6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Nedostatek peněz? Snadná pomoc

V jednom ohledu se tuzemskému zdravotnickému systému těžko rozumí. Lékařů v něm pracuje stále víc, přesto se jich nedostává a musí dělat dlouhé přesčasy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kulheim 7.10.2019 15:05

S lékaři je to stejné jako se všemi zaměstnanci, kteří jsou napojeni na státní kasu. Vždycky budou přepracovaní a nikdy jich nebude dost. Jestli je jich dost nebo málo by ukázalo pokud bylo komerční pojištění a část peněz by musel uživatel zdravotní péče vytáhnout z kapsy.

Existuje práce v normální pracovní době, práce přesčas, pohotovostní služba, příslužba. Lékaři vykonávají pohotovostní službu. Někdy je práce víc , někdy málo a prospí celou noc. Navíc existují nemocnice, ve kterých po pohotovostní službě mají lékaři volno na odpočinek. Většinou neodpočívají, ale slouží na jiném pracovišti. Lékaři, kteří pohotovostní službu nemají, tak pracují i za ně.

Jsou lékaři kteří pracují v nemocnici a mají ještě soukromou praxi v tom samém oboru. Finančně náročné úkony se dělají v nemocnici, kontroly v privátní praxi.

Rakousko je v Rakousku a my všichni žijeme ČR. Může se srovnávat rakouský a český důchodce?

Zvýšení HDP neznamená, že ČR bohatne. Započítávají se i peníze, které si zahraniční majitelé odvezou domů. Přesnějším ukazatelem je čistý národní produkt nebo složená daňová kvóta.

V. Petr 7.10.2019 15:04

No, mě se stalo "Přijďte příští měsíc, na tento měsíc mám už limit vyčerpán a přece nechcete, abych pracoval zadarmo..."

V. Petr 7.10.2019 15:02

Ale lékaři v cizině hodnotí britský systém jako daleko nejhorší. Čistý vydestilovaný socialismus, kde může být dítě odpojeno od přístrojů i proti vůli rodičů...

V. Pavelka 7.10.2019 15:01

Poplatky, jsou zásah do systému který bude totálně rozbombardován všemi, kteří jsou přisáti k cecíku a už potřebují více , nerozbíjejte co funguje ,ideální stav neexistuje![>-]

V. Petr 7.10.2019 15:00

Pokud si lékař neví rady s léčením, obíhá pacient kde koho v naději, že mu pomůže. A stává se i, že někoho takového najde.

Jiná alternativa je, že namísto toho bude obíhat léčitele.

V. Pavelka 7.10.2019 14:46

Reformy , která složka ve zdravotnictví je více nenažraná ?Rv

V. Pavelka 7.10.2019 14:34

Mantra přesčasů?to jsou vesměs noční ,lékař se prospí a má to placené , nikdy se jich nevzdají,8-o častá vyšetření ,jsou vlastně prevence ,a když zavedete poplatky ,sníží se návštěvnost a přibudou operativní výkony .! nerýpejte do věcí které fungují,Ideální stav neexistuje !![>-].

M. Stanovský 7.10.2019 14:31

V Americe platí zdravotní pojištění řadě lidem zaměstnavatel. Například jednomu známému, co tam rok učil na univerzitě, platili dost nóbl pojištění. Prý si nepřáli, aby chodil do "normálních" nemocnic mezi socky. On totiž s touhle pojišťovnou jen tak nějaký doktor neměl smlouvu. V důsledku pak byl trochu problém najít porodnici, kde by mohla žena toho známého porodit. V třímiliónovém městě byly asi dvě.

Ale ty služby stály za to.

M. Stanovský 7.10.2019 14:27

Ve Finsku vám prý potřebný počet pilulek nasypou do pytlíku. Nakupují to ve velkém a ušetří se na blistrech a papírových škatulkách.

U nás to prý nejde, protože se k léku musí přidat "příbalový leták", jehož namnožení (cca 10-50 hal/list papíru) by prý naše lékárny totálně zruinovalo.

O. Prokop 7.10.2019 13:14

Pro pana autora na dovysvětlení. Lékařů je statisticky dost, ale ne všichni léčí. To nepočítám lékaře do atestace, kteří by neměli samostatně pracovat, ženy na mateřské, ani Ratha, který bude Hostivicím scházet, ani politiky, ani hygieniky, úředníky, v komplementu( labor., atd), ve vědě - prostě těch co neléčí... A zapomněl jsem na důchodce, díky kterým naše zdravotnictví ještě nekrachlo. Bylo by potřeba vyhledat počty lékařů mezi 30-65 rokem života. Koukněte na www.nasezdravotnictví.cz, kde je příspěvek, jak nějakého 85 letého chirurga nahradil 75 letý...

