1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

Z DRUHÉHO KOPCE: Klukovské vzpomínky 167

Po roce 1990, možná o něco později, se tento ondy běžný produkt stal nedostatkovým. Tak jako před tím nebyly k mání konzervy od společnosti Heinz (možná snad v Tuzexu, ale tam jsme nechodili), tak najednou zmizely tyto skvělé konzervy od bulharských soudruhů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Nykodýmová 25.1.2012 1:31

Jó hlavně mládí je pryč

Při tom všem vzpomínání mi přišlo,že naše děti budou taky na chutě svého mládí jednou vzpomínat.A taky budou říkat:pamatujete?

Z. Kulhánková 24.1.2012 19:30

Re: Před a po 89

Bydlím v zapadlém městečku na tichomořském pobřeží a v každém z našich tří supermarketů mají slušný výběr dovážených francouzských a italských sýrů včetně gorgonzoly a roquefortu. Tlačenku má německý řezník jedna radost a polský pekař peče krásný voňavý chleba, jaký už v ČR dávno nenajdete.

Z. Kulhánková 24.1.2012 19:27

Re: ... ještě něco

Jó, chatka, po té jsem se mohla utlouct! Nicméně nutno podotknouti, že 10 Kčs tenkrát představovalo velmi slušnou hodinovou mzdu a oběd v menze stál 2,40!

Z. Kulhánková 24.1.2012 19:25

Re: Před a po 89

Nebo ještě lépe se smetanovou omáčkou?

M. Rafnik 24.1.2012 16:44

... ještě něco

Pamatujete na výborné ruské konzervy tresčích jater o váze 1/2 kg a ceně 4 Kčs? Nebo krabí konzervy CHATKA za 10 Kčs?

Jinak p. Čechu děkuji za tento i další Vaše příspěvky. Jsou vždy osvěžením v šedivé nudě. Přeji Vám mnoho zdraví a těším se na další.

T. Šmilauer 24.1.2012 16:08

Pište, pane Čechu!

Vaše vzpomínky hladí po duši a přenášejí nás do dob, kdy jsme byli mladí.

M. Hoblík 24.1.2012 15:42

Na druhou stranu ale mohu říct,

že k nám několikrát v roce jezdili z Rakouska příbuzní mé babičky a ti nám vozili výtečné salámy; stejně tak dobré a kvalitní jako ty dnešní z hypermarketu. No a odváželi si za to od nás punčochové kalhoty a dětské oblečení a naše podřadné potraviny a jiné...

P. Krasny 24.1.2012 13:19

Re: Před a po 89

Toz to ja v cechach americky uzeniny vubec nepostradam. Vsak je michaj z krocana a hoveziho a buhviceho.

Jezdim k mistnimu reznikovi, kterej umi debrecinsky parky a polsky klobasy skoro tak dobry jak davelsky. Treba kielbasy od Hillshire maji sladkou prichut. Co je ale uplna tragedie je situace v smradlavejch sejrech - jen limburger a jeste fuska ho najit.

A tlacenky ty uz vubec neexistuji nebo decentni chleba taky neni bezne k mani.

R. Šimek 24.1.2012 13:08

Re: Před a po 89

Poslechnou, nevědí, kde bych sehnal dobrý košer vepřové ve vlastní šťávě?

V. Valčuk 24.1.2012 11:09

Co mi také chybí...

    jsou mléčné bary.Pamatujete ? Jako venkovský kluk,který "vyrostl na krávě"jsem skončil ve městě. A tato bohulibá zařízení mi nahrazovala produkty naší Stračeny. A za přijatelné ceny.

 A skutečně nahrazovala-protože kvalita všech vstupních surovin byla 100%. To mohu odpřísáhnout,protože jsem s jednou z tamních kuchařek dlohá léta kamarádil. A chodil k nim do "baru" ještě se svými dětmi.

J. Novak 24.1.2012 9:31

Před a po 89

Ony ty konzervy před rokem 89 měly také docela jiný obsah, holt se nehonil zisk za každou cenu. Vepřové ve vlastní šťávě bylo z vepřového, nikoliv jenom, sádlo, kůže a kdo ví co ještě pomleté. Taková KDP - pro neznalé sada vojenských konzerv s jednodenní dávkou potravin obsahovala vynikající vepřovou i hovězí konzervu, mj., dnes na to nejsou schopni sehnat dodavatele, protože to musí obsahovat nejméne 60% masa. A lečo bylos moravskou klobásou z masa, dnes vám do toho dají sojový párek. Co bylo, bylo, dnes máme v potrevinách nejhorší svinstvo, co se kde ve světě najde. Kdyz jsem v Čechách, stýská se mi třeba po vynikajících párcích, co dodává u nás ve Státech třeba Hilshire Farm. S tím svinstvem, co se prodává dnes tady, se srovnávat nedají. A pokud chci v USA garanci kvality? Je to jednoduché, stací hledat Kosher - židovské organizace si kvalitu hlídají velmi dobře. A cena - většinou nižší, než za to svinstvo, co dostanu tady.

K. Chochola 24.1.2012 8:34

Konzerva

která mu vyloženě chybí je Antipasta. Byla tam rybička, kousek tuňáka a oliva, samozřejmě také zelenina. Pokud mi to napadne tak i po ní pídím, leč marně.

Jinak byla také konzerva "bowle" ale už nevím jak se to přesně jmenovalo a tím jsme se jako méně zletilí opíjeli, když jsme se učili kouřit.

P. Hlosta 24.1.2012 7:14

Norma, to je to vysvětlení

Za socíku bylo všechno normované. I to hospodské jídlo mělo normu pro celé Československo a muselo v jídle být přesně na gram všechno včetně soli. Jinak by to bylo okrádání spotřebitele v socialistickém vlastnictví. A tak mělo každé jídlo všude stejnou chuť. Maximálně bylo připálenější, neprovařené ap. protože se nedodržela technologická norma, která určovala přesný postup přípravy.

