3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 31.1.2011 21:17

Diktátor Engel

http://data.idnes.cz/soubory/domaci/A110131_TAJ_DOHODA.PDF

Podepsali byste to na místě Hegera a Nečase? Nikdy 

J. Kilian 31.1.2011 23:16

Re: Diktátor Engel

On to taky nikdo nepodepíše.

F. Doušek 31.1.2011 16:52

A je to tady.

2 mld se chopí další vyžírka Olejár, a bude je rozdělovat po nemocnicích.

J. Kilian 31.1.2011 17:00

Re: A je to tady.

No, Olejár ne. Ale na principu jisté hry bych nyní řekl "přihořívá". Je pro mne zajímavé, že se LOK nechal docela napálit.

J. Jílek 31.1.2011 16:25

a je to tady...

Proti oficiální politice České asociace sester se postavila skupina sester s názvem "Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji". Sbírá podpisy na podporu požadavků lékařských odborů, a to nejen platových, ale i na reformní kroky. V pondělí dopoledne bylo pod peticí 8349 podpisů. Iniciativa vznikla 21. ledna po mimořádném sněmu ČAS

J. Bakala 31.1.2011 13:55

reforma

reforma to je dnes kouzelne slovo za celou dobu 20 letbyly napsány jen dvě komplexní macek-julinekkubynyi se pokusil o něco málo-všichni kdo o zdravonictvi něco vedi

vi co je nutno udělat jenže kdyz chtěl zavést julinek reformu která byla použitelná ozvali se proti

nynější vůdcové OD závěr at udělá kdokoliv cokoliv bude proti tomu Vlada parlament pojišťovny lékaři a pacienti.Chaos ve zdravotnictvi vyhovuje spoustě lidi lékařů pojišťoven vládě i pacientům.

Tekze velkým úspěchem cele akce b bylo ze vznikne politicka vule

reformu udělat

Z. Rychlý 31.1.2011 14:13

Re: reforma

S tímto závěrem nelze, než souhlasit. Kéž by ta politická vůle vznikla - v tu chvíli bych lékařům odpustil jejich odbory a podléhání odborářskému vábení. Za těch 17 let co zdravotnictví sleduji však zatím vždy zvítězil Chaos.

J. Kilian 31.1.2011 16:15

Re: reforma

Milý baci,  to by určitě bylo fajn, jen aby ta vůle byla napříč celým politickým spektrem, podívej na prohlášení nedávné jednoho levicového politika - cílem jeho má být zrušení všech reforem, které někdo jiný zahájí.  Tady je za ta dvě desetiletí průšvih ten, že první reforma po roce 1990 byla spojena s koncepcí trhu s přívlastky, navíc poskládána z prvků celého světža na způsob dortu pejska a kočičky. A od té doby se dochucuje tu zleva tu zprava až je z toho všem zle, ale systém nikdo nevyhodí, ani nynější ministr nechce jeho zásadní změnu, ale evoluční postup. To ale nejde. Vaše řeč budiž ANO ANO, NE NE, to je biblický apel zcela patřičný pro tuto věc.

Mně chaos nevyhovuje. Juklínkova reforma jednak nebyla komplexní ani ve své kncepci, jednak byla zahájena nesmyslně definovanými poplatky, jednak byla opět evoluční cestou, jednak byla spojena s nejasnými všivárnami.  Macekova snaha byla na tu dobu skutečně pokroková, asi až příliš, než by se jí mohl někdo chytit. A Kubynyi - ministr, který byl odvolán, aniž byl jmenován - neměl ani chvíli na nějaké reformní úsilí. Jeho myšlenky ale zdají se mi až doposud nejlepší v předložených. Heger a tato vláda patřičnou  reformu systému zdravotní péče a jejího financování neprovedou - to je moje prognosa.

S. Maršálek 31.1.2011 16:36

Re: reforma

Nebudu dlouze reagovat. Pouhý dotaz, kde berete přesvědčení, že jen pravicové reformy jsou ty správné. Pokud je bude pravice prosazovat silou, bez kompromisu a jednání s opozicí, tak nebudou mít dlouhého trvání. Spočítal jste si, jak hluboko vám hrábnou do peněženky? Zkuste to!

J. Kilian 31.1.2011 16:55

Re: reforma

já hlavně nevím, že bych někde vyjádřil, že mám pravicové reformy za správné.

J. Bakala 31.1.2011 17:37

Re: reforma

Ja jsem jen napsal kdo si dal tu práci a napsal podobu reformy zcela náhodou jsou oba z pravicového spektra ale to pro mne není dulezite, z levicového spektra tak zatím nikdo neučinil víte podle mne musí byt zdravotnictví založeno na širokém konsensu neb není ani levicové a ani pravicové

J. Kilian 31.1.2011 17:45

Re: reforma

:-)) milý baci, doufám, že to nepíšeš mně, jak by se z vlákna dalo soudit:-) Jinak k věci, jasně, já to taky tak beru,  jen bych podotknul, že ministryně Emerová nechala vypracovat koncepci zdravotní péče za nějakých pár milionů, je to velmi dobrá práce, akorát že se týká samotné péče a neřeší její financování. Jinak si skutečně nejsem vědom, že by někdo z levice podal i jen návrh natzměnu systému zdravtoní péče a jejíh ofinancování, pokud ovšem nemám za změnu takové věci, jako Součkové systém kopií receptů a pod.  Z hlediska platů/mezd lékařů  mám za nejlepší dosavadní návrh ministra Rubáše na smluvní platy. Ten byl odvržen zejména pravicovým tehdejším presidentem ČLK s ním i samotnou ČLK.

