7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Politika všech azimutů, nebo vazalství

Malý stát, pokud si má zajistit svébytnost, bezpodmínečně potřebuje politiků všech azimutů. Titova Jugoslávie byla toho příkladem a na Švýcarsku to pozorujeme staletí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 3.5.2021 15:14

Kalendář se zasekl hlavně "v zemi, kdy zítra už znamená včera".

V. Podracký 3.5.2021 14:12

Maďarům a Polákům se to docela daří. Ano nejde jen o obchody, ale i o směřování kulturní. Od Západu se rychle vzdálit a nepadnout do jiné závislosti je politika všech azimutů.

P. Pavel 3.5.2021 15:23

Ano, polákům se na rozdíl od nás daří nelézt mezi puťkovy půlky.

V. Petr 3.5.2021 10:57

Článek má pravdu, ale jde ještě o to, na kom být závislý. Čtyřicetiletá závislost na SSSR by nebyla zdaleka tak zničující, pokud by nám nevnucoval "znárodnění," kolektivizaci zemědělstvím a dokonce politické procesy. EU je dnes ovládána rudozelenými pomatenci, kteří se snaží o import migrantů, nový zelený údět, rozvrat rodiny a další zvěrstva.

M. Valenta 3.5.2021 11:04

"Čtyřicetiletá závislost na SSSR by nebyla zdaleka tak zničující, pokud by nám nevnucoval "znárodnění," kolektivizaci zemědělstvím a dokonce politické procesy", a na tohle jste přišel fakt sám?

P. Milan 3.5.2021 15:18

Pokud ...

Ale jednak vnucoval, druhak držel u moci (i okupací) své zdejší kolaboranty.

EU je kapitolka sama pro sebe, to lze souhlasit.

M. Sedláček 3.5.2021 16:47

Ta vražda nebyla tak špatná, až na tu smrt. :-)

Mě to přijde prašť jak uhoď. Jak SSSR tak EU znamená bídu a úpadek.

V. Petr 3.5.2021 19:55

Nic jiného netvrdím. EU by byla přijatelná, nebýt migrantů, new green deal, politické korektnosti, hate speach, propagace LGBT a dalších "vymoženoastí."

L. Severa 3.5.2021 10:30

Jako laikovi mně přijde divné, že ke čtyřem blokům v Dukovanech bude přifařen další s jinou(?) technologií. Vůbec se nehledí na to, zda nebudou Rusové výhodnější , nebo i levnější. Nějaká ta miliarda sem-tam, my na to máme. Rusů mám plné zuby již od 45. roku, kdy nás osvobodila Malinovského armáda, ale je póza hrdosti na místě ? Když některé ostatní státy sice vyhlašují petice a sankce, ale na druhé straně se řídí tím, co jim spolupráce s Ruskem přinese. Proč nenecháme rozhodnout odborníky ? Jestliže se potom pozná, že jsou nabídky rovnocenné, tak se můžeme, jak uvádí autor, řídit azimutem, případně nějakou tu miliardu oželet - jen tak, abychom si nezadali.

P. Milan 3.5.2021 15:19

Odbornice Drábová včera říkala, že Rosatom raději ne.

F. Svoboda 3.5.2021 10:20

Pozor na ruského trolla Podrackého. Dnes na to jde mírně, se snahou vstřícnosti ke všem. Bohužel pouze chce připravit půdu ke skoku zpět do otevřené náruče ruské diktatury !!!

J. Vlček 3.5.2021 11:59

Nevíte, pane Svobodo, co by by z toho, co mu tu přisuzujete, pan Podracký měl? Říká jen to, co mu napovídá rozum, což ve vašem případě o nějakém rozumném uvažování nelze ani v náznaku uvažovat. RvRvRv

Z. Klouček 3.5.2021 9:59

Současný stav je po formální stránce mírem, obsahově ale více některou (či více) z mutací války. A politika více azimutů překladem do vojenštiny odpovídá neutralitě. Zůstat neutrálním ve válečném konfliktu se podaří jen výjimečně, někomu a ne tak docela; vlastně jen tehdy, když to válečným stranám z nějakého důvodu vyhovuje. Naše země je součástí NATO a neutrální tedy není, jakkoliv by se to mnohým z nás líbilo. Nemůžeme se proto divit, že velení naší strany fronty nedovolí, pokud bude moci, aby se někteří z malých (přesvědčených či naverbovaných) spojenců mohli vyvléci ze svých formálních či předpokládaných dílčích závazků, které se jim třeba zajídají. Něco takového se povede jen zřídka, když se výrazně změní situace na frontě nebo hlavní hráči sami. Osobně byl bych velmi rád, kdyby Česko zůstalo nezávislým národním státem, ale takových nás stále ubývá.

V. Petr 3.5.2021 11:15

Můžeme zůstat v NATO a opoustit pomatenou EU!

P. Čech 3.5.2021 9:06

" Zcela na začátku stála ztráta emotivního vztahu ke svému státu".

