16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

VLÁDA: Činnost vlády pohledem krizového manažera (1)

Co by mohl krizový manažer na pozici lídra vlády v současné chvíli pro změnu nepříznivého trendu našeho hospodářství udělat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Patta 12.12.2023 0:13

Je to hezká teorie, bohužel s TOUHLE vládou ji nelze uvést do praxe. Posílal jsem již v lednu a únoru 2022 Jurečkovi a Stanjurovi dopisy a varoval před vyhazováním peněz z okna ve výši desítek miliard korun ročně jen v gesci ministra práce M. Jurečky. Stanjurovi jsem nabídl i spolupráci včetně tolik potřebných sofistikovaných reformních řešení. Následně jsem oslovil i premiéra Fialu. V souvislosti s krácením valorizace důchodů jsem poslal dvakrát potřebné podklady pro kvalifikované rozhodování P. Pavla. Všechny dopisy šly přes podatelny! Víte, kdo se mi z oslovených politiků ozval? NIKDO.

L. Novák 12.12.2023 20:50

Vy jste znám jako propagátor komunistických nesmyslů v důchodovám systému a speciálního zdanění bezdětných. Máte to povylepované po Internetu a každý, kdo o to stojí, si o vašich idejích a motivacích může přečíst.

Takže se ani nedivím, že vám nikdo neodpověděl... ;-)

I. Patta 12.12.2023 21:29

Jste evidentně chudák a musím Vás politovat. Být na tom po psychické stránce tak špatně jako Vy, když se musíte odreagovat v diskusi na internetu. Navíc to co píšete je nesmyslné tvrzení a proto doporučuji potřebné vyšetření. Typuji u Vás přinejmenším stihomam. Každý se o tom že tvrdíte nesmysly může přesvědčit, když si v městské knihovně půjčí knihu Ekonomům to myslí černobíle a nalistuje pátou část Korespondence. Najde tam dopisy v rozmezí let 2005 - 2018, od premiéra Paroubka až po ministryně Maláčovou a Schillettovou.

S. Kalužík 11.12.2023 17:23

Povšechné obecné fráze, konkrétní navržená opatření žádné!

L. Novák 12.12.2023 20:53

Ta jsou ve druhé části:

VLÁDA: Co by měla dělat z pohledu krizového manažera (2)

https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/vlada-co-by-mela-delat-z-pohledu-krizoveho-manazera-2.A231209_101244_p_politika_nef

S. Kalužík 12.12.2023 22:23

Ano, např. Jako premiér bych musel posílit své vůdcovské schopnosti. I za cenu chůze po samotné hraně

to je velmi konkrétní rada! :)

V. Petr 11.12.2023 14:48

Řešení

https://www.youtube.com/watch?v=OICTpvGwez8

J. Vavrochová 11.12.2023 13:58

Obávám se, že skutečné krizové řízení se v případě aplikace na stát bude špatně kombinovat se současným pojetím demokracie; tedy neproveditelné.

P. Gabriel 11.12.2023 12:57

Tři poznámky: Potřebujete si překládat české slovo řízení jako management? Čeština přestává být mateřštinou?

Možná jsem příliš staromódní s příliš fousatou praxí, ale uvědomění si nestačí. Začal bych důkladnou analýzou.

A konečně - krizové řízení? Zbytečně nadnesený požadavek. Úplně by stačilo běžné systematické řízení. Problém je ale v tom, že vládu v drtivé většině tvoří lidé, kteří nikdy nic pořádného skutečně neřídili. Chybí jim ta průmyslová praxe. Takže promluvy o řízení vůči nim jsou zbytečné. Evidentně neví o čem je řeč.

P. Hatina 11.12.2023 9:22

Tedy a bohužel - i jak jsem si přečetl ten zmíněný odkaz v článku (námětové cvičení dvacítky krizových manažerů ..) tak je vidět, že jsou poměrně obecná doporučení , že by to mohl klidně slíbit i Fiala a mělo by to podobný, takřka nulový efekt).

Například, jedno z těch zásadních

"aby podniky (i domácnosti) měly dostupné a stabilní energie (elektřina, plyn, teplo/otop, voda) na cenové úrovni odpovídající zdrojům a možnostem ČR."...a pod tím je připsáno "..Zvážit/prověřit a PŘÍPADNĚ provést odpoutání cenotvorby el. energie od německého modelu"..