J. Václavíková 31.1.2011 18:15

Re: reforma

A co teprve invenční nápad Dr. Ratha zastavit výkony, když dojdou zdroje?

J. Kilian 31.1.2011 18:33

Re: reforma

no, to není docela přesná charakterisitka toho, co chtěl, ale když už toho muže zmiňujete, pak já chci říci, že jakkoli je to osoba mně nesympatická, z níž cítím zlovoli a vše co je proti ctnostem, je to zároveň člověk, který ze všech, co dosud zaujali ministerský post resortu zdravotnictví, ví o tom zdravotnictví nejvíce a má to ze všech nejlépe uspořádané.

M. Rejman 31.1.2011 12:54

Kolektivní výpovědi, ale osobní zodpovědnost

To, že LOK nutil lékaře k podání výpovědí, je sice ostudné a trestuhodné, ale každého jednotlivého lékaře to nezbavuje osobní odpovědnosti za podanou výpověď. Lékaři jsou ve většině inteligentní lidé a dala se u nich předpokládat soudnost; bohužel se ukazuje, že se jim té soudnosti nedostávalo v okamžiku podání výpovědi a nedostává ani teď, kdy mají čelit následkům. 

Tedy: je pouze na zaměstnavateli, v případě, že ten který lékař vezme výpověď zpět, příjme li jej na stejné místo a za stejných podmínek. Nikdo nemá  zákonné právo žádat, aby byl přijat  zpět, navíc za vyšší plat. Ano, někteří lékaři mají jistě neadekvátně nízké platy a pokud jsou - oprávněně - nespokojeni, ať řeší svoji situaci individuelně, vyjednáváním se zaměstnavatelem a v případě neúspěchu třeba i odchodem do zahraničí. Zrušením nadbytečných míst v nemocnicích jistě zbyde na to, aby se zaplatila práce SCHOPNÝCH a POTŘEBNÝCH lékařů a aby se zaplatilo i sestrám, na které lékaři, zdá se, zapomínají. Nechci lékařům radit, ale pokud se rozloučí se svými odborářskými šéfy, zbaví se vyděračů, kteří jim škodí nejvíc. 

Vláda musí provést reformu zdravotnictví, která do systému vnese transparentnost, zamezí korupci, plýtvání a dá pacientovi jistotu, na co má nárok v rámci pojištění a co simusí připlatit nad jeho rámec.  Co však VLÁDA ROZHODNĚ NESMÍ : USTOUPIT NÁTLAKU! 

Z. Rychlý 31.1.2011 13:18

Re: Kolektivní výpovědi, ale osobní zodpovědnost

naprostý souhlas, jak ovšem vidíte, můžete to psát, dokola, a dokola, a dokola.

J. Kanioková 31.1.2011 13:35

Taky absolutní souhlas

M. Matoušek 31.1.2011 12:34

Tak asi takhle....

Kdo chce kam,pomozme mu tam.Chce 4000 lékařů do zahraničí?Ať odejdou,ti nemají zájem o pacienty,nýbrž jen o svoji kapsu.Neznám lékaře,který jezdí ve starém automobilu,který bydlí vbytě 1+1.Myslím,že mají dobrou životní úroveň.A že mají menší platy než na západě?To máme všichni krom politiků a manažerů.

P. Rajman 31.1.2011 12:48

Re: Tak asi takhle....

Takoví jsou už asi pouze od Sudánu na jih.

P. Rajman 31.1.2011 12:33

Vláda ztrácí spojence

Jak mají lékaři protestovat? Stávkovat ? Když, nepojede vlak, nebo nebudou rohlíky je to nepříjemné, ale v zásadě nejde o život ( mohu jet autobusem nebo si koupit si jogurt ). Tomuto protestu se dnes už vláda vysmívá ( viz podzimní stávka ) a lékaři jej odmítají . Svým přístupem včas varují.   Jestli si premiér myslí, že jsou lepší privátní subjekty, tak ať privatizuje. A jestli někdo tvrdí, že soukromí lékaři jsou placeni hůř, tak lže. V krajských kočkopsech je to pak jako v ČEZu. Většinou se o zisky dělí jen vedení, které neneslo až dosud žádné riziko.

M. Matoušek 31.1.2011 12:36

Re: Vláda ztrácí spojence

Ne každý lékař se rve o Váš život.A co ti Cvachové?Ti by chtěli také trojnásobek platů?Velká tíha  a odpovědnost leží i na sestřičkách a těm by ten ďábel Engel nedal ani vorla,jak se říká.

