5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Boj o knedlíky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
herdekbabka 27.9.2006 9:19

jen pro upřesnění - nepamatujete si náhodou ceny? tedy myslím před a po ohřátí v mikrovlnce - něco by to napovídalo.

naples 27.9.2006 7:46

ceske pohostinstvi

vas clanek,je vice humorny.verim ,ze pravdivy. musim se vsak zastat kvality ktera dnes v ceske republice prevlada.jezdim domu od leta 1990 a zmeny jsou obdivuhodne. nevyhledavam podniky pro cizince, ale normalni restaurace kde se vari to nase. jite exsistuji vyjimky, ale ty jsou vsude ve svete. snad ty hloupe predpisy ,ktere delaji 3 hodinovy gulas nepozivatelny udelaly sve.ale vetsina nasich prvozvatelu pohostnstvi se nema za co stydet.smekam klobouk jste dobri!

Černohorský 26.9.2006 15:21

Knedlík

Knedlík trestance Šejby nebyl ve  Švejkovi, ale v "povídkách" od J. Haška.

Quardok 25.9.2006 15:55

a co placení zvlášť

Chtěl bych se tu poptat, jak je to s Vašimi zkušenostmi s placením účtu zvlášť. Pár mých zkušeností je dost otřesných, kdy po dobrém jídle Vás čišník vyprudí do ruda takovou banalitou stylu - nerozpočítám, beru pouze částku na účtu.

Toto opravdu vysvětluji jen nekonečnou leností, je přece zřejmé, že více platících je více díška. Máte někdo jiné vysvětlení?

J.G. Pašek 25.9.2006 16:06

Re: a co placení zvlášť

Je zvykem a slušnost oznámit číšníkovi než se objedná . . . "Prosím, každému účet zvlášť"  . . . . nebo když 2 manželské páry, tak pánové oznámí 2 účty. Když se to předem neoznámí, tak číšník má za to, že jeden je hostuje a zaplatí celou útratu, a když ne, tak předpokládá, že si to mezi sebou hosté vyúčtují. Číšník není jasnovidec . . .  

J.G. Pašek 25.9.2006 16:16

Re: a co placení zvlášť

Toto opravdu vysvětluji jen nekonečnou leností, je přece zřejmé, že více platících je více díška. Máte někdo jiné vysvětlení?

Když je útrata řekněme 2000Kč a k tomu 20% diškréce,  účet bude 2400Kč.  Číšník dostane 400Kč diško.  Když každý bude platit svojí útratu, řekněme 4 hosté každý zaplatí, řekněme, 500Kč a každý 20% diškréci 100Kč  . . . hospoda dostane svých 2000Kč a číšník jeho 400Kč diško.  To jsou jednoduché kupecké počty. 

jarda 25.9.2006 18:24

Re: Re: a co placení zvlášť

No nevím jak u Vás, ale tady jsem moc často neviděl k 500 diško 100. Je fakt, že si u nás ani cigarety bankovkou nezapalujeme.

J.G. Pašek 25.9.2006 21:27

Re: Re: Re: a co placení zvlášť

Doyčný psal, že čímvíce účtů číšník napíše u jednoho stolu hostům. tím skončí s větším diškem . . . . použil jsem celá čísla a 20% pro snadnou matyku . . . . v USA se opravdu dává diško 15-20%  . . . .  jenomže třeba v Německu si připočtou diško hned do jejich účtu,  ať je obsluha dobrá či špatná, a tak v Německu diško nedám. V USA číšníci a číšnice berou min. mzdu a hlavní část jejich příjmu jde ze zákazníka diškréce. Tak se snaží, aby dostali od zákazníka co nejvíce . . .

J.G. Pašek 25.9.2006 15:24

Nu, s obchodním partnerem bych asi do motorestu vysedávat na oběd nešel . . . .

Tak natankovat, použít WC a co nejrychleji pryč . . . . když autor si chce poroučet knedlíky á la carte, tak snad každá normální restaurace by mu mileráda vyhověla co by mu na očích viděla. 

