7.12.2022 | Svátek má Ambrož, Benjamin


Diskuse k článku

ÚVAHA: Poklička

Jako většina z nás také my doma sledujeme vývoj cen energií, a nebudu skrývat, že s neklidem. Proto uvítám každou radu, jak elektřinu či plyn ušetřit a zjišťuji, že se na internetu objevují rady do kuchyně na úsporu energie jakož i financí. Nedávno jsem se dozvěděl, že vaříme-li, je výhodné používat pokličku, protože se voda či nějaká krmě rychleji ohřeje, neb se zabrání vypařování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Princ 15.9.2022 12:57

Voda má nejen autorem zmíněné vysoké výparné (a kondenzační - viz hurikány) teplo, ale má především velké měrné teplo (tepelný obsah), přibližně 4,2kJ/kg.K. Je proto žádoucí, aby domácnost neopouštěla voda o vysoké teplotě, ale aby toto teplo zůstalo doma. To se týká zejména odpadní vody z automatické pračky, myčky nádobí a relativně čisté vody z vaření brambor, těstovin a rýže, vody z ručního oplachu nádobí, praní atd... Pro nás, technicky zdatné chlapy, je podnětný propracovaný systém vodního a odpadového hospodářství, jak se o něm zmiňuje pan Kusák v 8:32.

R. Polášek 15.9.2022 16:31

To se vyplatí až když se sdruží odpadní vody třeba v paneláku s mnoha byty. Potřebujete totiž tepelné čerpadlo a k tomu speciální otevřený výměník tepla, protože odpadní voda má v sobě znečištění všelijakými pevnými látkami. A potřebujete regulovat výstupní teplotu té vody do kanalizace, protože když to s tím odebiráním tepla přeženete, ochladíte vodu v kanalizaci tolik, že za větších m mrazů snadno zamrzne.

R. Polášek 15.9.2022 12:25

Co se týká pokličky, článek platí pro dnešní vaření. Pro vaření v minulosti platí pro vaření na vařiči, elektrickém nebo plynovém. Ale dřív v minulosti mnoho rodin vařilo na kuchyňském sporáku na pevná paliva. Kterým se často i vytápělo. Tam potom poklička nebyla příliš nutná, protože ztráta energie při vaření bez pokličky byla buď zanedbatelná k další energii vydávané sporákem. Nebo byla neměřitelná. Poklička tam sloužila spíš pro zvyšování teploty vaření snížením odpařování z hrnce. I když to se taky dělo přesunováním hrnce na různá místa plotny. Nejintenzívnější teplo byla nad spalovací komorou sporáku nad plamenem a nejméně intenzívní na plotně na okraji v místě, kde ze sporáku šla roura do komína. Voda odpařovaná z hrnců moc nevadila, protože sporák svým tahem do komína kuchyň odsával.

R. Polášek 15.9.2022 11:37

Hm, ztvrdlé pečivo se lépe než rozemletím na strouhanku využije tak, že se rozpeče v mikrovlnce. Pečivo je potom (omezeně) jako nové.;-D

Nebo naopak, když se po exekuci v mikrovlnce nechá doschnout a vychladnout, je potom úplně dosušené.

Ale ono je třeba poněkud uvažovat, aby člověk mohl šetřit. Šetření obvykle znamená, při většinových cenách strouhanky v obchodech, nerozemílat pečivo na strouhanku.:-)

J. Jurax 15.9.2022 13:00

No, na strouhanku zajisté melete pečivo nespotřebované díky nepřesnému odhadu předpokládané spotřeby a tudíž ztvrdlé a jinak nevyužitelné. Tedy pokud doma nevykrmujete prase. Takže ani levná strouhanka z krámu nemůže být konkurencí ... :-)

Stěží si kupujete rohlíky cíleně se záměrem nechat je ztvrdnout a semlít (ekologicky ručně) na strouhanku.

