20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

VOLBY: Korespondenční hlasování a něco pro připomenutí

Píše se červen roku 1981. Také byly volby. Z výsledků voleb vyplynulo, že v seznamech voličů bylo v Československé socialistické republice zapsáno 10 789 574 občanů. Voleb do všech zastupitelských sborů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hnilička 21.11.2021 20:08

Výborný text, díky pane Chmelíku.

Každému, kdo by si myslel, že lze rizika korespondenční volby od začátku řetězce (family voting, ...) až po správné započítání korespondenčních hlasů (všech skutečně odevzdaných a žádných jiných) odstranit elektronickými prostředky, doporučuji článek Mariana Kechlibara o očkovacím průkazu Adolfa Hitlera a navazující článek o manipulacích voleb na východě (znemožněním kandidovat) a na západě (úpravami voličských množin).

Současný způsob voleb je jedna z mála bezvadně funkčních a zcela bezesporných náležitostí demokracie, co máme. Není-li bezpodmínečně nutné do toho vrtat, pak je bezpodmínečně nutné do toho nevrtat!

R. Holub 12.11.2021 23:36

V Americe neni vyzadovan dukaz obcanstvi, voleni postou musi byt podepsano volitelem na obalce. Volebni urednici maji zkontrolovat jestli je podpis pravy. Jak rika autor, to nedokazou casto ani grafologove. Je pravda ze falsovani podpisu je "felony" (velky zlocin), jenze uz skoro polovina lidi hlasuje postou, pochybuju ze by snadno odhalili padelatele. Navic treba moje txhyne os he 9 let mrtva, rikali jsme jim to, oni rekli prineste nam umrtni list. Pomoci kompjutru se zda snadno zljistit skoro vsechno - proc to nezjisti sami? Vysledek je nasi synove nechteji jit k volbam protoze jim neduveruji. To prozatim v Cechach neni. Pokud vim nikdo nepovhybeje v CR o pravosti voleb. Volby postou to je spatna idea.

I. Polák 12.11.2021 20:38

Jakékoliv "distanční" hlasování je nástroj k dokonalému obchodování s hlasy. Dále je to nástroj k možné jiné manipulaci s nezávislostí hlasujícího - psychický nátlak, ohrožení tajnosti volby, ...

V. Němec 12.11.2021 19:11

"Běda tomu, kdo by oprávnění tajné volby využil a kdo by šel tzv. „za plentu“."

Pane autore, vy jste se asi narodil po roce 1980. Tak prosím nepište hovadiny, když jste tu dobu nezažil.

K. Nový 12.11.2021 23:42

V. Němec, kraviny tu píšete Vy.

Bylo přesně, jak je v článku.

K. Nový 12.11.2021 23:42

Bylo to ...

O. Zuckerová 12.11.2021 15:41

Jsem téhož názoru jako pan Prikner. Kdo tu nežije, ať nám do ničeho nekecá a volí si toho, kdo bude jeho život ovlivňovat v Německu, VB či USA, ale ať nemluví do věcí, které ovlivňují nás, co tu žijeme. Nemá na to právo a nic mu do toho není.

P. Molík 12.11.2021 12:24

Korespondenční hlasování je ikonou voleb pro různé politické hochštaplery. Nepřátelé demokracie opěvují korespondenční hlasování, které lze zdokonalenými manipulativními technikami trvale využívat namísto ústavního doplňku o vedoucí úloze nedemokratického politického subjektu v naší společnosti.

Š. Hašek 12.11.2021 12:37

R^ Je to jasné!

Osobní přítomnost a vhození jedné obálky - lze velice obtížně falšovat.

Házení lístků na poštu, kliknutí na počítači - to umí falšovat kdekdo.

K. Nový 12.11.2021 23:44

Nejde o falšování.

Jste o nezajištění tajnosti hlasování, a nezajištění, že hlasovací lístek nebude použit někým jiným, než komu byl vydán.

