19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Politika všech azimutů, nebo vazalství

Malý stát, pokud si má zajistit svébytnost, bezpodmínečně potřebuje politiků všech azimutů. Titova Jugoslávie byla toho příkladem a na Švýcarsku to pozorujeme staletí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Černý 3.5.2021 8:34

Ekonomickou kompetenci to on má. Já si zase vybavuji, jak pan Dlouhý v televizi rozčileně prosazoval, že Rudé právo je velmi cenná značka. Že ji přeci soukromý denník nemůže využívat bezplatně. Kolik dnes platí denník Právo za to slovo ve svém názvu ovšem netuším.

Z. Lapil 3.5.2021 8:11

To ovšem nevypadá jako více azimutů...

R. Vacek 3.5.2021 8:56

Tak si tam přidejte EU dotace a máte i ten poslední směr, který výhodně využívají.:-)

H. Rybnická 3.5.2021 10:27

Nejnovější zprávy: Brazílie Sputnik odmítla, našly se tam živé viry. Ale pane Vacku kdy se tedy do toho Maďarska odstěhujete?

R. Vacek 3.5.2021 12:00

Víte, co to byla akce Asanace? Tak se komunisté snažili donutit nespokojence, aby jim přestali kazit budování komunismu a odešli ze země. A vidím, že vám jsou jejich metody docela blízké.:-)

Brazílie Sputnik chtěl jak používat, tak vyrábět. A USA na ně jako na řadu dalších zemí tlačily, aby to nedělali. Je vidět, že nátlak měl úspěch.

V. Patrik 3.5.2021 5:52

Jak známo, Rusko nás zařadilo na seznam nepřátelských zemí.

Svěřit výstavbu jaderné elektrárny nepříteli může jenom hlupák, nebo ruský agent.

R. Vacek 3.5.2021 6:22

Nepřítel by nám jaderku dokonce postavil za své peníze, které bychom po dokončení spláceli.

Představte si, že bychom od nacistů před válkou nakupovali tanky, letadla a bomby. Třeba bychom se jim ubránili.:-)

V. Kolman 3.5.2021 4:10

Kolik jsme těch "azimutů" měli za éry vlády "jedné strany"???

V. Klepetko 3.5.2021 1:29

Pane Podracký, já bych to tak nehrotil.

Naším hlavním azimutem je Západ, a tomu odpovídá i naše ukotvení v různých západních integračních a bezpečnostních strukturách. A je to dobrý azimut!

Z azimutu se ale nesmí stát něco jako pevně daný směr k cíli, jehož lze dosáhnout jen dlouhou ale velmi úzkou uličkou hanby! - A každý kdo se odchýlí jen o kousek vlevo nebo vpravo a není dostatečně servilní, tak je hned vlastizrádce nebo jakási podezřelá pakáž...

V našem národním zájmu je mít v rámci tohoto azimutu poměrně velkou míru volnosti a schopnost v rámci společného vektoru samostatně definovat své vztahy se Státem Izrael, Amerikou, Čínou a Ruskem. Jen tak dokážeme trošku ovlivnit i ten samotný azimut! Což se od každé západní země - která chce být rovná mezi rovnými - tak nějak očekává. Čím častěji promeškáme příležitost mlčet, tím lépe pro nás :-)

Ostatně, Odysseus měl jako hlavní azimut Itaku a Penelopé byla jeho Bruselem. Ale jeho dlouhá cesta byla mnohem zajímavější a pro něj samotného i přínosnější, než kdyby ho domů někdo rovnou nakvótoval ;-) Když se zadaří, tak naše cesta k Federaci by mohla být podobně časově náročná... Třeba mezitím Itaku pohltí moře: teplota stoupá a s ním voda. A dosáhly vody až k duši mé...(Ž. 69)

V. Klepetko 3.5.2021 1:33

... s ní...

Z. Lapil 3.5.2021 8:27

Jo. Taky mám dojem, že se pan Podracký pokouší obhajovat sezení na příliš mnoha židlích.

V. Podracký 3.5.2021 8:52

Azimuty musí být ekonomické a na základě toho politické, nikoliv opačně. Nevím jaký azimut jako politický a jediný by byl vhodný. Západ je dnes vymírající civilizace vyklízející pole jiným a holdující antropokreativismu, čili žádný vzor. Žádný srdeční vztah, jaký také ke zrádcům v Mnichově, k Německu, která nám vyvraždilo 300 tis. lidí a nic nezaplatilo, a k Americe, pro kterou nic neznamenáme a využívá nás jako užitečné hlupáky, abychom kupovali jejich technologie a bojovali za jejich zájmy. Nechci říct, že na druhé straně je to jinak. Proto politika všech azimutů.

H. Rybnická 3.5.2021 10:30

.........kdežto my jsme vyhnalimjen tři miliony spoluobčanů a nakradli jsme si jejich majetek.......

R. Langer 3.5.2021 10:37

Těch sudeťáků tady byly 3 miliony? 8-o

J. Jaroš 3.5.2021 12:59

Nekonalo se to v celé Evropě když si němci vydobili takovou popularitu. Víte padli a zahynuli miliony lidských bytostí aby z němcům tu láskyplnost vymluvili. Tím nechci říci, že bych schvaloval násilí při odsunu. Osobně vidím ohromný rozdíl v politice státu,, čech už tu konec ckonců nemá co dělat,, a zločiny kriminálních jedinců nebo skupin.

V. Klepetko 3.5.2021 13:53

Spíše si myslím, že by mělo být naší ambicí uchovat si prostor pro samostatnou zahraniční politiku v mantinelech, které jsou nastaveny naším členstvím v EU a NATO. A ten prostor nemusí být vůbec malý! Nic nám nebrání být největším přítelem Izraele ze všech zemí EU. A nic nám nebrání praktikovat pragmatickou a vlídnější politiku ve vztahu k Číně i k Rusku! Na to, abychom byli striktně neutrální a všeazimutoví, na to prostě jako malá země nemáme postavení. Máme ale zatím dost široký prostor i v rámci západního azimutu směřování, a záleží jen na nás, zda si zvolíme politiky euroservilní nebo eurosebevědomé!