8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ÚVAHA: Teorie her v politice

V antickém Řecku byla politika chápána jako správa věcí veřejných, ve středověku byla vykonávána feudály a v současnosti je sice deklarována jako „věc občanů“, ale v rozhodující míře je záležitostí profesionálních politiků, přičemž se za politika považuje kdekdo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Bowman 25.1.2022 6:56

Média byla vždy hlásnou troubou elit. To ale zjistíte, až když se vaše zájmy začnou razantně rozcházet.

Podobně jako zjistíte, že tzv. experti jsou povětšinou idioti, až když se začnou vyjadřovat v oboru, ve kterém se orientujete.

I. Spálený 5.1.2022 0:02

S ideově pevným politikem se nikdo nedohodne a se slabým politikem se nikdo domlouvat nemusí, stačí ho zastrašit nebo uplatit. To je náš politický systém v kostce.

O. Seliger 4.1.2022 16:53

Ano lidé si dělají systém. Jenže jenom někteří lidé dělají systém ostatním. A to tak, aby ti někteří měli ten systém speciálně naštelován. Mohli rozhodovat o svých prebendách a za své zlodějny byli beztrestní a neodvolatelní řadu let. Právo je nutno zaplevelit tak, aby občan se v právním státě nevyznal bez dopomoci právníků. Také evropské a mezinárodní právo jsou tuny popsaného papíru a viděli jsme, že lid nezachrání před útokem krvavých peněz. A k tomu záměrná debilizace občanů médii, výukou a výklady historie, která je neměnná. Úžasné jsou pak výsledky v hospodaření, kdy vlády beztrestně občany zadlužují a připravují tak výhodné podmínky pro věřitele. Systém Globalizace globalizoval i byrokracií na všech úrovních státní moci i v mezinárodním měřítku. A jak z reálu vyplývá moc peněz je taková, že nějaká pravda a láska v systému je bez šance. Kolik je peněz, tolik je svobody a demokracie. Viz kauzy.

P. Diviš 4.1.2022 21:09

No a kde z toho vidíte cestu ven, nápravu? Je tu na to nějaká vyšší moc, nebo je to zase nakonec na těch lidech-voličích?

P. Diviš 4.1.2022 16:14

Ono to celé má ještě jeden aspekt: Jednající politici nesmí být příliš ideově pevní. Protože to potom brání přistoupení na potřebné kompromisy. Jenže voliči mají v oblibě ty, kteří se alespoň snaží vypadat ideově pevně.

M. Grundmann 4.1.2022 15:16

Konfrontační styl našich politiků je možná spojen se stoupající pýchou západních "intelektuálních" elit včetně našich. Zejména je varující obrovská intelektuální pýcha a samolibost strany Pirátů, která odpovídá stavu mysli řady dnešních mladých lidí. Tento odklon od pragmatismu je možná způsoben historicky unikátním blahobytem, v jakém si dnes dnešní mladí lidé žijí. To ale neslibuje nic dobrého pro budoucnost.

Starší generace si vždy stěžovaly na mladší generace, ale nepamatuji si, že by pozorovaly tak silnou pýchu a namyšlenost u mladších lidí.

OK boomer ...

J. Lukavsky 4.1.2022 14:10

"Politici si nechtějí hrát, ale chtějí se prát!" Bohužel ale neperou se osobně. Kdysi král musel jet v čele vojska a tudíž riskoval svůj vlastní život. Dnes sedí v bunkru a že je válka ví jen z obrázků a hlášení shora. Měl by se ten středověk znovu zavést. J.L. end

Š. Hašek 4.1.2022 12:37

R^

M. Husovice 4.1.2022 11:42

Vláda vládne na základě informací, které používá k rozhodnutím, využívá však pouze informace podporující její záměry a cíle, které nejsou vždy v souladu se zájmy občanů, ale pouze se zájmy politiků. Využití tlaku velkých států na malé nutících je "vylizovat"špínu na podporu zájmů těch velkých. Viz rusofobie,Vrbětice, V4, Tchajwan atp.. Ne každý stát se snaží hájit své zájmy oproti druhým státům, jen ty malé servilní vymění službu občanům za osobní prospěch a prebendy. Rozdělení společnosti je ku prospěchu jednání vlády, kdy nenávist ve společnosti odklání pozornost od věcí životně důležitých pro občany. Viz například nákup energií na burze v Lipsku, místo nákupu přímo od dodavatele atp. Úplatky a korupce při nákupu zbraní a vybavení armády - vrtulníky, pandury atd. Sliby před volbami versus relita po volbách je hra s občany hraná již desetiletí a stále platná a aktuální. Bohužel je to hra na kterou doplatí vždy ti nejchudší a bezbranní. [>-]!!

P. Diviš 4.1.2022 12:47

Vláda dělá to, co jí občané dovolí, to je asi tak vše, co o tom lze říci.

L. Kolman 4.1.2022 15:21

Vy jste to vzal sakra zkratkou. Tak jednoduché to rozhodně nebude. Zvlášť když je to s těmi občany téměř všude už dlouhodobě halb und halb. Jako u nás.