P. Rajman 31.1.2011 12:44

Re: Vláda ztrácí spojence

Sestrám podle reakcí tento stav vyhovuje. Možná, že ocení i pochvalu od prezidenta. A o tom, kdo je "Cvach" by neměla rozhodovat ani postava paní Dobiášovén ( v seriálu Stela Zázvorková ) a konečně ani soudruh Dietel.

J. Jílek 31.1.2011 16:28

Re: Vláda ztrácí spojence

Proti oficiální politice České asociace sester se postavila skupina sester s názvem "Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji". Sbírá podpisy na podporu požadavků lékařských odborů, a to nejen platových, ale i na reformní kroky. V pondělí dopoledne bylo pod peticí 8349 podpisů. Iniciativa vznikla 21. ledna po mimořádném sněmu ČAS

V. Novák 31.1.2011 14:15

Cvachové jsou na ministerstvech,

případně privatizovali Knikžní velkoobchod nebo "vymysleli" IZIP.

O Cvachy se nestarejte - ti už dávno dokázali, že to dokážou a že se každý musí postarat sám o sebe. Postarali se.

J. Anděl 31.1.2011 12:20

svatí bojovníci

Je to smutné, že lidi (jako jsem já) kritizují lékaře za něco, čeho jsou oni sami obětí - zdravotnického systému. Ovšem i politici jsou obětí zdravotnického systému. Zdá se mi, že tu je zdravotnický systém tak nějak sám o sobě a ani doktoři, ani primáři, ani ředitelé nemocnic, ani pojišťovny a ani politici v zásadě nemohou dělat nic jiného, než co dělají. Tedy obrovskou a strašlivou spoustu práce a ve finále vlastně nic.

Možná by nebylo špatné nějakému bůžku farmacie a zdravotnictví zapálit vonnou tyčinku a vyvrhnout kozu...

Uberu-li trochu sarkasmu, pak přesto nemohu nevidět, že hydru zdravotnictví nemohou rytíři porazit či zkrotit, pokud bojují se sebou navzájem. To však asi nikdá nestane, že by přestalo. Podstatou a pracovní náplní těchto rytířů totiž je bojovat se sebou navzájem. Skoro mám někdy pocit, že čím delší boj, tím lépe.

J. Václavíková 31.1.2011 11:35

Bylo tu řečeno už hodně

o povinnosti zajistit dostupnost zdravotní péče, tak bych chtěla zmínit jednu zarážející skutečnost. Pokud budete nutně potřebovat pro svého blízkého psychiatrickou péči, máte prostě smůlu, pojišťovny se nenamáhají dát potřebný počet smluv. Znám ze svého okolí případ, kdy starší paní se potýkala s depresí (zůstala sama) a rodina marně sháněla lékaře, který by ji přijal. Všichni měli beznadějně plno, termíny obsazené na dlouho dopředu.

J. Kilian 31.1.2011 11:41

Re: Bylo tu řečeno už hodně

No, psychiatrická péče má svá specifika, včetně specifik její dostupnosti. Naštěstí např. pedopsychiatrická péče je zajistitelná. Stejně tak zatím velmi dobře funguje zajištění zdravotnmí péče dětem, jakkoli je ze všech druhů péče nejhůře hrazena.. Byla by strašlivá škoda, kdyby se měla zhoršit.

J. Kanioková 31.1.2011 13:47

No, já jen, že je tu zmíněn tento obor, je to trošku o něčem jiném

Zrovna se tu vyřizuje žádost o umístění 42-leté ženy do nějakého zařízení, není už schopna samostatného života, pořád ji kdosi musí řídit, organizovat jí život, dávkovat jí léky, dotlačit  ji k hygieně, atd. Tato zařízení jsou každé jen na jednu určitou diagnózu, takže pro tuto ženu přícházejí v úvahu 4, kde je přeplněno. Sociální pracovnice říkala, že je toho naprostý nedostatek, že podané žádosti se leckdy mohou čekat až i pět let. I více.

Z. Rychlý 31.1.2011 14:05

Re: Bylo tu řečeno už hodně

Paní Václavíková, ironie zde jistě není na místě, ale odpusťte mi to, prosím. Psychiatrická péče třeba není proto, protože nejprve musíme nutně vybudovat další neonat. pracoviště s desítkami lékařů a sester, pracoviště, které zachrání děti s porodní vahou 250 gramů a méně ! Tím se zvýší dostupnost tohoto druhu péče např.  z 200 km na 50 km, a hlavně budeme v ní nejen na evropské špičce, ale i světové ! Těch kongresů ! Těch kontaktů a možností. To se u psychiatrické péče nepodaří :-((

J. Kilian 31.1.2011 16:04

Re: Bylo tu řečeno už hodně

Tato Vaše poznámka je obrázkem  Vašeho fabulativního projevu.  Dotýkáte se věcí, oí kterých nemáte ani zdání, vydáváte své spekulativní intuice za fakta. Je to zcela zlovolné a nemá to s objektivitou nic společného. Není to ani ironisace, jak zmiňujete, je to pitomina, hodně nevkusná pitomina.