Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Crossette 5.7.2019 19:08Liko, díky za připomenutí, bez netové nápovědy... bych se do roku netrefila, ale alespoň Soluň jsem věděla. Kostel mě napadl jen ten v Resslovce, na jiný si z hlavy nevzpomenu. Není jejich sousoší na Karlově mostě? Nechci podvádět a dívat se, ale myslím, že tam je. Byla to zmínka o ovocném koláči a protože je pátek, tak přidám svoji zkušenost. Jelikož jde o použití receptu z netu, nemohu to napsat jako svůj Mlsotník. Letos jsem už 2x byli na sběru borůvek. Většinu jsem jich rozvařila, ale hodně zůstalo čerstvých v lednici. Chtěla jsem zkusit jiný koláč, než jsem dosud dělala (vždy vlastně jen piškotová bublanina s borův.)a hledala jsem na netu. Českých receptů je tam spousta, převažují ty s tvarohem a drobenkou. Z nich mne zaujal tenhle : https://tinyurl.com/yxbzopxb Koláč byl fakt výborný, už jsem ho dělala 4x (naposledy nedávno když tu byla švagrová, která si ho polovinu odvezla s sebou). Koláč je z lineckého těsta, takže křehoučký a hlavně dlouho vydrží čerstvý a křehký (oproti kynutému, nebo mému piškotovému – to borůvky brzy promáčí). Po prvním pečení jsem ale udělala jednu změnu. Normální tvaroh tu není, takže jsem dala jedno balení "cream cheese". Jenže z těch 250gr byla moc tenká vrstva, v koláči se chuť skoro ztratila (vzhledem k velikosti plechu). Tak jsem pak už dávala rovnou dvě balení cream cheese a tedy i 2 vejce a víc cukru (dala jsem si předem změknout na pokojovou teplotu) a pak všechny přísady společně vyšlehala. Vychlazené lin. těsto jsem rukou roztlačila na plech 30x26 na tenčí vrstvu (tak 1.5-2cm), koláč je z toho velký. A pokračovala podle receptu. Jen do drobenky jsem přídala asi půl lžičky skořice. Mohu doporučit! |
Z. Lika 5.7.2019 20:43Re: Liko, díky za připomenutí, bez netové nápovědy... Ano, sousoší věrozvěstů je na Karlově mostě, a další jim zasvěcený kostel v Praze je v Karlíně. A ten recept vypadá opravdu dobře! |
Z. Yga 5.7.2019 18:46Bratří ze Soluně Je to hezký svátek, mám ho ráda. Pokud se mluví o jejich sochách, tak nejprve mi vytane to sousoší na Radhošti a pak dřevěné v malé slovenské vesničce Radava (tam vůbec bylo dřevěných soch!) https://yga.rajce.idnes.cz/2013_Radava_a_Podhajska_-_galerie_lidoveho_umeni_pod_sirym_nebem/#Radava_19.jpg |
T. Zana 5.7.2019 15:25O.T. S dovolením přidám nějaké fotky :-) https://1234zana.rajce.idnes.cz/Stromovka_3.7.2019 |
J. Ptáček 5.7.2019 14:34Šťastná Morava Jako nenáviděný rodilý Brňák píši: Zaplať pánbůh, že Velká Morava skončila, díky Maďarům (Hunům) a z dalších důvodů, a že jsme se kolem roku 1030 dostali mezi české země. Tedy do západního křesťanství. Taky jsme mohli dodnes bydlet v zemljankách, ti šťastnější v kolektivních bytech se společnou sprchou a hajzlíkem a doteď třeba psát tím jejich klínovým písmem. |
Z. Lika 5.7.2019 16:58Re: Šťastná Morava Nu ano, z dnešního pohledu je to opravdu sporná akce. Ale Rostislav byl v nějaké konkrétní situaci a dělal, co mohl a co považoval za nejlepší. |
Z. Tečka 5.7.2019 10:21Soluň Soluň je krásné městečko v Řecku, plné památek, bohužel jsme tam byli jenom jeden den, na památky málo. A na Bílou věž jsem nevylezla. V Řecku je najdete pod jménem Thessaloniki. Kostely Cyrila a Metoděje znám v Praze jen dva: jeden je onen smutně proslulý v Resslovce a druhý je u Karlínského náměstí. Ale určitě jich bude víc. Ale proč je určen jejich svátek právě na dnešek, to se přiznám, že nevím. |
Z. Jenny 5.7.2019 11:47Re: Soluň ....proč právě dnešek?... Protože to lépe vyhovovalo liturgickému kalendáři římskokatolické církve a nakonec se to už vžilo. Ale správné to není,pravoslaví oslavují v květnu a den jejich vyslání (C+M) je v březnu. |
Z. Lika 5.7.2019 16:53Re: Soluň Jenny, výborně! |