Ergo - a naopak, ten krizový management - než tuhle funkci řízení státu příjme by mít

- zváženo a prověřeno zda to vůbec provést právně lze -

Připomeňme že o toto se pokouší i Fialova vláda už rok a narazila na právní mantinely, jak naše, tak i EU. A asi bylo blbé, kdyby dostali šanci krizoví manažeři ve vládě a po roce zvažování, prověřování a analyzování zjistili že soráč, ono to nejde, a česká ekonomika jde stejně do kelu. :-(

J. Krejčová 11.12.2023 9:53

"Dostupné a stabilní energie na cenové úrovni odpovídající zdrojům a možnostem českých firem, domácností a jednotlivců. Fiala se snaží a ono to nejde."

S tím nesouhlasím. Nejdříve musí Fiala vysvětlit, proč stanovil tak bezprecedentně vysoký cenový strop. Pojem "strop" znamená nejvyšší možné. A ta stanovená nejvyšší možná cena je několikanásobně vyšší než před stanovením stropu. Energetici si "strop" vyložili jak stanovenou běžnou cenu a proto tak zbohatli. Zvedli ceny na vysoký strop aniž by měli tento počin podložený tolikanásobně zvýšenými náklady.

Rozhodnutí o tak vysokém cenovém stropu nás dostalo tam, kde jsme. Nevěřím, že změna není možná kvůli právním mantinelům. A moc ráda bych konečně slyšela vysvětlení, co vládu vedlo k tak odlišnému chování ve srovnání s okolními státy.

Z. Lapil 11.12.2023 14:47

Cenový strop? To vám vysvětlím i já.

Platí: čím menší dostupnost čehokoliv, tím vyšší cena. Čím vyšší cena, tím menší spotřeba, přičemž platí, že skrze vysokou cenu nakoupí právě ti, kteří to nejvíc potřebují. Ostatní to nějak nahradí, třeba teplejšími ponožkami. Mmch - v SSSR byla v zimě zvlášť velká návštěva muzeí a galerií. Člověk byl v teple a nemusel topit doma. Případně zvát milou na rande do mrazivých ulic.

Předepíšete-li jakýkoliv cenový strop, nakupují i ti méně potřební a nastává nedostatek. Viz polské levné potraviny: vypadá to dobře, ale v polských obchodech nenakoupíte to, co byste chtěla, ale to, co nevykoupili ti před vámi. Alternativou je nasadit těžká cla nebo přímo zákaz vývozu do zahraničí, shodou okolností do ČR a nepochybuju, že i do Německa. Viz, už je to nějaký čas, cena cukru vyskočivší poté, co EU začala regulovat množství výroby.

Závěr? Cenový strop je nejlepší vůbec nestanovovat. Trh situaci ustojí dříve než i to nejkvalifikovanější řízení. O tom, že vláda kontrolovaná opozicí toho moc nenařídí, netřeba pochybovat, stačí po očku sledovat parlament.

J. Krejčová 11.12.2023 18:43

Děkuji. Ale moc se mi to nezdá. Energie u nás nebyla nedostatkovým zbožím. Zatím jí máme dost. Takže zvyšovat cenu na několikanásobek nemá logiku a opodstatnění. To umožnila nebo spíš způsobila vláda a energetici, kteří stanovenou nejvyšší možnou částku vzali za základ, který účtují každému. To se neprojevil trh ale debilní vláda.

Z. Lapil 11.12.2023 19:50

Zapomínáte na dvě věci.

1/ My občané nakupujeme až energii (elektřinu, plyn, benzín u pumpy) od distribučních společností, ne od výrobců, a to za cenu dlouhodoběji či krátkodoběji fixovanou.

Distributoři ji nakupují od výrobců, a to různě dopředu, od opravdu dlouhodobé (celkem se lze spolehnout, že 23.7.2025 zhruba ve 4:30 vyrazí vlaky a tramvaje a v 6:00 naběhnou soustruhy a tak dále; doufám, že jsem netrefil víkend :-)) neboli levné, až po tu opravdu okamžitou, řekněme za nečekaně mrazivého rána, kdy si lidé lezoucí z postelí k zoufalství dispečerů a nákupčích zapínají infrazářiče v koupelně i na čištění zubů. Za těchto kolností se může stát (a v dobách socialismu se stávalo), že distributor prostě někde něco vypne, protože nechat odběr v plné síle by - bez nadsázky prosím - znamenalo shodit elektřinu klidně v půlce Evropy, a to mnoho hodin, ne-li několik dní.

