Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
FEJETON: A drobné si nechte!
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B. Volarik 27.5.2011 22:11Re: Tohle je manželka M.Č. byla dnes v Hyde Parku ...a ona tuzéry dává nebo dostává? Kolik a za co? |
M. Bílý 27.5.2011 21:59Tohle je manželka M.Č. byla dnes v Hyde Parku http://hn.ihned.cz/c1-38158620-senta-cermakova V Hyde Parku se 45% nelíbila. Nedivím se . Museli z ní mít mindrák. Je to ženská, která válí matematiku a fyziku (mimo jiné). |
J. Pašek 27.5.2011 15:22Bez peněz do hospody nelez . . . . v Evropě bez ptaní si 15% k účtu přidají . . . . |
J. Ráž 27.5.2011 12:13Ve většině restaurací typu "pull-up" nemá obsluha pevný plat (někdy jen minimální) a jejich příjmem je tak jen spropitné. V Americe, a nejenom tam, si zkrátka k ceníku v jídelním lístku připočtěte 15% a máte základní cenu jídla a pití. A dáte-li peníze navíc dáváte je za mimořádnou ochotu nebo třeba i jako odměnu za to, že jste se dívali na pěkný zadek, či prsa číšnice...a to je teprve dobrovolný tuzér v našem pojetí. V mnoha zemích je cena napsaná v ceníku služby jen 80% toho, co byste skutečně měli zaplatit. Když s tím počítáte ve svých rozpočtech, tak v tom nevidím žádný problém. Z jiného soudku na toto téma: Neochota Čechů dávat spropitné je všeobecně známá zejména v přímořských destinacích Evropy a Afriky. Když si neuvědomíte, že i při pobytech "all-inclusive" se také dává spropitné pokojské, číšníkům, obsluze u bazénu, či na pláži, tak se budete jen divit a zbytečně rozčilovat, že někteří vaši spoluhosté dostávají oproti Vám značný nadstandard služeb jako je např. rezervace lehátka na vámi vybraném místě, či výhodně umístěného stolu v restauraci,rychlá obsluha a pod. |
P. Čulík 27.5.2011 8:53Mám stejný problém, ale nechodím do drahých restaurací, tak to tolik nebolí a v Motelech 6 a pod. se člověk s pokojskou moc nepotká. Ale pokud jsme jeli s tetou (američankou), důsledně dávala díška i v motelech při odjezdu na postel, pár dolarů. Dává se i průvodcům po skončení prohlídky. |
B. Volarik 27.5.2011 4:59Dýško je v Americe automatickou částí platu. Moje dcera pracuje v prvotřídní restauraci jako "line cook"(tzv. fine dining, graduovala loni ze školy kulinářského umění Le Cordon Bleu v Pasadeně, CA. Pro zajímavost: Vystudování stálo $48,000...většina v půjčkách, dlouho bude vzdělání splácet). Tuzér se považuje za "povinný". Čísníci z toho prakticky žijí, z výplaty by to nezvládli. Dcerka dostává ob týden podíl na tuzérech (vždy v týdnu mezi dvoutýdenní výplatou). Její tuzéry se objevují i na její výplatní pásce a jsou danitelné. První řádka na daňovém přiznání se jmenuje: Výplaty a "tips"=tuzéry. |
M. Freiová 27.5.2011 3:12Jiná zkušenost Mne o výši dýška poučila US Information Agency, a bylo to 10-30 % podle spokojenosti. Navíc se zřejmě zohledňuje výše útraty v poměru k času ztrávenému v podniku. Takže když jsme s dvěma konzervativními činitelkami seděly v bistru hodinu a při živé diskusi jsme každá vypily jen jeden čaj, hostitelka kromě těch 30 % ještě přidala něco navíc. Obsluhující dívka přímo rozkvetla a bylo vidět, že je na tom doplňkovém příjmu skutečně závislá. |
J. Kokes 27.5.2011 1:51V USA je spropitné součástí mzdy. Podle federálního "Fair Labor Standards Act" zaměstnanci, kteří dostavají více než $30 spropitného měsíčně, jsou placeni minimálně $2.13 na hodinu. V ostatních zaměstnáních je minimální hodinová mzda různá podle jednotlivých 50 státu unie, pohybuje se mezi $8.07 (Washington) a $6.50 (New Mexico, Wisconsin). Takže aby si utahaná servírka vůbec něco vydělala, musí dostávat spropitné minimálně těch 15%. |