23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

ÚVAHA: Buďme raději připraveni

Po zveřejnění článku Na pokraji války, v němž jsem zmiňoval nebezpečí eskalace konfliktu s Ruskem, jsem dostal řadu negativních reakcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 12.3.2015 13:05

Představte si, že nějaký stát

je napaden. Co přiměje jeho obyvatele, aby se bránili? Spontánní řád lidské interakce????

A pokud má agresor zálusk na více obětí, co přiměje obyvatele země na pozici třetí oběti, aby šla bojovat za zemi, kterou agresor napadl první?

K. Frauknecht 12.3.2015 13:18

Re: Asi máte pravdu :-),

ale o tom nebyla vůbec řeč.

J. Novotný 12.3.2015 8:56

Ano

ochota občanů OPRAVDU bojovat (a umírat) za určité hodnoty je podstatným faktorem, který odrazuje případného agresora. A obráceně.

R. Olbert 12.3.2015 8:19

Drápale, Drápale...

Vy si s těmi vašimi strachy nedáte pokoj, co ?

Budíte se ze spaní a říkáte si,jestli už "to" zrovna nevypuklo ?

Z mého pohledu by šli povolaní záložáci + to,co zbylo po profesionalizaci české armády na pomoc vámi zmíněné oblasti pouze proto,že by museli - na rozkaz.A to má jistě svou příčinu v minulosti: Po rozpadu Varšavské smlouvy nám bylo řečeno,že máme vstoupit do NATO, přesto,že JINDE bylo dohodnuto,že se NATO nebude rozšiřovat na východ.Proti vstupu byli jedině komunisté, ostatním to bylo v podstatě jedno.Pak nám bylo řečeno,že k tomu patří profesionální armáda, tak se to udělalo.Že to byla podmínka vstupu do NATO vás asi nikdy nenapadlo, co ? S původní armádou by totiž nešlo tak rychle a snadno manipulovat, jako s tou současnou.

Vy nikdy nepochopíte,že cílem dobyvačné politiky USA je Rusko,tak se dále zabývejte svými strachy...

B. Volarik 12.3.2015 8:25

Re: Drápale, Drápale...

Tak to tedy Amíci v letech 1941 až 1945 propásli šanci. Tehdy se mohli o Rusko pohodlně rozdělit s Hitlerem.....No, neva, co není, může být. Co myslíte, kde se odehraje invaze amerických ozbrojených sil do Ruska? Pod pláštíkem pomoci Estonsku z pobaltí?

R. Olbert 12.3.2015 9:11

Žádná invaze amerických žoldáků do Ruska

nebude.

Je to jen takové harašení zbraněmi a hlavně masivní brainwashing ze strany USA,aby si potvrdili svou narůstající přítomnost v Evropě.

Vy se díváte na své zamilované USA optikou čtyřicátých let a na Ruskou federaci optikou let sedmdesátých.

Dnes je to úplně jiné USA, totéž platí o Rusku.

A ČR je jen malá, zcela bezvýznamná zemička,kde se .."štěká a karavana jde dál.."

P. Vaňura 12.3.2015 10:47

To si myslel Chamberlain taky

A pak Rommel s divizí vyzbrojenou ČESKÝMI tanky válcoval Francii...

Třetina tanků, které Hitler r. 1940 měl, byla české výroby. Byla to síla, která mohla rozhodnout!

V. Novák 12.3.2015 10:29

To těžko, když jim Hitler vyhlásil válku,

aby podpořil svého japonského spojence...

P. Vaňura 12.3.2015 10:53

Hitler vyhlásil USA válku proto,

že doufal, že Japonci na oplátku vyhlásí válku SSSR. Když se toto nestalo, pronesl na adresu Japonců řeč, plnou nadávek, o jejichž obsahu se Japonci dozvěděli až po válce!

P. Vaňura 12.3.2015 10:56

A ještě, Hitler vyhlási USA

válku proto, že fakticky už předtím Američané nedodržovali neutralitu a fakticky podporovali GB. Jeho admirálové mu řekli, že omezení ponorkové války, která existují jen proto, že si je USA kladou za podmínku své neutrality silně omezují jejich účinnost. Z části měli pravdu, ale Američané to dokázali během půl roku změnit.

V. Novák 12.3.2015 10:28

Re: Drápale, Drápale...

Stačí se podívat na diskuze u článků o znovuzavedení povinných odvodů a výcviku. Souhlasí v podstatě jenom ti, kterých se to už netýká.

A to se jedná o několikatýdenní výcvik - ne o dvouletou vojnu nebo čtyři semestry vojenské katedry plus rok vojny, jako za nás.

K tomu nerozšiřování NATO - Gorby neměl spoléhat na slovo momentálních představitelů NATO, BRD nebo USA. Původně se nemělo NATO rozšiřovat ani do bývalé NDR - a kde ty sliby jsou? Gorby jako sovětský aparátčík nepochopil demokratickou vládu - to, že mezistátní smlouvy se neuzavírají tajně a rukoudáním mezi představiteli, ale až ratifikací v parlamentech.

