29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiří 10.2.2009 17:57

Jen pozn.

"stáčení osy kyvadla" to snad ne! Spíše snad roviny kyvadla. Chápu že  je to těžké vyjádřit exaktně krátkou větou, já bych to neuměl..

krmič 10.2.2009 14:36

Re: Galileo a kyvadlo

Galileo ale objevil zákony volného pádu. Což bylo taky docela troufalé - podle Aristotela, jestli se nemýlím, padá dvakrát těžší předmět dvakrát rychleji. Galileo podle legendy shazoval předměty z šikmé věže v Pise, ale je to prý asi jenom opravdu výmysl.

Ludva 10.2.2009 14:13

Re: Za pokus o vraždu

Giordano Bruno měl výborný nápad, že hvězdy jsou další slunce s panetami a že vesmír je nekonečný. Jako spekulace to bylo v té době vynikající. I když představit si konečný prostor je taky makačka.

Ludva 10.2.2009 13:38

Re: Poznámka k velkému třesku

Já mám problém i s tím reliktním zářením. Podle údajů (i když je třeba ve Wikipedii velká chyba)byl vesmír tvořen v té době velmi zředěným plynem (plasmou) hlavně z vodíku a hélia o teplotě 3000 K. Takže by měl spíše zanechat čarové spektrum vodíkohéliové plasmy než spojité spektrum absolutně černého tělesa. A vlnová délka se každopádně prodloužila více než tisíckrát (nepřímo úměrně souvisí s teplotou). Vychází mi, že v době 300 tisíc let po velkém třesku, kdy došlo k oddělení reliktního záření, musel být pozorovatelný vesmír pod horizontem událostí.Ještě by to možná vyšlo, pokud by k prodloužení vlnové délky stačilo objemové rozepnutí.

Roman Šula 10.2.2009 13:16

Re: Poznámka k velkému třesku

Zrovna na údaje ve Wikipedii bych až tak moc nespoléhal. Navíc celkovou hmotnost CELÉHO vesmíru je obtížné zjistit, máme jen údaje o pozorovatelné části vesmíru, tedy přibližně o kouli o poloměru přes 13 miliard světelných let. Průměrná hustota baryonní hmoty ve vesmíru je přibližně jeden atom vodíku v krychlovém metru plus temná hmota tvořící řádově desetinásobek hmoty viditelné. Takto můžeme zjistit hmotnost viditelné části vesmíru, ale protože neznáme celkový objem vesmíru, a ten může být teoreticky i nekonečný, nemůžeme ani zjistit celkovou hmotnost vesmíru.

Ludva 10.2.2009 12:57

Poznámka k velkému třesku

Udělal jsem si několik kupeckých výpočtů z údajů Wikipedie o vesmíru: Celková hmotnost 3. 10na 52 kg. Z toho vychází Schwarzschildův poloměr takové hmoty přes  4 miliardy světelných let. Inflačním rozepnutím se tato hmota musela dostat přes tuto hranici, jinak by skončila jako černá díra. Ovšem hustota této hmoty v kouli o Schwarzscildově poloměru je neuvěřitelně nízká asi 10 na -26 kg/m3. Toto má být kompaktní hmota zanechající reliktní záření ? To se mimochodem prodloužilo zhruba tisíckrát (odpovídá poklesu teploty z 3000 na dnešních 2,7 K). Tady si nejsem jistý, zda se vesmír rozepnul délkově, pak by musel mít rozměr přes 4000 miliard svět.let nebo objemově do odhadovaných 78 mld.sv. let. Nějak mi to nehraje.

Roman Šula 10.2.2009 12:41

Re: Galileo a kyvadlo

Oprava: Tak to opravdu nebyl Galileo, ale Foucault, nějakým způsobem jsem si ty dva splet.

Roman Šula 10.2.2009 12:34

Re: A přece se točí

I dnes toho bez důkazů projde, stačí když je k dané věci politický nebo mediální tlak.

Roman Šula 10.2.2009 12:32

Re: Za pokus o vraždu

Do Tibery? V Benátkách? Trocha zeměpisu by neuškodila. Bruno byl vydán inkvizici Benátskou republikou na dlouhý nátlak Říma. A rozhodně v inkvizičním soudu bylo hlavním tématem jeho učení, nikoliv jeho prohřešky proti dobrým mravům, nejenže byl prchlivý a občas někoho fyzicky napadl, ale konkrétně v Benátkách to byl vyhlášený pijan a svůdce žen.

karlik 10.2.2009 11:27

A přece se točí

To si vymyslel o sto let později Giuseppe Baretti, a Galilei musel odvolat, že to jsou these)dokázaná fakta)a přistoupit na to, že to je jen hypotéza. Dnes by mu to bez důkazů taky neprošlo

karlik 10.2.2009 11:21

Za pokus o vraždu

byl Bruno taky souzen. Hodil svého učitele do Tibery. Kdyby nebyli poblíž rybáři, byla by to vražda

Roman Šula 10.2.2009 11:20

Re: Proč zrovna letošní rok?

Proč cenzura? Před třemi lety bylo pouze přesněji definováno, co je to planeta, a Pluto tyto parametry nesplňuje a bylo tedy zařazeno do nově vytvořené kategorie trpasličích planet. Společně například i s do tehdy největší planetkou Ceres, takže v současnosti je největší známou planetkou Vesta. Toť vše.

Roman Šula 10.2.2009 11:17

Re: Galileo a kyvadlo

Galileo si pověsil v jakémsi chrámu ke stropu kyvadlo, které na konci mělo hrot, a při každém kyvu udělalo do písku pod kyvadlem krátkou čáru. A zjistil, že rovina kyvu se po krátké době stočí. Jinak uvádět osu kyvu nebo rovinu kyvu je v zásadě jedno, protože osa kyvu je na rovinu kyvu vždy kolmá. Aspoň by tedy být měla.

Jan Novotný 10.2.2009 10:51

Galileo a kyvadlo

S tím stáčením osy (přesněji asi roviny kyvů) kyvadla se mi to nezdá. Aspoň v Dialogu, který jsem poctivě přečetl, o tom nic není. Rotaci Země tam Galileo vyvozuje z existence pasátů (což je v zásadě pravda, i když argumentace není dokonalá) a přílivů a odlivů (což nefunguje, protože v tom je podstatný gravitační zákon, který Galileo neznal). Kdyby Galilea napadlo to kyvadlo, byl by to argument jako hrom a jiste by jej pouzil. Jak se ale zdá z literatury, napadlo to az Foucaulta v 19. století.

Jan Novotny 

ranbow 10.2.2009 8:48

Proč zrovna letošní rok?

Tipnu si - třetí výročí zrušení Pluta jako planety. Bude se ve vesmírné cenzuře pokračovat?