26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ÚVAHA: Radostně k volbám!

Jako senior jsem si posloužil heslem, které naši generaci provázívalo k trapnému momentu nazývanému volby. Nabízely se čtyři politické strany sdružené do „Národní fronty“; tři z nich jako dekorace a filiálky Komunistické strany Československa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Labaj 9.8.2021 19:27

Nejlíp v tom popisu stran vyzněli Starostové. Ale jestli to není spíš tak trochu parazitování na práci skutečných starostů, kteří se starají o chod a blaho svých obcí. A ti dobří na těch kandidátkách asi moc nebudou. Tam budu spíš ti "političní starostové", ne ti "pracující starostové".

J. Urban 9.8.2021 13:11

ANO nevolim. Ovsem ODS taky ne. Je vubec mozne, aby Fiala, Zahradil a Novotny byli z jedne strany?? No von tam ten Novotny snad uz ani neni... o cssd nema cenu mluvit, Hamacek z toho udelal takovou SPOZ II, podle toho taky dopadne ve volbach. Ale jeste par stran na vyber zbyva.;-D

P. Milan 9.8.2021 14:51

Zbývá, ale bohužel žádná s nadějí přelézt 5%.

J. Jurax 9.8.2021 10:26

Dalo by se souhlasit, s výjimkou jedné věty - totiž "Jen čočka je zdravější než sladké koblihy". Nuže, zdravější snad i ano, ale jako luštěnina je jaksi výrazně plynopudná! A následně vypuzené plyny jsou mohutně skleníkové, což je v časech urputného boje proti nim naprosto nepřípustné! Tak takhle ne, soudruzi, to by nás z brusele nepochválili!

J. Urban 9.8.2021 13:12

Nevim. Ja po lusteninach bzdinkami vubec netrpim...

J. Jurax 9.8.2021 16:26

Pak jste od přirození ekologický euročlověk, aniž byste musel vynakládat vědomé úsilí. Buďte rád! :-)))

J. David 9.8.2021 19:43

Pane Juraxi, popudíte pana P.Radu s jeho portfoliem ppm skleníkových plynů. Já ho popudil s "whiskey and soda" a Vy na něho jdete s luštěninou. "Eto kontrarevolucia" Green deal. Jdu ještě na srnce, říje končí, ale ulovit přežvýkavce, to "zeleným magorům" udělá radost, já budu mít guláš z jágrechtu a jim odstraním emitenta ppm skleníkových plynů. Jenom na okraj, co takhle luštěniny zakázat, nota bene pučálku? Flautelence je zrádná, i babička Božky Panklové brblala, když šla na zámek ke kněžně Zaháňské, že co krok to flautelence a sváděla to na kyselo.

L. Písařík 9.8.2021 9:40

Starostové sic plují na pirátské lodi, leč stálo by za to přezkoumat, kteří jsou to starostové a jakou podporu mají v obvodu, o který se starají. Možná, že by jejich stoupenci zírali.

L. Polehla 9.8.2021 9:15

Proč by si Babiš nemohl koupit jízdenku i když nemusí?! Třeba chtěl MHD v Praze podpořit. Podobně příznivci ČT mohou klidně televizi platit víc než je jejich povinností!

V. Novák 9.8.2021 18:40

A nebo už předjímá, že Piráti bezplatné jízdné pro seniory 65-70 let zruší a připravuje se na to...

J. Nevrkla 9.8.2021 8:41

Komentář k SPD je zbytečný? To jistě ne. Tolik jsme zdravý rozum snad neztratili. Je ji chválím.

J. Karlík 9.8.2021 8:30

Úspory, zvýšení daní, to je vše? A co si více vydělat? O tom přece Babiš několikrát mluvil. Proč by to nešlo? Vrátit se do doby T. Bati. Začít makat, přestat kecat. Jednoduché. Ale nic pro politiky, ti se kecánim živí. A docela dobře.

