24.4.2024 | Svátek má Jiří


VLÁDA: Výkřik beznaděje a zoufalství.

3.8.2022

V době celosvětového zmatku s covidem, který si dal zřejmě jen přestávku, uprostřed energetické krize euroamerického světa, inflace a války na Ukrajině máme podivnou vládu.
Současná vládní koalice sice volby vyhrála, ale v naprosto jiné situaci. Říci dnes, že máme prakticky menšinovou vládu, je slabým vyjádřením toho, kdo nám skutečně vládne. Za politickou stranu hodnou jména skutečná strana můžeme považovat pouze ODS. Která má dle posledních výzkumů volebních preferencí 16,1 %. Za nimi, se k údivu mnoha z nás údajně drží Piráti s necelými 12 %. Skutečné výsledky voleb podobných stran jako byli Zelení, ale i samotní Piráti v posledních parlamentních volbách takovým průzkumům nakonec vůbec neodpovídají. Před posledními parlamentními volbami byl teoreticky výsledek Pirátů tak vysoký, že si předseda Bartoš udělal výlet do Bruselu jakoby presumptivní předseda vlády. Dopadlo to tak, že za Piráty se do PS dostaly pouze čtyři poslanci, takže je to v podstatě marginální politická síla. Odhaduji, že skutečná síla Pirátů bude na republikové úrovni někde okolo 4 až 5 %. S možnou výjimkou Prahy případně Plzně a možná dalších míst, kde jsou soustředěni studenti vysokých škol.

Součástí vládní koalice je pak TOP 09 s 5,2 %, STAN se 4,8 % a KDU-ČSL okolo 4,5 %. To znamená, že celá tato skupina se potácí na hraně volitelnosti. V parlamentu a vládě však vystupují jako nejaktivnější účastníci, kteří mají právo rozhodovat o tom, jakým směrem půjde dále politika ČR. Ve všem pak dělá zmatek neuvěřitelná drzost Pirátů, kteří ve volbách naprosto selhali, ale dokázali si vymoci místa náměstků ministrů na všech důležitých rezortech. V televizních zprávách jsou ostatně tito pirátští náměstci vidět častěji než samotní ministři.
Takže máme zde ve vládě jednu politickou stranu a několik politických mrtvol a zombie, které nadělají hluku a smradu jako kdysi slavný Cirkus Mr. Barnuma.
Způsobem, který už byl mnoha komentátory rozebírán, se dostal STAN do parlamentu a vlády. Jeho personální síla ale naprosto neodpovídá skutečné a reálné síle tohoto vzájemně se podporujícího spolku. Nevím, komu se to nelíbilo, že je STAN „na koni“ ale někomu se to nelíbilo hodně. Takže najednou vypukla aféra Dozimetr. Jak už je u nás zvykem, vypukla ve vhodnou dobu a je řízena podle stejného vzoru, jako byly řízeny všechny minulé podobné aféry. Media dostanou „notičky“, což znamená policejní spis, pochopitelně je v rukou mají novináři, chronicky známí napojením na policii a státní zastupitelství.

Ti promptně rozpoutají hanobící aféru. Občanstvo lačné senzací a vychované médii v přesvědčení, že co politik a podnikatel, toť gauner, zloděj, podvodník začne jásat, „jak jim to zase nandali“. Vůbec netuším, kolik z toho humbuku je pravda a co jsou vyložené lži. Ale obávám se, že se to za svého života už nedozvím. O čemž mě přesvědčil nedávný rozhovor s nejznámější státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou v LN 29. 7. 2022 „Detektivky nečtu, žiju je. Češi našli odvahu nahlásit korupci…“ , když v rozhovoru nepřímo řekla, že ministryni Parkanovou v kause Casa měli podle jejího názoru odsoudit, a stejně tak všechny kolem skandálu s tzv. jízdenkami MHD.

