4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MR 14.10.2008 19:57

Zrušte dotace!

JZDáci, řekněte rovnou, že chete drahé potraviny! K ničemu jinému to stejně nevede. 

čtenář 15.10.2008 11:21

Re: Zrušte dotace! Rabuje naše generace zemědělskou půdu ? V USA či v EU ?

Trvá více než 500 let, než se vytvoří 1 palec (2,5 cm) ornice.21 V přirozeném prostředí je ornice vytvářena rozkladem rostlinné hmoty a erozí hornin a je sama chráněna před erozí rostlinným pokryvem. Produktivita půdy poškozené intenzivním zemědělstvím se díky erozi každým rokem snižuje o 65 %.22 Dřívější prérie, které se staly obilnicí Spojených států, ztratily polovinu tloušťky ornice po pouhých sto letech farmaření. Tato ornice mizí 30krát rychleji, než se obnovuje přirozenými procesy.23 Současné plodiny jsou mnohem náročnější na živiny, než byly původní trávy, pokrývající kdysi Velké planiny.

 Důsledkem je rozsáhlé vyčerpání živin. Eroze půdy a vyčerpávání minerálů způsobují každý rok zemědělství USA ztrátu rostlinných živin v hodnotě 20 miliard dolarů.24 Většina půdy na Velkých planinách není nic víc než houba, do které je nutno pumpovat vodu a živiny, aby dávala úrodu.

Každým rokem jsou v USA ztraceny 2 miliony akrů polí kvůli erozi, zasolení a vyčerpání vodních zdrojů. K tomu navíc 1 milion akrů z orné půdy zabere stavba měst, silnic a průmyslových objektů.24 Přibližně tři čtvrtiny veškeré rozlohy USA připadá dnes na zemědělství a komerční lesnictví.25 Rozšiřující se populace vytváří zvyšující se tlak na dostupnost zemědělské půdy.

Tím mimochodem ponechává jen malou část rozlohy USA dostupnou pro solární technologie, potřebné pro moderní sluneční hospodářství. Rozloha dostupná pro pěstování biomasy je rovněž omezená.

jan 14.10.2008 15:06

Pisálku

Havle proč žvaníš, dosáhli co chtěli a blokádu odvolali

Kelner 14.10.2008 14:01

Divím se

Nevím co je třeba absolvovat, aby se někdo mohl prezentovat jako agrární analytik. Bláhově jsem se domníval, že tento člověk musí mít alespoň elementární znalosti. Argumentovat tím, že v zemědělství jsou nízké platy považuji za vrchol vulgárnosti. Chce pan autor snad tvrdit, že pokud by tam byly platy vysoké pak by zemědělci nárok měli?

venkovan 14.10.2008 14:27

Re: Divím se - plošná dotace konzumentů potravin v EU přes zemědělce/ pro levnější potraviny

Žijeme v EU, společná zemědělská politika, postupné srovnávání dotací (konečné 2013) bude respektovat i ministr financí, to je dobrá zpráva pro venkov. Ještě srovnávat pachtovné , v EU od 1,8 % do 3,8 % úřední ceny zem. půdy, kdy by se tyto peníze měly dostat rovněž na venkov.

Zcela od věci a proti vlastníkům půdy a i proti venkovu, je představa stejného ministra, že by obce mohly zvyšovat zemědělskou daň na několikanásobek , aby ministerstvo financí nemuselo předělávat v současné době diskriminačí přerozdělování daní - rozpočtová opatření, která jsou výhodná pro 4 velká města v ČR. Velmi šibalská a populistická úvaha. 

Vysoká produktivita práce v českém zemědělství může omezit převážení potravin po Evropě.

ok 14.10.2008 14:51

Re: Divím se - plošná dotace konzumentů potravin v EU přes zemědělce/ pro levnější potraviny

Jo jo, lůzři ze zastupitelstva (co mají jen odranou chaloupku) s chutí pořádně zdaní vlastníky půdy.

Ladislav N 15.10.2008 0:27

Re: ok IP: 194.213.41.xxx

Socani s komunisty zrušení daní z nemovitostí nedovolí, neboj se. Ti tě ochrání... ;-P

Glock 14.10.2008 19:11

Re: Divím se - plošná dotace konzumentů potravin v EU přes zemědělce/ pro levnější potraviny

Neexistuje žádná zemědělská daň, melete nesmysly. V českém daňovém systému existuje toliko daň z nemovitostí, přičemž do těchto nemovitostí patří i půdní fond (poprávu). Nebo zase chtějí zemědělci extrabuřt-úlevy, aby těch pár kaček nemuseli platit? Majitel činžáku nebo majitel fabriky taky musí platit daň z nemovitosti, ale oni asi budou ti zlí kapitalisti .... Být zemědělcem v ČR, tak držím hubu zavřenou. Zemědělské dotace v celé EU jsou VEŘEJNOU PODPOROU VYPLÁCENOU PLOŠNĚ. Co je jinde zakázané, je v zemědělství povoleno. V jiných oborech musí příjemci dotace často prokázat tuny povolení, splnit xx podmínek dotace, vyplnit haldy zpráv a strachovat se z kontrol. Český zemědělec přijde na Zemědělskou agenturu, vyplní formulář o 3 stránkách, doloží Výpisem půdních bloků nebo jejich celků a peníze mu do měsíce přistanou na účtě. Pro takovou neziskovou organizaci, která se stará o mentálně postižené lidi, je to nedostižný sen.

