5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vlado Z 13.7.2009 12:54

smutné, ovšem příznačné

...pro systém, kde chybí kontrola a mimo soudu se pacienti nemůžou dovolat svých práv - i v celkem drobných detailech. ČLK většinu stížností stroze zamítá, ministerstva a pojišťovny se jimi ani nezabývají a pak se jako lékaři divíme, že jsme stále častěji taháni před soud i kvůli pouhým nedorozuměním. Největší deficit vidím na straně pojišťoven, které prakticky žádný dohled nad kvalitou péče nevykonávají, pouze hlídají finanční toky. Jak vytvořit funkční systém kontroly a zpětné vazby, navíc v systému, kde mnohé výkony stojí víc, než za ně pojišťovna uhradí,  je úkol pro mnoho moudrých hlav a mnoho let. Dovoluji si ale podotknout, že navzdory spoustě chyb, české zdravotnictví vůbec nefunguje špatně. Obdobné problémy mají všude ve světě a nikde nevládne všeobecná spokojenost.

Svaz pacientů, jakkoliv je groteskní organizací, sehrál i jistou pozitivní roli v tomto procesu, poslední dpobou však začínají převažovat negativa -otázkou je, co s tím? Houfně tam vstoupíme a začneme prosazovat jiný pohled na věc? Stát potřebuje partnera k diskusi, který bude mluvit ústy pacientú - ale kdo to má být? Pojišťovny, kterým platíme? Ani náhodou. Speciální zdravotnický ombudsman volený v parlamentu? Momentálně snad nejlepší řešení. Občanské združení? V pasivní společnosti to dopadne tak, jak Svaz pacientů -pár stovek členů a vedení, které si s organizací manipuluje jak chce.

Andy 13.7.2009 12:31

Re: odbory jsou blbost

všichni jsme někdy byli, jsme nebo budeme zaměstnaní. Platí to samozřejmě i pro zaměstnavatele. Podle této logiky vůbec nechápu, co jsou odbory jiného než sbor tupých samozvanců propagujících flákání a vydírání. Tím samozřejmě nechci hájit různé nešvary v podnicích.

Andy 13.7.2009 12:29

Re: Kocour vzkazuje

vaší slečně, že by to s ní rád probral u večeře...prej nás pošlou do kina.

jirka.s. 13.7.2009 11:56

Re: ale ale, to je strachu,

No a??? Nemá snad zářný příklad dokonce v jednom hejtmanovi ??? Ten toho přece stihne ještě daleko víc!  ;-D

jirka.s. 13.7.2009 11:46

Re: svaz pacientů je blbost

Opět omyl, Honzo!!! Šéf toho Svazu hostů je přesvědčen, že jsme též všichni potencionálními hosty  pátých cenových !!! ;-)

HonzaM 13.7.2009 11:41

Re: svaz pacientů je blbost

protože ten má omezený počet potenciálních členů. Kdežto pacienti jsme všichni, ale žádné zástupce do výboru jakéhosi svazu jsme nevolili. Volíme parlament atd

jirka.s. 13.7.2009 11:39

Re: ale ale, to je strachu,

Malý podotek: Šéfstvo odborů je "Svaz velice spokojených zaměstnanců". Malý problém je jenom v tom, že jejich "zaměstnavatel" je poněkud imaginární!!! ;-)

BTW: Sdělte svému kocourovi, že je prachsprostým samozvancem, neboť tuto funkci už dávno zastává naše kočička!!! ;-D

jirka.s. 13.7.2009 11:29

Re: svaz pacientů je blbost

Proč by měl být svaz pacientů blbost ???8-o Když může existovat "svaz hostů páté cenové" se sídlem v pražské Hybernské 7 ???

HonzaM 13.7.2009 10:51

svaz pacientů je blbost

všichni jsme někdy byli, jsme nebo budeme pacienti. Platí to samozřejmě i pro zdravotníky. Podle této logiky vůbec nechápu, co je Svaz pacientů jiného než sbor tupých samozvanců propagujících vitaminy. Tím samozřejmě nechci hájit různé nešvary ve zdravotnictví

Milda 13.7.2009 10:41

Re: ale ale, to je strachu,

Nevím, jestli se nepletu, ale nebyl pan Olejár náhodou stejně samozvaným "ochráncem práv nájemníků"? Bylo to hned z kraje po listopadu.

MUDr Jiří Kilian 13.7.2009 9:38

Re: ale ale, to je strachu,

Proboha čím jsem naznačil, že se bojím. Věcí Svazu to možná je, to je mi celkem jedno. Ale už mi není jedno, že takovou funkci bere na sebe senátor a náměstek hejtmana v jedné osobě. 

