7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

VOLBY: Skryté referendum o EU

To, že nám pomalu proniká do vědomí, že parlamentní volby nabývají čím dál tím více podobu referenda, dokládá i Astonův páteční úvodník (1. 10. 2021) na NP, když napsal: Specifikum letošních parlamentních voleb spočívá v jejich charakteru jakéhosi referenda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Juraška 6.10.2021 11:36

Volit pětikoalici ani náhodou Rv

R. Polášek 4.10.2021 20:15

Slušný rozbor.R^

V. Hodorka 4.10.2021 17:11

Presne tak, rozhodnout penezenky. V nich se rozhodne o sympatiich k EU v chudsich zemich. Protoze, kdyz kvuli silenemu green dealu schudne takovy luxemburcan o tisic euro mesicne a prijde o jedno auto, tak je to jine, nez kdyz o to stejne zchudne vychodoevropan.

A. Teply 4.10.2021 16:30

Babiš je proti EU jen v předvolební diskusi.

V Bruselu odkývá cokoliv (za nějakou protislužbu pro Agrofert).

V. Petr 4.10.2021 16:24

Ony pro ten vstup hlasovaly 3/4 hlasujících voličů. Je otázka, jak by to dopadlo dnes, když je postoj k EU o poznání negativnější. Myslím, že je to o tom, že se valná část Čechů BOJÍ vystoupit...

Každopádně Bartoš a Fiala referendum o vystoupení z EU pro jistotu odmítají.

O. Kurz 4.10.2021 15:54

Úvahy o vystoupení z EU jsou čirá utopie a na podobné články nemá smysl reagovat

V. Petr 4.10.2021 16:17

Když Nigel Farrage řekl v Bruseli, že přišel vyvést GB z EU, také se mu smáli. Když Britové odhlasovali Brexit, řekl poslancům "Teď už se nesmějete, že ne."

P. Milan 4.10.2021 17:59

Proč tedy reagujete?

P. Brich 4.10.2021 15:51

Mroži, máte sice pravdu, ale EU bude přetrvávat dále, až se množství a velikost korupce, hovězin a vepřovin nevejde do jejích hranic a systém imploduje, zhroutí se sám do sebe. Podobně jako to bylo s předchozími říšemi. Lidský život je proti tomu, bohužel, krátký.

Garnituru odhodlaných politiků, jací tu byli před sto lety a kteří by z bažin EU národ vyvedli, nemáme. Jen pár jedinců - hlasy volající v poušti. Ani ten národ není, jak býval. Systematická demoralizace a nevzdělanost přináší plody formulované v grýndýlu, LGBT, 56 pohlaví, gretenizmu, atd. Jsou-li politici obrazem svých voličů, pro mnohé z nich jsou tato témata životní náplní, pak potěž pánbu - viz tragikomedie s hledáním premiéra na Primě a podobných pořadech na ČT24. Mám obavu, že se z toho ani nevyšvejkujem - Švejk byl inteligentnější, než všichni okolo, kteří ho přezírali a snažili se dokázat, jaký je to blb.

V. Kuhaj 4.10.2021 15:42

Zrovna tuhle jsem se koukal na počasí na nějakém německém kanále - brali to odshora dolů až do Bavorska, pak vlevo, zase odshora dolů, pak ještě víc vlevo, tedy Francie a Španělsko, no, a vpravo Řecko a Moskva. To bylo vše. Středem Evropy jsme možná geograficky, ale to je tak všechno!

J. Černý 4.10.2021 14:49

Brusel má středoevropany u perdele, navic jich moc není, cca 65 milionů, jsou ekonomicky slabí a maji hodně kolaborantů.

Ale vystoupit z NATO by neškodilo. Je to černá dira na peníze a před ničím nás nechrání. Rakousko v něm není a vůbec mu nechybí.

P. Brich 4.10.2021 15:53

Rakousko v něm není v důsledku poválečného uspořádání. Okupováno bylo SSSR a USA, které se pak stáhly a garantují jeho neutralitu.

J. Nový 4.10.2021 18:23

A jako už SSSR dávno neexistuje, tak by se prd stalo, kdybychom se prohlásili za neutrální zemi i my.

P. Milan 4.10.2021 18:01

Ukrajina a Gruzie nejsou v NATO ...

Bez spojenců bychom museli zbrojit mnohem více ...

V. Chrastina 4.10.2021 13:20

Mrož jako obvykle podal ve svém článku výkon na jedničku. Jsem s ním zajedno, scházel mi Mrožův konkrétnější pohled na stav naší politiky. Takže díky!