R. Polášek 15.9.2022 16:21

Tak když chci šetřit peníze, tak nemůžu mlít strouhanku. Kilo strouhanky by muselo stát tak ke 100 Kč, abych mletím pečiva na strouhanku šetřil peníze. Takhle šetřím peníze, když pečivo nemelu a strouhanku kupuji v krámu.

A to počítám supermarketový rohlík za 2,50, rohlík z pekařského obchodu je ještě výrazně dražší.

J. Jurax 15.9.2022 17:43

Aha.

Takže vyhozením ztvrdlého na strouhanku nepomletého rohlíku ušetříte. :-)

O. M. 15.9.2022 19:57

V milrovlnce rozpečete nanejvýš gumové pečivo. Ztvrdlé opravdu ne.

Ś. Svobodová 15.9.2022 10:56

Vzpomínání sice půvabné, ale to jsme už rovnou mohli zůstat zakonzervovaní v době ČSSR. Jako byste těch posledních 30 let spláchli do...

P. Pepax 15.9.2022 11:24

R^:-) trefné.

P. Dvořák 15.9.2022 11:25

8-o

Co s vašim splachováním posledních 30 let má společného úsporné vaření? Že by nová, nesocialistická, progresivistická fyzika, jaká se prodiskutovává a snad se o ní i hlasuje na některých školách?

8-o

Ś. Svobodová 15.9.2022 18:14

Těch 30 let mnoho z nás dřelo, podnikalo a doufalo, že ke stáří si budeme moci dovolit to, co měli jiní, snažící se západní důchodci. Poměrně slušnou penzi, obytňák na cestování, popřípadě dost slušný důchoďák. Místo toho máme 20% inflaci, omezené cestování, obytňák leda zapřáhnout za vola a horkotěžko zaplatit i státní důchoďák se čtyřmi lidmi na pokoji. A teď mám ještě lidé radí jak si uplést svetry na zimu a vařit nejlépe vše v jednom v kotlíku za domem.

P. Dvořák 16.9.2022 8:24

Aha. Už tomu rozumím. :-)

J. Jurax 15.9.2022 13:01

Neřekl bych ...

Z. Lapil 15.9.2022 17:55

Je trapnou skutečností, že fyzika související s teplem platí v tomhle vesmiru něco přes 13 000 000 000 let. A především - přechod od socialistického ZŘÍZENÍ ke kapitalistické SYSTÉMU (a zase zpět, dodají mnozí) s tím nemá co dělat.

Ś. Svobodová 15.9.2022 18:17

Vy o fyzice a já o tom, že po všech letech snažení se mít "západně", budem na tom stejně ne-li hůř než před tím.

O. M. 15.9.2022 20:00

Mnozí na tom západě se mají "západně" právě proto, že zbytečně neplýtvají.

M. Hoblík 15.9.2022 10:55

Takové hovadiny by si nedovolil hlásat nikdo ani za socialismu!

I. Lyčka 15.9.2022 14:31

Nevzpomínáte na Reflektor mladých nebo na věčně omílané heslo "Nesvítí někde zbytečně?"?

Z. Lapil 15.9.2022 17:58

Rád drazdim své protiplastové propapírové přátele pokřikem ŠETŘTE NAŠE LESY!!!

F. Zrcek 15.9.2022 10:14

Tahle citace je cenná, abychom si uvědomili, že doopravdy dochází ke změně paradigmatu. Ještě před půl rokem by byla podobná rada uvedena tím, že tak snížíme uhlíkovou stopu a ohromně prospějeme klimatu, abychom se náhodou za padesát let nepřehřáli. Ale i vědec musí reagovat na požadavky doby. Svazácké nadšení pro grýndýl se právě vyčerpalo a období nouze je za dveřmi.