V každém případě je firma STAN, protože ona to není v podstatě žádná politická strana ale vzájemně podpůrný spolek, před komunálními volbami na kolenou. Má sice ministra vnitra Víta Rakušana a dohromady celkem 33 poslanců v parlamentě, ale to je jen výsledkem souhry náhod. A ti poslanci jsou pravděpodobně pro další vývoj „politické mrtvoly“. Vít Rakušan svolal rychle sjezd, tam se nechal potvrdit za šéfa, ale celé to byla jen smutná truchlohra politické strany, kterou někdo náhle zezadu střelil do hlavy. I když to přežije, nikdy už to nebude ono.
Byl jsem zvědav, jak to STAN zvládne, protože Rakušan se ukázal jako schopný manažer. Co pan předseda vymyslí. Obávám se, že nevymyslel nic. Když jsem poslouchal jeho slova, měl jsem pocit déjà vu. Vzpomeňte si na jednu už zapomenutou a kdysi progresivní a hlasitou strany, která před svým pádem ze zoufalství začala propagovat i volné používání marihuany. On se pokusil chytit za záchranné heslo „Více Unie!“
Jen bych citoval osudná Rakušanova slova: „Víme, co je důvodem (problémem uplynulých měsíců), a vím, co s tím udělat. Pracovat profesionálněji, znovu obnovit důvěru lidí ve STAN, aktivně prosazovat vlastní témata, jako je soudržnost regionů, dostupné služby, cílená pomoc státu potřebným…“, což ovšem vykládá každý, ale pak přišla pohroma: „…udržitelnost, transparentnost, liberální evropské hodnoty…“. Ten, kdo si tento výčet poslechne či přečte, a doposud STAN volil, musí se zděsit posledních tří „cílů“. Občané ČR se naučili „rozklíčovat“ současné politické lhaní, takže si přeloží z „bruselštiny“ do češtiny slovo „udržitelnost“ jako byrokratické bruselské heslo pomatených pokrokářů zvané „udržitelný rozvoj“, což v praxi znamená snížení životní úrovně a zaražení pokusu ČR dohnat životní úroveň států západní Evropy. Slovo „transparentnost“ je dnes v euroamerickém žargonu přímo synonymem neustále buzerace občanů a organizací od různých nadřízených orgánů a samo sebe zvolených „neziskových organizací“, což doslova drtí celý politický a ekonomický chod nejen v ČR.

Je to nový trojjediný všemocný Bůh nového pokroku, tedy lépe řečeno diktatury, ve kterém se spojili všemožní pomatení ale i záměrně zlí aktivisté (specialisty jsou Piráti) spolu s orgány policie, jako byl nechvalně známý ÚOOZ vedený Šlachtou. až po státní zástupce, kteří jsou ochotni a schopni např. trestně stíhat občany zvolené místní zástupce za každé rozhodnutí a kteří doslova zničili stovky lidských osudů v posledních 20 letech. To je přesně to, čeho se většina voličů STAN vždy obávala.
Slov „liberální hodnoty“ se už štítí používat i mnozí západní publicisté a novináři a politici, protože to ve skutečnosti znamená přesný opak slova liberální. Znamená to zavádění ideologické diktatury, výchovu mládeže v duchu šíleného pokrokářství, genderismu, prosazování „cancel culture“. (To se sice překládá jako kulturní likvidace, ale správnější překlad by byl „likvidace naší kultury“). A samozřejmě protlačování na sílu všech těch LGBT nápadů, ničení klasické rodiny atd. atd. Vše, co většina voličů STAN z menších měst a obcí ze srdce nenávidí.
Vypadá to, že se předseda poničeného STANu pokouší hledat záchranu na „pokrokovém západě“, aniž by vzal v úvahu, jaké to má dopady na jejich voliče. Měl by se podívat na osud sociální demokracie po jejím obratu k „liberální levici“. A také KDU-ČSL a dalších politických uskupení, které se tak dlouho stávaly více „pokrokovými a liberálními“, až prakticky zmizely z české politické scény. Mimochodem, to se neděje jen v ČR, ale také ve Francii, Itálii, Rakousku a mnoha dalších zemích.
Pokus o vzývání „liberálního politického Boha“ je víceméně zoufalým výkřikem beznaděje před očekávaným pádem do nicoty.
A tak to s PirStanem ještě nedávno vypadalo nadějně.