13.6.2024 | Svátek má Antonín


Diskuse k článku

2024: Sport za časů války

Smutnou zprávou z hlediska sportovního, ale pochopitelnou prizmatem politickým i morálním, je neúčast ruských (i běloruských) hokejistů vinou ruské agrese na Ukrajině.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Teplý 3.1.2024 10:45

Podle mne úplně sám není - i když český mainstream je opravdu někde jinde.

Za komunistů chartisté taky nepředstavovali žádné masové hnutí - to ale nebylo důkazem, že neměli v ničem pravdu.

M. Kocián 4.1.2024 13:01

Pak by bylo dobré k "Češi věří báchorkám" a "z Čechů se stali ješitní hlupáci" dodávat: "kromě mne a několika dalších osvícených". Aby bylo jasno.

V. Církva 3.1.2024 8:00

Asi jste to nějak nepochopil, ale na Ukrajinu zaútočili Rusové ne USA. V roce 2014 odtrhli od Ukrajiny Krym taky Rusové.

Někteří lidé v Rusku jsou posedlí ideologiemi Dugina a ostatních, od Aljašky po Lisabon. Rusko oficiálně ve státní televizi verbálně vytahuje i termíny jaderné války. Nikdy mne nenapadlo, že by Rusko zaútočilo na Kyjev, proto je dnes v obrané doktríně třeba do jisté míry počítat i s tím, že zaútočí na Prahu. I když se dnes zdá nepravděpodobné že by šli až do Prahy, čekat se od masových vrahů musí cokoliv.

Protože má ale Rusko (i USA) jaderné zbraně, měli by USA s Rusy jednat. Viděli jsme ale jak jednal s Macronem či Scholtzem. Dalo se jednat s Hitlerem?

Iluze si ale dělají jen ti co chtějí mír ale apeassementem ho z historických zkušeností většinou nedosahují - chcimírové. Zkušenosti psychologie seriového vraha říkají, že když jim něco projde, jdou dál.

J. Nevrkla 3.1.2024 9:15

Pane Církvo, jste úplně mimo. Asi načerpáte z jiných zdrojů než z českých televizí.

Krym se odtrhl, protože drtivá většina jejich obyvatel si ze zcela pochopitelných důvodů nepřála být pod kyjevskou pomajdanovskou vládou, která jim zakazovala i používání ruštiny. Navíc bylo evidentní snahou zrušit zde ruskou základnu, umístit tam americkou a zamezit Rusku v přístupu k Černému moři.

Rusko opakovaně deklaruje, že jaderné zbraně použije pouze v případě fatálniho ohrožení, zřejmě jaderného, na svém území.

S napadením Prahy Rusy počítá jen cvok, absolutně nic by z toho Rusi neměli. Rusi nejsou masoví vrazi, na základě jasných čísel je můžete nejsnáze najít v Americe.

Rusi nebudou mít velký zájem jednat se západními politiky. Jednali s nimi v případě Minských dohod a byli dokonale zrazeni, když později Merkelová a Hollande řekli, že je nemysleli vážně, že jen chtěli Ukrajině poskytnout čas na vyzbrojeni a boj proti Rusku.

Americe vše vždy prošlo, proto už má svém kontě desítky invazí s miliony mrtvých. Už jim to procházet nebude, v zástupné válce proti Rusku na Ukrajině velmi pravděpodobně prohrajou.

Z. Lapil 3.1.2024 14:00

Inu, Češi věří, tedy přinejmenším já věřím, že Rusové své báchorky o ovládnutí východní Evropy myslí vážně. Jestli se nepletu, tak nyní se pokoušejí ovládnout Ukrajinu.

M. Grundmann 3.1.2024 14:25

Vidíte, podle zbytku světa se nyní Rusové nesnaží ovládnout Ukrajinu, ale zabránit tomu, aby na Ukrajině působila armáda USA. Na základě chybné analýzy pak člověk může dělat chybná rozhodnutí. S tím se asi nedá nic dělat.

Přitom je velmi snadné problém vyřešit. Stačí, aby Ukrajina prohlásila, že nebude vojensky spolupracovat s USA. Pak by se hned ukázalo, kdo má pravdu. Pokud mám pravdu já, válka by se hned zastavila. Pokud máte pravdu Vy, válka by pokračovala a Ukrajina by mohla své prohlášení odvolat. Přesto nic takového Ukrajina udělat nechce. ;-D

Z. Lapil 3.1.2024 16:38

No, nechce. Jestli ono to nebude tím, že Rusko prohlašovalo, že Ukrajinu nenapadne. Přinejmenším tu představu nenapadení nevyvracelo nikomu, kdo si to myslel.

M. Grundmann 3.1.2024 17:08

Rusko vždy upozorňovalo Ukrajinu, že její plány vstoupit do NATO budou pro ni mít závažné důsledky. Už v roce 1997. Veškeré garance a sliby ze strany Ruska byly vždy podmíněny tím, že Ukrajina nepovede nepřátelskou politiku vůči Rusku, přesněji řečeno že nebude vojensky spolupracovat s USA nebo že se z ní nestane vojenský spojenec USA.

Z. Lapil 3.1.2024 17:34

Právě. Když mi někdo opakovaně vyhrožuje, že pokud nebude po jeho, bude se mnou zle, začínám se bát.

A kdo se bojí, zbrojí.

M. Grundmann 3.1.2024 18:00

Když mi bude někdo připomínat, že se nemám k němu chovat nepřátelsky, a nabídne mi dokonce přátelství, tak to přijmu.

Z. Lapil 3.1.2024 22:06

Ne, když se leta předtím choval nepřátelsky. Mluvím teď o partnerství s NATO, yObamove restartu vztahů a tak.

V. Kučer 3.1.2024 14:05

Pro nás je nejvýhodnější hegemonie USA nad zbytkem světa. Alternativa je Rusko, Čína nebo Islámský stát.

M. Grundmann 3.1.2024 14:20

To je sice pravda, ale žádnému národu nestojí za to, aby kvůli hegemonii USA nad zbytkem světa umírali jeho lidé a nechali si zničit svou vlastní zemi. A přesně tak hloupě se chová Ukrajina.

Hegemonie USA je případný nástroj politiky každého národa, nikoliv cíl. NATO slouží k tomu, aby se jeho členové válce vyhnuli. Vést válku jenom proto, abychom mohli vstoupit do NATO, je absurdní. Až si to Ukrajinci uvědomí, budou hodně naštvaní.

V. Kučer 3.1.2024 17:28

Asi máme válčení v genech, Dulce et decorum est pro patria mori.

A. Teplý 3.1.2024 14:47

S tím by se dalo vcelku souhlasit - jen je mírně "nepříjemné", že hegemonii USA na Ukrajině platí EU.

EU poskytuje Ukrajině větší část pomoci, navíc je ručitelem za půjčky poskytnuté Američany.

Tj. USA dodají na Ukrajinu spoustu zastaralých zbraní, které zaplatí EU... Nehledě na zvýšené prodeje USA zbraní zemím EU (F35, Himars), prodeje předraženého LNG a likvidaci evropského konkurenčního průmyslu.