1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jílek 30.1.2011 23:32

obávám se, že pan diletant Matějka netuší, která bije...

Za naprosto klíčové považuji zavést možnost skutečné konkurence zdravotních pojišťoven, snížení počtu lůžek, zmírnění podmínek pro výkon zdravotnické péče na úroveň států okolo nás nebo zrušení ze zákona povinné účasti lékařů v takových organizacích, jako je ČLK, která ještě nikdy neudělala z žádného lékaře kvalitnějšího.

co je klíčového na zrušení ČLK? Je snad obdobně klíčové zrušení stomatologické komory či Královské lékařské společnosti? Co si představuje pod skutečnou konkurencí pojišťoven? Snad ne snahu o předhánění se v nabízených bonusech a výhodách, které už jednou vedly k vyprázdnění měšce? Co se míní zmírněním podmínek pro výkon zdravotnické péče? Kvůli čemu a kvůli komu?

J. Ráž 30.1.2011 18:02

Pane Matějka souhlas..ale

začíná se mi stále víc a víc nelíbit, že jsme si zvykli dávat lékaře do jednoho pytle. Vždyť odborářští vyděrači tvoří menšinu. Když jsem v nemocnici odmítl být ošetřen člověkem, který se sice představil jako doktor, ale měl na sobě tričko s nápisem "Děkujeme, odcházíme", tak jsem zjistil, že takových odbory zfanatizovaných rádobydoktorů je v té nemocnici jen 10%. Takže bych doporučoval velmi jasně v odsuzujících článcích odlišovat vyděračské odboráře, pro které je pojmenování lékař, či doktor zcela nevhodné používat od skutečných lékařů - jejichž pojmenování je odvozeno od pojmu "léčit". Lékařů, kteří nezapomněli na svou přísahu je bohudíky většina! A ty bychom měli při jejich snaze na "vyléčení" našeho zdravotnictví hromadně podporovat.

J. Blažek 30.1.2011 11:41

Jak papoušci REFORMA? REFORMA ....

Pamatuji už hodně a slovo REFORMA bylo omílaným slovem už před 50 lety. Když něco nefungovalo, tak se mluvilo o REFORMĚ . A není tomu jinak ani posledních 21 let, pořád je ze všech stran slyšet REFORMA, REFORMA,  REFORMA  ......Bohužel to obvykle dopadá tak, že REFORMA  znamená, že se zničí to co fungovalo a ke zlepšení ta nová REFORMA nevede.

A kde bych se zrovna o této nové 261.(či snad už 361.?)  REFORMĚ mohl dovědět více?

J. Slanina 30.1.2011 15:37

Re: Jak papoušci REFORMA? REFORMA ....

"Když něco nefungovalo, tak se mluvilo o REFORMĚ "

"REFORMA  znamená, že se zničí to co fungovalo..."

Tak fungovalo to nebo nefungovalo?

V. Michl 30.1.2011 1:29

Pane Matějko,

k Vašemu článku lze dodat již jen toto. Nemáme jen moc lékařů, ale také policistů, celníků, učitelů a všech dalších úředníků státní správy. Proč jsou lékařům placeny služby se 100% příplatkem, když tam z 99% stejné jen spí a proč jich tam spí tolik? Proč má Rakousko jen 23tis. policistů a my 46 tis. a k tomu je třeba přičíst ještě ty "Městské". Přesný počet celníků neznám, ale na silnicích jich je víc než policistů. A proč třeba jedna nejmenovaná právnická fakuta má na 1000 studentů 464 učitelů? Spočítal už si někdo skutečnou pracovní dobu učitelů za rok? Mnoho mých předků bylo učitelem, ale žádný z nich neučil 22 hodin týdně, nejezdil do lázní v září či v květnu a neměl řediteksá volna. Naopak to bylo jejich povolání a ne práce. Chtěl bych mít takový klid na práci a odpracovat pouze tolik hodin za rok jako všechny výše uvedené profese. Je mi z těchto lidí smutno. V případě lékařů to nejsou lidé, ale hyeny. Těm ostatním profesím se nedivím. Dělají to, co je jim dovoleno. Nejvíc mne však mrzí chování našich představitelů. To, že všechny dosavadní vlády s tím nic neudělaly je trestuhodné. A pokud to tak nechá i tato vláda, tak je to také vláda naprosto neschopná a nezaslouží si vládnout. S vyděrači se nejedná a vyděračům se neustupuje. Kdo podporuje vyděrače, podporuje korupci. Následky chybného kroku vlády (ústupek 2 mld. do zdravotnictví) si v příštím období poneseme všichni. 