Teď ještě nějakou radu, co jíst. Vzpomínám, že v raných devadesátkách otiskli kdesi článek, že se nedoporučují brambory. Ony nějak podražily a nebylo jich dost. Nějaký MUDr tehdy napsal, že škrob z brambor může ucpávat cévy. Asi si nezopakoval učivo ZŠ a redaktorům to bylo nejspíš jedno, jinak by museli dodat, že se nedoporučují podávat nitrožilně. A to dnes nedoporučuju ani já.

F. Svoboda 15.9.2022 10:04

Děkuji za výborná připomenutí, která ovšem samozřejmě dodržujeme ( jsem ročník 1942 ). Bohužel nevidím to u svých dětí a vnoučat přes řádnou výchovu. Možná, že až bída je trošku postihne, tak se to zlepší.:-)

P. Dvořák 15.9.2022 10:25

Nezlepší.

Pokud nechápou ani základní principy fyziky a zakládají si např. na tom, že od pohledu u každého poznají, jakou má velikost oblečení, nezlepší.

Když se jim to pokusíte vysvětlit, budete za pitomce.

P. Sura 15.9.2022 10:41

Bída je tak maximálně "naučí housti". Teprve až zjistí, že ani toho se nenajedí, možná se začnou snažit o něco reálného ....

P. Pepax 15.9.2022 8:35

Popsané rady k šetření jsou u mně doma samozřejmostí, nijak ovšem neřeší náš problém s energií, když pod hrncem nehoří plamen, nebo nesálá teplo, je nám poklička k ničemu.

F. Kusák 15.9.2022 8:32

Rozčiluje mě, že se z šetření energiemi stává ideologie. Je přeci logické, že protéká-li skrze mou domácnost nějaká forma energie a mění se její forma, pak z pouhého principu šetřím, aniž by to nutně znamenalo snížení kvality života. Je to podobné jako s vodou. Mám zaplať pánbůh vody dost, díky propracovanému systému vlastního vodního a odpadního hospodářství. Nikdy by mě ale nenapadlo s vodou plýtvat, protože si vody vážím.

P. Dvořák 15.9.2022 8:25

Zkuste některým pipkám říct, že když ohřívají vodu např. na těstoviny nebo sáčkovou rýži, protože tu normální neumí, mají na hrnec dát pokličku. Zkuste se jich zeptat, proč se k pánvičkám prodávají skleněné pokličky. Zkuste jim naznačit, že při míchání v teflonové pánvi by ji neměly otřískávat nerezovou ani hliníkovou lžící, ale měly by použít dřevěnou vařečku.

Potom se dovíte, že za vašimi zády vás nazývají posměšně "Radílek".

L. Novák 15.9.2022 7:55

Mě vždy fascinovalo, jak fyziky neznalé přeslice vaří vejce "natvrdo" tak, že je strčí do hrnečku a pak udržují několik minut ve varu. Přitom stačí nechat vodu ohřát do varu a hned pak zdroj tepla vypnout... ;-)

J. Anděl 15.9.2022 7:35

Hezký článek.

Jsem středního věku, nezažil jsem válku ani přídělový systém, přesto většinu bodů znám. Pokličku, topinky, strouhání rohlíků, jednodušší svačiny, spoustu jednodušších či starších receptů.

V médiích se objevují i zcela jasné věci. Obchod spočívá v zobrazené reklamě, důležité je kliknout. K tomu slouží provokativní či jinak poutavé titulky. Třeba Jak ušetřit v kuchyni PŘEHLEDNĚ.

A lidi kliknou, jestli se dozvědí něco nového.

Většinou si spíš připomenou to, co dávno vědí. I tak to může být užitečnější, než minuta po minutě od smrti královny PŘEHLEDNĚ, případně který fotbalista podvádí kterou modelku PŘEHLEDNĚ atp.

Takže nakonec je fajn, že píšou i o pokličkách. A je fajn připadat si občas jako chytrák, co už dávno všechno ví a zná.

:-)

J. Lukavsky 15.9.2022 7:33

"vařilo se běžně pod pokličkou" já na pokličku ještě dám složenou utěrku... vypadám jako podivín. J.L. end