3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

VOLBY: Lepší prezident rozvědčík nebo estébák?

V Česku jsme nezažili hlubokou sebereflexi z minulého husákovského režimu. V r 1989 se nám líbilo heslo „Nejsme jako oni“. Nyní nám však tato vnitřně neobjasněná minulost vyhřezla v podobě ostrého souboje kandidátů na prezidenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Renjascu 18.1.2023 0:11

Pavel byl školen na to, aby v zahraničí - mimo jiné - získával ke spolupráci takové jako je Babiš. A samozřejmě to byl aktivní komunista, který byl předsedou ZO KSČ, což samo o sobě je dostatečně diskvalifikující pro úřad prezidenta v demokratické zemi (je ovšem otázkou, zda takovou zemí vůbec jsme).

Podle dokumentů z Archivu bezpečnostních složek Pavel studoval od roku 1988 kurz Zpravodajské správy Generálního štábu (ZS/GŠ) pro vojenské vyzvědače, nikoli pro elitní výsadkáře nebo diplomaty, jak on sám tvrdil. Kurz připravoval na nasazení do zemí NATO, kde měli pod různým krytím získávat informace, a kladl hlavně důraz na osvojení si zpravodajského řemesla. Podle Pavla Beneše měl mít Pavel krycí jméno Pavel Pávek a k režimu měl být loajální. V médiích se objevil také životopis, který Pavel napsal v roce 1987 a kde popisuje své postoje k okupaci ze srpna 1968.

https://www.echo24.cz/a/SbA2J/dve-minulosti-generala-pavla-studoval-na-diplomata-nebo-na-spiona

P. Han 18.1.2023 0:08

Tak holt chtěl bejt českej James Bond, no... ;-D Vojenskou rozvědku mají všechny státy, které mají armádu. A Pavel po absolvování nebyl žádnými rozvědnými úkoly pověřen.

A. Renjascu 18.1.2023 0:03

V letech 1975 až 1979 Petr Pavel studoval na Vojenském gymnáziu Jana Žižky z Trocnova v Opavě.[4] Po jeho absolvování pokračoval v letech 1979 až 1983 studiem na Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově. Následně se v rozmezí let 1988–1991 vzdělával v postgraduálním kurzu organizovaným 26. oddělení Zpravodajské správy Generálního štábu pro pracovníky vojenské rozvědky pro práci v zahraničí a speciální úkoly (s krycím jménem Pávek a v prvním ročníku pod krytím Vojenské akademie Antonína Zápotockého v Brně).[5][6] Archivní dokument shrnující Pavlovo studium uvádí, že „ke studiu předmětu přistoupil zodpovědně, potvrdil velmi dobré předpoklady pro zvládnutí agenturní přípravy“

P. Han 17.1.2023 23:57

Prostě jde o to, že gen. Pavel neměl s VKR nic společného. Studoval na "rozvědčíka", to ano, a po dokončení školy by mohl být zařazen do nějaké pozice ve ZS/GŠ, což je vojenská (skutečně vojenská, ne estébácká!) zpravodajská služba. Školu ovšem dokončil v roce 1992, takže se žádným komunistickým agentem nestal.

A. Renjascu 17.1.2023 23:41

To je pravda, ale na druhou stranu nebyla u armády podmínka být členem KSČ. Mám kamaráda, který byl v komunistické armádě a členem KSČ nebyl. To, že neudělal žádnou oslnivou karieru je věc jiná, ale normálně působil jako důstojník.

A. Renjascu 17.1.2023 23:38

Jednoduchý závěr je ten, že oba dva byli komunisté a Pavel dokonce předsedou ZO KSČ a s tím nic neuděláte, protože to je minulost. Dokonce byl i vojenským estebákem a lustrační osvědčení s tím neudělá také vůbec nic. Vojenská rozvědka byla při sepisování lustračního zákona z evidence vyjmuta a není tak považována za pozitivní lustraci. Na tuto chybu bylo opakovaně upozorňováno, ale nebyla politická vůle to změnit. Máte Google, tak jako ostatní a tak jej použijte, článků je k tomuto tématu dost a velká část je psaná i tak, že je pochopí i fanoušci komančů.

A. Renjascu 17.1.2023 23:33

Který z uvedených zdrojů je pro vás neznámý? Ech24, Seznam.cz, Hospodářské noviny či ten, který jsem neuvedl u prvního příspěvku a který byl z Hlídacího psa? Vyjádřete se, ať vám moho pomoci s orientací na české mediální scéně.

L. Novák 17.1.2023 23:27

To je tvoje "standardní metoda" opakovaná stále dokola, že si nataháš texty z neznámých zdrojů a pak z nich vytváříš naprosto nesmyslné až idiotské závěry. Takže mě už u značky "A. Renjascu" nic nepřekvapí...