JAB 25.9.2006 11:36

Vysoko jsi se podíval, holoubku sivý.

houskových knedlíků se mu zachtělo a dokonce se měl za zákazníka, obtížný to hmyz.

Sch.glosátor 25.9.2006 11:21

Jako by bylo málo jiných hospod a motorestů...

Když někde nemají co žádám, jdu jinam, ne ?

James Bond 007 25.9.2006 11:04

Moje zkušenost z hospody

V Pardubicích doporučuji (ne)navštěvovat hospodu Na Macandě. Vše špatné, co bylo uvedeno v článku, ale nejen to, i něco navíc, zde najdete v míře vrchovaté a nevídané. Personál, až na jednu jedinou výjimku, jsou majitelé "restaurace", či rodinní příslušníci. Rodinné hádky na place jsou na denním pořádku. Když máte štěstí, zažijete i on-line rvačku majitelů(pravidelně vítězí RSC manželka), vynadáno dostanete hned při vyslovení přání "Dám si pivo desítku.", neboť "Jen idiot neví, že máme jenom géčko dvanáctku.". Jídlo neexistuje, tedy když pominu utopence a nakládaný hermelín(někdy), na pivo si počkáte tu 10 minut, ondá 45 minut(argument "Jsem tady na to sám(sama), tak vocogou?" a samozřejmě nechybí veškerý všeobecně známý repertoár souboru "Pinglové celého světa, spojte se!". Dnes již ovšem přijdete o atrakci, kdy nebohý batůžkářek po objednávce jednoho čaje dostal od pingla slušnou nakládačku(pro méně informované, dostal pěkně do zubů), neboť tento propagátor nových forem a směrů v gastronomii již v tomto "restauračním zařízení" nepracuje. Ovšem pozor! Nyní jezdí jako řidič s mixem a vozí beton, proto se mu radši vyhýbejte! Co by se stalo, když na něj bliknete dálkovými, snad ani nedomýšlet. Pokud si výše uvedené přečte majitelka tohoto zařízení, jsem mrtvý muž(žena)-naivní pokus o konspiraci.

otylka 25.9.2006 15:06

Re: Moje zkušenost z hospody

tak za tavovéhle holvátské chování si v Dětenicích ještě připlatíte - hospoda ve středověkém stylu: Tak co budeš chlastat, co si dáš k žrádlu, panenko ap.

vládík 25.9.2006 10:50

Jo,jo

A jak myslíte, že malé restaurace dosahují toho, že mají třicet minutek a deset hotových jídel. A u poloviny musí být maso naložené. A hotové jídlo nesmí být starší, jak půl hodiny. Jíte časro po hospodách, že jste na to nepřišel?

vládík 25.9.2006 10:45

Šejba není ze Švejka

Jedná se o jednu z Haškových povídek.

Gabriel 25.9.2006 21:41

Re: Šejba není ze Švejka

vládíku, děkuji ti. Pokleslý přístup k jazyku i faktům jsou ty pověstné větrné mlýny, jež pohánějí českou žurnalistiku.

Arab 25.9.2006 10:45

RAJ

To co bylo popsáno jsem také zažil,ale před revolucí.

Saša 25.9.2006 10:09

Chybí fotografie a přesná identifikace oné pseudohospody.

Varování má být úplné. Mobilem je třeba vyfotit "vedoucího" i servírku a vstupní dveře s identifikátory a přidat k článku i k oznámení na ČOI.

cca2 25.9.2006 11:48

Re: Chybí fotografie a přesná identifikace oné pseudohospody.

a co s tím má ČOI ??? 8-o

Saša 25.9.2006 13:21

Co s tím má ČOI?

Měla by prověřit, proč ona "hospoda" odmítá prodat zákazníkům to, co prodává a co oni si chtějí koupit. Vypadá to na vážné porušování práv spotřebitele. A je to tak podivné, že to ukazuje na nutnost prověřit celkové nakládání s potravinami v oné provozovně.

cca4 25.9.2006 13:38

Re: Co s tím má ČOI?

hospoda ale prodávala přesně to co měla na jed. lístku, existuje předpis že MUSÍ podávat i kombinace??

Saša 25.9.2006 14:24

Hospoda odmítla prodat to, co prodávala.