Co se týče toho, koho bych volil, tak jako již víckrát dříve, bude to SPD s jedinou výhradou: Nesouhlasím s Okamurou v kauze NATO. Totiž pokud se podaří czexit, NATO nám zůstane jako obrana proti případným vojenským zásahům EU. Lejnová totiž hodlá založit EUnijí armádu.:-/

J. Novák 4.10.2021 16:30

Jestli jsem si něčím 100 % jist. tak je to to, že NATO nás určitě proti okupaci armádou EU, až bude existovat, chránit nebude. Spíše naopak, bude ji podporovat. Článek 5 jej totiž k ničemu takovému nezavazuje.

V. Petr 4.10.2021 16:42

NATO se bude snašit ozbrojenému konfliktu mezi svými členy zabránit.

J. Jurax 4.10.2021 13:13

Dobře napsáno.

Ovšem skryté referendum o EU se v těchto volbách nebude mít možnost projevit. Ono rezonují i jiné otázky a hlavně propagandě opozice se povedlo jako hlavní téma voleb prosadit volbu Babiš - ne Babiš, zakrývající skutečné problémy. Přitom antibabiš opozice je ve vztahu k podstatným otázkám v článku uvedeným v podstatě stejná jako Babiš; v podstatě, neboť proti laviírujícímu Babišovi v bruseli poslušně kejvajícímu a doma opatrně prohlašujícímu něco o roztrhání těla je rudozelený jásavě eurohujerný Pirstan a opatrněji, leč též jasně eurohujerné, na odpor proti grýndýlu rezignující Spolu. Pokud se dostanou k lizu, tak leda v koalici stávajících koalic, a budou poslušně až nadšeně kejvat v bruseli taky.

Ryzími odpůrci grýndýlových peachovin, potažmo EU, je akorát SPD, jenž ovšem je i odpůrcem NATO, a jediná pravicová, leč marginální TSS.

J. Kernal 4.10.2021 12:38

Napsal jste to velice dobře. EU uplácí politiky a ti zase své voliče. Neslyšel jsem žádného předního politika,který by řekl: dotace korumpují , kazí tržní prostředí, zaměstnávají mnoho šizuňků.Vystoupení z EU by nás bolelo ,ale čím bude pozdější tím bude bolestnější. Co si zvolíme to budeme mít,stále je možné zatáhnout za brzdu, ale někdy potřebují lidé padnout na ústa. Zažil jsem soudruhy Dubčeka, Bilaka, Husáka, ale současný premier je pro mně nevolitelný a navíc by měl kandidovat v místě bydiště a ne za Ústecký kraj. Volím TSS č.8

V. Kuhaj 4.10.2021 13:35

Václav Klaus senior tohle tvrdí už mnoho let. Pravda, v politice se momentálně nepohybuje, ale jestli bude kandidovat v prezidentských volbách, je můj kandidát.

J. Roškota 4.10.2021 12:13

Stále a znovu mě zaráží základní nepochopení funkcí a pravomocí jednotlivých orgánů EU u lidí, kteří nějakým způsobem publikují svoje úvahy na téma EU a my.

Nejdůležitějším orgánem EU je "Rada EU", kde jsou členy hlavy exekutiv všech členských států. Tedy žádný bájný Brusel ani ďábelská komise, ale politici, které si sami volíme.

O směřování EU se v Radě hlasuje a u základních otázek je třeba jednohlasného souhlasu. Na místě jsou tedy otázky směřované na naši vládu/předsedu vlády zda udělal skutečně vše pro prospěch naší země.

Pan autor v podbodě "ANO" svého hodnocení vztahu jednotlivých stran k EU píše o jakémsi trpném lavírováním Babiše mezi Bruselem a domácí politikou. Ale vždyť on tu Bruselskou politiku spoluvytváří.

V. Petr 4.10.2021 12:35

Dodnes mě není jasné kdo tento bruselský spolek řídí. Dokonce ani Polsko a Maďarsko nedokázaly vetovat unijní rozpočet, když na ně vyrukovali s "právním státem." Z venku to vypadá, jako by to byli nějací "ilumináti..."

J. Jurax 4.10.2021 13:33

Ano, směřování EU se v Radě hlasuje a u základních otázek je třeba jednohlasného souhlasu; proto jednak je málo otázek uznáno za základní, jednak hlasy jednotlivých států nemají stejnou váhu - ta se odvíjí od jejich lidnatosti. Takže Německo s Francií s příšpulkem ještě nějakého trpaslíka prosadí cokoliv.