J. Prikner 12.11.2021 12:20

Korespondenční volba je pěkná podbabina. Jednak voliči v cizině mohou volit na konzulátech, jednak zde nežijí (a ani možná zde žít nechtějí), tak co je jim do toho, koho v čr zvolíme, sami si zvolíme a sami si to odneseme. V reportáži z ČSÚ před volbami se ředitel bezpečnosti na ČSÚ od firmy avast vyjádřil negativně ke korespondenční volbě, která nesplňuje ústavní definici volby a uvedl velmi negativní důsledky voleb tam, kde je provedli. A najednou si tajvancův senát potichu odhlasuje návrh zákon o korespondenční volbě. Je to podstatná změna způsobu volby a ani v mainstreamu ani v ČT (kde se jinak oznamují pouze hovadiny)ani muk. Vypadá to tak, že jednou zvoleni nedopustí k tomu, aby volby dopadly v jejich neprospěch. To ani komunisty nenapadlo a korespondenční volba je další krok k totalitě. NE!!!

A. Koukolík 12.11.2021 11:46

Stačí se podívat do USA. Tam, díky korespondenčním volbám a masovým podvodům s nimi spojenými, vyhrál Biden. Možnost manipulace s hlasováním při volbách korespondenčních je stejná jako při volbách internetových. Prosazují ji ti, kteří chtějí mít volby a lidi pod kontrolou.

P. Vébr 12.11.2021 11:38

Akt volby musí být proveden takovým způsobem, aby bylo naprosto jasné kdo volí, že je ve stavu schopném volit (příčetnost, zjevná opilost a tak) a že volí o své vůli (že mu předtím někdo něco nakukal - jeho věc). Nic z toho korespondenční volba (a obávám se, že ani elektronická volba) nezajišťuje a zajistit nemůže. Howgh

J. Černý 12.11.2021 10:59

Souhlas.

L. Harvánek 12.11.2021 9:51

Zajisté jsou naše volby přímé, rovné a tajné. Takže když vstoupím do volební místnosti, po prokázání totožnosti a kontrole oprávněnosti volit, obdržím obálku, do které vkládám úředně ověřenou kandidátní listinu strany, kterou chci volit. Kandidátní listinu ale musím vložit do obálky až za plentou, aby se nedalo identifikovat, koho volím. To je zatím všechno v pořádku, tajnost volby je zachována. Ale už mnohokrát psala media o tom, jak kdesi po ulicích vybraných čtvrtí se pohybují osoby oslovující kolemjdoucí mířící směrem k volební místnosti s nabídkou, že pokud vloží předem vybranou (a případně upravenou) kandidátní listinu do úřední obálky, obdrží jistou peněžní částku (jak vysokou nevím, ještě jsem nikdy nebyl osloven) splatnou při převzetí listiny. To už jaksi z principu oslabuje tajnost i přímost voleb. Volič totiž nevyjadřuje svoji vůli, ale vůli někoho jiného. Jenže tohle volební zákon neřeší. Na druhou stranu přicházím do volební místnosti předem připraven a vím, kdo získá můj hlas. Prakticky to řeším tak, že mám s sebou právě onu vybranou kandidátní listinu, kterou bych do obálky vložit tak, že nikdo nezjistí, komu jsem dal svůj hlas. Přesto musím za plentu a zdržuji tak ostatní voliče. Má-li někdo dojem, že volím manifestačně, mohu jej snadno ignorovat. Nebo snad tím narušuji regulérnost voleb? A kdyby snad někdo si přečetl záhlaví na kandidátní listině, jakým způsobem to ovlivní výsledek voleb?

J. Vavrochová 12.11.2021 10:11

... Vstoupím do volební místnosti, požádám o novou kompletní sadu volebních lístků a volím podle svého, případně ten "zaplacený" volební lístek do obálky nevložím, nechám ji prázdnou a onen volební lístek odhodím do koše na nepoužité volební lísky, kterým je vybavena každá volební místnost. ... Věřte mi, dělám zapisovatelku při volbách už mnoho let, u nás je ochrana proti falšování volebních výsledků na vysoké úrovni! A že byste vstupem za plentu zbytečně zdržoval ostatní voliče, to nemůžete myslet vážně.