Poslední dobou do toho házejí vidle OZE, protože stačí, aby meteorologové netrefili oblačnost a sílu větru a najednou elektřina fakt není a nabíhají různé rezervy, mj. plynové zdroje a přečerpávací elektrárny a tahle energie je FAKT drahá a říká se jí závěrná, někteří ji pak nazývají elektřinou závětrnou.

Což všechno se vy ani já u radiátoru u televize vůbec nedozvíme.

2/ Vláda a energetici stanovili strop až poté, kdy - nebojme se toho slova - panika na trhu vystřelila cenu energie (plyn; elektřina) do nebes. Podle mě ten strop nebyl úplně špatně, protože skoro obratem začaly od různých ČEZů nám občanům chodit nabídky "Nakupujte u nás, my jsme pod stropem". Takže strop možná ustřelil špičku ceny, ale nejspíš ji rozmázl do delšího času.

A ještě připomenu: benzín a nafta strop nemá a drží se pod inflací; rozhodně ji nijak významně nepřevyšuje. LPG do aut je stabilní až neuvěřitelně - z nějakých 15,- Kč vyběhl skoro na 25,-, pár týdnů setrval a od té doby je za nějakých 15,50 až 16,50.

J. Krejčová 11.12.2023 21:17

Závětrná, hi hi hi.

Je to složité. Proces od výrobce k mému radiátoru se pochopit dá i když odborník rozhodně nejsem. Stejně ale budu brblat, proč zrovna u nás je tak moc draho.

Dobrou noc.

Z. Lapil 11.12.2023 22:52

Nerad bych vás opustil domnívající se, že já nebrblám. Já jen nevěřím, že ceny jsou řiditelná záležitost. Nejsou. To nejlepší, co můžete jako vládce udělat, je nechat je plavat a spolehnout se na lidi, že si to mezi sebou vyřídí.

Věřte nevěřte, letos jsem zde po letech cítil kouř z uhlí. Dobrý signál, že za příliš drahou elektřinu a plyn náhrada existuje.

Z. Lapil 11.12.2023 22:54

A dobrou noc i ráno. Mohu-li vykládat moudra, občas zapomínám na slušnost 😉.

V. Petr 11.12.2023 14:49

Dostupné ceny energie znamenají zrušit grýndýl!

O. Roldan 12.12.2023 3:00

Včera bylo pozdě.

J. Bárta 11.12.2023 8:29

Hrách na stěnu házet by bylo užitečnější. Ty naše mameluky žádné rady nezajímají.

P. Hák 11.12.2023 8:13

Začalo to zajímavě, těším se na dokončení.

A. Bystrianská 11.12.2023 7:34

Moudrá řeč,ale nevidím na naši politické scéně žádné osobnosti,které by byly schopny toto zorganizovat.Kdyby jim záleželo na naší zemi,dávno by to udělali,ale tu každý zviditelňuje sebe,nikdo zatím nepochopil,že národ je znechucen jejich neschopností nejen vládnout,ale se i domluvit na záchraně.Když pan prezident sliboval,že bude mediátorem.....asi na to zapomněl, anebo to vzdal předem.

Z. Lapil 11.12.2023 7:55

Počítám, že osobnosti by se našly, problém je, a to říkám hodně nerad, demokracie. Když chci něco řídit krizově čili operativně a "bez ohledu na nasledky" (neboli mít omezene mnozsrvi jasných priorit), nemůžu si dovolit parlament, kde někdo hodiny a hodiny vysvětluje, proč se zabývat něčím, co není prioritou čili vysedávat na zbytečných schůzích.

Platí obecně, ne jen pro Fialu.

O. Roldan 11.12.2023 0:35

Žádné příspěvky? Asi je to pro chronické nadávače na vše příliš komplikované. Smutným faktem ale je, že Fiala and comp. mají charisma v záporných hodnotách, takže i kdyby nakrásně všechno dělali naprosto ideálně, tak jim to stejně skoro nikdo neuvěří.