F. Kusák 9.8.2021 9:15

Ano, máte pravdu, nějak to není slyšet. A každý aktivní člověk, dostane-li se do nějaké existenční šlamastiky, zvýší svou aktivitu, hledá řešení, snaží se. Tady to nějak nezaznívá. Jen všichni pláčou a natahují ruku - státe dej. A stát dá, z peněz, které nemá, a nikdy mít reálně nebude! Vůbec nechápu, jak se mohl kapitalizmus posunout do této pozice. A to bychom si přáli, aby Západ byl světovou jedničkou, vzorem pro jiné. Nějak se vytrácí pocit osobní odpovědnosti.

V. Kain 9.8.2021 11:25

S Babišem se vrátit do doby Tomáše Bati? Baťa něco vybudoval na rozdíl od Babiše který si všechno přivlastnil.

J. Vorlický 9.8.2021 8:20

Dluhy, dluhové pasti

Celý svět nemůže dlužit, komu by dlužil, že ano? Hádám, že pomocí dluhů se dnes straší stejně jako strachem z čínské chřipky, strachem z oteplování, strachem ze sucha (loni Brabec), strachem z povodní (letos Brabec). A internet během jedné vteřiny roznese strach po celém světě. To se pak straší, co? Až do nedávna to byl hlavně strach z těch co stáli na druhé straně železné opony ale ještě nebyl internet!

Když mi Robert půjčí tisíc, mám dluh a dlužím mu tisíc plus možná nějaké úroky. Když my, stát, si půjčíme sto miliard, máme dluh, komu jej budeme splácet? Když my, svět, a všechny státy v něm máme dluh, kdo nám půjčil a komu budeme splácet?

J. Vorlický 9.8.2021 8:33

Abych doplnil svoji úvahu, jen tak z legrace: představme si, že ČR se rozhodne, že nejen, že si nebude půjčovat žádné peníze (když nám někdo peníze dá, to je ok, ty se nemusejí vracet), ale, že během tří let všechny peníze co dluží, vrátí! Řekněme, že se nám to bude dařit a podaří. Co si kdo myslí, že se během těch tří let bude v ČR dít?

P. Dvořák 9.8.2021 8:44

Komu, kdo, za co a kolik bude "vracet" ?

A hlavně proč zrovna my a proč jenom my?

J. Vorlický 9.8.2021 8:55

Nejde přece jen o nás v ČR, jak píše ještě výše. Zkuste si představit - určitě nějakou představivost máte - kdyby se ČR, tedy my, rozhodlo , že se svých dluhů zbaví, co by se tu asi dělo.

P. Dvořák 9.8.2021 9:41

To je přesně to, co si nedovedu představit:

"kdyby se ČR, tedy my, rozhodlo , že se svých dluhů zbaví"

F. Kusák 9.8.2021 9:36

To jste to pořádně zjednodušil. A srovnávat mikroekonomiku s hospodařením státu, to fakt nelze. Pokud stát, obecně systém, bude pumpovat do ekonomiky stále nové peníze, pak celý ten systém deformuje, což se děje. Ještě před sto lety bychom zažili extrémní inflaci, která by vyvrcholila asi válečným konfliktem. Vymýšlím si? Asi ne, historii známe. Špatně hospodařící firmy by zkrachovaly, majitelé by o ně přišli, akcionáři by si mohli s akciemi tapetovat. Teď se peníze "natisknou", cena akcií roste, ale dividendy jsou záporné. Divné, že? Jsme v tom tady na Západě všichni a podobné úvahy vedou ekonomové všude. Jen nikdo neví, jak to řešit. Nikdo nahlas neřekne, že spotřeba nemůže růst nade všechny meze, že lidé se nemohou množit jak králíci, a že optimální počet by měla být tak na desetině. Když tyto věci budeme přehlížet, a asi budeme, pak k nějakému konfliktu v systému dojde. Normální, že?