I. Schlägel 12.11.2021 11:03

A jak dokážete tomu svému mecenáši, že jste ten upravený lístek skutečně vložil do obálky a následně do urny? Natočíte krátké home video?;-D

V. Novák 12.11.2021 11:03

Člověče, kde hlasujete, že byste "zdržoval ostatní voliče"?

Dosud nikdy se mi nepoštěstilo narazit v hlasovací místnosti na obsazenou "plentu". Vždycky na nás (pokud jsem přišel i s matkou) hráli členové volební komise přesilovku...

M. Kulhavý 12.11.2021 14:36

Již několikrát jsem byl ve volební komisi a mohu Vám potvrdit že z 90% máte pravdu, ale jsou hodiny (při otevření, když jdou lidé z práce a pod.), kdy se čeká na plentu, někdy i jako 3. nebo dokonce 4. v pořadí.

J. Černý 12.11.2021 11:04

Upláceč nemá jistotu, že ten zaplacený lístek vložíte do obálky a do urny. To by musel jit s vámi za plentu.

Ale na druhou stranu ti koupení voliči to klidně udělají, maji to tak jednodušší a nějaká koruna se hodí.

Š. Hašek 12.11.2021 16:33

Máte nepodstatné připomínky.

Tady snad "bude věčne obcházet duch kupovaných hlasů za peníze z igelitky". Už by Vám mělo docvaknout, že za plentu jde jeden člověk, s jedním lístkem a nikdo nemá kontrolu, že tam hodil nějaký "koupený lístek". S tím, že něco je splatné při převzetí listiny??? Kam na tohle chodíte? Kontroluje se kamerou z dronu???

Nefilosofujte o vlastním lístku z domova! Dělám to také tak, vkládá se do orazítkované obálky. Dělám to i proto, aby to "tam vodsejpalo".

M. Sedmík 12.11.2021 9:22

Dobře napsáno.

Za komančů jsem odvahu jít za plentu nenašel, nicméně jsem měl malou tužku, chvíli stál nad volební urnou zády ke komisi a tam lístky poškrtal. :-P

V. Kosiner 12.11.2021 10:06

Kecáš!

P. Vébr 12.11.2021 11:33

Já jsem tu odvahu jít za plentu , jakožto mladý prvovolič, našel. Z řad volební komise se ozval užaslý výkřik: "On jde za plentu!"

P. Han 12.11.2021 16:36

Já jsem za plentu nechodil. Pro jistotu jsem nechodil ani k těm jejich volbám. Jo, byly za to vofuky, ale přežil jsem je.

V. Němec 12.11.2021 19:17

Byl jste prostě srab. Já se nikdy nebál udělat úkrok za plentu a v posledních předpřevratových "volbách" jsem (vůl) škrtl kandidátku a napsal Václav Havel.

V. Heidlerová 12.11.2021 8:40

Nepodceňujme zahraniční voliče, ti si dokáží obstarat informace nejen z českých médií, naopak někdy informují nás, třeba o výbrcích hlavy státu, které se u nás obklopují hradbou mlčení nebo popelnic, zátarasů, neprůhledných stěn a zákazů vstupu na Hrad.

J. Lukavsky 12.11.2021 9:19

"Nepodceňujme zahraniční voliče, ti si dokáží obstarat informace" nicméně ten kdo trvale žije v jiném státě neponese následky své volby. A jak moudře se říká, je lépe jednou vidět nežli dvakrát slyšet. A kdo v té či oné zemi nežije ten ví prdlajs. J.L. end

J. Vavrochová 12.11.2021 10:12

R^R^R^

J. Černý 12.11.2021 11:12

A co kdyby zahraniční voliči nejdříve zaplatili republice náklady na své vzdělání, v západním ekvivalentu, a aby platili náklady na důchody a zdravotni péči pro své rodiče, které nechali doma.