26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

VLÁDA: Výkřik beznaděje a zoufalství.

V době celosvětového zmatku s covidem, který si dal zřejmě jen přestávku, uprostřed energetické krize euroamerického světa, inflace a války na Ukrajině máme podivnou vládu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 3.8.2022 7:42

Karty se nerozdávají při volbách, pane Kasle. Karty totiž byly rozdány 1.1.1993, kdy byla občanům nadiktována Ústava ČR. Ta totiž v rozporu s vlastním čl. 2, odst.1 odsunje občany do naprostého pozadí dění a svým čl. 5 dává právo vládnout občanům (3. pád) politickým stranám. Ty jsou také do poslanecké sněmovny přímo voleny. Nikoliv přímí zástupci občanů, ale zástupci politických stran a hnutí. A tady je ten základní problém obecné nefunkčnosti celého systému, vytvořeném na zákldě pohádky O princezně koloběžce.

V. Chrastina 3.8.2022 15:57

Ano, pane Čechu, zakopaný pes naší pseudodemokracie je nefunkční ústava a vdůsledku nedemokratický volební zákon. Protože u nás nevládne demos-občan nýbrž politické strany a všelijaké pofiderní pseudopolitické spolky. Chtějme přímou demokracii, volbu konkretních osob do konkretních funkcí, jakou je konečně volba hlavy státu!![>-]

P. Čech 3.8.2022 17:11

To ovšem není přímá demokracie. Pokud se totiž volí konkrétní osoby do konkrétních funkcí, jde o demokracii zastupitelskou. Tyto "konkrétní osoby" ale musí být občany voleny přímo, nikoliv přes politické strany. Pokud jsou voleny přes politické strany, které tak jsou přímo voleny, nejedná se o zastupitelskou demokracii, ale o diktaturu politických stran.. O systém, ve kterém nevládnou občané (demos kratos - demokracie), ale o nějaký prapodivný systém vlády nevlády jako u "chytré" horákyně.

D. Stirsky 3.8.2022 5:29

Proboha! Stačilo přece napsat “Ježíšmarjá, mě ti Piráti tak se...”!

L. Písařík 3.8.2022 7:28

Mě taky, už ten název strany. Kdy nějací piráti provedli něco prospěšného?

P. Čech 3.8.2022 7:34

Myslím, ba dokonce jsem přesvědčen, že problém je úplně někde jinde. Pan Vlk to sice neříká otevřeně, napřímo a jasně, ale z obsahu článku to jednoznačně vyplývá. Přebrat si to musíme my, čtenáři. Výsledkem potom bude to, co jste napsal Vy. "Ježíšmarjá, mně ti Piráti tak se..."!. Bohužel je to ovšem přímý důsledek volebního systému podle zásad poměrného zastoupení, nepřímých voleb.

V. Kuhaj 3.8.2022 10:09

Ne, to tedy nestačilo! Je potřeba si ty jejich excesy uvědomovat.

V. Braun 3.8.2022 4:05

Takže podle autora se většinovost nebo menšinovost vlády určuje podle průzkumů, zajímavé. No tak to by podle něj Toryové v UK byly nyní menšinovou vládou, byť stále mají většinu cca 80 poslanců.

J. Kočvar 3.8.2022 0:31

Počet poslanců Pirátů v žádném případě neodpovídá jejich skutečné podpoře - je způsoben tím, že stoupenci STANu mnohem víc kroužkovali kandidáty tohoto hnutí, kterých navíc bylo na kandidátkách výrazně méně.

V. Braun 3.8.2022 4:08

Naprostý souhlas, osobně se domnívám, že více než polovina hlasů pro koalici byly hlasy od voličů Pirátů, kteří ovšem ponechali rozdělení poslanců na stranách a nekroužkovali. Nikoli ovšem voliči STAN. No a na změnu místa na kandidátce stačí, aby kroužkovalo 5% hlasů.

M. Matura 3.8.2022 5:51

To ale všichni dávno vědí. Ovšem politická naivnost při sestavování koaliční kandidatky při známém volebním systému je jen odrazem naivnosti či hlouposti myšlení této levičácké party.

P. Hák 3.8.2022 9:50

Tak mezi koaličními partnery by se podrazy dělat neměly. Bylo asi od Pirátů naivní uvěřit pohádkám o čestné opozici a tím i čestném STANu (ke kroužkování byli voliči STANu veřejně vyzýváni).

Výsledek je, že do předvolební koalice se STANem by napříště šel jen idiot.

M. Matura 3.8.2022 10:00

To je jen taková zoufalá výmluva. Přeci je jasné, že voliči vždy dají přednost známější tváří ze svého bydliště, než noname stranické osobě. Jakákoliv výzva ke kroužkování, nebo naopak prosba o nekroužkování, na to nemohla mit vliv.

J. Jurax 3.8.2022 17:57

No, když voliči holt nebyli koaliční, koaliční dohody jim byly diplomaticky řečeno lhostejné a dovolili si tudíž kroužkovat podle vlastního názoru.

J. Majzlík 3.8.2022 14:39

Příčiny roztříštěnosti a zjevné disfunkce naší současné vlády - názor občana dnes již výběhového typu: Velký počet stran bez jasné koncepce. Předvolební debaty nejsou v médiích většího dosahu vedeny snahou o jasnou profilaci jednotlivých uskupení. Media používají podle potřeby rozličná nadhodnocující nebo diskvalifikační měřítka. Fakta v souboji argumentů jsou mnohdy přebíjena chimérickými představami. Slabé vědomí veřejnosti o přednostních předmětech společného zájmu. Pouze hrubý nástin problémů, kterým asi dnes málo lidí potěším nebo zaujmu.

J. Kočvar 3.8.2022 22:43

Díky. Před časem jsem četl, že z volebních lístků, které dali voliči koalici Pirátů a Starostů, jich 20% mělo zakroužkované kandidáty Starostů, 10% kandidáty Pirátů, což by se dalo vykládat i tak, že zbylých 70% voličů koalice bylo spokojeno s tím, jak kandidátka s převahou Pirátů vypadala.

P. Čech 3.8.2022 7:58

Počet nejen Pirátů, ale členů všech politických stran a hnutí. Dejte si na jednu stranu počet členů všech politických stran a hnutí a na stranu druhou počet občanů ČR. Potom jasně uvidíte kolik lidí nám, ostatním občanům vládne.