MUDr Jiří Kilian 13.7.2009 9:37

Re: Poznámka

Činnost Komory upravuje zákon, ten není dílem cehcu a jeho komor, ale zákonodárné moci státu.

Okrajové figurky jistě. Nicméně tu jde o to, že tyto figurky jmenovaly zástupc e samospráv do funkcí ombudsmanů a tito representanti samospráv tuto funkci přijali. Funkci, jejíž definice je v oblacích a tak i náplň, odpovědnost a kompetence z ní plynoucí.

Karel 13.7.2009 9:33

Poznámka

Že je cechovni systém (ČLK) k ničemu, je jasné - jedině důsledná vnější kontrola má smysl. Pak je ale třeba změnit zákon a kompetence, které pro sebe deklaruje ČLK (a nenaplňuje je, jednak na to nemá kapacity, dále ani zájem) převést na státní zdravotní správu a plátce zdravotní péče: kraje, MZ, pojišťovny (ty snad by měly mít zájem zajistit, aby platily jen za kvalitní péči). Pak bude jasné, kde nese širší politickou i fiskální odpovědnost. ČLK je v podstatě středověký žert, dnes naprosto k přežilý. Bude-li ale důsledná (!) zevní kontrola, pak musí samozřejmě zjišťovat a zveřejňovat nejen kvalitu péče (včetně úrovně chování a komunikace zdravotníků), ale i dostupné zdroje, pracovní dobu a vytížení, pracovní nároky na sestry, a pod. Protože - i když slušnost nic nestojí - tak jako v jakémkoliv jiném sektoru dostanete jen to, co si zaplatíte. A za to, co český občan přímo (zdravotní odvody ze mzdy) či nepřímo (platby státu za nezaměstnané, děti a důchodce) platí toho moc dostat nemůže - i když by jistě chtěl modré z nebe. Sdružení pacientů a pan Olejár či ing. Mrázek jsou okrajové figurky a jako takové by měly být vnímány.

Andy 13.7.2009 9:32

Re: ale ale, to je strachu,

a čeho se konkrétně bojíte? Má ona osoba nějaké zákonné pravomoci v této věci? Není to věc Svazu, koho si tam zvolila? Co vám ten samosoudce udělá? 

MUDr Jiří Kilian 13.7.2009 9:28

Re: ale ale, to je strachu,

jaký strach, to věru nevím. Nicméně - máte tedy za to, že náměstek hejtmana a senátor v jedné osobě bude sám ve svém volném čase vykonávat správně tuto funkci ? Nadto jako representant samosprávy, která je zakladatelem/zřizovatelem nemocnic ? 

A slitování ? No, jestli samozvaný samosoudce bude rozhodovat bez slitování, pak potěš.  Neděsím se, to vskutku nepatřičně předjímáte. I když představa, že nějaká taková osoba bude, jak si Vy přejete, vyšetřovat a dovádět do konce, no...nechť.

  

Tonda K 13.7.2009 9:25

Re: Pokud se pamatuji

R^

Mne jako pacienta irituje, když pan Olejár mým jménem plácá v TV nesmysly.

Andy 13.7.2009 9:23

Re: ale ale, to je strachu,

opakuji- zeptejte se Olejara, on vám poradí, jak to máte udělat. Ujišťuji vás, že pokud jste šikovný budete i placen státem, i vás bude vláda uznávat- koneckonců podívejte se na odbory- je snad šéfstvo odborů něco jiného než Svaz Nespokojených Zaměstnanců? A pokud je máte ve své firmě, musíte jim poskytnout zázemí, placené volno, vyhovět jejich požadavkům.

Že vy si ze mne děláte srandu? Tohle ví i můj kocour ( je guvernérem Státní Kočičí Komise Pro Výběr Nejpohodlnějšího Křesla).

janci 13.7.2009 9:20

Re: ale ale, to je strachu,

Jiste - je to placena funkce? Ma ta organizace aparat? Kdo to vse financuje? Bude me vlada uznavat a brat za partnera jako prezidenta svazu konzumentu zavinacu?

Andy 13.7.2009 9:15

Re: ale ale, to je strachu,

zeptejte se Olejara, to bude myslím nejlepší:)

Samozřejmě že se můžete zvolit sám za co chcete. Jde jen o to, jak budou ostatní uznávat vaše zvolení. Pokud pan Olejár najde ty, kteří ho budou jako zvoleného respektovat, pak tím legitimizují jeho zvolení. Nevím, co se divíte.