S. Lorenc 12.3.2015 23:44

Re: Drápale, Drápale...

Gorbačov nedávno popřel, že nějaká taková ústní dohoda vůbec byla. Tedy žádný slib o nerozšiřování NATO dán nebyl, ani neoficiálně.

P. Vaňura 12.3.2015 10:50

Re: Drápale, Drápale...

To, že by po nás NATO chtělo profesionální armádu mě opravdu nenapadlo, protože 200000 vojáků je víc než 20000 a tža armáda s 200000 vojákz MĚLA cca 20000 profesionálů. Akrorát bz se taková armáda neufinancovala menší částkou, než jaká se dnes platí za fotovoltaický tunel!

K. Frauknecht 12.3.2015 8:08

Jestli to není trochu jinak.

V hybridní válce už Evropa (a nejen Evropa) vězí a to až po uši. Kdo je jejím iniciátorem si netroufám ani odhadnout. Americké finanční toky "neziskovkám" a opozici (UA, Rusko...)? Ruská (tedy, jak je zde zvykem "Putinova") propaganda a "civilní" intervence? Jasno má jenom Baldová - může za to Klaus:-))!

Faktem je, že všechny konflikty poslední doby nesou znaky americké politiky. Výjimkou je pouze "palestinský" konflikt, který před EU financoval SSSR :-)). Ale co mě děsí je fakt, že válka mimo území USA může být pro některé americké kruhy dost lákavá (a je lhostejno do jakého kabátku se oblékne zdůvodnění).

Otázka položená v článku (v podmiňovacím tvaru :-)!) může být zcela irelevantní!

B. Volarik 12.3.2015 8:20

Re: Jestli to není trochu jinak.

Máte naprostou pravdu! Všichni přece vědí, že Amerika zinscenovala napřed první a potom i druhou světovou válku. Kaiser Wilhelm, Císařpán Ferda Procházka, Hitler, Stalin .... ti všichni byli jen loutkami v rukách amerických kruhů, případně čtverců a obdélníků....

I. Lyčka 12.3.2015 8:43

Re: Jestli to není trochu jinak.

Zapomněl jste, že CIA zinscenovala ukřižování Krista a nejsem si jistý, že neměla prsty i v potopě světa.

P. Lenc 12.3.2015 8:52

Re: Jestli to není trochu jinak.

Je to zvláštní, ale ti "američané" dokáží strašit i v jinak rozumných hlavách.

B. Volarik 12.3.2015 8:58

Re: Jestli to není trochu jinak.

Já myslím, že asi jo. A s tím ukřižováním máte taky pravdu: Tak se bohatým americkým Židům podařilo nastartovat antisemitismus, na čemž díky holocaustu hanebně vydělali!

K. Frauknecht 12.3.2015 9:48

Re: :-))

Jen do něj, do dědka starýho ubojenýho. Volové (není míněno hanlivě :-)!)!

No a teď na férovku: Irák, Afghánistán, severní Afrika, Ukrajina, Pobaltí. Samej zvací dopis, to má US Postal Service dost hoňku :-)), škoda že odesilatel není znám.

Prostě mě štve, když velký zneužívají své moci a je mi fakt jedno jestli jsou rudý nebo hvězdnatý s pruhama. A to jestli je to zabalený do pozlátka "ochrany menšin" nebo "poskytnutí demokracie" je taky šumák (jenom to líp vypadá a může se někdo na to chytit :-)!).

Tak to vidim. Můžu se mýlit, ale to se stává maximálně jednou za... :-)).

V. Novák 12.3.2015 15:18

Re: Jestli to není trochu jinak.

Podstatou klamu je najít velmi slabý až hloupý argument, který by mohla zastávat protistrana (ale zpravidla jej nezastává). Ten demonstrativně rozcupovat na cucky a budit při tom zdání, že se všemi argumenty protistrany se lze takto snadno vypořádat.

B. Volarik 12.3.2015 7:48

Ty otázky jsou dvě:

První, jak se ptá autor --- Je v našem životě něco, na čem nám záleží natolik, že bychom byli ochotni za to i zemřít?

Druhá, jak se ptám já --- Je něco pro nás tak důležité, že bychom kvůli tomu dokázali i zabít?

Já jsem našel odpověď na druhou otázku (zcela mimovolně, aniž bych si ji kdy položil) v srpnu 1968. Tehdy jsem ku svému překvapení zjistil, že bych byl schopen zabít okupanta. Bez uvažování jestli je ten vojáček osobně vinen...uniforma sovětského vojáka pro mne představovala dostatečný důvod k zabití. Leč, nebylo mi dáno...nebylo čím, neměli jsme zbraně. Kdybychom ty zbraně tehdy měli, třeba bych tu už dnes nebyl, třeba bych už byl dávno mrtvý. Ta druhá otázka mi svou odpovědí vlastně dala odpověď i na otázku autorovu.