Držde hubu, vaše zemědělské představy o podnikání jsou jak vystřižené ze socialismu 80-tých let.

majolenka 14.10.2008 23:07

Divím se - plošná dotace konzumentů potravin v EU přes zemědělce/ pro levnější potraviny

peníze zemědělcům vůbec do měsíce nepřistanou, máte velmi mylné informace, SAPS a TOP UP jsou  vypláceny až na konci roku, dotace na TTP musí splnit 5-letou podmínku obhospodařování, a jsou tam vcelku tvrdé podmínky, konec konců, kdo to chce znát, může nahlédnout přes prachobyčejný google, když si zadá například heslo LFA (less favourite areas) dotace na marginální oblasti....nechápu kde berete tato tvrzení, jsou to věci vcelku lehce zjistitelné, není lehké v česku hospodařit, pokud vás tlačí dolů ceny dnes již de facto monopolního výkupu pana Babiše, což mnohým uniká, takže ne EU, ne dotace, ale někdo jiný nám v budoucnu zdraží rohlík nám všem....složité papírování pro vratku "zelené nafty" je taky dost zábavná záležitost, a spotřebku stehně nedostane zpět celou............je zavádějící svádět vinu na JZD, tyto problémy mají soukromě hospodařící rolníci stejně tak............upzornuji, že nesjem soukromě hospodařící rolník, ani člen JZD, jen mne to vcelku zajímá, jsem ale také spotřebitel, který se diví, že v obchodě není česká cibule a česnek, že máme dovozová jablka, toto není vina EU, na kterou bychom to rádi schodili

jen tak 15.10.2008 10:25

Re: Divím se - plošná dotace konzumentů potravin v EU přes zemědělce/ pro levnější potraviny

Konzumenti potraviny v EU jsou v EU plošně dotováni prostřednictvím dotací (na hektar)zemědělcům. EU se bojí revolučnosti chudých skupin občanů (viz J. Amerika), útěku obyvatel z venkova do měst.

Vysoká produktivita práce v česk. zeměd. může likvidovat malé sedláky v původních zemích EU, kteří přeživájí i díky dotacím.

Luxusní převážení základních potravin po zeměkouli zatěžuje přeplněné dálnice a životní prostředí a lze to částečně omezit zdražováním nafty a vybíráním mýtného.

PS     dań z pozemků se platila a platí;  její skokové zvýšení by omezovalo výši pachtovného

Důchodce 14.10.2008 22:07

Re: Divím se - plošná dotace konzumentů potravin v EU přes zemědělce/ pro levnější potraviny

A co takhle pochtovné za využívání pozemků k myslivecké zábavě.Naši lidoví myslivci už nejsou žádní chudáci,myslivost je všude kolem drahý luxus a u nás je téměř zadarmo.Proč to sponzorujete a od nás loudíte dotace ?

"zemědělská daň" 15.10.2008 11:04

Re: Divím se - plošná dotace konzumentů potravin v EU přes zemědělce/ pro levnější potraviny

 myšleno ze zem. půdy (pozemků) v hovorové řeči se někdy používá "zemědělská daň"    omlouvám se 

karel 14.10.2008 13:57

Proč....

Proč pan analytik nejde do zemědělstvi pracovat když maji tolik peněz. Co jsem četl članky od toho pana tak to bylo vždy pomlouvani lidi pracujicich v zemědělstvi. Když čtu takove članky od lidi kteři nikdy nic pořadneho nedělali a jenom se živi pomlouvanim druhych je mi špatně. Kdyby bylo v zemědělstvi tolik peněz tak by bankeři přestali pujčovat penize a šli by orat.

Map 14.10.2008 11:49

Emeritní soudruh Veleba

Ten dobře ví, co dělá, když pod jeho křídly si prvovýrobci potravin podávají ruce se zpracovateli. Tak vytvořil buldozér, který řeší jejich přirozené protichůdné zájmy (výkupní ceny + nebo -) tím, že je přenášejí na stát, na občany. Státe dej, občane plať cenami i daněmi. Co kdyby Agrární komora mezi sebe přijala i obchodní řetězce? Občany však přijmout nemůže, kdo by jim to všechno zaplatil? To by byl monopůlek, že?