J. Blažek 30.1.2011 11:53

Re: Pane Matějko,

Ale, ale pane Michle, čímpak vy se živíte, že jste tak chytrý? Nemáme vás, respektive příslušníků vašeho pování, taky příliš mnoho? .... A s těmi učiteli, jak to vlastně myslíte? Práce učitele je přece mnohem časově náročnější než jen těch 22 hodin ve vyučovací hodině týdně. A tak je tomu i u jiných povolání - praktických a ambulantních lékařů, pilotů, poslanců, umělců. ..... No ale k těm nemocničním lékařům. Co byste jim poradil, zejména těm mladým. Co mají dělat, aby dosáhli větší plat, zejména když vidí tu neprůhlednost a korupci při zadávání zakázek pro nemocnici, když vidí, že právník za sespasání obyčejné listiny požaduje a dostane desetitisíce atd. .....

J. Jílek 30.1.2011 23:35

Re: Pane Matějko,

máme moc lékařů? A jak vysvětlíte fakt, že na přesčasech přesluhují povinně v průměru každý 13 let? Už jsme tu měli jednou blba stomatologa, který v letech devadesátých tvrdil, že máme moc stomatologů....

P. Janoušek 29.1.2011 23:40

Pane Matějko...

...čtu Vás rád, a díky Vám i panu Machovi máte možná nového voliče, ale psát, že lidé si zvykli na zadarmo atd. Copak může být ještě někdo, kdo věří, že školství a zdravotnictví, sport jsou zadarmo?

Nejsou, nebudou a nikdy nebyly. Ani za komunistů. Vždy to vše bylo za peníze vybrané na nás všech. Vždy se to muselo platit. Tyhle řeči o zadarmo jsou ne chytré.

Nejvíc mě na těch penězích štve, se podivně ve složitém systému ztrácejí. Nevadí mi, že jdu k lékaři jednou za pět let. Moje návštěvy se s přibývajícím věkem budou zahušťovat. A přitom moje peníze dostane někdo jiný, kdo se nenarodil se železným zdravím jako já. Nebo si ho nevypěstoval. Skutečně mi nejvíc vadí, že z oběmu peněz se přímo do zdravotnictví dostane sotva polovina. Zbytek se tak nějak vypaří v přerozdělovacích organizacích a v skvělých operacích našich ministerstev.

K. Janyška 29.1.2011 21:27

Jedinou skutečnou refomou splňující politické, ekonomické i odborné zadání je TLTV ! Tržními lvy na tržní vlky ! Dzp.

J. Krásenský 29.1.2011 19:52

Neděkuji, vypadněte!

Milí lékaři, patříte k nezkorumpovanější oblasti podnikání, nemohu si vás dovolit, prosím odejděte (a za sebou i zhasněte)!

J. Kanioková 29.1.2011 15:04

Jo, ideální stav pro reformu, souhlas,

doufám, že to Heger nepromarní.  Reformy měli vypracované Macek, Julínek, jenže levičáci nechtějí vidět jejich nutnost a "brání obyčejného člověka". Prostě volební hlasy váží víc než demografický zoufalý vývoj.

