18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

VE VZDUCHU: Čechoviny 38

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
berengar 24.6.2008 18:46

hahahahaha

;-D uz davno jsem se nepobavil tak jako pri cteni techhle prispevku ...... absolutne bezkonkurencni delikatesa!!! CSA byly svetove aerolinky (letal jsem hodne, od jakarty az po new york a nemuzu rict, ze bych si byl kdy stezoval ... jo to byly doby :-D), ale dnes jsou na tom stejne jako ostatni dopravci. v budoucnu (300 $ za barel nafty?) budem asi fakt litat na bioplyn a pokud se budem chtit na palube nasytit, tak musi mamina holt usmazit ty obligatni rizky ;-D.

se soudruhy, kteri ovladaji cizi slova, je vzdycky velka prca. delal jsem leta v rohlase a muj sefredaktor rad prekladal prispevky ze zahranicnich pramenu. pri jedne prilezitosti mel v textu flexi, ze kdosi byl "spoutan korsetem svych predsudku". koumak koumal a protoze z satniku sve stare vedel, ze korsety se uz nenosi, prelozil "byl spoutan podprsenkou svych predsudku". ja to tak dostal nacisto pod mikrofon - a uz jsem nedocet. to pak uz nepomoh ani kaslak ......

zdravim vas soudruzi ....... ;-D

Dan Svoboda 27.3.2008 22:18

Lufthansa

Pro všechny co si stěžují na Lufthansu mám radu. Zaškrněte si "asijské vegetariánské jídlo." Není to blaf, co se skládá z oschlé syrové zeleniny, je to velmi dobré jídlo typu vietnam/thajsko. I nevegetariání si pochutnají.

arny 2.3.2008 18:34

Ke školení v krytu CO na starém letišti

Mám také jednu historku z těchto školení někdy kolem roku 1960. Soudruh, tentokrát major, přednášel o ochraně v případě výbuchu atomové pumy a několikrát ve své řeči zdůrazňoval potřebu otočit se o 180 stupňů od směru výbuchu. Jeden z přítomných radiomechaniků to už nevydržel a zeptal se soudruha majora, zda to musí být přesně 180 stupňů-odpověď zněla "čím víc, tím líp" a školení skončilo za všeobecného veselí přítomných. 

kingB 28.2.2008 16:52

JJ

V roce 90 jsme byly v SSSR na  leteckém zájezdě. Poslední tři dni jsme Endiaron zakusovaly jidlem a  nastoupily jsme do IL-62 ČSA, a dostaly knedlo- vepřo- zelo, které nám skutečně chutnalo, hned bylo po "hnačce". Určitě to bylo lepší než sovětské jídlo v kamenných hotelech.

Na tehdejších tratích Aeroflotu jsme dostali maximálně stakan H2O.

kája 28.2.2008 22:58

Re: JJ

Ano, my taky. 4.50 hod. letu z Moskvy do Jerevanu v roce 77, a protože to nebylo 5 hodin, dostali jsme jen malý plastový kalíšek vody. Jinak pane Čechu, i když letadlům nerozumím a lítat se dost bojím, vaše Čechoviny čtu moc ráda. Těším se na knížku.

kik 28.2.2008 13:42

Jidlo

Pred par lety jsem letal dost casto sluzebne do Londyna hlavne s BA a obcas taky s CSA. Navic jsem mel moznost porovnat jidlo v business u BA, Lufthansy a CSA, kde zadny zasadni rozdil nebyl. Pokud ale porovnam economy, tak CSA porazilo BA vetsinou na hlavu. Navic u CSA byly i po 11. zari kovove pribory, ktere bylo na rozdil od tech plastovych i pouzitelne;-D Ale jak rikam, bylo to pred cca 2-3 lety, tedy pred Lasakovou 'ozdravnou' kurou.

Jarda 28.2.2008 14:23

Re: Jidlo

Letel jsem asi pred sesti tydny s CSA do Barcelony a mile mne prekvapilo, ze pribory byly kovove (mezi cestujicimi nespise nebyl nalezen potencialni terorista :-) ). Jinak souhlas, co se tyce jidla byvaly CSA perfektni.

Jeste vzpominam na let s Lufthansou, kdy letuska mne a souseda (Inda) pozadala, jestli bychom si nepresedli, ze by nase mista potrebovala pro rodinu s miminem (mam pocit, ze jsme sedeli v rade 43 uprostred, pred ni je stena s uchyty, na ktere se da povesit postylka, viz http://www.seatmaestro.com/airplanes-seat-maps/lufthansa-boeing-747-400-74p.html). Samozrejme jsme si presedli (na rozdil od americkeho paru, ktereho se zeptala napred). No, myslim, ze v bussiness class se nemeli ani z poloviny tak dobre jako my. Jo - Indove opravdu nejedi kravy, ale vodku muzou, a hodne :-).

dvd 28.2.2008 11:45

Ukradeno z www.viditelnymacek.cz

---politický socialistický management v čele s podrždeštníkem Jaroslavem Tvrdíkem se nám zatraceně nevyplatil. Spekulace při jeho jmenování pravily, že jeho úkolem je zabezpečit nákup airbusů nikoliv boeingů a zajistit tok peněz pro lidi kolem a za Lidovým domem. Zda se mýlily, posuďte sami: nakoupilo se 12 nových airbusů, využívaných jen na 59 % a jen v roce 2005 se vyplatilo externím !poradcům! 330 milionů korun.