Co se týče peněz, ano, je to sice čím dále více, ale letošních 320 mld Kč znamená cca 1200 Euro na občana na rok, což je ale pořád 2,5-3x méně než např. v Rakousku. A přitom u nás je nejnižší spoluúčast z EU- 13% ( na léky a zuby), vedle je to 25%. A zvýšit HDP na zdravotnictví ze současných 7% na 9%- což je průměr v EU, znamená přilít tam 200 mld Kč

O. Prokop 7.10.2019 13:05

Klient platí, nebo alespoň ručí za to, že to léčení za něj někdo zaplatí. A to tak není. Při limitech na léčení má lékař možná jednu návštěvu ročně od klienta, ale další už jenom od žadatele, prosebníka, pacienta... - to neví, ale pořád si myslí ,že je klient.

O. Prokop 7.10.2019 13:02

Ono ten plat v parlamentu je vyšší, než lékaře se 300 hodinami práce měsíčně, takže tam hledejte příčinu. Souhlasím níže s kolegou Prokopem. Změnu mohou udělat jenom politici, co jsou ve vládě. Radikální změnu nelze očekávat, to by ANO, ČSSD, KSČ prohráli následující volby...Dodávám, že v Británii je plat lékaře vyšší než poslance.

P. Pavel 7.10.2019 12:22

Voliči nic těžce nenesli. To pouze ksčssd si udělala z kydání špíny na tento nezbytný regulační nástroj prostředek k dorvání se k vládnímu korytu.

I. Patta 7.10.2019 11:54

Vzhledem k tomu že zdravotnictví, stejně jako důchodový systém, je financováno průběžně, zbývá toho k nápravě hodně. Je třeba udělat v podstatě stejnou reformu jako v důchodovém systému.

M. Prokop 7.10.2019 10:48

Efektivnost zajistí jedině konkurence. Jenže, pokud do zdravotního pojištění pustíte natvrdo konkurenci, tak se někteří lidé stanou prakticky nepojistitelní. Ale spoluúčast pacientů by byla krokem dobrým směrem.

M. Prokop 7.10.2019 10:46

A britský NHS je ještě horší a lékařům velice vyhovuje. Bez konkurence si mohou dělat prakticky co chtějí.

F. Doušek 7.10.2019 10:31

Za skvělý počin jsem považoval i IZIP, jen měl být zaveden povinně.

F. Doušek 7.10.2019 10:29

Ono to bude spíše tím, od kterého distributora ta která lékárna nakupuje, je-li součástí nějakého řetězce, a místo (obrat) bude mít také vliv na cenu.

J. Chaloupka 7.10.2019 10:22

V parlamentu je profese lékař ta nejčastější. I primátor Prahy je MUDr. Takže kdyby měli lékaři na změně zájem, už by ji dávno měli. Proč ale nemají? No protože z toho systému-nesystému mají profit.

P. Dvořák 7.10.2019 10:06

Poplatky nepoplatky, i kdyby byly pětinásobek toho, co se platilo za Julinka, stejně to všechno zmizí v černé díře zdravotnictví, aniž by se něco zlepšilo.

P. Harabaska 7.10.2019 9:58

Jsem už nějaký ten pátek na světě a občas k lékaři zajít musím. Že by mě napadlo ve stejné věci navštívit několik lékařů, si nedovedu představit. A jistě i řada dalších lidí. Komupak přináší potěšení trávit dlouhé hodiny v nevětraných čekárnách? Bude se zde patrně jednat spíše o výjimečné případy (osoby), které svým konáním sotva mohou zdravotnický systém zhoupnout a převrátit do finanční mizérie. Takže to nelze globálně zevšeobecňovat. Veřejnost také netvrdí, že všichni lékaři jsou gauneři jako ti ortopedové ze severních Čech, kteří pojišťovny měli připravit o 56 milionů korun. A našli by se přece i jiní "drazí" lékaři! Zdravotnictví je problém nejen kvůli svým vysokým nákladům na materiály a vybavení, ale také kvůli nereálným požadavkům pana Engela a dalších lékařských odborářů, jejichž platové požadavky jsou nereálné už jen proto, že si vynucují zvyšování platů plošně bez ohledu na odbornost a kvalitu péče jednotlivých lékařů. Dobře se k tomu vyjádřil věhlasný Dr. Pirk. A ještě poznámka na závěr. V TV a rozhlasu slyším o "klientech" ve zdravotnických zařízeních. Česky to slovo přeloženo znamená zákazník. Slovo pacient znamenající osobu trpělivou bylo nahrazeno slovem zákazník, nicméně v řadě zdravotnických zařízeních je ten "zákazník" stále ještě nejen trpělivým, ale i více či méně trpěným individuem. Jak řekla jedna starší paní v jedné fakultní nemocnici ošetřujícímu lékaři jako reakci na jeho lhostejný přístup k ní: Pane doktore, já vím, že slovo pacient znamená trpělivý. To ale není totéž jako blbý.