V žádném jiném oboru neexistuje profesní sdružení, které by v sobě skrývalo takovéto vychytralé spojení. Kdy už se konečně najde síla, která rozčlení Agrární komoru na zpracovatele a prvovýrobce zvlášť. Na následném vzájemném obchodním boji by konečně profitoval skutečný otloukánek, řadový občan. Pryč s cenovým monopolem Agrární komory!

Petr 14.10.2008 13:32

Re: Emeritní soudruh Veleba

existuje Agrární komora, a Potravinářská komora....    takže žádnej monopol pane, agrární komora zaštěťuje zemědělce, třeba jako lékařská komora lékaře...     Nepište bludy prosím.

ok 14.10.2008 13:43

Re: Emeritní soudruh Veleba

Agrární komora zaštíťuje tak akorát komunistické pohrobky.

Petr 14.10.2008 13:49

Re: Emeritní soudruh Veleba

Jakých koministických pohrobků? Tomu nerozumím.   Jinej argument asi nemáš co.

ok 14.10.2008 14:27

Re: Emeritní soudruh Veleba

To je dost silný argument ;-)

Soukromí vlastníci mají úplně jiné problémy, třeba vyznačení pozemku v terénu a jeho zpřístupnění (obnova cest). To soudruha Velebu nezajímá, naopak, on chce družstevní lány od obzoru k obzoru, pěkně přes soukromé pozemky.

Map 14.10.2008 19:38

Re: Emeritní soudruh Veleba

Cituji ze statutu Agrární komory:

1) Členy komory mohou být podnikatelé (právnické a fyzické osoby dle § 2, odst. 2 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník), provozující podnikatelskou činnost v oblasti zemědělství, potravinářství, lesnictví a souvisejících oborech v okrese, které představenstvo okresní komory nebo představenstvo společenstva na základě písemné přihlášky přijme za členy.

První preambule AK:

Agrární komora ČR (AK ČR) byla zřízena zákonem č.301/1992 Sb.‚ve znění zákona č.121/1993 Sb. a ve znění zákona č.223/1994 Sb., sdružuje většinu podnikatelů v zemědělství, lesnictví a potravinářství, prosazuje a obhajuje zájmy svých členů.

Ano Potravinářská komora existuje, ale většina potravinářů je v AK! Takže máte pravdu nejde o monopol, ale o takový neúplný monopůlek. Za ten monopol se omlouvám, avšak praxe Veleby je pořád stejná: Občané alias státe plať nám zemědělcům a potravinářům, my se spravedlivě o kořist rozdělíme.

zemědělec 14.10.2008 21:00

Re: Emeritní soudruh Veleba

Pracoval jsi pisálku někdy v zemědělství?Koukáš na to jen ze strany zákazníka a jsi vlastně slepý.Jakmile bude zemědělec tlačen k nejnižším ziskům z řetězce výrobce -zpracovatel-prodejce, tak zanikne a když zanikne a jakmile to zjistí ostatní, tak uvidíš jaké budeš mít teprve ceny.Proč myslíš ,že jsou již nyní u nás ceny vyšší než na západě,protože nejsme již soběstační ve výrobě potravin.Jen pro zajímavost, zkus mít ten svůj názor zákaznickej a běž alespoň na čas pracovat do zemědělství a ručím ti za to,že nebudeš potom takhle žvanit.

ok 14.10.2008 10:48

20 let po revoluci

20 let po revoluci stále nejsou v krajině vyznačeny hranice pozemků, neexistují cesty (ani ty, které jsou na mapách, soudruzi traktoristé je stále znovu každý rok rozorávají). No comment.

Ladislav N :-))) 14.10.2008 11:27

Re: 20 let po revoluci

Cesty, které se každoročně rozorávají, obnykle v mapách nebývají... ;-P Jestli máte pozemek a potřebujete přesně znát jeho hranice, tak si pozvěte geodeta s potřebným vybavením. Zadarmo to rozhodně nebude. ;-P

R 14.10.2008 12:09

Re: 20 let po revoluci

Po socialistickém "pořádku" zůstala spousta restů. V podstatě ke každému soukromému kousku políčka nebo lesíku před socialistickým zcelováním lánů vedla polní nebo lesní cesta. Zcelilo se to i s těma cestama, které leckdy zůstaly na mapách. A pokud nezůstaly v mapách přímo jako cesty, zůstaly jako zvláštní parcely o šířce a délce cesty. Stačí se podívat www.mapy.cz na historickou mapu, cesty okolo roku 1850, které tam jsou zakresleny, tak aspoň u nás je ještě mlhavě pamatuji jako polní cesty.

ok 14.10.2008 13:26

Re: 20 let po revoluci

Milý Ladislave N, jste zjevně velmi neinformovaný:

1. ty cesty v mapách velmi často jsou (viz příspěvek výše), často vedou mezi soukromýmí pozemky jednotlivých vlastníků a skutečně by pouze stačilo vyznačit v terénu pár bodů tyčemi, cesta by se obnovila "sama", jediné náklady jsou náklady na vyměření a mapové "papírové" oddělení od velkoplošných pozemků, na které ty cesty navazují a se kterými mívají společné číslo pozemku. To je relativně levné s minimem práce a minimem hmotných nákladů na materiál.

