1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

FEJETON: There‘s no business like charity business

Ach, torontské letiště, jak tě nemám ráda! Z Vancouveru jsme přiletěli s mírným zpožděním a všemi těmi chodbami, po eskalátorech nahoru a dolů a kontrolami všeho nemožného jsem musela probíhat dlouhým klusem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 5.12.2012 6:14

Re: tomu tak bylo vzdy

To preci muzete pamatovat. To tady v Americe byl jeden TV modlic, co mel kazdou nedeli msi a doloval z lidi penize na dobrocinnost. Pa se prislo na to, ze a vybranych 70 milionu slo na cernousky do Afriky milionu pet, zbytek byl platy zamestnancu= pribuznych a jak jinak, i pana modlitele. Mel nekolik Rollsu, ale FBI nu nasla za utracel penize v nejlepsich bordelecha s ku... no, s lehkymi zenami toho nejdrazsiho kalibru.. Sel do lochu, ale uz je asi venku, je to nejmene 25 let. Nevim uz ale jak se jmenoval. Ti TV preachers, to je pekna pakaz.Kdyz jsem byl jeste kratce v USA a videl jsem to, to bylo na zvraceni:''''kdyz date me, tak je to jako kdyz date Jezisovy''''. A ty blbe babicky a dedkove v publiku koukali jak vyjeveni, jakeho to maji bajecneho modlitele.

P. Sulc 5.12.2012 6:06

Re: Na ''''''''''''''''jednicku'''''''''''''''', pani Kulhankova, na ''''''''''''''''Jednicku'''''''''''''''',

Diky za radu. To co doporucujete, jsem jedl parkrate u kamarada v Praze, rikali tomu ''''kotlety pani mlynarky''''  //blbej nazev.vidte?//  Byly to vrstvy brmabor a mezi nima vrsta cibule, kotlety, paprika a cesnek, nejsem si jist houbama. A jak jinak, zaliti prudce jedovatou 30% smetanou, ten chelsterol z ni primo padal. Ale zase; bylo to dobry. A podobny recept mam od Tomase Krystlika, ten mi tehda rekl: ne ty troubo abys tam daval nejakou kavovou smetanu. dej tam poradnou, tu slehaci. A mel pravdu, ted uz mi Half& Half nesmi do domu, jen heavy cream.

Z. Kulhánková 5.12.2012 5:48

Re: Na ''''''''jednicku'''''''', pani Kulhankova, na ''''''''Jednicku'''''''',

Děkuju za jedničku!

Co se masa tejká, mělo by to být naložené solené vepřové, takže když to pěkně pomaloučku upečete, určitě nic nezkazíte. Jenom je někdy těžko odhadnout, kolik je tam soli, proto doporučuju tento recept: Nakrájet syrové brambory na 3mm kolečka, do pekáče položit vrstvu brambor, na ně vrstvu masa, zase brambory atd., horní vrstva brambory. Maso můžete napřed zprudka osmažit na pánvi, to už nechám na Vás. Jestli je to pěkně prorostlé, nemusíte pekáč vymazávat. Peče se pomalu (325 až 350 F) tak dlouho, až jsou brambory měkkoučké. Brambory by tu sůl měly vytáhnout. Můžete k tomu taky přidat na proužky nakrájené papriky všech barev, česnek a další zeleninu a koření po libosti, hlavně žádnou sůl!

Jestli máte líbezného cholesterolu málo, můžete to na závěr zalít šlehačkou a přikryté nechat probublat. Já tak dělám vepřové kotlety a do šlehačky zamíchám pálivou papriku od klenotova kolegy z Budapešti.

P. Sulc 5.12.2012 5:22

Na ''''jednicku'''', pani Kulhankova, na ''''Jednicku'''',

od vas ani nemuze byt jinak. Ja ty podpory zabalil uz pred 30 lety. Thda kdosi vybiral na africke deti, ze by dvacka pomohla. Tak jsem rekl ze dam, ale jen kdy za to nakoupi noze. A prej na co? No, na to, aby urezavali kulky tatinkum, co ty deti delaji ale co se o ne nestaraJI. A tak sli hned dale. Nicmene, ted potrebuji od vas kulinarskou radu: mam tu dva pekne vypadajici kusy, v plastiku '''' Cured Salt Pork''''. Co se s tim da delat? da se to upeci jako bucek? Musi se to nejak odsolovat? Je to krasne prorostle, cholesterol bude tepnami jiste pekne kolotat..Jenze pekne prrostle veprove je k neuvideni, prasata na jatkach jsou jako zavodni chrti.Dekuji predem za radu.

V. Ondys 5.12.2012 4:45

Re: :))))))))) Poslední dobou si taky stále častěji říkám

Jasan, vždyť jejich odchod by znamenal náš exitus při tak příkladně nezištným přístupu k pacientům. Moje maminka zemřela, poněvadž ji její obvodní lékařka, ke které chodila spoustu let, vysvětlila, že bolest nohou je v jejim věku normální, aniž by ji vyšetřila, když už ji měla v ordinaci. Bohužel se až při pitvě zjistilo, že to byl nějakej zánět snad hlubokejch žil... Souhlasím, že to je především v chuti a dobrodiní je u nás přežitkem minulosti zpátečnicky ovlivněné křesťanstvím.

M. Zavala 5.12.2012 3:46

tomu tak bylo vzdy

kdo "nezistne" pomaha druhym si nehorazne masti kapsy, co dobrociny spolek to banda zbohatliku. Doufam ze jsou vzdy nejake vyjimky, ale neni jich mnoho.

Z. Kulhánková 5.12.2012 3:31

Re: :))))))))) Poslední dobou si taky stále častěji říkám

To se netýká jenom bezdomovců. Spousta nemocnic a středisek v řídce obydlených oblastech byla zrušena. Bydlela jsem ve Slavonicích, odkud po zrušení dačické nemocnice je to nejblíž do Jindřichova Hradce nebo do Jihlavy, obojí hodinu autem. Staří lidé nebo rodiče malých dětí, kteří jsou bez auta, se na vyšetření těžko dostávají. Maminka mojí kamarádky tam zemřela na infarkt, protože "rychlá" z Jihlavy přijela až za 40 minut.

Čeští lékaři, kteří chtějí páchat dobrodiní, tudíž mají spoustu příležitostí doma.

V. Ondys 5.12.2012 3:03

Re: :))))))))) Poslední dobou si taky stále častěji říkám

To jo, ale prej se jedná o neukázněný a zavrženihodný v našem příkladně nastaveným sociálním systému, kdyby za komoušů příkladně studovali, mohli se dnes taky snažit o nezištný přerozdělování navzdory pomluvám všech :))))) závistivců i kverulantů.

Z. Kulhánková 5.12.2012 2:31

Re: :))))))))) Poslední dobou si taky stále častěji říkám

No vidíte a přitom je i v ČR spousta bezdomovců a jiných lidí, kteří mají problém s přístupem k lékařské péči.

V. Ondys 5.12.2012 1:51

:))))))))) Poslední dobou si taky stále častěji říkám

že v tom celosvětovým vymáhání lidumilnosti se snad dá věřit humanismus už jen lékařům bez hranic, ale jistej si tím taky nejsem...