, jenž je ve vysokém procentu v mléčných plnotučných produktech. Tedy vejce ano, ale nesmažene na špeku, bohužel. Pro kardiaky to platí obzvlášť.

Jinak, jak píšu dole, dříve Atkins a nyní Keto prokázali v jejich dietách, že proteiny, konzumovány separátně s vynechvanim cukru a carbs, kupodivu nemají na srdce negativní účinky. Máte pravdu, že se to zase může měnit a přijdou na to, že ten nasyeny tuk škodí i separátně, napr. Atkinse to nakonec kleplo rovnou na ulici.;-)

E. Novotny 5.9.2022 17:06

naycený tuk

E. Novotny 5.9.2022 17:07

nasycený tuk ;-D;-D

F. Zrcek 5.9.2022 18:20

Taky oceňuju to autorovo barvité líčení smažení volských ok na slanině a pevně věřím, že jejich občasná konzumace nikoho přiměřeně zdravého nezabije. Ostatně myslela si to i ta paní docentka (pokud šlo o ni samotnou). Varuju spíš před extrémisty, kteří každé sousto přepočítávají na kalorie (vejce slepičí kolem 150 kcal) a přesně si přečetli, co jim v čem škodí a jaké blívajzy naopak prospívají.

Například někde mám vyčteno, že ženám víc voní vegani, ale zase v průměru vydrží míň než masožravci. Tak si vyberme.

J. Tulejová 5.9.2022 7:16

Pane Vlku, vy jste to tak barvitě a voňavě napsal, že jsem slintala, ačkoliv to také nemůžu jíst. Neměla bych. Sorry jako.

T. Novy 5.9.2022 6:16

Já tedy nejraději “otevírám’ vejce úderem těžšího velmi ostrého nože.

Říznutí cca čtvrtiny až třetiny obvodu skořápky bez poničení žloutku je dobrý start nového dne.

E. Novotny 5.9.2022 0:57

Nic ve zlem, pane Vlku, ale kdybyste se tech dietnich navodu drzel, mozna byste na cardiologii nesedel a 'necuchal' zmazena vejicka doktorky, co se je kvuli svemu cholesterolu jako bajby muze lajznout. ;-)

E. Novotny 5.9.2022 1:35

Nic ve zlem, pane Vlku, ale kdybyste se těch dietních návodu držel, možná byste na cardiologii neseděl a 'necuchal' smažená vějička doktorky, co se je kvůli svému cholesterolu jako bejby může lajznout.

Posílám to podruhé, poprvé to vyšlo bez oprav a bez diakritiky, sorry.

A dodávám, že jsou lucky lidí, jímž se cholesterol nehne ani při špatně životosprávě, většina ale na to doplatí těžce a zdravotní systém pak následně na to doplácí taky.

E. Novotny 5.9.2022 2:52

A do třetice: podle posledních výzkumu ( a to trvá už několik let) prý vejce a tuk v nich samy zvyšování cholesterolu nezpůsobují. Důležité prý je, jak jsou připravovány. Pokud se smaží na másle nebo spoustu oleje, pak prý hlavní co cholesterol zvýší jsou právě ty tuky.

Naprosto chápu Váši oblibu vajec na slanině a líbí se mi i Váš neodolatelný popis toho zažitku, ale háček asi bude právě v té voňavé slanině.

E. Novotny 5.9.2022 5:15

A napadla mě další možnost. Možná doktorka je na KETO dietě. Důvod, proč má nízký chol i když ji tuky. Dieta na proteinech a zatím žádné negativní zdravotní dopady nezaznamenaný. Pacientům ji asi předpisovat nemůže, údajně problémy s ledvinami a zažívací komplikace.

E. Novotny 5.9.2022 5:46

Nezaznamenany negativni srdecni nasledky (cholesterol atp.).

V. Vlk St 6.9.2022 0:01

Liebe Frau Novotny, ony jsou i jiné nemoci srdce nežty zapřičiněné cholesterolem:-P