P. Harabaska 7.10.2019 9:41

Cenovka na každém balení léků? Nechme stranou, že farmaceutický průmysl realizuje ještě lukrativnější business než průmysl zbrojní a za kolik vlastně je lék X dodáván. Ať je tedy na každém balení léků cenovka, která ale bude uvádět, za kolik lékárnický subjekt lék nakoupil a také za kolik ho prodává ať už fyzické osobě nebo zdr. pojišťovně. Proč v lékárně A je třeba doplatit částku třeba i dvakrát vyšší než v lékárně B. Ale pardon! Já jsem zapomněl, že i lékárny jsou součástí tržního hospodářství, takže je jen na nich, kolik na tom trhnou.

J. Kulheim 7.10.2019 9:28

Jenom bych chtěl k příspěvku, který jsem napsal dodat, že zdraví je náš nejcennější majetek o který by měl každý z nás pečovat. Tuto roli socialisté lidem sebrali s tím, že se o nás budou starat oni. Za tuto "péči" chtějí tito dobro činci , nic víc než hodně peněz a omezení individuální svobody.

Je to špatný obchod. Zdraví je nejcennější majetek, který dostáváme. Moje zdraví není majetkem ministra zdravotnictví, pana prezidenta nebo kohokoliv jiného. Proto je špatný obchod, předat péči o svoje zdraví ministrovi zdravotnictví, prezidentovi, „veřejnosti“ani komukoliv jinému. Této pravomoci by se nikdo neměl vzdát. Je to také odpovědnost každého jak se pro případ poruchy zdraví tj. nemoci zajistí.

Chceme systém veřejného financování zdravotní péče? Pokud ano, tak ať je financovaný ze státního rozpočtu a stát resp. státní úředníci budou rozhodovat o tom na jaké úrovni bude péče. Neobejde se to bez regulace na straně poptávky nebo nabídky nebo obojí.

M. Malovec 7.10.2019 9:08

Zrušit něco, co mělo smysl, s čím lidé víceméně sohlasili byl zločin socanů. Těžko se bude napravovat.

Š. Hašek 7.10.2019 9:00

Souhlas.

Dále viz můj "povzdech" 8:24.

Š. Hašek 7.10.2019 8:33

Stejně to tak dopadne. Možná hůř! Varianta osobních pojištění je ještě celkem bezvadná. Horší bude zvykat si, že někdo zůstane bez ošetření (protože prachy prochlastal). Jako za Masaryka! Zkráceno.

Pokud politici (většinou bruselhodnotoví) slibují cokoliv komukoliv za zdravotní daň, schyluje se k velkému průs ..... .

"Nejlepší bude to hádání se", kdo to zavinil! Jako ostatně vždycky.

Jen si dovolím poznamenat, že Vy (také) nejste pojištěn, Vy jen platíte zdravotní daň ...... a potom čekáte, "co se v kancelářích rozhodne". Já jsem zvyklý na přesnou terminologii.

Š. Hašek 7.10.2019 8:24

Financování a celkové počínání si ve zdravotnictví se stále více podobá komunismu.

Hezké je to plkání v besedách/televizi, kdy politici se bojí něco říct ...... protože lidi, co jsou přesvědčeni, že zdraví platí stát, by je rozcupovali. Mně politici, kteří mluví srozumitelně moc nevadí, chodil jsem s tátou do spořitelny ukládat na mojí knížku od první třídy ..... a teďkonc se divím od rána do večera!

Zatím se to daří udržet v mezích. Horší je, že příjemci nejdražších léků (ne všichni, jen ti, co chyběli ve škole) se čertí kvůli třiceti korunám!!!

PROČ na každém balení léků není cenovka???

PROČ nedostanu ihned od lékaře účtenku???

Zkráceno.

J. Vrzal 7.10.2019 8:22

Snadna pomoc.

Zrusit vseobecne verejne zdravotni pojisteni a zavest komercni pojisteni podle americkeho vzoru.

J. Lukavsky 7.10.2019 7:49

30 Kč je cena jednoho piva. To že občan bude mít vše, ale úplně zadara způsobí, že nebude mít včas drahou operaci nebo drahý lék - a umře, ale zadarmo! Jak moudře pravil náš prezident: 3/4 národa jsou dementi. Probatum est. J.L. end

J. Kulheim 7.10.2019 7:46

Nikde na světě není systém financování a organizace zdravotní péče bez problémů. U nás je zabetonovaný pseudotržní systém, který všichni kritizují, ale nikdo nechce změnu.

Ve všech oborech, které jsou napojeny na státní kasu je nedostatek peněz a personálu. Občané, kteří pracují ve výrobní sféře platí čím dál vyšší daně a nemají vliv na jejich další využití.

Reformovat stávající systém není možné. Je nutná změna celého systému financování a organizace zdravotní péče. Je to běh na velmi dlouhou trať. Jediným ministrem, který měl odvahu něco udělat byl MUDr Julínek a ODS. Dopadl špatně. Byl na funkci připravený. Ostatní ministři neudělali nic podstatného.