26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Němečtí doktoři hlásí nástup

Češi budou jezdit na operace do Německa, deklaroval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Nutno dodat, že oznámil krok správným směrem. Samozřejmě nejde o to, že se německé zdravotnictví otevře úplně a že se otevře všem Čechům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Prokop 2.9.2019 21:17

reálné ceny zdravotní péče

panu ministrovi mgr.et mgr. německé nemocnice ukáží. Když za 1 den hospitalizace např. na interním oddělení v ČR přicmrndá zdravotní pojišťovna méně, než zaplatíme pouze za přespání ve 3-hvězdičkovém hotelu, tak se není co divit, že jsou téměř všechny naše nemocnice ve dluzích. Jsem si jist, že německé nemocnice české ceny akceptovat nebudou. Podfinancované personálně zdevastované české zdravotnictví se chytá jako tonoucí stébla. Titanic už do ledovce narazil, nahoře ještě hraje hudba- politici dále lžou, jak je všechno zajištěno, ale realita je jiná. Čerpadlo v podobě německé nemocnice to nezachrání.

P. Khail 2.9.2019 16:53

Třeba se nakonec ukáže,

že je to levnější než dotovat ztrátovou nemocnici a její manažery.

J. Kulheim 2.9.2019 17:24

Re: Třeba se nakonec ukáže,

V takovém systému se do dluhů dostane každá nemocnice. Však tzo někdo zaplatí. Spoléhat na cizí pomoc se může vymstít. Je pořebné myslet na to co dál.

J. Kulheim 2.9.2019 13:51

Na světě neexistuje systém organizace a financování zdravotn

péče, který by byl bez prpblémú. U nás je zabetonovaný systém centrálně žízeného socialistického zdravotnictví. Poodobá se švédskému stolu, kde si každý bere co chce. Nexistují brzdy pro uživatele ani pro poskyřtovatele zdravotní péče, O tom svědčí, mimo jiné, to, že u nás je největší počet lékařského zařízení. Ročně je to 13,1 návštěv.

Hlavní zájmové skupiny jsou následující: 1/. Lékařská lobby - Zde tedy leží hlavní problém reforem – lékařská lobby se svými partikulárními zájmy nemá zájem na efektivitě systému z hlediska hospodárnosti.

2/) Farmaceutická lobby - má podobné zájmy jako lékaři, tj. co nejvyšší ceny své práce a k tomu co největší plýtvání výkony, resp. Léky 3/ Byrokracie na ministerstvu - Cílem úředníků je vedle platu také moc, rozsah kompetencí a potažmo přerozdělovaných financí. Proč by měli úředníci podporovat vznik komerčních pojišťoven? 4/ Zdravotní pojišťovny- mají stát na straně svých klientů, resp. pacientů. Je potřebná konkurence. 5/ Politici. Jelikož je jejich volební horizont krátkodobý a rozhodně kratší než doba, kdy se projeví negativní účinky ne-reformy, raději řešení odkládají. 6/ Uživatelé zdravotní péče- daňoví poplatníci, kteří platí a o ničem nerozhodují.

Peněz nikdy nebude dost a náklady se budou zvyšovat. V současnosti jsou zdravotníci schopni utratit celý rozpočet. Přitom se na zdravotním stavu populace podílí cca 8-10%, genetika přes 20%, životní prostřrdí 15-25% a životní styl kolem 60%. Průměrný věk dožití ve zdraví se od roku 1960 nezměnil /kolem 62 let/. Průměrní věk dožití se zvyšuje, ale jedná se zvýšení v nemoci.

Neefektivita současného systému se dá změni. Ve zdravotnictví funguje velmi pokřivený a netržní systém, který přímo pobízí k plýtvání. V systému péče o nemocné je nutná konkurence na úrovni poskytovatelů péče, dodavatelů léčiv a zdravotnického materiálu. Chybí konkurence pojišťoven a poplatníci resp. uživatelé zdravotní péče, nejsou motivováni k tomu, aby zbytečně péči nezneužívali.