S. Maršálek 29.1.2011 16:53

Re: Jo, ideální stav pro reformu, souhlas,

Nemluvíte pravdu. I opozice má svoji představu o reformách. Jestli se vládní koalice neobrátí s kompromisem na opozici. Budeme za dva roky pravicové reformy rušit a zavádě ty původní opoziční. To bude chaos! Vlády se v demokracii střídají!

J. Kanioková 29.1.2011 16:56

Do pihele, ale státní kasa je jedna,

na levicové "blaho a spravedlnost" a jiné úšlechtilé hesla nemá. Reforma musí být nesmlouvavě racionální

J. Blažek 30.1.2011 11:57

Re: Do pihele, ale státní kasa je jedna,

Doporučuji začít se zakázkami na léky, zdravotnický materiál a služby pro nemocnice, na průhledná a spravedlivá výběrová řízení atd., atd.  ....... A to musí v prvé řadě udělat kdokoliv, ať pravice nebo levice .......

J. Slanina 30.1.2011 15:35

Re: Do pihele, ale státní kasa je jedna,

A co kdyby s tím začal třeba nějaký Blažek? Koncepci, jak tak koukám, má.

J. Schwarz 29.1.2011 21:13

Re: Jo, ideální stav pro reformu, souhlas,

Nevadí! Klidně je zrušte, natiskněte prachy a zadlužte stát, alespoň se zdravotnictví i se tímhle státem konečně rozpadne a bude pokoj!

M. Prokop 29.1.2011 21:18

"I opozice má svoji představu o reformách. "

Ano, DRáth reformoval, s Klimovičovou.

Jest mi doufati, že to už nebude moci znovu zavádět.

J. Jílek 30.1.2011 23:37

Re: Jo, ideální stav pro reformu, souhlas,

fakt? A jaká byla ta Mackova připravená reforma? :-))) Můžete ji někde prezentovat?

R. Kříž 29.1.2011 11:36

pane matejko....

vy quasi-libertariane s presnou predstavou toho, jak si museji zdravotni pojistovny konkurovat a kolik mame mit lekaru na 1000 obyvatel.... se jdete vycpat.

myslel jsem, ze si prectu konecne nejaky clanek, ve kterem nekdo natvrdo napise, ze si ma kazdy proste svoji zdravotni peci hradit sam a stat se nema do zdravi obcana s*at, ale on ten vas liberalismus/libertarianstvi bude asi takove, jako je pravicactvi u klause, co?

aby vas husa kopla!

J. Milota 29.1.2011 10:51

Verner krasobruslař

Vážený pane Matějko, děkuji vám za váš příspěvek a dodávám: Kdesi jsem četl, že VZP sponzoruje též jistého českého krasobruslaře, nyní na výletě v Kanadě.Prosím, mohl byste zjistit, jakým právem utrácí VZP moji zdravotní daň(kterou poctivě platím, a nebyl jsem u doktora nějakých pět let)? Je to v náplni činnosti VZP .Děkuji za odpověď a zdravím. JM

J. Jílek 30.1.2011 23:39

Re: Verner krasobruslař

ptejte se spíše předsedy správní rady pana Šnajdra (ODS)

J. Slanina 29.1.2011 8:42

Buďte konkrétní, pane Matějko.

"Samostatnou kapitolou je pak umísťování loajálních politiků do VZP či státem či kraji zřizovaných zdravotnických zařízení, případně odčerpávání veřejných prostředků do kapes jejich přátel přes dodávání nesmyslných služeb."

S. Trkola 29.1.2011 11:25

karel-smichov

Mě se líbilo jak p.ředitel obhajoval odměny pánům ve

správní radě ,že i celý den rokují!! Takže ve svém zaměstnání ten den nedostanou plat (neplacené volno)

jinak jsou placeni 2x. Jak jinak vždyť správní rada navrhuje plat i odměny p.řediteli !!

J. Jílek 30.1.2011 23:40

Re: Buďte konkrétní, pane Matějko.

