29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

VÝROČÍ: Osvobození

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 8.5.2024 12:27

LN A byly tyto případy ze strany sovětských velitelů řešeny?

Vždy záleží na velitelích. Ohromné množství sovětských důstojníků netrpělo a netolerovalo jakékoli přestupky svých vojáků. Často je brutálně trestali, i bez soudu zastřelením, zvláště na konci války. Proto se těchto excesů stalo v Čechách mnohem méně než třeba na jižní Moravě. Tam vpadla vojska 2. ukrajinského frontu, která byla tvořena často příslušníky dnes středoasijských postsovětských republik. A někdy se na těchto věcech podíleli i samotní důstojníci.

Záleželo ale také na našich orgánech, jakou našli odvahu si jít k Sovětům stěžovat a řešit to. Štábní kapitán Valtr, jedna z významných osobností bojů o rozhlas za Pražského povstání, se stal po válce velitelem českých policejních sil na Karlovarsku. Tam Sověti řádili jak černá ruka, dokonce jen tak z plezíru jednoho příslušníka naší bezpečnosti donutili, aby si klekl, a střelili ho do týlu. Byly s nimi obrovské problémy.

LN Jak se k tomu postavil?

Valtr si šel stěžovat k jednomu sovětskému generálovi, ale ten mu řekl, že si musí jako velitel oblasti, který je tu doma, udělat pořádek sám. Valtr tedy nechal několik sovětských vojáků, kteří byli přistižení při velmi závažné trestné činnosti, zastřelit a najednou byl v kraji klid.

Ale k moci se už draly také různé konjukturální živly, urychleně vstupovaly do KSČ, projevovaly horlivou lásku k Sovětskému svazu a nad vším samozřejmě zavíraly oči. Kde ale byli rozumní sovětští velitelé a odvážní zástupci našich orgánů, tam se to dalo řešit."

Historik Jindřich Marek se zabývá osudy českých vojáků v konfliktech 20. století.

P. Diviš 8.5.2024 12:26

K různým poznámkám níže:

"LN Další věcí, o které se dříve vůbec nesmělo mluvit, byly excesy vojáků Rudé armády. Co nich dnes víme? Viděli jsme to v Afghánistánu, v Čečensku, dnes na Ukrajině.

Část ruských vojáků je zkrátka z jiného civilizačního okruhu. Jejich chování k civilnímu obyvatelstvu, když někde něco okupují, i když si myslí, že osvobozují, se vůbec nemění. Loupeže, znásilňování, ničení hodnot a památek jsou velice četné a snadno dokazatelné. Dělo se to jak na Moravě, tak v mnohých částech Čech. Například v Archivu bezpečnostních složek jsou uložena hlášení středočeských četnických stanic, které byly požádány, aby sepsaly, jak probíhaly první dny míru v jejich obvodech. Nacházíme tam případy vražd civilních obyvatel, znásilňování žen a dívek i loupeže. Jsou zde i soupisy ukradených zlatých hodinek a dalších věcí. I z toho by se dala udělat černá kniha.

Na druhé straně si velice vážím sovětských vojáků, kteří padli na našem území. Velmi významným způsobem se podíleli na osvobození. Méně si ale člověk může vážit některých velitelů, například dnes stále diskutovaného Koněva. Nebo těch, kteří se štěstím válku přežili, ale chovali se na některých místech u nás jako barbaři.

P. Diviš 8.5.2024 12:17

Možná i pečlivě, ovšem ten komunistický. Je v ní, jak v koze.

Z. Pospíšil 8.5.2024 12:15

60 milionů obětí a Česká televize to připomíná filmovou taškařicí, na kterou je stydno se i jen dívat. Odporná instituce.

P. Diviš 8.5.2024 12:15

Rozpínavost Ruské federace je dost dobře vidět v Podněstří, Gruzii a na Ukrajině.

Pobaltí je naštěstí chráněno členstvím v NATO, stihli to "o chlup".

P. Diviš 8.5.2024 12:13

"Díky tomu", nebo "vinou toho"?

Komunismus jsme si zvolili, ne však zcela dobrovolně. Bez Rusáků (sovětů) za prdelí by komouši dlouho nevydrželi.