Normy ve výrobních podnicích určovaly přesně suroviny i technologie a pokud nebylo zboží vyrobeno přesně, pak hrozil i kriminál za rozkrádačku. Kradlo se i přesto. Třeba salámy šly z výroben do obchodu po namočení v lodnách, aby se zvýšila jejich váha, když si zaměstnanci museli "ušetřit" pro sebe domů. Víte jak teče ze salámů, tak to je přesně o tom.

Dnes, dnes je to jináč! Výrobce z kůží, šlach a ořezů vyrobí na supermašinách melanž a tu jako "masný produkt" klidně přiznává na etiketě. Zaměstnanci mu nic neodnesou domů a celý zisk z okrádání jde firmě. Pokud v obchodech se namočí salámy do lodní, pak je to pro zisk majitele obchodu a ne pro zaměstnance. Zkombinujete-li "masové produkty" s namáčením salámu do vody, pak se získá odporný výrobek dřívějším neporovnatelný. Dokonce jsem se dočetl, že jsou přípravky, které v uzeninách vodu nasakují a nepustí ji, čímž se zvedá váha maximálně. Do jídel se přidává glutaman sodný a na etiketě je označen jako přípravek zlepšující chuť. Zlepšuje skutečně, protože tato chemická sloučenina má tuto vlastnost v účincích na chuťové pohárky a tělo se dožaduje další takové chemie samo od sebe, aniž by mělo hlad. Prostě droga.

Je množství fint jak okrást spotřebitele. Tzv. "přírodně identický" znamená, že s původním nemá naprosto nic společné, jen se tomu vzdáleně podobá co do chuti, či vůně. Je na tom stejně každý druh vyrobené potraviny. Třeba chleba už pradávno není chlebem, leč jen pekařským výrobkem. Stejně je na tom rohlík, či vánočka. Kdyby totiž se mělo začít vyrábět podle původních receptur, starých norem, výrobce by nezbohatl. Prostě tržnost! ;-)

A. Richter 24.1.2012 6:46

Sovětský pohraničník ve v.š.

je k zakoupení v Albertovi ( cca 55 Kč, ten za 40 je asi mongol - nebrat ), rybí salát jako před převratem Varmuža ( až kupodivu i v nějakém testu asi 15 různých subjektivně i objektivně nejlepší ), v Globusu kupuju ( když mají ) žervé bílé i s kapií v kostkách, které nechává Danone i Lučinu o dvě délky za sebou. Na fazole si netroufnu, ale my kupovali činské. Popřevratové lečo jsem koupil asi 4x - hnus. Bodejť když je přiznané složení sterilovaná paprika a rajský protlak.

Hezký den přeju.    :-)

J. David 24.1.2012 5:22

Re: Nádhera, dík za vzpomínky!

Ale bylo v nich alespoň maso a ne ten blivajz, co ta nynější, byť lahůdková pixla osahuje. I ty špekáčky ve vyšší cenové kategorii, to se nedá ani opéci. Scvrkne se to a vyteče z toho jakýsi hnědý sojový sajrajt, který pomalu uhasí ohniště. I můj pes se nad tím ofrňuje. Jinak kdysi na čundrech, do jednoho kotle konzervy všeho druhu, štětiny nevadily, do druhého dva litry čúča (2x8 Kčs) a litr Rumu (okolo 55 Kčs). Společně zkonzumováno, docela "trhavina".

Kdysi v menze (pod kulaťákem v Dejvicích), koštovalo to tehdá 2.40 Kčs, docela jsme se nadlábli. Jen ten syntetický čaj se musel vylepšit vlastním Rumem tuzemským, nebo špiritusem vyfasovaným na laboratorních cvičeních z analytické chemie.

M. Krátký 24.1.2012 4:06

moje řeč

taky mi to chybí, bydlel jsem v Bulharsku služebně 7 roků. kolikrát se mi ale stalo, že sami Bulhaři ty naše bulharské pochoutky ale vůbec neznali, vůbec na místním trhu nebyly, vyrábělo se to tam, ale dodávalo jen k nám, nebo do NDR a pod., viz cigarety Clea - hezký den

Z. Jaromír 24.1.2012 3:11

To mi je divné,

ale asi mě paměť klame, my si s kamarády na trampy kupovávali rovněž fazole za 4 koruny a něco, ty však pocházely z Maďarska, a jsem téměř přesvědčený, že jiné k dostání na zač. 60. let ani nebyly. Pro spaní pod širákem byla jejich konsumace bez nebezpečí...

V. Vlk 24.1.2012 0:24

Milý pane Čechu

jen poznámka: Jméno Todor je vyslověně bulharské -odkud byl ten bratranec - Bulharsky "bratovčet" ? Jo a ty fazole byly skutečně lahůdka, receptura jak o bulharské "majky" (česky matky) či "baby" . A to lečo s klobásou ,ta lahůdka mých čundráckých let! S chlebem ohřáté v ešusu u ohně ,někde u Sázavy, na Brdech, na Týřově, na "Židově strouze" u Bechyně ...ach to ztracené mládí .Ach ty fazole a to lečo s klobásou! Kde jste...kde jste ???? V pr...

Z. Kulhánková 24.1.2012 0:08

Nádhera, dík za vzpomínky!

Taky jsme v sobotu v menze dostávali jako studenou večeři trenčiansky párek s fazulkou, pamatujete? Čínským vepřovým konzervám se říkalo "sovětský pohraničník ve vlastní šťávě", někdy byl i s příčeskem, když špatně sedřeli štětiny.