Z. Jenny 5.7.2019 10:16.... a kdybyste si chtěli poslechnout zvuk ,nádherný zvuk hostýnských zvonů,které se rozléhají na kilometry a kilometry do okolí, pusťte záznam lidského umu a krásy dohromady. :-) https://www.hostyn.cz/imag/13_01/zvony_hostyn.mp3 |
Z. Jenny 5.7.2019 9:39Díky Krásné monumentální sochy svatých Cyrila a Metoděje jsou umístěné před vchodem do svatohostýnské baziliky,na horním konci žulového schodiště . V r.1864 zhotovil kroměřížský sochař Ant. Tomáš Beck na objednávku bystřického čtenářského spolku, který vedl farář Bernard Reger. Sochy vysoké 220 cm, osazeny na čtyřhranném podstavci a ukotveny na posledním peadestalu žulového schodiště. Materiál – jemnozrnný maletínský pískovec. První renovace byla doložena již v r.1869, následující v r.1910 v souvislosti s budováním schodiště. Poslední restauraci prováděl sochař Lendr z Prahy v r.2000. Zdroj,web sv. Hostýn Přeji všem krásný sváteční den, beru ho jako den osvěty lidu slovanského. :-) |
Z. Lika 5.7.2019 9:52Re: Díky Jenny, moc pěkné a zajímavé, díky. |
P. Flener 5.7.2019 9:36včera v hospodě se hádali..... že prý správně česky se říká "zvěrozvěsti" a ne "věrozvěsti". |
Z. Lika 5.7.2019 9:48Re: včera v hospodě se hádali..... Kristepane :DDD Ale je fakt, že jsem si musela při psaní taky dát pozor. |
Z. Yga 5.7.2019 18:29Re: včera v hospodě se hádali..... No to není nic nového - to tvrdila moja mamka panu faláři už ve druhé třídě na hodině náboženství (:o)) - ještě že se nespletla a neřekla zvěrokleštiči (ty si uměla představit, narozdíl od bratrů Soluňských) |
T. Zana 5.7.2019 8:25Hmmm Tak něco vím a něco ne... Budu se muset dovzdělat :-/ |
Z. Xerxová 5.7.2019 8:02hezký sváteční den hezký sváteční pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ... Dneska je v plánu sklidit rybíz a přetvořit ho v džem. |
Z. Lika 5.7.2019 9:54Re: hezký sváteční den A co koláče, máte rádi rybízové koláče? Já moc, ale někdo je nesnese kvůli zrníčkům. Totéž prý s malinami. Za syrova mám nejradši černý rybíz, toho dokážu spořádat větší než malé množství. Tak příjemné vaření, dneska už to teploty dovolují. |
T. Zana 5.7.2019 11:43Re: hezký sváteční den Já dělám rybízový koláč s tvarohem (dolů nějaké těsto, co dům dal, na to tvaroh a na tvaroh rybíz). Není to špatné :-) |
Z. Lika 5.7.2019 16:54Re: hezký sváteční den Zano, je to moc dobrá a vděčná kombinace. Tenhle koláč by si dali i věrozvěsti. Hm, jestlipak tu už tehdy byl rybíz? |
Z. Xerxová 5.7.2019 17:52Re: hezký sváteční den u nás celé léto jedou rybízáky klasické - tj. kynuté těsto a spousta kyselého rybízu. Na vrch drobenka. Tvaroh nedávám - jen ovoce. |
Z. Tečka 5.7.2019 10:51Re: hezký sváteční den Já půjdu omrknout keříky černého rybízu. Letos to vypadá nějak bledě, loni ho bylo tolik, že jsem si udělala kromě koláče i několik skleniček marmelády. Josta je už skoro zralá. Bude snad aspoň na ten koláč, co jsem dala na Hady. Švestek taky moc nebude, strom - keřík asi odpočívá. Loni jsem nevěděla, co s nimi. Chtěla jsem zkusit povidla, ale letos nebude z čeho. |
Z. Tečka 5.7.2019 17:02Re: hezký sváteční den Tak koláč už se peče. :) |
T. Zana 5.7.2019 18:01Re: hezký sváteční den Černý rybíz v "původním stavu" nějak moc nemusím. Ale na koláči nebo jako zmrzlinu, to už je jiná :-))) |
Z. Lika 5.7.2019 7:58Přejí dobré ráno a hezký sváteční den. A všem Cyrilům a Metodějům (Metůdům) příjemné jmeniny! Dnes je tu docela příjemné počasí, dokonce pod mrakem. Kdyby trochu, zahradnicky zapršelo, přišlo by to vhod. V parku je zákaz kouření! Policista mě napomínal, i když jsem tam seděla u stolku na terase osvěžovny, s bytelným krytým popelníkem po ruce. Tak holt až pořádně zaprší... nebo napadne sníh :-) |
T. Zana 5.7.2019 8:27Re: Přejí dobré ráno A v Paříži jsi nekouřila? |
Z. Lika 5.7.2019 9:47Re: Přejí dobré ráno Ech,v Paříži? Nějak se nechytám... ale když jsem tam byla, tak jsem opravdu nekouřila :D |
Z. Kytka 6.7.2019 8:16Re: Přejí dobré ráno Jéééžiš, že by Lika podpálila Notre Dame??! :-O |