20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
AndyO 24.6.2007 22:13

Re: Re: Re: Re: Re: S projektem IZIP naprosto souhlasím

přesně tak.

Mimochodem, v soukromých zařízeních komunikace většinou funguje velmi dobře- nedělají si naschvály, ví, že by přišli o pacienta všichni.

Chápu, že by zdravotnická zařízení nejraději škrábala nálezy do hliněných tabulek, on by taky menší deštík zakryl nejeden průšvih, hlavně ale zjevně vadí, že by pacient měl možnost přístupu ke všem informacím- to je narušení bašty nedoknutelnosti a ohrožení existence zdravotníků ( blbě se pak přepisují statusy a vymýšlejí obhajoby- ztratil se nám rentgen, ještě včera tady byl..:-P

doktor 24.6.2007 22:50

Re: Re: Re: Re: Re: Re: S projektem IZIP naprosto souhlasím

No jako ve všech oborech - každý jsme nějaký. Já mám svědomí čisté. Ale chtěl jsem napsat něco jiného: Andy, kdy proboha spíte?

doktor 24.6.2007 22:39

Re: Re: Re: Re: Re: S projektem IZIP naprosto souhlasím

Diskuse s někým, kdo nezná podrobnosti, nemá smysl. Podklady k vyúčtování zdravotním pojišťovnám neobsahují odborné a jiné nálezy a zprávy, ale kody provedených vyšetření a diagnosy, předepsaná léčba je buď na receptech, které sbírají a posílají k vyúčtování pojišťovnám lékárny, nebo jen zaznamenaná v dokumentaci (pokud jde o léky, nehrazené pojišťovnou - i ty jsou důležité).  Písemnou dokumentaci kontrolují občas jen revizní lékaři pojišťoven. Pochybuji, že soukromá zařízení si nechají nahlížet konkurencí do svých záznamů (opakuji, že aby IZIP měl smysl, měly by tam být i úvahy všech ošetřujících lékařů, zapsané ne v nálezech, ale v jejich dokumentaci). Abyste mohl něco v PC zkopírovat nebo vložit jinam, musíte to tam nejprve mít. Znáte jinou jednoduchou cestu, jak uložit do PC text, psaný na papíru nebo obrázek, než skener - na příklad nějaký klik myší? Mimochodem, anglicky jsem uměl dřív, než vy jste se narodil. Poraďte, rád se poučím. Před hodinou vám banální obsah své IZIPové karty vysvětlil vlastník IZIPu KarelB. Když je to tak jednoduché, jak vynálezci IZIPu tvrdí, proč se něco podobného ve světě už dávno neužívá? A proč se na to nevrhli naši pravicoví lékaři? A nakonec - proč všechno řešíte ideologicky? Když nakupujete rohlíky, taky se zajímáte o politické přesvědčení pekaře?

pavel 99 24.6.2007 23:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: S projektem IZIP naprosto souhlasím

"...Diskuse s někým, kdo nezná podrobnosti, nemá smysl...." - jistě. Teď ještě kdo to je, že? Můžete mi vysvětlit principielní rozdíl mezi předáním např. 10-ti znakového textu kódu výkonu či diagnosy a 30-ti nebo více řádkového textu nálezu či propouštěcí zprávy? Klíčem je totiž pojem DEFINOVANÉ ROZHRANÍ a definováno může být cokoliv, včetně volného textu či obrázku.

"...(opakuji, že aby IZIP měl smysl, měly by tam být i úvahy všech

ošetřujících lékařů, zapsané ne v nálezech, ale v jejich dokumentaci)..." - stále znova a znova mně děsí, jak někteří "doktoři" s takovou samozřejmostí připouštějí existenci informací (ony úvahy), které považují za "své" a poskytnou je jinému pouze MOŽNÁ a pokud sami uváží. Jejich ego je totiž přednější (ten druhý lékař na to nepřišel) i kdyby to mělo pacienta stát zdravotní komplikace nebo život.

Ohledně informací v PC. Každé zařízení, které funguje EFEKTIVNĚ tak informace v PC uložené má a dokonce je běžně konvertuje z různých formátů - viz. laboratorní analyzátory. (Pochopitelně netýká se to státních ("zaručeně neziskových")  zařízení, které klidně zaměstnají pár lidí navíc, aby na Consulech přepisovali údaje z displejů aby byla jistota, že se nebudou dát dále elektronicky zpracovat.) A pro takto uložené údaje není problém exportu a konverze do dalších formát - jenom chtít.

Jar Jar Binks 25.6.2007 9:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: S projektem IZIP naprosto souhlasím

Tak místo psaní těchto chytrých vět, kde se každou druhou větu opakuje "NENÍ PROBLÉM" nechte zaměstnat na ministerstvu zdravotnictví a takové standardy prosaďte do praxe (včetně softwareového vybavení). Prostě ukažte svá tvrzení v praxi, když podle Vás v tom není žádný problém. Když to podle Vás chce chtít - TAK CHTĚJTE a udělejte pro to něco.

pavel 99 25.6.2007 20:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: S projektem IZIP naprosto souhlasím

"...nechte zaměstnat na ministerstvu zdravotnictví a takové standardy prosaďte do praxe..." - vážně? Na tom samém ministerstvu, které není schopno definovat ani standardy lékařské péče? Jako humor vážně dobrý.

