10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Rozkaz zní jasně: vyrábějte zmetky

Znám jednu nástrojárnu. Před lety celkem velký a úspěšný podnik na severu Čech. Dneska už trochu zašlá, ne úplně nejmodernější firma a ne úplně nejnovější technologie, bez závratných zisků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ś. Svobodová 3.9.2021 8:05

Četl jste to vůbec?

J. Pavelka 3.9.2021 8:02

Ale na druhou stranu....třeba v zubní praxi se dost věcí už platí cash, a létají tam dost velké sumy...Je i dost soukromých zubařů, kteří nedělají "na pojišťovnu". A samozřejmě bylo chybou rušit karenční lhůtu a onen, byť minimální, poplatek u lékaře...není dobré, když je něco úplně zadarmo.

R. Gramblička 3.9.2021 8:02

úplně čistě tržní to být ani nemusí, ale k takovému stavu má naše zdravotnictví pořád hooodně daleko.

J. Pavelka 3.9.2021 7:43

On ale lékař, i kdyby se platilo "cash" (minimálně pro běžná vyšetření by to možné bylo - a konečně třeba u zubaře se cash platí) regulacemi vázán být musí, minimálně v tom, že musí léčit "lege artis"

J. Pavelka 3.9.2021 7:40

Nezávislé studie účinek ivermectinu nepotvrdily...Ono by bylo divné, kdyby veterinární antiparazitikum zabíralo na viry...

J. Pavelka 3.9.2021 7:39

Aniž bych se zastával dnešního přeregulovaného zdravotnictví, na druhé straně i takový von Hayek tvrdí, že zdravotnictví nelze postavit úplně čistě na komerční bázi...

J. Nevrkla 3.9.2021 6:59

Průměrný plat lékaře už přesáhl sto tisíc a stále hrozí exodus? Nebo lobuji za ještě více peněz? Už by se měli krotit. Covid už jim snad další adoraci nepřinese.

R. Gramblička 3.9.2021 6:45

Zda je něco státní či soukromé je ve výsledku jedno, pokud je soukromník při výkonu své profese silně omezován státními regulacemi, což ve zdravotnictví je. A pokud je výrazně omezován, nemůže být z logiky věci tržní. Takže lžete spíš vy.

K. Machala 3.9.2021 3:39

Mělo být 'nepřebije', mobil mé opravil nesprávně.

K. Machala 3.9.2021 3:37

Soukromé z části, ale tržní vůbec. Trh předpokládá úplně svobodnou možnost nabízet to, co chtějí pacienti, což není ani náhodou, a rovněž předpokládá i mnoho samostatných kupujících na straně poptávky, což taky není ani náhodou. Několikanásobně víc socialismu /dotačního, regulačního, zakázkového a příkazového, daňově přerozdělovacího atd./ nijak nepřežije to, že část ordinací je v soukromých rukou. Trh je, když si chcete koupit třeba ivermectin, a to ten pro lidi, ne pro koně, tak si ho koupíte, prtž vám ho někdo vyrobí a prodá, ne že vám sebere spoustu daní nepravdivě zvaných zdravotní pojištění a pak vám v konspiraci s výrobci tlačí 'zadarmo' něco, co třeba vůbec nechcete a čemu nepravdivě říká vakcína.

V. Braun 3.9.2021 1:46

Paní Šichtařová, dejte sem odkaz na tu státní propagandu, viz. věty z článku, které se tváři jako citát: "„Nejde mít tržní zdravotnictví. Trh by se orientoval jen na ty bohaté a chudí by neměli nic. To jen stát se postará o všechny.“

Osobně si ovšem myslím, že jste si je vycucala z prstu, jinými slovy, že pěkně lžete, neboť zdravotnictví je do značné míry tržní a soukromé, viz i aktivity páně Babišových a dalších firem.