9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Váňa 6.10.2010 13:58

Zdá se mi nesmysl

sjednocovat názvy výrobků. Vždyť název bývá součástí celé marketingové strategie. Mnozí přispěvatelé přede mnou, podle mě správně, poukazují na názvy jako rakvičky, vosí hnízda, utopence, španělské ptáčky a pod.

Přimluvil bych se za nerozšiřování toho, co už je v rámci EU zavedeno: na každém výrobku uvést přesné složení.

Sjednocovat v rámci celosvětové globalizace názvy výrobků je podle mého názoru jednak práce Sisyfova, jednak je otázka, zda má nějaký praktický význam.

A jak se to týká dovozu výrobků ze zemí mimo EU? Jak se bude nazývat  například burské máslo?

Narozdíl od autorky se nedomnívám, že v uvedené záležitosti jde o kvalitu. Domnívám se, tak jako mnozí jiní přispěvatelé , že jde hlavně o naplnění úředního šimla v Bruselu.

K. Janyška 6.10.2010 13:30

Kajan

Rakušanová, a burákové máslo je s máslem nebo bez buráků ?! Dzp.

K. Janyška 6.10.2010 13:31

Re: Kajan

Zlotřilý  socialismus, zločinná Evropská unie ! Dzp.

J. Anděl 6.10.2010 21:22

Re: Kajan

Jistě, to je nejjasnější případ.

Ovšem obávám se, že v EU už existuje jen arašídový krém... :-/

F. Pavlis 6.10.2010 13:14

Milá paní Rakušanová!

 Nevím, který výrobek bude napaden z EÚ za cca 5 let. Výjimky jsou hloupost. Podstata sporu, jak ho traktujete, je v oněch údajích obsahu. Nevím, že by na zmíněném produktu bylo napsáno, že obsahuje máslo. Právě tak -jak tu kdosi zmínil - vosí hnízda neobsahují vosy a "rakvičky" jak známo se plní šlehačkou. Pomalu se začínám domnívat, že "Staré Rakousko", jak  nám v něm "bylo ouzko" ,bylo snad dobřejší než dobré ve srovnání s byrokracií Bruselu. Vážně se však obávám, že došlo k tak závažné genetické mutaci mozkových neuronů, že cesta zpět už snad ani nevede........V Žehušicích to dělali tak, že obrana proti degeneraci spočívala v občasném puštění  hnědé laně mezi bílé jeleny. Smutným výsledkem ovšem byl fakt, že všechno nebílé potomstvo bylo nemilosrdně brakováno. Nejsou to dobré výhledy...do Brusele....

J. Kejkrt 6.10.2010 12:03

Ten závěr mi připadá trochu ujetý od tématu.

Cituji: Ani soudní dvůr ale spotřebitele nezbaví vlastní odpovědnosti: ten se dál bude muset řídit podle prastaré zásady, že chce-li kvalitu, musí být prostě ochoten ji zaplatit.

V celém článku se řeší shoda názvu s obsahem, a pak se do toho zamíchá ochota platit za kvalitu. Nicméně, tu část o nezbavení odpovědnosti považuji za obecně platnou a v případech, jako je tento a další (zmíněnými šunkovými párky počínaje, přes "utopence", "španělské ptáčky", "psí sádlo", indiánky, vosí hnízda, kočičí jazýčky, ... až po, dejme tomu turecký med) dostatečnou jako argument pro to, aby se za peníze daňových poplatníků nevydržoval aparát (v tomto případě ) EU darmožroutů, kteří se zabývají takovými pitomostmi.

J. Skotnica 6.10.2010 10:00

Já jsem na tom idiotském máslu ujetý.

Copak si nikdo neuvědomí, že máslo neroste na stromě a krávy ho nedojí? Je to produkt, vyrobený z mléčného tuku - stejně, jako POMAZÁNKOVÉ MÁSLO!!!  Akorát, že to druhé se jmenuje pomazánkové, aby si to pitomci nespletli. Ať jde Brusel do brusele tmavé!!!  Ať se stará, kde sežene prachy na Řecko, Irsko, Španělsko, Partugalsko a další kandidáty průseru. Tohle ho, zdá se,  vzrušuje daleko méně.

