Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: (Nejen) archivní cukety
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Jitur 4.8.2021 15:35
|
A. Zemanová 30.7.2021 20:14Tak jsem narazila na cuketovou bábovku, dávám do placu bez vyzkoušení. https://1url.cz/2KGHZ V sezóně s oblibou dělám cuketovec z mladých cuket. Strouhám je neloupané, i s mladými jadérky. Pokud je to ze zelené cukety, těsto vypadá zajímavě. :) Skvělý je taky cuketový perník. |
A. Alimo 30.7.2021 18:55Cuket máme hodně. Vím, že by mám bohatě stačila jedna rostlina, ale co kdyby ji něco sežralo? No, nesežralo. Jíme je na všechny možné způsoby, zapečené s masem, jak píše Lenka, obalené v těstíčku, napůl s bramborama jako bramboráky a přidávám je i do buchet. Mám recept na buchtu s jablky nastrouhanými do těsta, tak tam jde dát klidně místo jablek cuketa, jen se musí dát o trošku víc cukru a skořice. A zítra plánuju perník s cuketou. Výhodou těch buchet je, že tam ta cuketa není vůbec znát |
T. Zana 30.7.2021 12:47Hmmm, cuketa není úplně můj šálek čaje, ale ty lodičky, co o nich píše níže Bláža zkusím . Počítám totiž, že nějaké cukety nás neminou (pilně jsem je zalévala, přece!) a syrové (to oblibuje synkova slečna) ani zlehka oprásklé na másle (tak je jí synek) nemusím. Doposud jsem je uměla tak akorát přidat do leča (čti "nastavit lečo"), když mi někdo daroval přebytky. |
L. Blaza 30.7.2021 11:35Zdravím cuketomilce, ještě přidám jeden vyzkoušený recept na plněnou cuketu: CUKETA PLNĚNÁ MLETÝM MASEM Cukety podélně rozpůlíme, vydlabeme dužinu - čím více, tím víc se do ní pak vejde náplně. Náplň: Na olivovém oleji zesklovatíme cibulku, přidáme libovolné mleté maso (1/2 kg), mícháme a smažíme, pak přidáme rajčata, nebo kečup, vydlabanou a najemno pokrájenou dužinu z cukety, česnek, petrželku, provensálské koření, sůl, pepř, případně i trochu mletého zázvoru. Mícháme do změknutí zeleniny, dusíme, redukujeme šťávu. Směsí vrchovatě naplníme vydlabané cukety, položíme na plech vystlaný pečícím papírem, a zapékáme v troubě 15-30 minut podle velikosti cuket, nakonec silně posypeme libovolným strouhaným sýrem a necháme ještě chvíli zapéct. Podáváme s bramborem. |
T. Zana 30.7.2021 12:43Jo, to vypadá jako něco, co jsem kdysi jedla a moc mi to chutnalo. Jenže cuketa zrovna nebyla k mání a tak jsem úplně zapomněla. Zkusím, až dostaneme . |
L. Blaza 30.7.2021 12:51Je to fakt dobrý, tak dej vědět, zda se podařilo. V nejhorším se dá sníst jen ta náplň! |
J. Fialová 30.7.2021 14:20Hmm, místo cuket bych podélně rozpůlila velké rohlíky To je vlastně i úplně bez rizika hen tého kukurbitacinu . |
Z. Hanča 30.7.2021 17:24Prima recept! Dělávám lehce obměněný - místo cukety je lilek, ten je bachratější a pojme víc náplně , maso, když není mleté, může být i kuřecí nebo krůtí na nudličky rychle opečené. Je to moc dobré, ať už s lilkem nebo cuketou. |
M. Skálová 30.7.2021 17:39To mleté se může okořenit čubricou a je to moc dobré, díky za recept Blážo. |
L. Blaza 30.7.2021 11:27SLANÝ KOLÁČ S CUKETOU 50 - 70 dkg cukety oloupat a nastrouhat nahrubo (já dávám množství od oka, když mám dvě střední cukety, tak dám do těsta všechno) 20 dkg šunkového salámu nastrouhat nahrubo - opět když mám 250 g, dám tam vše 20 dkg strouhaného sýra 3 velké stroužky česneku prolisovat 1 střední cibule nakrájet na jemno ( já jí strouhám) hrnek (velikost asi 250 ml) hrubé mouky 1/2 až 3/4 hrnku oleje 5 vajec ( žloudky a z bílků sníh) sůl, pepř, 1 prdopeč Velký plech vymazat a vysypat, nalít těsto, pečeme na 180 st do zhnědnutí asi 30 minut |
Z. Jenny 30.7.2021 8:08Zdravím všechny!Konečně se mi podařilo připojit, už jsem z těch všech pokusů o spojení na nervy,projela jsem všechna možná opatření,včetně pokus o spojení s O2,kde jsem si poovídala se záznamníky všeho druhu a skončilo to hodně hustou připomínkou ode mne,bohužel záznamník,tvářící se jako guru O2, na mne kašlal a jel si své vlastní blues. K cuketkám uvádím, že je mám ráda,prý se jimi dá i otrávit,zatím jsem nenatrefila na tu pravou, kterou bych využila. (však víme). Vzpomínám na naše zvířetníkové guru v oblasti obliby cuketek,TJF a Wewéčko, doufám, že U kance mají lepší pochoutky,dle jejich gusta. Liko díky za připomenutí,někdy je fajn tak nějak letně a prázdninově povzpomínat na dobrůtky. |
