20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Effenberk 3.8.2010 22:46

No, pokud je to tak,

jak se bubnuje do světa, je velení české vojenské rozvědky ochotnický spolek komiků.

V. Novák 3.8.2010 10:05

Milá paní, každá rozvědka potřebuje agenty.

Agenti jsou občané jiného státu, kteří jsou ochotni (nebo přinuceni) špionům vyzrazovat neveřejné informace. On takový legál, člověk s diplomatickým pasem sice nic moc neriskuje - ale taky se nedostane jen tak snadno k utajovaným informacím. Už proto, že je nepokrytě cizinec a tedy podezřelý.

Natož ilegál, který funguje pod falešnou identitou - ten si musí dávat obzvlášť pozor, aby jeho legenda nepraskla. Kdyby se pokusil dostat do nějaké utajované instituce, nejspíš by jeho falešná identita nevydržela. Köcher, který oklamal i polygraf a pronikl do CIA, je výjimkou.

Agent je vzácné zboží, zejména takový, který funguje dlouhodobě a dlouhodobě předává důležité informace. Riskuje vždy nejvíc. Legál bývá vyhoštěn a platí koncem kariéry, ilegál riskuje vězení s možností výměny, agenty donedávna nikdo nevyměňoval a ani nepožadoval. Až do nedávné výměny ruských ilegálů za americké agenty v Rusku.

Vyzradit agenta je nejen sprosťárna, nejen známka naprosté neprofesionality služby, jež ho vytěžuje - je to především varování pro potenciální budoucí agenty. Služba, která si nedokáže ochránit bývalé, natož současné agenty, nezíská - z pochopitelných důvodů - nové. Zveřejněný kiks ÚSTR a rozvědky znamená, že české rozvědky budou na dlouho b odkázány na zprávy jiných služeb a možná zkompromitované a násilím naverbované agenty. Ti nebývají spolehliví - a proč by měli být? Těžko někoho zkompromitovat tak, aby riskoval radši trest smrti po očekávatelném vyzrazení co špion, než aby se přiznal za možnost dělat dubla.