3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Zdravotní pojišťovny, konkurujte si

Jedním z témat blížících se voleb je nemocné zdravotnictví. Zde údajně chybějí peníze, což od politiků a lékařských odborářů slýcháme často. Musí se šetřit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 24.8.2017 22:19

No jo,

pro pojišťovnu je nejlepší pojištěnec, který je zdravý. Ergo budou-li se přetahovat o pojištěnce, tak o ty zdravé. O chroniky, důchodce etc. zájem nebude. Protože vybrané pojistné se přiděluje pojišťovnám na pacienta rovným dílem.

Spíš by konečně měly být definován standard, který se hradí z povinného zdravotního pojištění, aby bylo možno si legálně zaplatit nadstandard (ne tím blbým způsobem jako dnes) a případně se na nadstandard pojistit.

A samozřejmě - zavést zpět "hotelovou taxu" pro špitály.

J. Kopis 24.8.2017 20:50

Ono by to bylo trochu jinak

kdyby se felčaři snažili nejen o léčení, ale zejména o vyléčení pacientů. To, že potlačí symptomy pomocí farmak ještě neznamená vyléčení podstaty nemoci! S tím souvisí další problém - diagnostika, která není mnohdy na dobré úrovni, takže se de facto zbytečně mrhá léky na několiké pokusy o léčbu, o předepisování zbytečně drahých farmak lékaři za úplatek od výrobců ani nemluvě. Takže rezervy ve zdravotnické sféře jsou značné a souhlasím s tím, že až budou vyřešeny, pokud bude vůle, tak nebude potřeba zatěžovat pacienty nesmyslně natavenými poplatky a přetahovat se v ordinacích o "almužny". I když, ona taková návštěva v nemocnici u několika "specialistů" a posílání od čerta k ďáblu se zakončením hospitalizací pacienta po 19 hodině, kdy je poplatek již 90,- za pohotovost a celková odpoledně večerní návštěva stojící suma sumárum 210,- + 50,- parkování, není zrovna almužna!

P. Urban 24.8.2017 11:22

A jak si budou pojišťovny konkurovat?

Zdraví není auto, u kterého mnozí kupující kontrolují každý detail.

Až se zase objeví nějaká epidemie speciální chřipky a nějaká pojišťovna nabídne přednostní očkování (i když nevím jak a jestli by to bylo možné), pak toho si lidé možná všimnou.

Jinak si budou pojišťovny přetahovat hlavně nemocné. Protože pro ty rozdíly významné budou. Ale o ty se zas tak moc nestojí.

O. Prokop 24.8.2017 9:02

Zdravotnictví je silné politikum

i 30 kč poplateček volby. Několik poznámek: U nás top nejsou pojišťovny, ale přerozdělovny zdravotní daně- pojišťovny by to byly, kdyby smlouvu s pojišťovnou měl občan- volič-pacient. Např. smlouvu s pojišťovnou( komerční) má majitel auta a ne automechanik. Taky absurdní je vertikální vlastnictví, které není nikde v Evropě- aby jeden majitel - AGEL, Třinecké železárny- Chrenek vlastnil pojišťovnu( 205- průmyslovou), pak aby vlastnil 15 - 18 nemocnic, lékárny, ordinace. Proč, tak to je jasné. Co se týče peněz, tak nějakých 250 mld kč se zdá dost. Ale to je cca 900 Euro na občana na rok, kdežto vedle v Rakousku to dělá 3000 Euro. A ve srovnání jsme na tom v mnoha oblastech i lépe než Rakušané- kvalita, dostupnost. A hlavně u nás je nejnižší spoluúčast- cca 14 % a to hlavně na léky na Slovensku 20%, Rakousku 23%. Celý systém funguje jenom díky regulacím( okrádání) poskytovatelů zdravotní péče( tzv. soukr. lékařů a nemocnic). Např. lékař má limity- na jednoho pacienta ročně, celkový počet Kč za rok, má limity na léky, vyžádaná vyšetření. Je placen tzv. pojišťovnami na způsob švarcsystému. Náročné studium a popromoční vzdělávání je demotivující, mladí odcházení do zahraničí, české zdravotnictví drží nad vodou důchodci. Prostě naše zdravotnictví je v krizi, personální devastace je ve všech nemocnicích. Asi to není námi poznatelné, ale 300 hodin měsíčně v práci je u lékařů v nemocnicích pravidlem. A u sester je to ještě horší. Více na www.zdravotnictvivolaopomoc.cz

J. Jurax 24.8.2017 22:23

Re: Zdravotnictví je silné politikum

Ano.

