20.4.2024 | Svátek má Marcela


ZDRAVOTNICTVÍ: Zdravotní pojišťovny, konkurujte si

24.8.2017

Jedním z témat blížících se voleb je nemocné zdravotnictví. Zde údajně chybějí peníze, což od politiků a lékařských odborářů slýcháme často. Musí se šetřit.

K evergreenům před volbami patří, že politici zvažují a slibují, že by se výrazně ušetřilo sloučením zdravotních pojišťoven! A to nejlépe jen do jedné.

Za uspořené peníze by se přilepšilo lékařům, sestrám, či dokonce pacientům anebo by se opravily např. nemocniční budovy. Kouzlu mámení slučování zdravotních pojišťoven v minulosti podlehl nejeden politik levicový, ale také třeba bývalý ministr financí Andrej Babiš.

Na první pohled logické a atraktivní. K čemu více pojišťoven, když dělají z pohledu pacienta-laika de facto totéž. Ten, kdo zde očekává stamilionové, či dokonce miliardové úspory, zapomíná na zásadní věc. Provozní náklady českých zdravotních pojišťoven jsou již dávno ze zákona zastropované procentem (3,3 procenta) z celkových nákladů pojišťovny.

Matematicky: k čemu by bylo sloučení dobré, když by procento nákladů bylo pořád stejné? Tři procenta budou stále tři procenta, jen jinak rozložená. Kýžené miliardy přinést nemohou, stále to budou tři koruny třicet haléřů z každé stokoruny.

Slučování pojišťoven není způsob, jak ušetřit. Ruku na srdce, jestliže by zamýšlená „slučovačka“ přinesla očekávané miliardy, myslíte, že by ji politici už dávno neprovedli?

Nabízí se jiné řešení – změňme zmíněné procento (3,3), to je již racionálnější, avšak též nepříliš reálné. Podle dat Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) je citované „nákladové procento“ jedno z nejnižších v Evropě.

K tématu pojišťoven mám jiný námět – politici by měli nastavit zákony tak, aby zdravotní pojišťovny mohly reálně více soutěžit o zájem a sympatie klientů – tedy nás pacientů.

To je jedna z věcí, které české zdravotnictví potřebuje – skutečnou soutěž o pacienty, nikoliv slučování pojišťoven. Nesmí se stávat, jak je tomu fakticky nyní, že všechny pojišťovny vykonávají skoro to samé, k čemuž je nutí dnešní legislativa.

Kdy se dočkáme blahodárného stavu, kdy si budou pojišťovny opravdu konkurovat a pacienti z toho budou mít užitek?

Autor je právník a VŠ učitel

LN, 17.8.2017