Ano, tady je základ pravdy. Osobně jsem se narodil do ČSR, Československé republiky. T tomuto státu jsem cítil emotivní vztah ( vlastenectví), byť se během času název změnil na ČSSR či ČSFR. Stále šlo o společný československý stát - mou vlast. Když v roce 1992 několik mocichtivých jedinců pod vedením Václava Klause a Vladimíra Mečiara, podporovaných Janem Stráským, Jánem Čarnogurským či Jánem Slotou v zásadním rozporu s ústavním zákonem č. 327/1991 sb. tento společný československý stát rozbilo a občané nedostali zákonem vyžadovanou možnost se k tak zásadní věci osobně a přímo, demokraticky vyjádřit. Zde byl jasně a nezpochybnitelně napaden základní princip právního státu, když dostala příležitost protiústavní smlouva dvou jedinců, kterou následně, rovněž protiústavně, potvrdila moc zákonodárná. Výše jmenované osoby a poslanci federálního shromáždění zradili svou a mou vlast tím, že ji právně rozbili. A TADY SE ZTRATIL MŮJ EMOTIVNÍ VZTAH K MÉMU STÁTU.

P. Černý 3.5.2021 13:19

Taky jsem se narodil jako Čechoslovák. A nejspíš tak i umřu. A současně jsem Čech, Moravan a tak trochu i Slezan. Proč by na tom mělo rozdělení republiky, byť neústavní, něco měnit? Tohle za mě politici chválabohu rozhodnout nemohou.

M. Valenta 3.5.2021 8:50

Politika všech azimutů. To už znám. Na chvilku nedáváš pozor a bolševik už otáčí kormidlo. Odstrašující případ této taktiky sedí na Hradě.

V. Podracký 3.5.2021 8:54

Pane Valenta, žijete v minulosti. Bolševik je dnes Biden.

M. Valenta 3.5.2021 9:01

To ne. Jen jsem minulostí poučen a přítomností také.

V. Podracký 3.5.2021 14:21

Poučení je špatné. Důležitá je podstata režimu, nikoliv světová strana.

V. Petr 3.5.2021 15:54

R^R^R^

J. Nevrkla 3.5.2021 8:43

Když jsem včera u Moravce viděl to všeobecné nadšení, že Dukovany nebudou stavět Rusové a jak se těšíme, že za ně jiným budeme moci zaplatit daleko více, bylo by na zvracení a vypnul jsem to.

P. Čech 3.5.2021 9:18

Na pořady , moderované Moravcem se nedívám již dlouho. Jde totiž o člověka, který výrazně a očividně straní politickým stranám a výběrem hostů ukazuje, jak takový pořad nemá vypadat. Na t.zv. veřejnoprávní televizi už vůbec. Co se týče dostavby Dukovan, výběrové řízení by mělo vypadat následovně. Bez jakéhokoliv politického zaměření by měly být osloveny všechny, naprosto všechny firmy, které něco takového stavět umí a staví a přitom stanovena nikoliv politická, ale bezpečnostní, finanční a odborná hlediska, která ČR vyžaduje a podle nichž bude danou firmu vybírat. Názory politiků, zástupců politických stran by neměly být vůbec brány v úvahu. Tato elektrárna se totiž bude stavět pro příští generace a ne pro Bartoše, Stanjuru, Fialu, Kalouska Pekarovou-Adamovou a pod. , ikdyž pro ně také. Tito politici nemají žádné právo vnucovat občanům své požadavky. Jsou totiž jen zástupci svých politických stran a ne občanů. Zejména proto, že nebyli těmito občany demokraticky a přímo voleni a zvoleni. Byli zvoleni jako kandidáti svých stran. A to říká vše!

O. Seliger 3.5.2021 8:42

Koudelka nám píše, z velikánský říše, že musíme bratru pomoct a nezranit ho v pýše. Oooo, vy rusi všiví, za uchem prašiví, nesmějte se, na vás dojde, i když je vobraz křivý...

A. Jaroš 3.5.2021 10:57

Není to náhodou ten Koudelka z oddílu juda BIS Praha? Tak to tedy musí být dobrý oddíl!

Z. Lapil 3.5.2021 8:19

Ještě mě napadá: v Mnichově byla ta politika více azimutů dost k ničemu.

P. Milan 3.5.2021 8:30

Tam nebyla vůbec.

Politika více azimutů je možná jen vyjímečně a rozhodně ne pro všechny země.

Z. Lapil 3.5.2021 10:49

Já myslím, že byla. Francie s Velkou Británií doplněná SSSR, s Německem "se" nepochybně taky jednalo a především obchodovalo, a nezapomeňte na Malou Dohodu (Rumunsko; Jugoslávie) - azimut to naprosto neúčinný, nicméně zcela jistě existující.

Nevím, je-li politika více azimutů možná jen vyjímečně, ale rozhodně - to máte naprostou pravdu, není možná (nebo raději vhodná?) všude.

To je snad Svatopluk Čech? Jsme slabí? Malí? Dosti těchto řečí. Jen kdo tak zoufá, sláb a malý jest... Což si dovolím ilustrovat myšlenkou T. Pratchetta: trpaslík je sice malý, ale zato má zuby v té přesně správné výšce.

J. Jurax 3.5.2021 17:27

Ano.

Nicméně politika jednoho azimutu, jež byla mj. i reakcí na Mnichov, nám potom byla na péerdé taky. A celkem vzato je i dnes, i když azimut se o 180° otočil.

Z. Lapil 3.5.2021 8:18

Poznámka k azimutům atomovým: Dukovany jsou ruské komplet, Temelín z velevýznamné části. Takže by to chtělo - bráno z tohoto jediného hlediska - jaderku neruskou.

Opakuji: z tohoto jediného hlediska, tj. z hlediska více azimutů.