Břeněk 28.2.2008 10:44

Šetřit na jídle je asi celosvětový trend

i když nevím, jak to teď vypadá s věhlasnými jihoasijskými společnostmi jako Thai Airways a Singapore, už roky jsem neměl tu čest s nimi letět. Ještě dnes si živě vzpomínám, na "hostinu" v roce 1978 u Cathay Pacific  na trase Hong Kong - Bangkok, a ještě neuvěřitelnější pohoštění u Thai Airways v roce 1980 na trase Taipei  - Tokyo (a to jsem letěl ekonomickou třídou!). S British Airways jsem letěl na podzim 2006 do Tokya, tam to bylo s jídlem  v pohodě, asi kvůli tomu, že většina cestujících byly japonci a ti mají jiné nároky na službu než evropané, ale na cestě zpět z Tokya jsme taky trochu hladověli, sice oběd v pohodě a chutný, ale k večeři jen jakési "snacks" a tím "spadla klec". Mimochodem, tenkrát jsem si řekl, že s BA již nikdy více na interkontinentální let, ono sice skoro všechny společnosti mají sedačky v ekonomické třídě "napěchované", ale tak, jak to bylo u BA (pomalu horší než sardinky), jsem do té doby ještě u mezikontinentálního letu nezažil a to už mám mezikont. letů za sebou pěknou fůru. Ale zpět k jídlu, myslím, že zhoršení jak kvality tak kvantity jídla na palubě je způsobeno snahou konkurovat nízkonákladovým společnostem, neboť většině cestujících ze segmentu ekonomické třídy jde v první řadě o to, aby letenka byla co nejvíce lacina, služby a jídlo jde v prioritě  do pozadí. U business class je to o úplně něčem jiném, tam společnosti nemusí hledět na konkurenci nízkonákladovek a tam je právě jídlo a služba ten největší konkurenční prostředek.  I když taky existují společnosti, jejichž business class catering stojí za starou belu.

jan hájek 28.2.2008 9:32

košer jídlo

Dovolím si ke košer jídlu: jde žid okolo uzenářství, uvidí vepřovou šunku a dostane na ni hroznou chuť. Tak vejde a poručísi: ukrojte mi 10dkg z tamtoho husího stehna a ukáže na šunku. Prodavačka se diví a říká, že je to vepřová šunka ne husí stehno, ale žid trvá na svém, že chce kus právě tamhletoho husího stehna. Až přijde majitel a podá mu šunku pravíc: tady je ten nejkrásnější kousek husího stehýnka z chrochtající husy.

K. babák 28.2.2008 14:46

Re: košer jídlo

Žid: Dejte mi 20 deka tady té ryby.

Řezník: To je ale šunka.

Žid: Já jsem se neptal, jak se ta ryba jmenuje!

Šnek 28.2.2008 9:26

tak přestane košer jídlo vyžadovat a rychle se stane bezvěrcem.

Kopretino, Harpyje, Olšere, kde jste! Zatočte s ním!!!

Borek@exil 28.2.2008 20:53

Re: tak přestane košer jídlo vyžadovat a rychle se stane bezvěrcem.

Židé mohou jíst nekošer jídlo, když není zbytí. Judaismus od nich nevyžaduje smrt hladem, když není po ruce košer.  

Šnek 29.2.2008 13:51

Re: Re: tak přestane košer jídlo vyžadovat a rychle se stane bezvěrcem.

Jistě, ale chytré to není tak jako tak.

Pavel 28.2.2008 8:58

Dort z vepřového

No, ten dotaz, jestli není dort z vepřového, není až úpně od věci. Do mnoha druhů poctivého pečiva se dává vepřové sádlo. Ale pravda je, že to masově produkované asi obsahuje jen ty umělé parodie tuků.

My jsem měli ve firmě pár Indů, a větší část z nich byli hinduisté (co nesmí hovězí). Ti u nás jedli to nejlevnější, většinou bílý jogurt s chlebem. Radši jsme jim neprozrazovali, že ty levné jogurty jsou nastavované hovězí želatinou, kdyby se to dozvěděli, asi by spáchali rituální sebevraždu,

Borek@exil 28.2.2008 20:50

Re: Dort z vepřového

Třeba by to přežili. Moje kolegyně Roma si v práci pochutnávala na hamburgeru. Tak jí povídám: Roma, seš hindu?...Ona , že jo. Povídám jí: A co ten hamburger, to je čistý hovězí. Roma požvejkala co měla v puse a povídá: I am a bad hindu...(jsem španná hunduistka) a pokrčila rameny. Smáli jsme se pak oba.