A dokazovat funkčnost konverze dat do definovaných formátů? To myslíte vážně, nebo jste v dobrém rozmaru, neboť jste si právě rozehnal kýlu? (Jak praví klasik.)

pavel 99 24.6.2007 21:21

Re: Re: Re: S projektem IZIP naprosto souhlasím

koukám že seznam "zádrhelů" je skutečně obsáhlý.

občan 23.6.2007 13:21

Pro lékaře ne, pro mnoho pacientů nebezpečné

Přátelé, v Estonsku hlasovala drtivá většina obyvatel přes internet a vše alespoň ofuciálně bylo v pořádku, asi proto, že většina obyvatel je taková, jaká je.Dovedete si hlasování přes internet představit v Česku ? Já ne. A podobně by to vypadalo s elektronickým přístupem k databázím pacientů se všemi údaji. Pro lékaře samozřejmé a nezbytné, ale přístup přes internet od kohokoliv, kdo pod jakoukoli záminkou zjistí heslo a psw....no nevím, opravdu nevím.....

Pavel Šůra 23.6.2007 11:19

Podpora

Vážený pane,

jsem velmi rád, že už na Vás a Váš projekt ten drzej závistivej a podvratnej Rahtlík nemůže štěkat. Teď jenom mám trochu obavu, aby mu náš hravej národ nedal zase příležitost. Ta jeho středověká inkvizitorská argumentace, kterou Vám ho začal likvidovat se nedá přehlédnout.

Vašemu snažení držím palce.

Saul 23.6.2007 9:08

Nejde jen o informovanost pacientů

Systém elektronických soustředěných informací o zdravotním stavu a léčebných postupech (omlouvám se za nevýstižný název, ale lépe to neumím) by byl účelný nejen jako zdroj informací pro pacienta, ale také pro lékaře, protože by bylo jasné, na co pacient trpí, co užívá atd., aniž by to musel pacient ve spěchu "dolovat" z paměti. V neposlední řadě by to jistě přispělo k odstranění duplicit v diagnostice (opakovaná vyšetření téhož nebo podobného obsahu apod.), což by asi i snížilo náklady zdravotnictví.

Jar Jar Binks 25.6.2007 10:02

Re: Nejde jen o informovanost pacientů

Ale hlavně jde o bezpečnost (!!!) - jde o hodně citlivé údaje a stejně jako v celé populaci nejsou všichni svatí, nejsou ani lékaři - kteří by měli kompletní přístup. Jak zajistíte, že se některý nedá zkorumpovat a soukromá citlivá data o Vás nepředá někomu neoprávněně?

Jak myslíte, že je internet bezpečný???

pavel 99 25.6.2007 20:13

Re: Re: Nejde jen o informovanost pacientů

To se v papírové dokumentaci stát nemůže, že? (Sice se občas nachází vysypaná na skládce a tak podobně.....ale jinak je naprosto zabezpečená...)

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 23.6.2007 7:01

pane Cabrnochu

jako programator jsem samozrejme vsemi deseti pro IZIP, ale reknete mi, jak donutim sveho obvodniho lekare, sveho zubare a dalsi, aby pouzivali IZIP? Prijdu do ordinace, polozim prukaz zdravotni pojistovny a zduraznim, ze jsem registrovan v IZIP. "No jo, jenze mi nemame pocitac" dostane se mi odpovedi. Co s tim?

hufv 23.6.2007 8:50

máme svobodnou volbu lékaře.

Prostě jenom změním lékaře, ke kterému chodím. Můj zubař i praktik oba počítač a připojení mají a IZIP používají. A nemocnice, kam chodím na vyšetření, je mají všechny.

jirka.s. 23.6.2007 9:59

Re: máme svobodnou volbu lékaře.

No, se změnou toho zubaře bych neviděl tak jednoduché!

Alfons 23.6.2007 10:50

Re: pane Cabrnochu

Nemáš IZIP? Zrušíme s tebou smlouvu.

Pavel Šůra 23.6.2007 11:12

Re: pane Cabrnochu

K doktorovi bez počítače bych se v dnešní době asi už bál chodit.

baltahsar 23.6.2007 11:51

Re: Re: pane Cabrnochu

Radši se necháte léčit od ajtíka?

Ladislav 23.6.2007 17:51

Re: pane Cabrnochu

Pokud ten system selze bude slouzit jak argument proc investovat mene do IT. Nejasejte jen kvuli jasotu, prosustrovane penize zustavaj prosutrovanymi penezi.

Alfons 23.6.2007 5:13

To ne!

Nám se v našich zasmrádlých kartotékách  dobře žije. Vaši lékaři-tajemní roztoči. Nikomu nic neřekneme, nikomu nic nedáme. IZIP? Ani za nic! Bylo by nám vidět do naši kuchyně.  A naši pacienti by o nás psali do IZIP co a jak u nás pořídili atp.