26.6.2024 | Svátek má Adriana


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kocián 18.6.2024 21:16

R^

M. Kocián 18.6.2024 18:53

A rozhodovat o tom budou lidové výbory, ne?

O. M. 18.6.2024 17:58

"...současné financování vědy fakticky není prioritizováno, tj. není zaměřeno na podporu několika málo vybraných oblastí, kde by byla reálná šance něco dosáhnout..."

KDO určí, které oblasti to jsou a které ne? Bude zase kybernetika buržoazní pavědou? Budeme čekat na celovodiče? (starší jistě vědí) Řešením není financování výzkumu jen a pouze na vlastním písečku, v oboru podle rozhodnutí nějakého soudruha, nýbrž spolufinancování široké mezinárodní spolupráce, v níž se točí peníze i větší než náš státní rozpočet, a v níž se dokáží naše výzkumné týmy a jednotlivci, i jednotlivé specializované firmy a firmičky, svým dílem uplatnit.

F. Navrátil 18.6.2024 8:10

Dotace neputují do vědy, ale do neziskovek. Například Fialova rodinná neziskovka vysála 100 mil. korun nejen ze státního rozpočtu, ale také z rozpočtů vysokých škol! Za to obohatila společnost o elaborát na téma Vliv feminismu na rozvoj demokracie v Barmě.

V. Vérosta 18.6.2024 7:34

ano, výrazně zpřísnit udělování grantů, věnovat se jenom opravdu důležitým a perspektivním záležitostem a nepotřebné "vědce" poslat do výroby! :-)

P. Čech 18.6.2024 7:12

ČR není zemí střední velikosti, ale řadí se mezi země malé. Něco jiného to bylo před rokem 1993, kdy jsme byli Československo. To ovšem zdaleka neznamená, že by nemohla efektivně fungovat Příkladem budiž opět Švýcarsko. Chce to ovšem jediné a to nejen reformu výzkumu. Chce to radikální reformu všeho, k níž bohužel vinou "bývalých" komunistů nedošlo v letech 1990- 1992. K úplnému odchodu od socialistických praktik,, ke zrušení všech státních přídavků, dávek, příspěvků, dotací a pobídek, které se netýkají výhradně lidí nemocných a zdravotně handicapovaných. K radikální změně (přepracování) ústavy, volebního zákona, zákona o soudech a soudcích a vlastně téměř všech zákonů, které tento nefungující systém tvoří. K zásadnímu opuštění systému "chytré" horákyně, kdy naprosto všechno je děláno způsobem "ani nahá, ani oblečená, ani pěšky, ani na voze, ani demokracie, ani socialismus ani anarchie". Něco takového totiž nemůže efektivně fungovat v žádné zemi, ČR nevyjímaje. A přesně podle tezí této "chytré" horákyně je u nás prováděno naprosto vše. Ono je totiž nutno si už konečně uvědomit, že jakýkoliv kompromis je vždy horší než kterýkoliv z původních návrhů. Je to ostatně vidět v celém světě. Kompromisy prostě dlouhodobě nefungují.