30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Dochází k radikální změně systému

V demokracii by člověk čekal, že o případné fundamentální změně systému bude rozhodnuto v referendu. Nebo alespoň že volby drtivě vyhraje strana, která má tuto změnu v programu. Může k ní ale dojít i plíživě, takřka mimochodem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 7.7.2021 0:32

Je v podstatě šílené, že taková věc proběhla, aniž by to vzbudilo sebemenší pozornost veřejnosti. O osudu sedmi set milionů Evropanů rozhodl někdo prostřednictvím pár nikým nevolenych byrokratů.

J. Anděl 7.7.2021 8:04

Ona pozornost budí už dlouho. Jenomže demonstrují jen aktivisté DebilsAndItsAgainstExtinction atp.

Je to i proto, že ani kritikům Západu či Jůesej moc nevoní kapitalismus a trh. Viz návrhy na normu prodaných produktů z ČR.

Naše politické strany předvádí jen boj národních socialistů s nadnárodními.

Je to ta o past - že individualisté se k hromadnému odporu málokdy spojí.

F. De Winter 7.7.2021 8:39

Normy prodaných zemědělských produktů vyrobených v ČR nemají s trhem nic společného. Je to o tom, že když se budeme chtít trhnout, budeme terčem vydírání. A tím nejúčinnějším je hlad. Takže je to otázka národní bezpečnosti. A je to třeba rozšířit i o další životně důležité komodity. ![>-]

J. Anděl 7.7.2021 8:42

No vidíte. A jiní si zase myslí, že budoucnost planety a klimatické změny jsou otázkou bezpečnosti a nemá to s trhem nic společného.

F. De Winter 7.7.2021 9:51

V EU svobodný trh v zemědělství stejně neexistuje. A za druhé, svoboda nebo závislost? Co je vám bližší?

J. Anděl 7.7.2021 10:27

Já píšu, že v obou případech jde o omezování trhu na základě nějaké idey ohrožení bezpečnosti. Na tom nic měnit nemůžu, protože to je pravda.

Ano, i já v případě ohrožení odložím knihu a koktejl s paraplíčkem a jdu to řešit, stejně jako se snažím rozumně zabezpečit na budoucnost. Je ale možné, že volím jinou strategii, než třeba vy.