Dezinformace je lživá informace se záměrem zmatení veřejnosti

https://www.nelez.cz/

https://www.babisovyzlociny.cz/

A. Renjascu 17.1.2023 23:18

Opravdu nemůžu za to, že nedokážete pochopit psaný text. Opakovaně jsem vás vyzýval ať si zkusíte sehnat někoho na doučování, kdo by vám s tímto problémem pomohl či někoho, kdo by byl schopen vám smysl textu aspoň externě vysvětlovat. To, že jste nedal na mou radu a tak si způsobujete opakovanou ostudu s mylnými výklady není opravdu moje chyba.

L. Novák 17.1.2023 23:11

No nechodit na povinné prvomájové průvody, to byl přímo odboj proti komunistickému režimu! ;-D

L. Novák 17.1.2023 23:09

Čili jednoduchý závěr:

Babiš čisté lustrační osvědčení NEMÁ, protože je registrovaným agentem StB. Ač se snaží 14 let o soudní popření své práce pro StB, zatím se mu to nepodařilo a vzhledem k rozsahu jeho zdokumentované činnosti ani nepodaří.

Pavel čisté lustrační osvědčení MÁ, protože se i s ohledem na nízký věk v době studia na VAAZ, které pokračovalo dál už v režimu nepodřízeném totalitnímu komunistickému státu, si v represívních bezpečnostních složkách kariéru nikdy nestavěl a ani nemohl.

!!;-) [>-]

Z. Lapil 17.1.2023 22:59

Jen si nějak nedovedu představit komunistů, který veřejné NEsouhlasil se vstupem vojsk.

Můj táta nesouhlasil tak silně, že že strany vystoupil, a mě se na to.ptali ještě v 80. letech. Naštěstí jsem byl dostatečně uvedomely já. Na vysoké jsem měl dokonce dvojitou účast na prvomajovych pruvodech: ve škole jsem tvrdil, že půjdu doma, a doma, že půjdu se školou.

Jen jsem se dodnes nerozhodl, jestli to byla kolaborace nebo lstive mateni nepřítele.

L. Novák 17.1.2023 22:53

Profláknutý DEZINFORMÁTOR "A. Renjascu" už zase mele své tuny nesmyslů. Plete dohromady kontrarozvědku a rozvědku a plácá další nesmysly o tom, že žádné důkazy že byl Babiš agentem StB nejsou. To je samozřejmě čirá LEŽ tomuto Babišovu a Putinovu trollovi "A. Renjascu" vlastní...Rv!!

Dezinformace je lživá informace se záměrem zmatení veřejnosti

https://www.nelez.cz/

https://www.babisovyzlociny.cz/

Z. Lapil 17.1.2023 22:51

Hodně dobrá poznámka. Děkuji.

Z. Lapil 17.1.2023 22:49

Já znám modernější verzi, snad Vaculikovu: Na vládu nenadavam, protože vím, že kdyby se to mělo dělat líp, musel bych to jít dělat sám.

L. Novák 17.1.2023 22:47

No a hlavně se Babiš soudil nesmyslně 10 let s archivem - ÚPN, místo aby zažaloval Ministerstvo vnitra SR. Dlouhé zdržovací taktiky u soudů má Babiš v oblibě. Kdyby svou žalobu podal rovnou proti Ministerstvu vnitra SR, které je formálním nástupcem komunistické StB, mohla být kauza dávno uzavřena. Na druhé straně při pokračujícím zkoumání dochovalých archivů StB je možné, že v množství neprozkoumaného materiálu budou nalezeny další, které se agenta Bureše týkají.

***

Na podzim 28. září 2022 Babiš ještě podal dovolání k Nejvyššímu soudu SR prostřednictvím prvostupňového Okresního soudu Bratislava I. Ten poslal dokumentaci k vyjádření ÚPN SR, a teprve poté je doručí odvolacímu soudu. Kdy odvolací soud rozhodne a jaké bude mít kauza pokračování, je zatím nejasné. Babiš se chce soudit do konce svého života. ;-D

A. Renjascu 17.1.2023 22:45

https://1url.cz/Mrfg3

A. Renjascu 17.1.2023 22:44

Jinak Pavlova prověrka se dělala pouze v ČR a byla dostačující pro NATO, které mu již žádnou další nedělalo.

https://echo24.cz/a/S9fTh/zpravy-domaci-general-petr-pavel-zivotopis-prezidentske-volby-kandidati-komunismus

https://echo24.cz/a/SWTLN/general-pavel-historik-blazek-urputnici-komunisticky-rezim-spoluprace

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-prezidentske-archivy-o-generalu-pavlovi-mel-tajny-kurs-d-2-v-ksc-byl-malo-aktivni-205259

https://1url.cz/nrfgR

https://archiv.hn.cz/c1-67104280-pavlovu-komunistickou-minulost-v-zahranici-nezkoumali-k-funkci-v-nato-mu-stacila-proverka-z-ceska

A. Renjascu 17.1.2023 22:38

Když byl v roce 1991 byl přijat takzvaný velký lustrační zákon, byla v něm formulace, že osvědčuje, „zda lustrovaná osoba byla či nebyla v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989″:

příslušníkem Sboru národní bezpečnosti zařazeným ve složce Státní bezpečnosti

evidována v materiálech StB jako spolupracovník ve smyslu ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) zákona

a zákon myslel i na další jako byli funkcionáři KSČ, bývalí milicionáře či členové normalizačních prověrek...