Takže samozřejmě můžete být prezident Svazu konzumentů zavináčů a můžete klidně nosit korunu z ančoviček, pokud chcete.

Takto funguje společnost už od doby, kdy existuje život na zemi. Dokonce i malé rybičky v moři uznávají jen tu autoritu, která je dokáže přesvědčit, že je ochrání...a vy ji pak třeba sežerete s cibulí ( to není pěkné ;-().

janci 13.7.2009 9:09

Re: ale ale, to je strachu,

To se kazdy muze vyhlasit za zastupce kohokoliv? Koho pan Olejar zastupuje? Kdo ho zvolil ci jmenoval? Kdo ho financuje?  To se stejne muzu jmenovat sam sebe  prezidentem svazu konzumentu zavinacu? A dojdu stejneho sluchu jako prezident svazu pacientu?

Tak je to jednoduche?

katango 13.7.2009 9:03

Re: Tak trochu jiný ombudsman. )

No,kdyby lékaři zachovávali všechny zákony a právní předpisy,pak se české zdravotnictví do týdne sesype.

Andy 13.7.2009 9:00

ale ale, to je strachu,

že si pacienti udělali Svaz a ve svazu vyčlenili někoho, kdo POKUD SE NA NĚ PACIENT OBRÁTÍ, bude se věnovat tomu, aby byla věc řádně vyšetřena a dovedena do konce.

ČLK, MZ a orgány činné ble ble jsou fajn, jen nějak moc nefungují a se sestrou, která nedala ve špitále vašemu nepohyblivému dědečkovi se zlomenou nohou týden napít nic neudělají.

Cechovní systém zklamal, neb není zárukou kvality, tak klienti našli vlastní řešení. Možná bude špatné, ale mají na ně naprosté a nezpochybnitelné právo.

Já bych jako bývalý zdravotník měla být automaticky proti- jenže si pořád ještě pamatuji, jak mi mladý doktor v Plzni na mou otázku, z jaké příčiny zemřela nečekaně má matka na jejich oddělení řekl: "Pani, vo co vám de?" a odešel.

Zdravotníci si nezaslouží v tomto směru slitování, Dělají svou práci, jsou skvělí, ale ne všichni. A pokud si nevykydají ten balast sami, musí přijít někdo zvenčí. Je jedno,zda je vzdělán v medicíně nebo právu- pokud není, budete mít vy doktoři lehčí práci jako se mu bránit. Nevím, co se děsíte.

občanka 13.7.2009 8:26

Žádný Olejár by neměl šanci, kdyby fungovaly mechanismy, které uvádíte,

tj. lékařská komora nebo poskytovatel služby. Zkusil jste někdy stížnost na lékaře podat zdravotní pojišťovně nebo lékařské komoře? A s jakým výsledkem?

jo jo 13.7.2009 8:13

Re: ombudsman? a co takový trefikant motejl?

třeba něco o vůli, schopnosti ovládat se? ....... morálně volní vlastnosti :-/ BTW slabošství a z toho vyplývající jednání

Lída 13.7.2009 7:56

Re: ombudsman? a co takový trefikant motejl?

Ombudsman Motejl ale rozhodně má právnické vzdělání i praxi. Kouření osobně dost nesnáším, nicméně souvislost kouření se schopností hájit práva občanů mi nějak nedochází.

F..A.Kekule 13.7.2009 7:51

No jo, hezký

nicméně mi není jasné, jestli ty funkce jsou placené a z čeho?

Pišta 13.7.2009 7:27

Re: Nevím

Stížnosti snad proboha neřeší pan Olejár. Ale aby je "řešil " ten na koho si stěžuji, jak je u nás obvyklé , to asi také nebude to pravé!

Petr Kohout 13.7.2009 7:22

Ombusmanem je každý hejtman, poslanec, senátor a také prezident.

Mají to totiž v popisu práce - reprezentují voliče. Funkce "úředního" ombusmana (tj. pokud nejde o další volenou funkci či alespoň o "prodlouženou ruku" víše jmenovaných) je v lepším případě trafika pro kamaráda, v horším funkce zametače problémů a ochránce úředníků.

Dodo 13.7.2009 7:11

Re: No jo, ale

Přesně jste to vystihl. Ostré lokty a nadutá huba s výrazem vědátora.

jo jo 13.7.2009 6:35

ombudsman? a co takový trefikant motejl?

2x vrazil do sloupu, jednou zabil autem člověka, bez cigarety ho nikdo neviděl, budí dojem senilního důchodce  ........ ten může někomu pomoci?