J. Vorlický 9.8.2021 9:54

Ano, zjednodušil, velmi. A i s Vámi souhlasím, ale to, co píšete, je obecně známé. Před sto lety byla ale úplně jiná situace. Peníze měly jinou formu, bylo i méně lidí a byla zcela jiná sociální politika. Já i Vy víme, že to, co jsem navrhl zkusit, prakticky nejde, což ale neznamená, že by se o to někdo nemohl pokusit a pak bychom viděli. Takže otázky mám pořád stejné:

co by se dělo v tom státě, kdyby se o to nějaký pokusil?

komu by se peníze vracely?

srdečně

J. Vorlický 9.8.2021 12:06

No, když nikdo nechce se vyjádřit k tomu, co by se dělo, kdyby . . .

Píšete, že se natisknou peníze, byť to dáváte do uvozovek. Myslím, že peněz se tolik nenatisklo, tedy mezi lidi nepustilo. Státy skoupily nadhodnocená pozitiva finančních institucí převodem "peněz" na jejich účty (příklad, firma uvádí že vlastní nemovitosti/majetek, hypotéky v hodnotě 10 miliard; kdyby to ale musela prodat (protože nemá skutečné peníze) nedostala by více než 8 miliard, protože majetek byl buď záměrně nebo omylem nadhodnocený) a hodnota firmy by klesla, nebo by možná firma i zkrachovala. Ovšem těch 10 miliard na účtu musí zůstat, případně se smí jen přesunout na jiný, též bankovní účet. Zřídka se nemovitost platí tak, že kupec přinese pytel bankovek, ale převodem na účtech. Kupec si peníze buď půjčí (formou bankovního kreditu na účet), nebo nějak peníze na účtu už má. To znamená, že jak prodejce tak kupec žádné peníze nikdy nevidí a je v podstatě jedno kolik peněz se takto "natiskne", protože v oběhu nikdy nejsou ( jak jsme před 100 lety byli zvyklí). Jen zde dochází k inflaci, ne při koupi chleba nebo bot, byť formou kreditních karet jsou kupci tlačeni i zde. Proto zejména ceny nemovitostí rychle stoupají pomocí těchto fiktivních peněz a není možné zvýšit úroky, protože ti, co si půjčili fiktivní peníze by je museli platit skutečnými, které nebudou mít. Nemovitost by začali prodávat (za skutečné peníze, které ve skutečnosti nebudou), a celý cyklus z 2007/2008 by se opakoval. I proto dividendy nejsou (skutečné peníze), byť cena akcií stoupá. Vše to dává smysl. Exponenciální křivka začíná nabývat na strmosti. Kdo jezdí na tygru nemůže seskočit.

Někde se lidé možná "množí jako králíci", ovšem zrovna ne tam, kde spotřeba roste nade všechny meze. Představa, že 90% lidí je na zemi navíc, pro těch 90% asi není přijatelná. Nevím, kolik málo lidí umřelo dřív kvůli covidu než by umřeli bez něj, ale jistě vidíte, jaký je kolem toho mazec, takže se o tom ani nezmiňujte.

J. Jurax 9.8.2021 10:29

No jo, jen počkejte, až na dlužníky zakleknou exekutoři. Oblepí nálepkami kdeco, ti se nezakecají!

F. Navrátil 9.8.2021 7:56

Jako jediný spravedlivý vychází autorovi z předvolebního slohového cvičené STAN. Jako mnoho lidí si ji plete s organizací starostů. Bohužel jde jen o podvodně použitý název, který nemá se starosty, kterých máme 3 600, vcelku nic společného. Členů STAN je 152, z toho polovina starostů. Zastupují samo sebe, zejména pražské ústředí, které má srdce v Bruselu a peněženku u Pirátů.

Š. Hašek 9.8.2021 8:15

Přesně.

J. Nevrkla 9.8.2021 8:42

R^

P. Pepax 9.8.2021 9:18

R^

J. Vavrochová 9.8.2021 9:19

R^R^R^

J. Jurax 9.8.2021 10:30

R^R^

R. Johnová 9.8.2021 21:16

Škoda, že se tady nedají příspěvky lajkovat.