Jenže příslušníci vojenské kontrarozvědky nebyli před rokem 1989 příslušníky Sboru národní bezpečnosti, nýbrž příslušníky vojsk ministerstva vnitra (ačkoli šlo o složku Státní bezpečnosti). Je to paradoxní, ale je to tak: příslušníci předlistopadové vojenské rozvědky díky tomu z moci lustračního zákona vypadli.

„Tento malý, „formální“ rozdíl umožnil stovkám bývalých příslušníků komunistické vojenské kontrarozvědky, která byla součástí StB, získat negativní lustrační osvědčení. Je na místě předpokládat, že tato malá „chyba“ byla do velkého lustračního zákona vložena úmyslně,“ napsal historik a badatel Radek Schovánek.

A. Renjascu 17.1.2023 22:38

Pár problémů milý autore:

1) Vojenská rozvědka - po listopadu Zpravodajská služba Generálního štábu - formálně nepatřila pod StB, a nikdy v ní tudíž neproběhly žádné čistky. Ještě dva roky po listopadu 1989 jí šéfoval generál Kozojed, dlouholetý pracovník této služby a absolvent moskevské vojenské školy. Vzhledem ke zmíněné nezávislosti na politické policii nespadali vojenští rozvědčíci pod lustrační zákon a tak mohl mít Pavel "čistý" štít podobně jako spousta jiných estebáků spadajících pod uvedenou složku...

2)Neexistuje žádný vázací akt podepsaný Babišem, který by svědčil o spolupráci s STB. Sice si myslím, že informátorem byl, ale rozhodující jsou důkazy a klíčovým důkazem v tomto případě by byl podepsaný vázací akt.

Jinak autore vaše zlehčování jednoho komunisty oproti druhému, který dokonce schvaloval okupaci Československa vojsky VS a byl aktivním komunistou, který předsedal ZO KSČ je dost velké morální chucpe. Komunistický prezident 33 let po plyšáku je pro ČR morální tragedie, což lidé jako je autor článku nejsou schopni pochopit. Žel komunismus hezky obletěl planetu a opět k nám přiletěl z druhé strany.

Z. Lapil 17.1.2023 22:32

Možná lepší, než toužit zlikvidovat 7 500 000 000 lidí, abyste měli celou planetu sami pro sebe.

Z. Lapil 17.1.2023 22:29

Nemůžu si pomoct, ale ten hysterik je tady Babiš. Generál se za třicet? let u armády naučil přinejmenším to, že je-li klidný velitel, jsou klidní i ti ostatní.

Z. Lapil 17.1.2023 22:22

A jéžiš, další, co se domnívá, že žije v ideálním světě.

Dokonalé je nepřítelem dobrého. Nedělejte, že to neznáte.

Z. Lapil 17.1.2023 22:18

Myšlenkový pokus: stojím s kufrem několika ozbrojenci u vasich dveří, oznamuju vám, že se mi vůbec nelíbí vaše politické postoje a dávám vám k podpisu smlouvu, podle níž na mě přepíšete obývák a dáváte k dispozici kuchyň a sociální zařízení.

Vase cinnost:

A/ pozadate sousedy o pomoc a budete se prát

B/ Řeknete si, že rvačka není řešení a smlouvu podepíšete.

V. Mokrý 17.1.2023 20:39

R^R^R^

V. Mokrý 17.1.2023 20:38

;-(;-€Rv

L. Novák 17.1.2023 19:35

Šejno, ty jsi na stejné mentální úrovni jako ten Křivák, co tady vytrubuje LŽI a NESMYSLY. Založte si partaj bolševických vyvrhelů, bude vám spolu dobře a možná vám Babiš s Putinem pošlou občas nějaký dárek do kasičky... :-P

L. Novák 17.1.2023 19:31

A tebe zbavil teplého bydla a do smrti budeš prskat rudé srágory po netu...:-P

L. Novák 17.1.2023 19:28

Tebe už Bůh ztrestal stařeckou demencí... ;-D

L. Novák 17.1.2023 19:27

Komunistický Putinův a Babišův ;-O DEBIL a Křivák bude donekonečna vylepovat LŽI a NESMYSLY jako UŽITEČNÝ IDIOT stále dokola... ;-D