18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

Z DRUHÉHO KOPCE: Klukovské vzpomínky 169

Buřtostánky byly skutečným fenoménem. Byl to náš záchytný bod, když jsme se rozjížděli do svých domovů po plesech nebo koncertech. Všichni jsme měli strašný hlad, protože v Lucerně buď jídlo nebylo vůbec, nebo bylo předražené, a proč utrácet za jídlo, když to málo,co jsme měli, se dalo zkapalnit!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 10.2.2012 5:48

2 autor

Ještě jste zapoměl oblíbený buřtstánek v průchodu Slovanského domu. Tam jsme končili, jdouce z Obecňáku.

Kamarád přistoupil k okénku a pravil: "Prosil bych porci čápa." Kupodivu bez řečí dostal buřta.

P. Novotný 8.2.2012 0:42

A taky jídelna pro metaře

v autobusu na nábřeží. Když jsme dělali brigádně metaře (přes noc) a měli jsme hlad, byla možnost zajít do takového speciálního jídelního autobusu na nábřeží. K jídlu tam byla asi čtyři jídla na takových alobalových táccích, které vám ohřáli - již dlouho vzpomínám, jak to vlastně ohřívali, mikrovlnka nebyla, tak snad elektrická trouba. Jídlo asi za 5,- Kčs - v noci to byla ňamka. Tuto osvěžovnu jsme využívali i mimo brigádnickou činnost, když jsme táhli okolo z nějaké pařby nebo plesu. Kupodivu nás nikdo nevyháněl.

J. David 7.2.2012 15:37

Kdysi, za diluvia...

Jezdívali jsme z "venkova" do Opletalky fasovat lesnické svršky. Pak jsme vyrazili na Václavák a kousek doprava dolů. Bylo tam řeznictví s "baštárnou" ve sklepení. Přehršel lahůdek, od dršťkové, kotlového ovaru po špekáčky a echovního Staropramenu. Vždy jsme se "napráskli" s chutí, možná proto, že nám "venkovanům" nebyly domácí zabíjačky cizí. Pražáci, vypadlo mi, jak se to jmenovalo. No prostě kouzlo, i když by se z něčeho dnešní hygienici dle EU dienstreglammá zmrcli.

Dnes je všechno dle EU syntetické, špekáček či klobása je jakási amorfní hmota v kutisinové šprcce, která s masem má společné pouze to, že jí okolo masa snad pouze nesli. Ale bylo by to na dlouhé povídání. I ten Staropramen je EU blivajz. Ale asi "na stáro" mám jiné chutě a svěrače již mi nefungují, jako zamlada, abych zvládl blivajzy dle EU norem. Jinak omluva, nějak mi to nedalo.

P. Krasny 7.2.2012 16:34

Re: Kdysi, za diluvia...

No tak tomu se rikalo - pokud mam na mysli to co Vy - jeskyne.  Takovej klenutej sklep oblozenej malejma modrejma kachlickama.

Ale neni vsem dnum konec, neni treba zoufat.  Treba v Jecny prodavaji v reznictvi davelske uzeniny a ty jsou jedna base, take jsem nasel skvelou vyvarovnu na Vytoni - nad lekarnou - kde delaji drstkovku, jakou jsem ani U Rozvarilu v dobe nejvetsi slavy nemel.    Je treba opustit centrum a dobre ceske jidlo se najde.

J. David 7.2.2012 17:37

Re: Kdysi, za diluvia...

Omluva, nejsem Pražák, abych kvůli dobré dršťkové polívce projel v MHD kilčo. Pravda, stavil jsem se někde v Modřanech v krčmě. Na dotaz jsem dostal odpověď putykáře: "jo, máme tu blejčo, a to stojí za vyližprdel". Tak jsme si ho dali, k tomu Bráník a byla spokojenost. Jo, to bylo před dvěmi decenii. Dnes si dáte EU lečo, a to Vám zrychlí krok. Samý separát, syntetické buřty, etc.

F. Nerad 7.2.2012 17:09

Re: Kdysi, za diluvia...

Když jsem byl v Praze na intru v Panské ulici, na Václavák to bylo kousek. A když nám v menze v Opletalce nechutnalo (občas se to stalo), tak jsme korporativně vyrazili na Václavák na klobásku ke stánkům. Později při služebních cestách do Prahy patřila návštěva "jeskyně" k samozřejmostem, protože se tam dalo dobře a lacino najíst. K zahození nebyla ani Jihočeská restaurace vedle Dětského domu na Příkopech. Jo, kdeže loňské sněhy jsou.

P. Krasny 7.2.2012 20:54

Re: Kdysi, za diluvia...

Jo, jihocesi a nebo treba jen do Pansky na pivo a tlacu na stojaka:)

P. Krasny 7.2.2012 12:39

Hlavně správně umístit vinu

za všechno zlé můžou američani připadně ruská mafie - jen češi nikdy za nic nemůžou.  To na tom pražským magistrátě taky seděj američani a ne češi?

V. Němec 7.2.2012 9:35

a je to tady

Čtěte: Nicolai Lilin: Sibiřská výchova. Rozprchli se po celém světě a jed je tady!

I. Kudrnová 7.2.2012 9:05

Stánky, nájem,elektrika,nové stánky

Necháváme se našimi magistráty obecními úřady městskými úřady zašlapovat do díry. Oni dostávají krásné peníze za úřednickou práci za rozhodování o nás bez nás. Dovolují si ještě vydělávat  pro sebe myslím  pro úřady magistráty městská policie. Jednou už jim platíme platy, zdravotní sociální  atd. Co to je, že oni vydávají povolení k nájmu stánků těm co mohou dát nejvíc, my nemůžeme, Protože takovej nájem na Václáváku nemůže Čech zaplatit. Co to je dát to těm, co dávají nejvíc. Já jsem si vždy myslela dát  vše do nájmu na zkoušku na rok a to dát těm, co nejvíc lidí  od nich nakupují,  jsou s nimi spokojeni,  pochopitelně platit daně v Česku. Další problém elektrika. N e n í    možné podnikat v malém, s tak vysokým placením    elektriky, vody a jiné energie.  Vím o čem mluvím. Proto naše  podniky potravinové jsou na tom tak, že se prodávají co ciziny. A o tom  se pořád mluví, že maminky s malými dětmi by mohly chodit pracovat na půl úvazku. Všichni by byli rádi, ale ti zlí podnikatelé jim to neumožní. Maminka na půl úvazku má 8 tisíc hrubého, ale zdravotní a sociální m u s í  platit celé tzn. cca 2600 sociální, zdravotní 1110,--  To znamená  4 290,-- ještě daň ze mzdy, to nyní nespočítám, Tak se podívejte, co ta česká žena by v tom stánku měla a vůbec všude kam by přišla pracovat. To nemluvím, co dá za hlídání.

K. Pořická 7.2.2012 0:47

Svatá pravda pravdoucí!

A těch tramvajáků,co si tam  Na Špejchaře, ...v noci ,před křižovatkou zastavilo, koupilo buřta a jelo se dál