J. Skotnica 6.10.2010 10:04

Pro ty, co neví co jí

Pomazánkové máslo se vyrábí z mléka a jeho hlavní složku tvoří smetana. Jedná se vlastně o mléčnou pomazánku s obsahem sušiny min. 42 % a tuku min. 31 %. Při výrobě se do smetany přidá sušené mléko, emulgátory, škroby, mlékárenské bakteriální kultury a soli, popř. různé ochucovaní přísady (pažitka, paprika apod.).

O. Mayer 6.10.2010 12:21

Nechci poklonkovat Bruselu, ale...

.. byl by tedy takový problém říkat tomu máslová pomazánka? Až z té směšné debaty, co se táhne už 2 týdny jsem pochopil že naše národní svébytnost stojí na právu říkat máslo něčemu co máslo není (protože je NAŠE a KAŽDÝ ví co to je). Nebylo by lepší starat se spíše, jak dát dohromady ten bordel co tu ve všem máme (i když je taky NÁŠ)? Konkretně kvalita a výběr potravin je u nás pořád (oproti západní Evropě) dost tristní, zvláště pokud vezmeme v úvahu, že cena je už takřka stejná (či dokonce občas vyšší)   

J. Skotnica 6.10.2010 12:42

Re: Nechci poklonkovat Bruselu, ale...

Ustoupite o kousicek tamhle, pak semhle a potom zjistite, ze neni kam a ze jste v temne bruseli. A slo o same malichernosti. Po tom, co Brusel predvadi, mu neverim ani pozdraveni. A maslova pomazanka by asi taky neprosla.

Ja proste socialisty nerad a priznavam, ze jsem jako blbec hlasoval pro vstup. Ted bych si nakopal. A o maslo tady vubec nejde.

J. Anděl 6.10.2010 21:28

Re: Nechci poklonkovat Bruselu, ale...

Ano, byl, protože pak by to naznačovalo, že to je pomazánka vyrobená z másla nebo s použitím másla...

L. Písařík 6.10.2010 6:08

Pravé špekáčky

musí podle normy obsahovat více jak 40% masa. Norma neuvádí, jakého masa. Co je zbylých 60% ?   A "pomazánkové máslo" ? Co neobsahuje máslo, nemůže být máslem. Jako není slepicí tvor, který nekvoká, nehrabe, nezobe zrní a nesnáší vejce.

V. Kain 6.10.2010 6:49

Re: Pravé špekáčky

Když vidím jak lidé kupují Luncheon-meat a nebo vepřovou konzervu,tak je mi jich líto.Oni ani netuší jakým fialovým hnusem se cpou.Tyto a další výrobky od Hamé nebrat ani kdyby byly zadarmo.

V. Vérosta 6.10.2010 9:32

Re: Pravé špekáčky

Jasně pomazánkové máslo není "máslo" stejně jako pampeliškový med není "med" ba ani nafukovací panna není "panna", Ale to přece každý ví, ne?

J. Anděl 6.10.2010 21:34

Re: Pravé špekáčky

Víte, že existuje kakaové máslo?

Je to tuk v kakaovém bobu. Máslo se mu říká nejspíš proto, že při pokojové teplotě tuhne a má konzistenci másla. Ovšem máslo ani náhodou neobsahuje.

Až si někdy koupíte čokoládu, podívejte se na složení.

Jo, btw, jestli tam bude místo toho "rostlinný tuk", je to dost ošizená čokoláda.

Pan Janyška výše zmiňuje burákové máslo. To je další případ. Samozřejmě to komplikují názvy jako bio máslo a nedělní máslo a bylinkové máslo. Je to tak děsně složité, že člověk potřebuje vysokou školu, aby se v tom vyznal. Normy na všechno nasadit a hned budeme žít šťastnější a plnější život.

J. Kanioková 6.10.2010 0:11

Ať jde celá EU do pihele se svým dirigismem

ať se na obalech uvádí přesné složení, ale ať nikoho nenutí měnit zavedené názvy! EU mi čím dál připomíná zoo, kde nás chce pěkně zatlačit do kotců, tvořených regulacemi, kvótami, buzeračními normami, výkazy, zákazy, milostivými dotacemi.

J. David 6.10.2010 3:54

Re: Ať jde celá EU do pihele se svým dirigismem

Klasika dle Parkinsona. EU a její regulační niveau. Co ouřada, to lejstro a štempl. Eurohujeři v chtíči řičí, ale poctivou jitrnici si jdou koupit k nekomerčnímu řezníkovi. A vo tom celá ta EU je.