O. Prokop 2.9.2019 21:25

Re: Na světě neexistuje systém organizace a financování zdravotn

ale pane doktore, vy jako veterinář v důchodu musíte vědět, že ceny ve zdravotnictví diktují pojišťovny a tyto ceny často nepokryjí ani náklady. Proč zkrachovala snaha zavést veterinární pojišťovnu?

A ještě dodatek: Lékařská jak píšete lobby- nevímˇ, koho tim myslíte, ale lékaři přes 20 let chtějí změnu toho socialistického systému ve zdravotnictví. Ale eso v rukávu mají politici ti nic neudělají: kdyby udělali opravdovou reformu, tak na 100% by příští volby prohráli-

J. Kulheim 2.9.2019 22:41

Re: Na světě neexistuje systém organizace a financování zdravotn

Pane Prokope, je mi líto,že jste nepřišel diskutovat dřív. Teď už na to není dostatek času.

Domnívám se, že jste mimo realitu.

M. Mikulec 2.9.2019 9:52

Tak by přece spolupráce

v té skvělé EU bez hranic měla vypadat, nebo ne?

Z. Koutecký 2.9.2019 11:23

Re: Tak by přece spolupráce

No, v Německu se pacient např. podílí na nákladech léčby 10%, recept stojí 10 €, den v nemocnici rovněž 10 €. Českému pacientovi to bude muset pojišťovna hradit všechno a třeba náklady léčby jsou v Německu, v přepočtu na Kč, několikanásobně vyšší než v ČR. To jsem zvědav, jak se k tomu pojišťovny u nás postaví.

M. Mikulec 2.9.2019 12:23

Re: Tak by přece spolupráce

U nás bohužel neexistuje status soukromého pacienta. Nad vším bdí pojišťovny. Přitom soukromé zdravotní pojištění by také nebylo od věci: mít přehled o tom, kolik mám na zdravotním účtu peněz. Jenže je to moc průhledné a jednoduché, žádná možnost zasantrocit peníze není.

J. Jurax 2.9.2019 13:18

Ano.

Mělo by to jistě mnohé výhody. Jenom mne napadá, co by se stalo, když by onen soukromý pacient na svém zdravotním účtu už žádné peníze neměl.

M. Mikulec 2.9.2019 14:08

Re:

Ze soukromého účtu se spolufinancuje. Myslíte si, že by si stát nechal ujít příležitost přerozdělovat, nebo že by se někteří nepodíleli na solidární platbě do společného hrnce? Ale už by se pak ze zdravotnictví hůře ječelo, že chybějí peníze, když by lidé měli své účty.

O. Uživatel 2.9.2019 14:20

Uživatel požádal o vymazání
J. Kulheim 2.9.2019 15:55

Re: Tak by přece spolupráce

V každém pojišťění funguje princip solidarity. Například je několik možností jak pojistit. Na náhlá úmrtí by bylo možné zavést něco podobného jako povinné ručení nebo by do takového fondu platil stát ze státního rozpočtu. Klient by musel vědět na co má ze svého pojištění nárok. V současnosti neví nic. U zubaře platí téměř všechno.

V současnosti se o pojištění nejedná. Není to ani solidarita.Všichni mají nárok na stejnou službu. Není brzda ani ze strany konzumenta zdravotní péče ani ze strany pokytovatele. Náklady můžou být nekonečné. Doktor ordinuje v nemocnici a přitom mí v tom samém oboru soukromou praxi. Drahé úkony dělá doma a kontroly provádí v nemocnici. Atd.

Mladí lidé, kteří jsou zdraví, tak platí a nečerpají a za staré platí stát z jiných daní. Takový systém uvolňuje prostor ppro korupci, plýtvání a nespokojenost všech. Dpokojení jsou ti, kteří v tom umí chodit. Uživatel jenom platí a nemá na nic vliv. Mělo by tomu být naopak.

K. Janyška 2.9.2019 9:41

Voltěch, Vojtěch, to je tem zdravotmický Babiš, co ?

Pozor ně něho, připravuje pro Babiše ovládnutí českého zdravotnictví... Dzp.