A taky - otázky Radě pokládané vyvěrají z komise.

J. Ganaur 4.10.2021 12:03

Dobrý článek.R^R^R^

O. Vašíček 4.10.2021 11:03

Pěkný a pravdivý článek. Jen si musíme uvědomit, že vystoupení z EU NENÍ možné. Bohužel to byla jednosměrná cesta. Veškeré naše zbývající výrobní kapacity jsou více či méně směrovány na obchod s EU. Myslíte, že po vystoupení někdo udělá výhodnější obchodní smlouvu? I kdyby to nikdo jiný vyrobit neuměl, tak od odpadlíků se to kupovat nebude i za cenu ukončení výroby! :(

Naši politici by se měli soustředit na transformaci EU. Vytvořit koalici s dalšími, takto postiženými, státy a společně do toho bít. Neposílát tam politické loosery, ale odolné a bojeschopné lidi se schopností postavit se za daný cíl a navázat potřebné kontakty ve společném boji. - to je ale agitka hodná nějakého diktátora :).

Ono na principu EU není nic špatného. Její smysl byl zjednodušit obchodní vztahy i tím, že se definují společné normy. Nesmyslem se to stalo pomocí dotačních programů. Ty jsou cestou do pekla. To, že o přerozdělení peněz rozhoduje úředník, který o celkovém problému nemá ani potuchy a vymyslí si nějakou nesmyslnou directivu, kterou se pak ohání. Kolik lidí se živí jen tím, aby se přerozdělili peníze.

Sledoval jsem rozpravu na Primě. Nezajímá mě, co dělal a jak si přilepšoval kdo před účastí v politice. pokud se zjistí, že je to trestné, ať se tím zabývají trestní orgány. Na to tu jsou. Co mě zajímalo, jak se vyjádřil k hlasování o Green dealu. Že vymohl největší dotace. Že je užití těchto peněz vázáno jen na programy, které budou podporovat GD se už nezmínil. Tzn. v žádném případě nepomůžou snížit cenu energií, ani bydlení apod. Můžeme za to postavit FVE a větrníky. Případně bateriová skladiště. Nic , co by našemu hospodářství pomohlo. Pomůže to jen příjemci dotací. Zajímalo by mě, kdo to může být? :)

Pokud vím, tak se GD musel odhlasovat jednomyslně. Proč se nikdo neozval a nebyl proti? Ví se o někom, kdo hlasoval proti? Proč? Když všichni doma tvrdí, že je to nesmysl.

P. Milan 4.10.2021 11:31

Transformace EU je fikce. Špína je příliš zažraná, kapři by si museli vypustit rybník.

Počkat, až to krachne a potom snad začít znovu a lépe.

J. Ganaur 4.10.2021 12:02

Asi jediná cesta.Bude to bolet.Problém je, že se do toho může nassrat někdo zvenčí (nebo spíš už to tak je).Myslím tím Rusko, Turecko....:-(

V. Braun 4.10.2021 12:32

Ale houby, kapři jsou jednotlivé členské státy a jejich vlády, politici přímo či nepřímo volení občany. Problém je v tom, že z občanů skoro nikdo žádnou skutečnou reformu EU nepožaduje a tak ji ani politici nenabízí. Nabídka se v podstatě dělí na "jedem jako dosud" a "...exit", s tím, že druhá strana často ví, že je to minimálně zatím je nereálné a používá to jako populistické heslo. I ten Cameron, který před referendem v UK tak řečnil o jednání o reformách EU, prakticky žádné jednání neinicioval.

J. Jurax 4.10.2021 13:45

Problém není v tom, že z občanů skoro nikdo žádnou skutečnou reformu EU nepožaduje - po mém soudu by i požadoval, a ne skoro nikdo, ale podstatnější počet, ale nedostane se mu reflexe v médiích, neboť EU si rozvracet nedáme. A z téhož důvodu reformu ani politici nenabízí. A ten, kdo by chtěl reformovat, je dehonestován a ostrakizován - u nás třeba okamžitě obdrží nálepku putinofila, jenž nás chce přichýlit k Rusku.

V. Braun 4.10.2021 20:39

Reflexe v médiích by se reformě dostalo, kdyby ji někdo nabízel. Třeba přístup politiků ČR je ovšem tristní. ČR bude za devět měsíců předsedat EU. Aby něčeho dosáhlo už by dávno měly být známy priority předsednictví a měl se hledat spojenectví jak je prosadit. Babiš se ovšem stará spíše o Agrofert než o EU.