J. Kalina 4.1.2022 10:34

to je tak, když se poučky z jednoho období používají v jiném. Když se v Angli začali řezat feudálové - držitelé půdy s nastupující vrstvou lidí, které dokázala vydělat peníze i jinak (obchod, výroba), přišli řezající se, že je lepší se nějak dohodnout (KOMPROMIS) než se vraždit, válčit, popravovat krále. obě strany seznaly, že mají zájem na zachování státu a jde jim o možnost kontroly nad jeho utrácením jejich daní. Bylo to v době, kdy platilo (převážně), že si každý může koupit za své peníze co chce. Nyní je to však tak, že půlku peněz vám seberou rovnou ( a o jejich použití nerozhodujete) a zbytek si můžete pořídit to co vám vnutí - např drahou elektřinu. Zde má kompromis pak zcela jiný význam.

J. Nevrkla 4.1.2022 10:25

R^!!

P. Čech 4.1.2022 9:38

"Umění možného"??? Tady je zakopaný pes! Chceme-li totiž dosáhnout možného, musíme vždy využít kompromis. Kompromis mezi dvěma požadavky a názory je však vždy horší než kterýkoliv z těch požadavků či názorů. Politika, založená na tvorbě kompromisů (každá politika jakékoliv koaliční vlády) nikdy nemá rozumné vyústění a obecně nevede nikam. Systém, zakožený na politice kompromisů nikdy efektivně nefunguje a fungovat nemůže. Že je někde (v mnoha státech vč. ČR) takový systém nazýván parlamentní demokracií je nebetyčná lež. Takový systém totiž nikdy nemá se skutečnou (i zastupitelskou) demokracií, kromě vyšší míry svobody, nic společného. Jde o to, že jediný politický systém na světě, který mimochodem efektivně funguje již více než 200 let je systém švýcarský. Ten je sice také zčásti založen na tvorbě kompromisů, o nichž však vždy nakonec mohou rozhodovat p ř í m o občané. A tady jsme u jádra pudla. U toho, že demokracie = vláda občanů. Občanů, kteří si mohou volit své zástupce v přímých volbách a kteří mají také přímo ve svých rukách obecnou rozhodovací pravomoc. Rozhodně však demokracie nerovná se vláda politických stran a hnutí.

P. Diviš 4.1.2022 10:42

Jádro pudla je, že jste posedlý a nevidíte, že švýcarský systém funguje a může fungovat jen Švýcarům. Tam, kde nejsou a jsou tam třeba Češi, Němci nebo Britové, funguje zase jiné systémy.

Protože, lidé si dělají systém, ne systém lidi.

J. Pavelka 4.1.2022 10:56

Na tom určitě něco je...Ovšem jednak není snadné zdůvodnit, proč to tak je (nelze jednoduše tvrdit,že dejme tomu Švýcaři jsou uvědomělejší než Češi) jednak je to otázka, co bylo dřív - vejce nebo slepice...Ale je fakt, že dobře fungující systém se musí jaksi postupně ustavit "zdola", nelze jej jednoduše nadekretovat..

P. Diviš 4.1.2022 12:48

Jsou prostě jiní, nehledal bych v tom uvědomělost nebo podobné nedefinované vlastnosti.

R. Langer 4.1.2022 13:53

Ne, NEJSOU JINÍ. To tvrdí pouze jedinci, kteří nemají zájem na tom, aby o něčem lidé skutečně rozhodovali. Případně soudruzi, kteří VÍ, že národ je příliš hloupý na to, aby o něčem rozhodoval. Ke které skupině se hlásíte? :-P

P. Diviš 4.1.2022 16:12

To jste jen něco nepochopil, tak to vyvoslím:

Švýcaři se rozhodují podle svého a zavedli si systém, který tamní většině vyhovuje.

My se také rozhodujeme podle svého a zavedli jsme si systém, který zdejší většině vyhovuje. Mně sice moc ne, ale holt nejsem v té většině.

Už je to jasnější?

R. Langer 4.1.2022 13:50

Nesmysl. Proč si myslíte, že ve Švýcarsku žijí nějací jiní lidé než kdekoliv jinde? To je hovadina. Kde asi k tomu "systému" došli? Už se tak narodili, co? Prdlajs, prostě to tak začali dělat, a určitě si při tom neříkali, že na to nemají povahu. Prostě hovadina. :-P

P. Diviš 4.1.2022 16:15

Viz výše. Méně se vztekejte a víc se snažte pochopit.

P. Diviš 4.1.2022 9:28

Všechny tyhle prvky byly v politice odedávna a jsou stále. Jediný rozdíl je, že dříve to byla záležitost jen úzké skupinky lidí, dnes prakticky všech občanů, z nichž ale skutečný zájem o dění má jen malá část.

P. Čech 4.1.2022 9:41

Skutečný zájem o obecné dění mají téměř všichni občané. Nemají však zájem o politické ideologie, vnucované jim politickými stranami a hnutími. Jakákoliv politická ideologie totiž nikdy nevyjadřuje a nehájí zájmy většiny (nadpolovičního počtu) těch občanů. A o tom to všechno je.

P. Diviš 4.1.2022 10:43

Viz výše.

R. Langer 4.1.2022 13:54

Viz výše.

P. Macejko 4.1.2022 8:53

Pre mňa prínosný článok ...

A. Renjascu 4.1.2022 7:52

R^R^R^

P. Motyka 4.1.2022 3:48

Skvele! Dekuji.

Posledni dva odstavce popisuji i to, co se momentalne deje u nas v Americe.