Jenže tohle sprostný lid nevidí nebo vidět nechce. A co lid nevidí, to se ve volebních programech neobjeví, protože se na to hlas neuloví.

J. Macků 24.8.2017 8:42

Jedna pojišťovna je cesta ke zhoršení zdravotní péče.

Z principu je jedna pojišťovna moloch, který vyjde nakonec nejdráž, proč by se snažil, když je stejně jedinečný. V žádném případě to není cesta úspor, dnes jsou možnosti omezené, alespoň mohu od neurvalé pojišťovny odejít ke slušněji jednající. Je potřebné udělat z pojišťoven skutečné pojišťovny, ne jen výběrčí přemršťěné zdravotní daně. Míč se na straně státu, který by měl stanovit rozsah poskytované základní zdravotní péče, kterou by musela hradit každá pojišťovna. Pak už je tu velká oblast jako v každém pojištění, bonusů za dobrou péči o zdraví od pacienta, malusů za nadměrné využívání zdravotní péče nebo špatnou péči o zdraví ze strany pacienta, různých připojištění na lepší péči a podobně. Nikdy nebudou mít možnost všichni dostat nejlepší péči tak, jak ji nemají nikde na světě. Pokud zde tato povinnost bude, budou zde pořadníky a stejně se na všechny nedostane.

P. Boublíková 24.8.2017 5:17

Čím by si měly pojišťovny konkurovat?

Vitamíny, očkování, ozdravné pobyty, anebo třeba transplantace?

Dokud budeme místo skutečného pojištění platit povinnou zdravotní daň, je existence mnoha pojišťoven jen šaškárna a hra na konkurenci. Jestli máme jednu pojišťovnu nebo několik, je ve skutečnosti úplně fuk.

Otázka je, zda lidé skutečné pojištění chtějí (připomínám, že solidární je každé pojištění - solidarita nepostižených s postizenými pojistnou událostí) - myslím, že chtějí spíše tu zdravotní daň.

A. Hrbek 24.8.2017 8:05

Re: Čím by si měly pojišťovny konkurovat?

"Konkurence" zdravotních pojišťoven v boji o urvání co nejvyšší podíl ze zdravotní daně může mít za následek selekci pojištěnců. Staré lidi a velmi vážné pacienty nikdo nebude chtít. A nařizovat povinné přijetí pojištěnců nelze.

Rozumným řešením je snížení zdravotního pojištění a jedna státní pojišťovna zaručující "základní péči".

Soukromé zdravotní pojišťovny by měly zajišťovat zlepšenou péči o pacienty, ale za jejich peníze. Tam si mohou konkurovat.

F. Navrátil 24.8.2017 18:39

Re: Čím by si měly pojišťovny konkurovat?

Pane Hrbek, právě jste mne předběhl s vyjádřením k možnostem konkurence zdravotních pojišťoven. Také si myslím, že standartní péči, asi v současném rozsahu, by měla platit jedna státní pojišťovna. Ostatní soukromé pojišťovny by měly soutěžit o pacienty v oblasti placených služeb a nadstandartů.

J. Kopis 24.8.2017 20:34

Re: Čím by si měly pojišťovny konkurovat?

Poplatkový systém, ala česká cesta, byl opět totální nesmysl vymyšlený vládou rozpočtové odpovědnosti a zejména, aby si Cikrt nahrabal. Kdepak udělali soudruzi v Německu chybu? - http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/nemecke-zdravotnictvi-je-v-obrim-plusu-mozna-zrusi-poplatky_227546.html - nešli česku cestou! Z toho jasně plyne, že když dva dělají totéž, není to totéž!

J. Jurax 24.8.2017 22:28

Re: Čím by si měly pojišťovny konkurovat?

No jo, spočtěte si, kolik zaplatíte na zdravotním pojištění z průměrného platu u nás a z průměrného platu v Německu. Přitom zdravotnická péče u nás je s touž v Německu srovnatelná.