28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

GLOSA: O houbařích a houbách

Začala konečně letošní sezóna. Její začátek, alespoň v našich končinách, je sice v rozporu s pranostikou, která říká, že houby nejvíce rostou když jde měsíc do úplňku, ale je fakt, že se nyní slibně rozvíjí, přestože měsíce ubývá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 3.9.2013 11:32

Re: Houby jsou potvůrky

Ivani jsou velmi odolní, bohužel...:-)

J. Boleslav 3.9.2013 11:31

Re: Proč houby ?

Vašeho p. otce Vám opravdu závidím. :-)

R. Gramblička 3.9.2013 10:48

Re: Proč houby ?

Já si dovedu ukuchtit maximálně houbovou bramboračku či kuře plnené houbama, ale táta dokáže zázraky: třeba houbový paprikáš s hlívou a strmělkou mlženkou (u nás známa jako chladňačka), smažené hřibové plátky v dvouobalu, mlženky a čirůvky v sladkokyselem nálevu, atd.

P. Scheck 3.9.2013 10:48

Re: Houby jsou potvůrky

Všichni máte tak trochu pravdu. I z hřibovitých hub můžete být otráveni, ale spíš jen psychicky a chuťově, proto jsem tvrdil, že fakticky se z nich nemůžete otrávit (třeba je "jen" vyzvracíte). Existuje i nějaká úprava, po které můžete jíst i hřiby "hořčáky". Prý se nějak máčí v mléce, ale přesně to neznám. Splést si růžovku taky asi moc nelze, lépe řečeno, nejsme-li si na 1000% jisti, raději to nebrat. 

Ale pozor!! Bylo už víc případů houbařů, kteří se i po 30 letech sbírání nakonec otrávili muchomůrkou. Perličkou je, že Rusové prý znají nějakou úpravu, po které můžete jíst všechny druhy hub včetně těch nejjedovatějších. Nechávají to nějak zkvasit, čímž se ty jedy zneutralizují, ale víc nevím. Sám jsem viděl jednu Rusku, která sbírala úplně všechny houby, co kde viděla. Pokud vím, žije dodnes...:-)

R. Gramblička 3.9.2013 10:35

Re: Houby jsou potvůrky

šedivka je podmíněně jedlá, ale nemá dobrou chuť.

J. Boleslav 3.9.2013 10:22

Re: Houby jsou potvůrky

Šedivka ale snad není jedovatá, pouze nejedlá.

R. Gramblička 3.9.2013 9:14

Re: Houby jsou potvůrky

jojo, pokud je člověk "dostane do oka" je těžké si je splést. M. tigrovaná je docela podobná, ale dosti řídká - já sem jí viděl jen párkrát za život. To častější je spíš záměna s šedivkou. No a M. zelená je dost odlišná, občas podobná některým žampionům.

J. Boleslav 3.9.2013 8:44

Re: Houby jsou potvůrky

Ono i s tou podobou růžovky s muchomůrkou zelenou či tygrovanou je to velmi sporné. Pokud si tyto houby někdo plete, což dost dobře nechápu, neměl by žádné růžovky sbírat. 

J. Boleslav 3.9.2013 8:38

Re: Proč houby ?

Nejedl, Vy snad ano? A je to skutečně takový kulinářský zážitek?

J. Boleslav 3.9.2013 8:37

S houbami to letos u nás

ještě stále vypadá všelijak. Asi je ještě pořád málo vláhy. Od včerejška odpoledne je sice stále zataženo a tma jako v pytli, ale nespadla zatím ani kapka. Vypadá to, že nějaký BB (blbec bolševický) zase poručil větru dešti. :-(

J. Boleslav 3.9.2013 8:34

Re: teď o víkendu

Takový úlovek Vám přeju. U nás pořád jenom paběrkujeme, ještě je asi pořád málo vláhy.

A. Bocek 3.9.2013 7:14

Proč houby ?

Už jste někdy jedli mexický guláš s růžovkama, suchoříbky nakládané nakyselo s feferónkou, či pečenou makrelu s pravákovým práškem ?

R. Gramblička 3.9.2013 7:13

Re: Houby jsou potvůrky

Nelze s váma zcela souhlasit. Zapoměl jste na ty hořké druhy, jako hřib kříšť, hřib medotrpký, nebo hřib žlučník (se všema mám zkušenost) a řeknu vám, že neznám nikoho, kdo by byl schopen je pozřít :-). Dnes je však bezpečně poznám a poklud si nejsem jist, tak na místě ochutnám.

Jednou jsme byli s tátou v Podbanskom na Liptove, samozřejmě nasbírali plné koše praváků. Všechny sme pokrájeli na sušení a táta začal kuchtit houbový paprikáš. Najednou se začal divit, jak to, že je polívka hořká. Nepomohla ani opakovaná výměna vody. paprikáš musel na smetiště. To už jsme měli zbytek hub rozvěšené na špagátech, bohužel i s těmi hořkými. Tenkrát jsme byli ubytování na chalupě v Liptovské Tepličce u cikánské osady a jednoho dne, když jsme se vrátili s výletu, byli houby fuč. To jsme se pak všichni zubili, jak se cigoši asi budou tvářit až si znich něco ukuchtí. od té doby, bylo mi asi 10, si na tyhle houbové potvory dávám bacha

R. Gramblička 3.9.2013 6:59

teď o víkendu

jsem v okolí Přísečnice našel a domů donesl asi 20 kilo hub, převážně praváků. Byla to nádhera, kolem nikdo, jen já sám. Na jednom plácku, staré haldě, porostlé velkými smrky a hustým mechem jsem byl málem v sedmém nebi. Na placi 10x10m se tlačilo přes 50 hřibů smrkových s tmavými klobouky barvy středoafrického černocha. Téměř všechny zdravé. Tuto záplavu endorfinů však doma vystřídalo úmorné čištění a krájení. Kdyby to tak mohl udělat někdo za mně.

J. Vozábalová 3.9.2013 4:03

Re: Houby jsou potvůrky

Naštěstí se jedlé muchomůrky (růžovka i šedivka) vybavily plisovanou sukénkou - tak se při troše pozornosti nelze splést. Šedivka nic moc, ale růžovka je opravdu úžasná, ne nadarmo se jí v jihočeských poměrech říká "masák".

P. Scheck 3.9.2013 2:46

Houby jsou potvůrky

Houby jsou, pane kolegu Hájku, potvůrky. Dá se říci, že všechny hřibovité, tedy ne ty, co mají ze spoda lístky, jsou jedlé.

Dokonce i hřib satan je po obvyklé přípravě 15 - 20 minut vaření nebo smažení jedlý. Ale s tím se dá potkat zcela výjimečně jen na brněnsku nebo na Šumavě. Já ovšem miluji růžovky tak podobné muchomůrce tygrované a zelené. Prostě když je ze spoda "houba", neotrávíme se.