4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Slowfood

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
michal 23.5.2007 21:23

s autorem v mnohém souhlasím

rozbití Rakouska-Uherska bylo neprozíravé a akustický smog ve veřejných prostorách je mnohde úděsný; pozitivní vztah k jídlu je dobrý pro celkový harmonický stav organismu, tak jako schopnost nenechávat se unášet nenávistí, apod. Proto mne udivuje, že pan Holásek každý příjemný kulinární zážitek váže na podivnosti lidského panoptika. Toto literární figura mi přijde dost rušivá, autorovy gastronomické chvalozpěvy tím dle mne dost trpí, já tedy určitě.. To nedokáže vypnout a soustředit se pouze na talíř a sklenici a příjemné okolní prostředí? Svého času se vyprávěl vtip o strachu otevřít konzervu, aby v ní nebyl Lenin, dost mi to připomíná tento postoj.

A ještě jedna drobnost v jeho krásných popisech mi není jasná: jednou je nízká cena charita (halušky byly skvělé) a podruhé máme zapomenout, že za 80 korun v láhvi můžeme koupit výborné víno. Přeji autorovi, aby se mu udály i jinší nákupy. Některé Mutěnické litrovky(!) dokáží dozrát skvostně. Nebraňte se zázrakům.

Jenda 23.5.2007 16:39

O cloveku ktery je schopen se kladne vyjadrit o duseny mrkvi

si myslim svy.

michal 23.5.2007 21:00

Re: O cloveku ktery je schopen se kladne vyjadrit o duseny mrkvi

svého času ve školní kuchyni nás mučili dušenou mrkví; nenáviděl jsem ji. Dnes dušenou mrkev miluji. A jsem mnohem, mnohem tolerantnější.

pecka 23.5.2007 16:35

Hezkyyy

Hezky se to četlo, pane autore, stříká z toho vášeň pro věc.

A předřečník darny nás chce fšecky naštvat! Ale je mu přáno. Já zas heč jedu v sobotu do Bretaně a už se těším na mušle a další krojovaná jídla.

darny 23.5.2007 13:54

Joooooooo.., souhlasím

R^R^R^R^R^>-

Tak jsem si to přečetl, souhlasím. Přepadl mne hlad a tak jdu kuchtit, nevím jestli mám udělat uzenou plec se švestkovou omáčkou a knedlíček bramborový+černé pivínko a nebo vepřový jazýček v šípkové omáčičce s karlovarským v kombinaci chlebovým knedlíčkem+polotmavý ležák, nejlépe točený Velvet. Přinejhorším bude husa po cikánsku (hezky 2-3 hodinky mírně dušená v kysaném zelí, hodne prokmínovaná a prolévaná husím sádýlkem s bramborovými noky (střapečky) a k tomu alespoň plzeňskou 12%, nejlépe ale Budvar - prosím plnotučný.

kdokoli 23.5.2007 10:26

voni darebáku

Jak se teď mám přinutit k návštěvě Eurestu a požití těch truchlivých blafů, které produkuje ?

dr Tuirnovský 23.5.2007 8:48

přátelé nadace Slowfood skutečně existuje

a už dost dlouho. Místo vzniku je pochopitelně Italie a na svědomí jí má pan Petrini...který je její prezident...když se podíváte na www.slowfood.com tak uvidíte, že to opravdu je o dobrém jídlu, pití...kuchařském umění. A také , což je nejlepší, o sdílení informací a setkávání....už byly dvě mezinárodní konference Terra Madre v Torino minulý rok a první  těsně před zimní olympiádou tamtéž. Když odmyslím členy této organizace, kteří nejsou farmáři ( marginální procento), tak je to skvělé společenství lidí. Od výrobců císařského saké..po výrobce sobích sýrů. ..... v Čechách je také několik členů, této organizace, včetně mne.

michal 23.5.2007 9:28

Re: přátelé nadace Slowfood skutečně existuje

Vážený pane, cituji z Vašeho příspěvku?:

"Když odmyslím členy této organizace, kteří nejsou farmáři ( marginální procento), tak je to skvělé společenství lidí."

Jestli jí rozumím tak, jak je napsaná, tak mne přešla chuť jídat, byť noblesně, s lidmi Vešeho ražení. Je možné, že jste to myslel jinak, proč jste to ale napsak takto?

dr Turnovský 23.5.2007 9:32

Re: Re: přátelé nadace Slowfood skutečně existuje

Asi jsem to podcenil.....mimo farmářů a kuchařů tam jsou politici a funkcionáři....převážně z rozvojových zemí. A to je ta marginální část členů. A ty neberu jako plnoprávné členy, ale jen jako "parazity na organizaci"

michal 23.5.2007 10:30

Re: Re: Re: přátelé nadace Slowfood skutečně existuje

To je opravdu už vypečené!  Asi mám choulostivý žaludek. Nemusím být všude. Užijte si to!

dr Turnovský 23.5.2007 11:01

Re: Re: Re: Re: přátelé nadace Slowfood skutečně existuje

a v čem je to vypečené? Koukal jste se na ty stránky, víte vůbec o čem mluvím?

ptakopysk 23.5.2007 12:47

Re: Re: Re: Re: Re: přátelé nadace Slowfood skutečně existuje

nenechte cloumat zlost svým majestátem. On pán bude buď politik, nebo politický přicmrdovač, takže se ho to osobně dotklo :o) Popřípadě je alternativně inteligentní - těchhle lidí se osobně dotkne vše, čemu nerozumí.