RobertR 28.2.2008 8:41

Bohužel,

znovu musím připomenout, jak tu již dříve psal pan Neumann, že je veliký rozdíl mezi ČSA před Tvrdíkem a po něm. Nyní to s tím jídlem na palubě ČSA je mnohem slabší. Lufthansa nebo KLM jsou stále ještě horší, ale Turkish Airlines nebo ukrajinský Aerosvit jsou ke svým zákazníkům mnohem přátelštější. Škoda.

Homolka tobolka 28.2.2008 10:28

Re: Bohužel,

to je pravda ,ČSA podává hrozný blafy (prosinec 2007),proti nim jsou i Tunisani se svým Halalem létající hotel

Petr 28.2.2008 10:33

Re: Bohužel,

Nelítám směrem na východ, a tím pádem nemůžu posoudit "východní" destinace, ale na západ od nás máte sice pravdu že ČSA je mnohem "slabší", než bývalo, na druhou stranu u mě je pořád jednou z nejlepších leteckých společností (teda co se týká jídla ;-P) A pro všechny, co nemají ještě zkušenost - LUFTHANSA skutečně je, vzhledem k cenám, které je schopná si účtovat, jednou z nejhorších společností, jaké jsem kdy poznal 8-o Co osobně ale mohu vyvrátit, je kvalita KLM - jednou přes atlantik, několikrát po evropě a nikdy jsem si na jídlo nemohl stěžovat ani v nejmenším R^

Chris Kelvin 28.2.2008 13:18

Re: Bohužel,

Tvrdíka Vám neberu, to je neschopnej hochštapler, ale s tím jídlem nemáte pravdu. Letěl jsem několikrát před Tvrdíkem i po něm, oběma směry (na východ i na západ), ale jídlo a služby na palubě ČSA byly vždy vynikající. Jistý pokles jsem zaznamenal dlouho před Tvrdíkem, kdy asi ČSA ukončily snahu o vstup do nějaké aliance, kdy zmizel alkohol zdarma v jakémkoli množství a supervýhodné ceny bezcelního nákupu na palubě (paradoxně i při návratu), ale jídlo si svou úroveň podrželo.

Heinz Guderian 28.2.2008 8:19

Jiný pán se znalostí cizích slov

Na policejní škole v ... učí pan plukovník .... Údajně vynikající kriminalistický technik. Párkrát jsem ho zažil v akci, když jsem byl na nějakém semináři, kam byl pozvaný. Tento pán jezdí autem "Micibuši", identifikuje osoby podle "demokyseliny" a kosti jsou podle něj "ocelogický materiál". Neexistuje jediné cizí slovo, které by vyslovil správně. Kdybych ho neslyšel na vlastní uši, tak bych tomu nevěřil.

Borek@exil 28.2.2008 20:46

Re: Jiný pán se znalostí cizích slov

Z toho si nic nedělej. Nám jednou v ČKD Praha jeden soudruh u příležitosti Prvního Máje vysvětloval jak došlo k tomu slavení. Prohlásil, že je to na památku těch dělníků co je  v tom "CHICAGU" (vyslov chiCagu) zabili ti kapitalisti. Všechna ta zájmena TI a TOM  a TĚCH se v jedné větě asi osmkrát. Asi byl zvyklý na angličtinu a nedokázal se vyjádřit bez použití toho určitého člena.

MLOK1 28.2.2008 8:13

HNED MÁM LEPŠÍ NÁLADU

:-):-):-):-):-):-):-):-):-) Děkuji pane Čechu :-):-):-):-):-):-):-):-):-)

Borek@exil 28.2.2008 4:54

Sakryš, tak mě napadlo.....co asi podávají na Aereo Mexico?

Jestli  kašovité fazole (refried beans = refried beans...oni to na první "frying" Mexičani nikdy nezvládnou, tak musejí "refry"...srozumitenost vtipu asi vyžaduje znalost mexického jídla a amerického humoru, sorry) a ostatní mexické speciality, hodně mexického koření.....joj, kam se potom hrabe "vůně" zelí na typické mexické větry?

Střelec 28.2.2008 12:43

Re: Sakryš, tak mě napadlo.....co asi podávají na Aereo Mexico?

A nelítaj nakonec ti Mexikáni na bioplyn?:-D

Borek@exil 28.2.2008 20:41

Re: A nelítaj nakonec ti Mexikáni na bioplyn?

I to je možné. Španělsky se to řekne Buenos Aires.