Tedy odmítla prodat porci houskových knedlíků.

V dřívější dobách se objevila snaha podmínit prodej jednoho zboží koupí jiného zboží - prodáme Vám libové hovězí zadní, když si k tomu koupíte flaksy a nožinu. Nebo prodáme Vám "tvrdé Sparty", když si k tomu koupíte Rudé právo. I tehdy to ČOI přísně stíhala.

cca5 25.9.2006 14:32

Re: Hospoda odmítla prodat to, co prodávala.

pochopil bych to v případě kdyby h.k. byli uvedeny jako příloha - zvlášť,  takže si můžete vybrat kombinaci A+B+C, příklad Sparty + R.P. je úplně mimo.

VL 25.9.2006 14:39

Re: Hospoda odmítla prodat to, co prodávala.

Podle této logiky byste si mohl objednat v restauraci játrové knedlíčky bez polévky. To by asi skutečně nešlo. Jinak to nemění nic na tom, že hospodský byl hulvát, ke kterému bych asi už podruhé nešel.

I když u motorestu je to náhoda. Pokud chodí člověk na oběd denně, tak si po určité době najde vhodný podnik, kde mu vyhovuje jak kvalita jídla, tak ceny i vzhled a chování servírek a majitelek.

KROKODYL 25.9.2006 8:44

Vazeni.

Po precteni tohoto krasneho clanku jsem Vam napsal reakci jake mam zkusenosti s jidlem v restauracich ja.  Kdyz jsem dopsal a odeslal, system mi napsal ze prispevek je moc dlouhy a mam je zkratit o 1900 znaku :) Takze Vas jen pozdravim :)

Linda 25.9.2006 8:27

Pokud máte dost peněz,

a nemůžete ten prasácký motorest neprodleně opustit, doporučuji dát si něco s houskovým knedlíkem, něco s bramborovým knedlíkem, a sežrat k tomu ten houskový knedlík. Ale nedat ani desetník tuzér!!!  Boj s českým zpoceným pseudokapitalismem je vemi urputný.

ValVlk 25.9.2006 7:58

Kde je právo!? Už neplatí náš zákazník, náš pán?

Kam klesl náš obchod a restaurace_ Pisatel příspěvku má plnou pravdu a souhlasím s ním. Vedoucí a personál restaurace pochybili! Mohli aspoň ve vší slušnosti podat rozumné vysvětlení. Jsem prostý člověk se základním vzděláním a vyučením, ale já bych byl proto, aby ten motorest byl dán okamžitě do konkurzu a personál i s vedoucím by měl dostat nejen padáka, ale i zákaz práce v oboru!

Myslím, že by stálo za to, dostat do ústavy právo člověka na slušné zacházení i chování. Totéž bych dal i do zákoníku práce. Hulvátství je třeba potírat stejně jako terorismus a kriminalitu vůbec!!! ValVlk.

ValVlk 25.9.2006 8:10

Re: Kde je právo!? Už neplatí náš zákazník, náš pán?

P.S. Zapomněl jsem dodat, že větší restaurace, či motorest, která není schopná sama vyvářet a je závislá na nějakém Makru, podle mě stojí za . . . . .! Kde je někdejší obchodnická hrdost? V případě nějakých laciných bufetů bych to chápal, ale u motorestu či trojky restaurace a vyšší! No pánové nezlobte se, stím by se mělo něco dělat už na úrovni EU! Vždyť je to národní ostuda!

Václav 25.9.2006 8:28

Re: Re: Kde je právo!? Už neplatí náš zákazník, náš pán?

Problém je, že spousta podniků přestává být schopná sama vyvářet třebas jen proto, že nestíhají splnit všechny ty nesmysly, co si pomatení byrokraté v Bruselu navymýšlejí, a nebo by splnění těch začasto hovadin vyžadovalo takové investice, že by se nevrátily. To ovšem nebrání v podání slušného vysvětlení.

ing. 25.9.2006 15:32

Re: Kde je právo!? Už neplatí náš zákazník, náš pán?

Konečně jsem pochopil Paroubkovo hulvátsví...