23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vinetou 16.5.2007 7:51

Gastronomické Sasko

Bravo, Sasko je výspou gastronomie a špargl s holandskou omáčkou vrchol kuchařského řemesla. (Bože, jak hluboko jsme klesli, co všechno lze napsat z vnitřního přetlaku.) Chtělo se nám zřejmě naznačit, že by měl být zřízen nějaký (státní) orgán, který by sledoval využívání této v celém světě obdivované zeleniny v restauračních zařízeních, zejména v květnu, a měl i možnost trestat nepoučitelné podnikatele, kteří se snaží zkazit pověstné německé (zejména východo-) labužnictví podáváním echte svíčkové s knedlíky, čímž činí z naší země nenavštěvovatelnou destinaci.

eTony 16.5.2007 7:44

Re: české hospody

a proto mnoho Němců přijíždí do českých restaurací na oběd.

Vojta 16.5.2007 7:42

Re: české hospody

Proč je tomu tak? Protože Němci a speciálně Sasové uměj v kuchyni kulový. Suroviny mají jistě vynikající, ale oni z toho udělají humus, který se nedá pozřít!

Jan Hájek 16.5.2007 7:41

na ja chřest

podobně jako bramory je nejlepší přecezený přes prase

Martin 16.5.2007 7:39

české hospody

Ano, autor má pravdu, v kterékoli německé restauraci se najíme lépe, než v dobré české. A to především proto,že jídla bývají pestřejší a všude jiná. Zatímco u nás jsou jídla jako z katalogu. Nemluvě o tom, že nechcete-li jídlo masité, nabídnou vám obligátní "smažák", "smažák se šunkou!" a v lepším případě rýži s vařenou mraženou zeleninou. Brr. Proč je tomu tak?

Vojta 16.5.2007 7:11

Když vám to chutná

Tak se z toho klidně ....................

RobertR 16.5.2007 6:49

Chřest se u nás pěstuje.

I v Čechách se pěstuje chřest. Ty farmy ovšem patří Holanďanům.

Kanuk 16.5.2007 3:39

Chřest neboli špargl

Není ono to s tím šparglem v Česku podobné jako se svíčkovou na smetaně v Italii? Totiž v dobách předválečných špargl nebyl zrovna levné jídlo, takže jeho spotřeba určitě nebyla velká. Třeba u Sasíků to bylo jiné.

dita 16.5.2007 1:58

o chřestu

Babička mi vyprávěla, že ve "Vančicích" (v Ivančicích) kousek od Brna se tradičně pěstoval chřest, nejasně si pamatuju, že za války jsme ho doma na statku (statečku!) jídávali. Za války!!Máti, které je dnes 91 let, pravila, že to tam komunisti všechno zkolektizovali a chřest vymizel, i když se mu tam dříve velice dařívalo. Proč na to nějaký podnikavec nenaváže? Jistě by zanedlouho vybudoval pěkný majetek. Dobrou chuť;-)

Hnyk 16.5.2007 1:40

To přijde z toho...

Že EU Čechům zakázala zamřený guláš;-D;-D;-D

Vlado 16.5.2007 0:08

vynikající postřeh

Ano, tak jest, děkuji za vynikající postřeh, pane Holásku. A zítra, tj. vlastně dnes , jedu do Saska a v jedné dobré maloměstské hospůdce si k obědu dám dobrý chřest s holandskou omáčkou a ještě něco málo k tomu, už se těším!