Šnajdr(ODS) jako předseda správní rady VZP nevadí?

K. Janyška 29.1.2011 8:24

Ano, ideální stav pro reformu. Jenže nikdo nevíte jak a jakou ! Dzp.

Z. Rychlý 29.1.2011 8:55

Re: Ano, ideální stav pro reformu. Jenže nikdo nevíte jak a jakou ! Dzp.

Stačí  oprášit reformu, kterou vypracoval MUDr. Macek s ministrem Stráským, a kterou hloupě zařízl Václav Klaus se svými návrhy osobních účtů odkudsi ze Singapuru, a tudíž se pro ni nenašla již tehdy "politická vůle".

Nebo přijmout slušně vypracovaný návrh zdravotní reformy od VV. Na jednorázově použitelnou stranu je to perfektní dokument.

Co se týká konkurence, je to věc ve zdravotnictví ošidná. Konkurovat si mohou zdravotní pojišťovny, které jsou skutečnými pojišťovnami na bázi pojištění, ne přerozděloven vybrané zdravotní daně. Potřebná je pouze jedna státní pojišťovna, (pokrývající pouze základní standardy) která je tu pro všechny, i neplatiče. Tento náklad holt musí vyspělá společnost unést.

Další problém s trhem je v oblasti poskytování zdravotní péče. I Hayek předpokládám převzal Adamem Smithem popsané předpoklady ke vzniku trhu;  jedním z nich je dokonalá informovanost všech subjektů na trhu. A ta zde splněna není !! Pacienti (vytvářející poptávku) bezmezně věří tomu, co jim poví doktoři (strana nabídky). Tyhle křivky pak nikdy nevytvoří průsečík rovnovážného stavu, a neviditelná ruka trhu tudíž nemá sebemenší šanci zafungovat.

R. Kříž 29.1.2011 11:41

Re: Ano, ideální stav pro reformu. Jenže nikdo nevíte jak a jakou ! Dzp.

dokonala informovanost neexistuje a trh si vesele muze fungovat....

nechte lidi, at se o sebe postaraji sami, proste stat od zdravotni pece zcela odriznete.... neni to vec, kterou by stat mel mit v popisu prace.....

J. Schwarz 29.1.2011 21:17

Re: Ano, ideální stav pro reformu. Jenže nikdo nevíte jak a jakou ! Dzp.

právě proto by měli doktoři přijít o monopol a plátci daně by měli mít právo volby léčby - i homeopatiky nebo bylinkami. Nebo by zdravotní pojištění mělo být skutečným dobrovolným pojištěním, daň by měla pokrývat jen první pomoc a záchranu života.

J. Bakulová 29.1.2011 8:06

nevím,

zda jste to s pojišťovnami trefil. Dovedu si představit, jak si pojišťovny vybírají mladé, tudíž většinou zdravé pojištěnce a ty staré, drahé, popřípadě děti, kteří stojí ve zdravotnictví nejvíc ponechávají komu ?  Pak mohou pojišťovny pochopitelně nabízet vyšší standart, lázně, které by dávno měly být mimo zdravotní pojištění apod. Ono se to trochu děje, nejvíc drahých pojištěnců má VZP, ale pravda i ty ostatní jsou svázány různými předpisy. Mockrát se řešilo, co má být placený nadstandart - např. robotická operace - ale druzí dokládají, že v takovém případě bude pacient ležet zbytečně dlouho v nemocnici, déle a možná hůře se hojit, takže nakonec nula od nuly pojde. Tohle mohla mít už dávno připraveno Lékařská komora ve spolupráci s ministerstvem.

R. Kříž 29.1.2011 11:45

Re: nevím,

mate zrejme predstavu, ze pokud by nahodou nekdo mchtel jednat logicky, je potreba ho ihned znasilnit, omezit, zregulovat, ze?

uprimne receno - vam opravdu pripada normalni, kdyz stat okrade jednoho, aby uspokojil potreby druheho?