Z. Lika 30.7.2021 10:03Jenny, přiměla jsi mě ke googlení k těm otravám - s úžasem zjišťuji, že totéž se MŮŽE týkat i okurek nebo i melounů! Poznávacím znamením je hořkost, k níž tíhnout zejména starší plody kolem stopky - čili pověstné cepelíny :D Tak už vím, co znamenaly ty dary přestárlých cuket od tchýně Jinak soudím, že z tvé zprávy o jedovatosti by měl radost TJF (nebo to byl WWW, kdo proti cuketám brojil?). Mohl by oprávněně říct: Já to věděl!!! |
E. Zvolánková 30.7.2021 10:46To, co je jedovaté je kukurbitacin (nebo cucurbitacin? Nevím přesně, zda se to píše s "k" či "c", nicméně je to jed, ale otrávit se podle mě člověk, který má dobře rozvinutou chuť pro hořké, nemůže, protože okamžitě pozná, že se to nedá jíst právě pro tu hořkou chuť. U té vodnaté zeleniny se to stává většinou, pokud má málo vody. A i když člověk kousne do hořké okurky (cukety, melounu apod.), nebo i kousek spolkne, tak to ještě neznamená, že to s ním šlehne. Četla jsem o případech otrav kukurbitacinem právě v cuketě...někde v Německu, kde na to pán málem zemřel, ale vysvětluju si to jen tím, že zřejmě neměl dobře vyvinuté chuťové receptory pro hořké. Někteří lidé ji mají vyvinutou víc, jiní méně. A u zvířat je u některých rozvinutá velmi a u jiných zase úplně chybí...dost to souvisí s tím, čím se živí, ale taky to není stoprocentní pravidlo. |
Z. Jenny 30.7.2021 12:30Stejně si myslím, že pánova manželka byla velmi dobrá kuchařka ale nemohla za to,byl to ten cucurbitacin, což považuji za dokonalý letní zločin. Jak inspirativní! |
A. Zemanová 30.7.2021 8:05Kolem cuket zatím jen opatrně našlapuju; pravda, přitom všechny malé žluté hned sním, ani nevím jak. Zelené jsme měla zatím jen dvě, poslala jsem do Prahy. Ale doufám v lepší příští, keřík vyrostl přenáramný, listy veliké, tak doufám, že se nakonec pořádně okotí. Letos šly sazenice ven o hodně později, sežrali je slimáci, takže znovu a znovu. Kvůli tomu mají tak měsíc zpoždění, takže neklesám na mysli a věřím. Cukety ráda zapékám s brambory, cibulí, rajčaty, žampiony, dýní, batátem - nemyslím tím, že tam nacpu všechno najednou. :) Kořením bylinkami, ale jen střídmě, mám ráda přirozené jemné chutě zeleniny. Někdy zapékám vydlabané lodičky, na ty se těším. Prakticky nepoužívám mleté maso, nějak mi tam vadí. To raději kousek dobré slaniny či šunky. Děkuju za recepty, Liko, je dobré být připraven (na vše, chicht). |
Z. Lika 30.7.2021 10:05Obhlížej cukety denně, rostou neuvěřitelně rychle. Ať se ti tam nezačnou vznášet cepelíni! Připomněla jsi mi, s jakým uspokojením jsem se probírala na zahradě chrásty okurek a cuket a hledala, kde je co k utržení. Skoro jako bych byla na houbách :-) |
L. Blaza 30.7.2021 11:22Jojo, vloni jsme to měřili metrem, za den vyrostla cuketa o 6 cm! |
E. Zvolánková 30.7.2021 7:33Krásný den všem, za mě teda parádní mlsotník dneska. Díky za shrnutí cuketových receptů. Já naopak cukety miluju, ale těm mým se letos moc nedaří, zatím jsme měli jen jednu. Zapečenou s česnekem, bylinkami a v těstíčku. Jinak z ní miluju řízky a úplně zbožňuju grilovanou v kombinaci se žampiony a lilkem. Do toho taky česnek, sůl pepř, popř. domácí bylinky...Jako příloha k masu nebo i jako hlavní jídlo se to dá. No a švagrová mě loni přivedla na super omáčku "Unclebeans", v níž je základem cuketa. Strašně ráda bych ji udělala, ale není z čeho. |
Z. Lika 30.7.2021 9:59Hurá, někomu jsem kápla do noty |
Z. Xerxová 30.7.2021 5:58hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům Nejsem cuketová - takže je nepěstuju a cuketové dary úspěšně odmítám Dneska bude brambůrek s treskou... |
E. Žampachová 30.7.2021 8:17Chápu, že se z cuket dá ledacos jedlého připravit, u kamarádky jsem jedla dobrou cuketovou buchtu, ogrilovvaná cuketa také jde. Ale jinak u nás moc šancí nemá. Ke stáru je člověk konervativní a máma uznávala zeleninu jen pasírovanou přes prase. Tedy květák ano, mrkev někdy, bramory jako příloha běžně (i bramborák a další). ale klasické zeleninová jidla jsme nedělali ani u nás, ani rodina MLP. Takže občas nějaký pokus podniknu, ale správná zeleninová kuchařka nejsem. |
Z. Lika 30.7.2021 10:06Ani psi je nechtějí chroupat? Náš pes míval rád syrové okurky :-) |
E. Zvolánková 30.7.2021 10:50Náš první knír byl skoro vegetarián. Zbožňoval šlupky z melouna, okurky, syrové brambory, cuketu snad nikdy neměl, ale nepochybně by ji žral taky. Z ovoce a zeleniny nežral jen červený rybíz a citrón To současné fousisko má rádo hodně sladká jablka, borůvky a teď padají špendlíky, takže sbírá ty "rozbředlé" a žere je i s peckama, takže už to vidím, že zase bude zácpa |
J. Fialová 30.7.2021 8:17To já neodmítám. Do BARFu se dají přidat |