Pokud máme nálepku "lokajského národa", pak kvůli lidem jako vy.

Srovnávat tehdejší povinnou Národní frontu se současnou situací a volbami může jedině nějaký hodně hloupý komouš.

P. Eliáš 8.5.2024 12:10

Historii jste nejvíc přepisovali vy, komunisté. ;-)

M. Pesat 8.5.2024 12:10

"Třeba i Baltské státy hostí malé kontingenty amerických sil jako bezpečností záruku proti rozpínavosti Ruské federace. "

"Rozpinavost Ruske federace" to budou zrejmne ty ruske vojenske zakladny mimo uzemi Ruske federace, Syria, se souhlasem legitimne zvolne vlady/prezidenta a 8 ve stredni Asii/Kavkaz, se souhlasem mistnich vlad, kvuli nebezpeci militantniho Islamu/terorismu, resp. 3 in Kazachstan v souvislosti kosmickeho strediska Bajkonur.

P. Diviš 8.5.2024 12:09

Konzultujte kozičku, šachystoši, to bude debata na (vaší) úrovni.

P. Diviš 8.5.2024 12:08

Vy jste stejně mizerný historik, jako politolog (a vlastně vůbec vše), multiSvědku.

P. Diviš 8.5.2024 12:06

Jen poznámka: Volby 1946 n͇e͇b͇y͇l͇y͇ svobodné. Byly jen pro povolené strany, více, či méně všechny levicové. Paskvil, ne svobodné volby.

A KSČ byla silná, to ano. Ale bez sovětů za prdelí, bez mýtu, jak jen SSSR "osvobodil" ČSR, by časem dopadla jako komouši v západních zemích: Silní, ale bez možnosti zbolševizovat celý stát.

Připomínat si, cobykdyby, je poněkud "vošajstlich". Co by, kdyby Stalin nepodporoval Hitlera? Mohl by se vůbec Hitler pustit do války proti Západu bez sovětské pomoci? Došli by sověti tak daleko na západ bez americké a britské pomoci, hlavně logistické, ale i zbraně, potraviny, boty, ....?

V. Čermák 8.5.2024 12:04

Hlavním vítězem 2 . sv. války byla Rudá armáda, která dobytím Berlína i válku Ukončila...

K. Křivan 8.5.2024 12:04

Praha mohla být osvobozena už 6.5. ráno. Generálem Pattonem. Jenže Stalin prohlásil, že RA bude střílet i na Američany, pokud překročí demarkační linii.

V. Čermák 8.5.2024 12:01

Ano, ale nebude vyslyšen. Historie bude přepsána podle not Kolektivního Západu za Servilního Švitoření ČR. Až bude Kolektivní Západ Poražen, vše se zase Narovná..

K. Křivan 8.5.2024 12:00

Prahu zachránili před zničením Vlasovci. Naše rodina jim vděčí za život.

V. Čermák 8.5.2024 11:58

Jak byste něco mohl vidět přes Klapky, Docente..;-D

P. Diviš 8.5.2024 11:58

Jako zamlada, to těch pohádek byly spousty.

V. Čermák 8.5.2024 11:57

Smířlivé a Chytré, to se líbit Nebude...:-/

P. Diviš 8.5.2024 11:57

Dost přesný popis ruského snažení. Místní chasníci ruské národnosti v Pobaltí, na Ukrajině, v Moldově, na Kavkaze ....

... a ruští hasiči.

P. Diviš 8.5.2024 11:55

Současná vláda je výsledek voleb. S nějakou jinou budete muset počkat na další volby, to je v demokracii běžné. A nejhorší je, že nějakou lepší squadru nevidím. Ne, že by ta současná byla dobrá, ale alternativy jsou ještě horší.

A. Renjascu 8.5.2024 11:47

Jj, ale to nic nemění na tom, že komunisté měli ve společnosti velkou podporu. Západ si to žel svým přístupem před válkou způsobil sám a lid podlehl klamu, že komunismus bude nějak lepší...

P. Satko 8.5.2024 11:39

Len a len preto, že pravicovi ministri vo vlade nedokazali počita ani na prstoch. A to zostalo dodnes. U vas v Česku a aj u nas na Slovensku.