Já osobně po přečtení článku a shlédnutí vámi inzerovaných webovek okamžitě odkvačil na nákup a kvůli vám budu mít k večeři lehoučce restovanou vepřovou panenku obalenou ve slanině, hojně sypanou hrubě mletým pepřem a zalévat ji budu jakousi jihoafrickou pinotáží (nebojaxetočte). Původní plán byly nudle s mákem! A vůbec! Takovéto články by měly být přístupné až po dvaadvacáté hodině! Fuj! Že se nestydíte!

dr Turnovský 23.5.2007 13:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: přátelé nadace Slowfood skutečně existuje

Cloumat? To nikoliv. Jen jsem se chtěl dopídit toho základu...proč je panu Michalovi na zvracení.....a nic. Jinak volba večeře je jako obvykle skvělá.....a i pinotáž se jistě bude hodit. Růžová panenka ve středu....  hmmmm .......du si pro rohlík :-)))

ps. o terra madre  a slowfoodu jsem psal na "jižních horách" někdy v listopadu, když jsem se vrátil z té sešlosti

michal 23.5.2007 16:38

Re: Re: Re: Re: Re: přátelé nadace Slowfood skutečně existuje

vypečené je vaše vysvětlování vašich formulací. Kde snob, tam nechutno.

dr Turnovský 23.5.2007 16:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: přátelé nadace Slowfood skutečně existuje

a kdo je snob? A jak se to pozná?

dr Turnovský 23.5.2007 17:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: přátelé nadace Slowfood skutečně existuje

to si jako myslíte, že farmář dělající dobré jídlo a pití je snob?....já totiž jsem takový farmář :-)

michal 23.5.2007 20:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: přátelé nadace Slowfood skutečně existuje

No, i farmář může být snob. Nechci Vás ostatně nespravedlivě soudit, mám za to, že se jen nešikovně vyjadřujete.

Jukněte se příležitostně na tento odkaz o gastronomii, je tam i kapitolka O snobismu, ale neberte si ho osobně.

http://pod-poklickou.gastronews.cz/znalost-gastronomie-1

JAPE 3 23.5.2007 8:18

DĚKUJI

JDU SE NAŽRAT

Ježek 1 23.5.2007 8:05

Blafy

Blafy jsou vepřoknedlo, rajská, koprovka, guláš se šesti, gumový řízek  a podobné hrůzy.

marťa 23.5.2007 9:04

Re: Blafy

... když já si myslím, že ikaždé jídlo se dá vařit zvláštně, kvalitně, osobitě... guláš se šesti? Zajděte na hovězí gulášek k panu Sapíkovi do restaurace U koně na Klokočné, s domácím špekovým či bramborovým knedlíčkem, budete valit oko a utírat slinu...  Podle mně je kouzlo v použití kvalitních surovin a poctivých postupů, v radosti z vaření dobrého jídla. Jak si chcete ušetřit námahu použitím všelijakých polotovarů a předpřipraveností, je konec. I rajskou nebo chleba se sádlem můžete pojmout s vtipem. Dobrou chuť.

 

ptakopysk 23.5.2007 12:49

Re: Re: Blafy

klídek! To je jen bledá závist. Oni ježci můžou konzumovat jenom drobný hmyz a syrový vejce :o)

fool 23.5.2007 12:57

Re: Re: Blafy

nam nam gulasek :) to ze clovek rad poznava cizokrajnou kuchyni prece neznamena ze bude opovrhovat ceskou klasikou. Nejlepsi gulas v Praze maji dle meho nazoru v Jinonickem dvore, obvykle jeden cerveny a jeden hnedocerny - reccomanded!

ptakopysk 23.5.2007 13:50

Re: Re: Re: Blafy

špičkový gulášek bývával u Pinkasů. Docilovali toho údajně tak, že zbytek guláše z předchozího dne se použil do základu guláše dnešního. A prý se to tak dělávalo od nepaměti. Znalci dokonce tvrdili, že jsme konzumovali ještě molekuly z volů, kteří stáli modelem na původní kulisy Národního divadla.

honzak 23.5.2007 7:55

autor získává

čestný titul BALOUN. A probudil vzpomínky na návštěvu "Korsických vinařských závodů" západně od Bastie. Čímž ohrozil kvalitu mého pracovního procesu a možná i bezpoečnost práce!

Vojtin 23.5.2007 7:48

Při čtení

jsem si vzpomněl na Postřižiny: "Tam nahoře ale muselo být krásně"!

Pumprdent 23.5.2007 6:27

Proklínám

vás, pane Holásku!! Naslintal jsem si do klábosnice a dvacet minut jsem musel dělat rozborku a sborku, aby mi zase začal fungovat mezerník.

Jéžiš, já bych jed!!!

pp 23.5.2007 22:51

Re: Proklínám

Dopadl jsem naprosto stejně. Přesto vás neproklínám,a le děkuji za osvěžení v záplavě politických výlevů. Podobné pocity mívám při čtení detektivek o Neru Wolfofi. Mimochodem pane Holásku, kolik vážíte a měříte? A jdu luxovat lednici.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 23.5.2007 4:27

hmm

nejlepsi zelenina je veprovy rizek. To rikaval uz muj deda a ja na tom take trvam  A jeste jednu moudrost muj deda rikal. Jidlo je bud zdrave nebo chutne. ;-P

Jan Hájek 23.5.2007 8:03

Re: hmm

Naprostý souhlas, zelenina je odbrá pro prase, prase pro mne (aby mne zase nenapadl nějaký vegetarián, že se živím prasečími výkaly, já se živím výhradně MRTVOLAMI, pojídání žijících tvorů za živa ponechávám naprostým zvrhlíkům, např. makrobiotikům apod. pojídajícícm nevinnou zeleninu ŽIVOU).

Jan Hájek 23.5.2007 8:05

Re: hmm

Pardon, sorry, excuse me - dobrá.