20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

HOSPODY: Meníčko a dost

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 11.5.2024 8:13

Loni v létě navečer jsme zajeli do Mladé Boleslavi. Na recepci hotelu jsme se zeptali, kde bychom se mohli najíst a dát si pivo. Byla nám doporučená asi kilometr vzdálená hospoda. Pivo tam měli, jídlo ovšem jen do patnácti hodin, pak už ani utopence. Vrátili jsme se do hotelu a najedli se v indické restauraci. Pak jsme se vydali na centrální náměstí a do jeho okolí. Všude tma, nikde jediná hospoda. Depresivní. Neubránili jsme se myšlence, jak to tam vypadalo za socialismu, že to tam tehdy asi bývalo mnohem veselejší.

To jsme to dopracovali... Jednadvacáté století jsem si představoval úplně jinak. A vše nasvědčuje tomu, že bude ještě hůř.

P. Pospisil 11.5.2024 8:24

Jak to vypadalo za socialismu? Určitě to žilo bujarým nočním životem. Úderem 17:00 zavřelo všechno, v hospodě jste si mohl dát právě tak toho utopence. Akorát byste tam asi nenašel tu indickou restauraci.

P. Pospisil 11.5.2024 8:26

...zavřelo všechno mimo těch hospod, samozřejmě (pro nechápavé). Ale ve valné části z nich jste si zase nedal to meníčko v poledne. Lépe řečeno, spousta z nich v poledne vůbec otevřeno neměla.

V. Mokrý 11.5.2024 10:43

BYLY HOSPODY,

které otevíraly v 6:00/Praha Vysočany proti ČKD už 5:00h. a všechny otevřeno do 22:00 - utopenci, tlačenka/buřty s cibulí, zavináče, byly k dispozici po celou prodejní dobu.

Restaurace to měly trochu jinak.

K. Wágner 11.5.2024 22:08

Přesně tak :-)R^

L. Zídek 12.5.2024 19:00

A U Kalendů na nábřeží poblíž Palackého mostu . Bejvávalo...

J. Ticháček 12.5.2024 1:44

Úderem páté zavřelo skoro vše.

Ale něco jelo do šesti. Hospody mívaly zavíračky ruzné. Od devíti do jedenácti. Samozřejmě bývaly i tzv. jídelny, které končily v šest. A v Trutnově se po zavření poslední speluňky ještě dalo zalézt do vináren, které podle toho, co měly napsáno na vchodu už byly zavřené. A protože jsem jezdil všude možně, vím, že to tak bylo v každém okresním městě. V těch větších to šlo vlastně nonstop. A nakonec i Malé Svatoňovice, Rtyně v Podkrkonoší, Červený Kostelec, nebo i daleko menší obce umožňovaly pařby dlouho do noci.

A většinou si člověk dal i guláš, nebo hustou polévku. Tedy v putyce. V těch vinárnách dělávali minutky až do zavíračky. V hospodách záleželo na tom, jaké bylo složení personálu. Takže u Haranta nebyl problém s jídlem v jedenáct večer, U Draka ani kolem jedné v noci, v Naroďáku si člověk po deváté dal ty utopence, jinde alespoň Gothajský s cibulí na otcem. A opravdu to po nocích žilo. Lidi, kteří ten týden táhli odpolední směny měli kam jít, a ti, kteří se vraceli nad ránem po noční šichtě si také zašli. Nějak se tehdy více pařilo. To, že to skončilo není v penězích, ale ty důvody jsou jiné.

V. Mokrý 12.5.2024 6:39

Tak jest !