Po odchodu do exilu (USA - ve věku 33 let) jsem byl připraven v případě vypuknutí války mezi Varšavskou Smlouvou a NATO okamžitě vstoupit do americké armády se žádostí o přidělení k jednotce psychologické války. Nebyl bych asi schopen střílet na Čechy, zatím co na Rusy klidně a s gustem. Můj plán byl být k disposici pro výrobu letáků, výzev obyvatelstvu, komunikaci s obyvatelstvem, vytěžování a organisování válečných zajatců. Sice bych asi nebyl vystaven přímému akutnímu nebezpečí smrti v první linii ale i s tím bylo nutno počítat. Tak jsem s tím počítal. To je vše.

J. Krásenský 12.3.2015 6:28

Je to ještě Západ? Je tím, čím byl před třiceti lety?

Za co nejsem ochotný položit život: Za permanentní revoluci, za "pozitivní diskriminaci", za kvóty, za legalizaci deviací (na pedofílii se již pracuje), za zrušení presumpce neviny, za likvidaci svobody slova (před padesáti lety napsal Kundera Žert a nyní za nedomyšlená a nevhodná prohlášení končí viníci svou kariéru), ale o Rusech lze otevřeně hovořit jako o méněcenné rase, za rušení svobody svědomí, za to že "schopnost vyplnit dotazník a správné známosti jsou důležitější, než co skutečně umíte", za ekologistické řízení energetiky, za tisíce nesmyslných poplatků. Dnes západ nevyznává žádnou hodnotu. Ale to není západ, jen nám marxizmus nahradil slušnou lidskou společnost. Za cokoli z tohoto nejsem ochotný svůj život položit. Ale srovnejme, je Erdogan lepší než Putin? Není, ale patří k "západu". Je dynastie Saudů lepší než Putinovo Rusko? Není, ale patří k západu. Ale, když by nás, tento člen Nato a druhý spojenec západu, napadl, budu se bránit i s nasazením života.

A. Bocek 12.3.2015 6:26

Obávám se ,

že je v našem státě stále hodně lidí, kteří by šli bránit naši vlast proti americkým imperialistům ,ale nešli by proti ruským fašistům a teprve né pomáhat nějakým estoncům.

D. Polanský 12.3.2015 6:17

Já nepochybuji.

Zbraně jsou vyrobeny a připraveny, dobře živeni a placeni vojáci jsou zde také, tak jaképak copak.

I. Teren 12.3.2015 3:10

Ochotni za to i zemřít?

Za co? Politicku korektnost, Conchitu Wurst, plastikove auto pochybnej kvality, feminizmus, par oligarchov ?

Za tie zbytky slobody, ktore este zostali, sa to skutocne neoplati.

P. Sulc 12.3.2015 1:12

Rekl bych, ze ty pochybnosti jsou

opravnene. Jestli Rusko napadne nekoho v pobalti, bude se vydavat nejake to ''vazne varovani'', na namestich budou rachotit tri tanky a dost. Nestalo se nic z Hitlerem, nestane se s putinem. O to vice nestane, protoze Hitler nemel atomove bomby. Na druhou stranu, zredukuje-li se pocet obyvatel Zeme na tretinu ci ctvrtinu, budoucnosti to jen prospeje a lidstvo zajde samovyhynutim o par stoleti pozdeji.

J. Jurax 12.3.2015 22:56

Re: Čeští Němci byli v ČSR rovnoprávnými občany.

Estonci, stejně jako třeba Finové, byli mezi dvěma belzebuby. Stalina už znali - Estonci na to měli cca dva roky, co je anektoval a Finové byli přímo vojensky přepadeni a jen díky houževnaté obraně a světové politické situaci nebyli celí obsazeni. Hitlera neznali a Německo jim celkem po právu připadalo jako země civilizovanější než SSSR.

No a s tím judenfrei opatrně - to by v EU nemohlo být v prvé řadě Německo, Rakousko a třeba Slovensko; koneckonců ani my se už za druhé republiky postojem k židům moc chlubit nemůžeme.

A vojenskopolicejní stát v Turecku byl na nátlak EU oslaben, takže tam zdvíhají hlavu islamisté. A fašistická diktatura v Řecku byla - pomineme-li Metaxase (1936-1941, to ještě NATO nebylo) - v letech 1967 - 1974 (pravicová vojenská junta černých plukovníků); ovšem nejsem si jist, zda by bylo terminologicky správné nazvat ji fašistickou, i když ji tak v Rudém právu oné doby pojmenovali.

Ono vůbec ten náběh k fašismu - když si přečtu definici fašismu (ne nacismu, ale fašismu) třeba na Wiki http://cs.wikipedia.org/wiki/Fa%C5%A1ismus, mám dojem, že se termínu poněkud nadužívá, že je hojně užíván bez znalosti obsahu asi tak, jak byl používán v již vzpomenutém Rudém právu ku označení něčeho odpudivého, co bychom měli co nejrozhodněji odmítnout.

J. Jurax 12.3.2015 23:02

Re: Čeští Němci byli v ČSR rovnoprávnými občany.

On ten redakční systém nějak koktá - tohle už podle nadpisu patřilo jako odpověď jinam ...