P. Kozelský 8.5.2024 11:38

Skvěle napsáno.

Manipulace masami a cenzura je to co spojuje všechna tato historická stigmata.

Prostě je třeba nechat na lidech, na občanech co chtějí a jak se chtějí k dané historické události postavit jak v historii, tak dnes, neboť dnes se tvoří dějiny. Ale nejen ony dějiny, ale tvoří se i budoucnost.

Jestliže máme vládu s nulovou podporou občanů, je jasné, že ty budoucí dějiny budou problematické a plné pnutí vedoucí k dalším rozmíškám, které mohou vyústit i v občanskou válku.

A to vše pro neschopnost mocných, kteří v touze po moci a snadno nabytému bohatství, nejsou ochotni zhodnotit svou pozici a odejít a dát prostor tomu, kdo bude reprezentantem většiny.

Diktát menšiny většině je totiž typický pro totalitní režimy, nikoliv pro demokracii ke které se tito moc si uzurpující politici dneška hlásí.

Je smutné že tak dávají prostor pro tvorbu podhoubí války budoucí.

K. Filip 8.5.2024 11:37

Pane Křečku, výborný článek. V této době, kdy vláda rozfoukává nenávist mezi mladými a seniory, je to pohlazení na duši.

A. Renjascu 8.5.2024 11:36

Hm...

...většina Čechů cítila, že meziválečné období první republiky nese na vypuknutí konfliktu svůj díl viny. „V únoru 1948 tedy KSČ těžila z nálad veřejnosti, které byly nakloněné komunistickým myšlenkám. A díky tomu pak vývoj v Československu probíhal za mnohem menších zásahů Sovětského svazu než jinde,“ říká historik Ústavu pro studium totalitních režimů Matěj Bílý...

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/historik-bily-v-unoru-1948-tezili-komuniste-ze-spolecenskych-nalad-83121

https://m.echo24.cz/a/ixcbW/muzeme-si-za-komunismus-sami-co-pro-nas-znamenal-rok-1945

https://www.lidovky.cz/nazory/proc-komuniste-vyhrali.A060522_154402_ln_nazory_vvr

J. Kindl 8.5.2024 11:21

silonky.

P. Smetana 8.5.2024 10:51

Vy jste asi dějepis studovala z rychlíku. My, či spíš naši předci, jsme si komunismus nezvolili. V roce 1946 jsme si zvolili parlament, ve kterém měli většinu komunisté. To byl ještě demokratický parlament. Komunismus nám byl násilně vnucen až dva roky poté. A to za vydatné pomoci sovětských soudruhů.

A. Renjascu 8.5.2024 10:47

Hm... Evidentně máte podobnej problém jako Ziegler, kdy jedné straně připisujete jen ty nejhorší motivy a činy a druhé jen ty nejlepší a kdy oběti jedné strany zlehčujete a druhé výrazně zveličujete. Jinak netuším, kde jste v mém příspěvku vyčetl, že znásilňování je v pořádku a tudíž je nesmysl proč s touto myšlenkou, kterou se snažíte podsunout vůbec polemizujete. Ve slušné společnosti se podobným způsobům říká manipulace..

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/313405/osvoboditele-zapadni-vojaci-znasilnili-po-valce-statisice-zen-tvrdi-nemecka-historicka.html

https://www.lidovky.cz/orientace/veda/nemecky-utok-na-sssr-prinesl-dosud-nevidana-valecna-zverstva.A210623_133146_ln_veda_ape

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Operace_Barbarossa

http://www.ceskenarodnilisty.cz/clanky/genocidni-zlociny-Nemcu-v-SSSR-170206.htm

A zde si můžete i něco přečíst...

https://www.dobre-knihy.cz/valka-a-chtic-sex-a-americti-vojaci-za-ii-svetove-valky-ve-francii-230176.html

L. Šimon 8.5.2024 10:44

👍 Velmi lidské. To už se u nás bohužel nenosí.

J. Majzlík 8.5.2024 10:35

Američané měli žvejkačky, a ty zabíraly.