2. i vyměřené a řádně označené body v terénu traktoristé s chutí rozorávají (soukromého vlastníka totiž vnímají docela často jako zbohatlíka, kterému "to osladí", jak je teď zvykem říkat). Řídí se heslem "čím hůř, tím líp". Zažil jsem 1x na vlastním pozemku, několikrát na pozemcích sousedů. Po té zkušenosti chápu, proč dřív existovaly meze - ty se totiž na rozdíl od plotů a tyčí nedají zlikvidovat "běžnou orbou".

Ladislav N :-))) 15.10.2008 0:34

Re: 20 let po revoluci

Člověče, napište mi, proč by měl majitel pozemku obnovovat nějakou cestu, kterou nepotřebuje či dokonce nechce? ;-)

sep 14.10.2008 10:06

odborníkovi

pane zemědělský odborníku, odhalte také důvody placení daně ze zemědělské a lesní půdy, kterou strany stávající koalice ve svých předvolebních slibech chtěly zrušit. Ještě až budete příště pindat, zahrňte do toho také otázku tvorby cen a též strukturu příjmů a výdajů  dle jednotlivých zemí  v EU a vyhodnocujte až z tohoto, který sedlák je na tom nejlépe, a který je zákonitě na tom hůře a to zejména v dobách, kdy jsou ceny stlačeny přebytkem na trhu. Nebudu to doplňovat názory na vás, ale nebyl by jste potěšený.

Ladislav N 14.10.2008 11:31

Re: sep IP: 88.102.10.xxx

A nebyli socani proti zrušení daně z nemovitostí? Proč nadáváte koalici (ODS?), která je zrušit chtěla.? Nejste na hlavu?  To musí projít poslaneckou sněmovnou.  Je šance, že by to prošlo? ;-P

sep 14.10.2008 13:30

Re: sep IP: 88.102.10.xxx

   socany jsem nevolil, jsem konzervativní člověk a pochopitelně mne laksní přístup k něčemu jako je dané slovo dost štve. Jsou-li to jen šíbři, zaplatí za to a my Bohužel také.

Glock 14.10.2008 19:03

Re: odborníkovi

Milý Lojzo, Tebou uváděná daň neexistuje. Existuje pouze Daň z nemovitostí, přičemž do nemovitostí se zahrnuje i zemědělský půdní fond, neboli pole a pastviny. Nevím, proč by pole měly být od daňové povinnosti osvobozeny, když jde ve své podstatě o obdobné produkty např. k činžovním domům, fabrikám, .... Dost bylo socialismu v zemědělství.

Ještě si klidně můžete zanadávat na zrušení dotací na kadávery (mršiny) od 1.1.2008. Chtěl bych znát fabriku, kde za zlikvidování odpadu přispívá stát - plošně na základě sazby.

Do zemědělských dotací vidím dost na to, abych dokázal potvrdit NĚKTERÉ autorem uváděné SKUTEČNOSTI. Výše evropských dotací postupně roste a 100% evropského průměru dosáhne v roce 2013, tedy výpadek zemědělcových příjmů ze státních dotací nahradí zvýšený přííjem z dotací ze strukturálních fondů (EU).

Ani se nebudu zmiňovat o sviňárnách, které se provádějí před kontrolou ze Zemědělské agentury (zaměňování identit celých stád dobytka prostou výměnou náušnic, osíváním/neoséváním, nákupem necertifikovaného osiva a jeho záměnu za certifikované (ošetřené proti škůdcům, ...). Nechte na hlavě, milý pane.

sep 14.10.2008 19:24

pistolníčku

   jestliže platím daň ze zemědělské a lesní půdy, je to stále jenom zdanění zemědělské a lesní půdy ať se tato daň jmenuje třeba daň z míru, nebo dnes daň z nemovitostí. Obec, která je příjemcem této daně, nedělá služby pro majitele polností či lesů, maximálně ty  pole ve svém vlastnictví pronajímá. A to na rozdíl jiných částí daně z nemovitostí, tedy budov , které přece jen někdy svými zařízeními (cesty,vodovody,kanalizace) obec obsluhuje. Pokud jde o další fce obce, byla by na místě daň z hlavy, i když tato díky rozpočtovému určení daní de facto existuje. Pokud víte o podvodech, neoznámení trestného činu je trestným činem. Dost bylo pistolníčků