26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

UKRAJINA: Nová kapitola v dějinách NATO a EU

V sázce je osud nejen Ukrajiny, ale celé střední Evropy, možná také i budoucnost imperiálního Ruska, takže v důsledku i budoucnost světa. Postoj k válce na Ukrajině rozděluje země Západu a vyznačuje dělicí čáry v obou jeho hlavních organizacích – Evropské unii a NATO. K Evropě, kterou jsme znali před 24. únorem 2022, už není návratu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 2.8.2022 10:48

Jste si jist, že odpovídátena to, co jsem psal? :-)

1. O válce na polském území vůbec není řeč. Pan autor chce bojovat na Ukrajině, píše o "prolomení schopnosti Ruska" atd., jinými slovy chce úplnou vojenskou porážku Ruska. To by znamenalo útk na ruské území.

2. Napadení Polska Ruskem je nereálné, na to Rusko nemá vojenské kapacity - tedy konvenčně, znamenalo by to konfrontaci s celám NATO. Pokud máte na mysli 3. světovou válku, tak tu Rusové nechtějí - kdyby ji chtěli, už by byla.

3. Nekritizoval jsem v této diskuzi USA. Co se týká "spiritu", i ten se mění. To, co jmenujete Vy, platilo ve 20. století, i když v myslích řady lidí to jako obraz USA přetrvává. Myslím ale, že Američané sami dnes řeší úplně jiné otázky.

Ideologie je jedna věc, schopnost ji reálně naplnit je druhá. Stát střední velikosti jako Polsko potřebuje geograficky blízké spojence. Moc se o ně zřejmě nesnaží.

T. Hraj 2.8.2022 15:24

1) No psal jste něco o boji na Uralu. Ale jinak souhlasím, vojenská porážka Ruska (byť i jen na území Ukrajiny) je velmi nerealistická.

2) Rusko na PL nezaútočí mimo jiné právě proto, že dobře ví, že PL svoji obranu nezanedbává.

3) Ano, spirit se mění. Vyprchává. A velmi rychle. Ale snad jen v některých kruzích. Přeci jen ty kořeny jsou velmi hluboké. Věřím, že Američani mají na čem stavět a na co se odkazovat.

4) Při vší úctě k reálné situaci, ideologické kompromisy se dlouhodobě šeredně nevyplácí. Poláci jsou spíš hrr a stálo je to velmi mnoho. Ale dnes tu jsou, silnější než kdy před tím. Ze stejného důvodu je ale podle mne nějaké spojování PL a UKR sociálněpolitickoinženýrským nesmyslem.

P. Hák 2.8.2022 20:00

Především se omlouvám za ty překlepy minule. Je to hrůza.

1. Já ten článek čtu tak, že autor touží Rusko úplně porazit, rozdrtit - a to by jen na Ukrajině prostě nešlo. To by musel táhnout na Moskvu nebo až na ten Ural.

2. Nebo nemá ambici na PL útočit. Přece jen Ukrajinu dost Rusů považuje za "něco jako Rusko" i z historických důvodů. Polsko takhle nevnímají. Vím, že mnoho lidí si myslí, že přesně vědí, co chce Putin a spol., ale já to nevím, protože jim do hlavy nevidím a osobně je neznám. Ti, co znám, tu ambici neprojevují.

3. Možná máte pravdu. Nevím.

4. Neměl jsem na mysli nějakou zradu ideálů, na nichž PL stojí (nejsilnější jsou tři - katolická víra, nenávist k Rusku a antisemitismus... no, možná ještě kšeft jako čtvrtý ;-)), ale řekněme zdvořilejší postup. Nebýt tak hrr (máte pravdu), nedávat najevo mučednický komplex a paranoiu.

Ono to vypadá, že nemám Poláky rád, ale ve skutečnosti pokud nepotkáte fotbalové fanoušky nebo s nimi nemluvíte o politice, jsou docela v pohodě. A umějí vařit :-) Ale každý národ má slabou stránku a oni mají to, co jsem napsal. Je pravda, že s tím "hrr" zas jsou ochotnější bránit vlast.

V. Novak 2.8.2022 11:29

Poláci jsou vždy ochotní "scát výše než dosáhnou", jak by napsal náš renesanční předek, jak dokázali třeba Varšavským povstáním, které včera připomínala sl. Lukešová.

M. Grundmann 2.8.2022 9:12

To je opravdu krásný článek, lépe se to napsat ani nedalo. Několik měsíců se snažím přesvědčit lidi o výrazné roli Polska při vyprovokování války na Ukrajině a nyní nám polský politolog vysvětluje mocenskou hru, kterou Poláci už 30 let úspěšně hrají. Bravo a díky.

Ano, Polsko hrálo skutečně výraznou roli v nastolení konfrontačního protiruského kurzu v USA na začátku 90. let. Jsou to hlavně polští politici a američtí politici polského původu, kteří přesvědčili americkou administrativu Billa Clintona, že je třeba pokračovat v tlaku na Rusko, opustit ideu Partnerství pro mír a přeměnit NATO na nástroj nátlaku na Rusko. Rusko proti této politice bojuje 30 let a právě kvůli této politice napadlo Ukrajinu.

To vše je pravda, ale to vše celý svět kromě obyvatel východní Evropy vidí a chápe. Chápou to nejen německé a francouzské elity, ale i veřejnost těchto států. Polsko chce hrát vlastní velmocenskou protiruskou hru, tato hra sice vyhovuje USA v jejich sporech s ostatními státy Evropské Unie, nicméně je v rozporu s objektivními zájmy celého zbytku Evropy. Poláci zůstanou v této hře sami a nikdy se jim nepodaří vtáhnout do ní zbytek Evropy. Pro Českou republiku je tato politika katastrofální a dlouhodobě nás oslabuje i ohrožuje. Není v zájmu České republiky, ani ostatních států východní Evropy a vůbec ne v zájmu zbytku Evropy.

Tento článek popisuje krásně politiku, kterou 30 let kritizuji a proti které jsem vždy bojoval. Děkuji autorovi za tento článek. Hodně lidí mě považuje za blázna a tvrdí, že žádná taková politika neexistuje. Snad už realitu této šílené, avšak zcela reálné politiky, nikdo nebude zpochybňovat a snad se konečně Čechům otevřou oči.

P. Pepax 2.8.2022 9:22

R^ Souhlas, z článku čouhá polský šovinismus jako sláma z bot.

M. Grundmann 2.8.2022 9:37

Poláci vedou historicky katastrofální zahraniční politku. V 18. století se jim podařilo zcela zničit svůj vlastní stát a dekadentní Polsko si mezi sebou rozdělili jeho sousedi. V roce 1938, kdy bylo úplně všem jasné, že po Československu přijde na řadu Polsko, se Polsko spojilo s Německem, aby získalo Ťěšínsko. Byla to naprosto sebevražedná politika. V roce 1944 se Poláci snažili přechytračit Rusy a zahájili své hrdinské varšavské povstání, jehož cílem bylo oslabit vliv Sovětské Svazu v Polsku. A Rusové nechali zcela logicky pobít své nepřátele Němci, i když byli několik měsíců pár kilometrů od Varšavy.

Poláci se historicky snaží hrát různé mocenské hry a považují ostatní hráče za idioty. A podle toho také vždy Polsko dopadlo.

P. Pepax 2.8.2022 9:50

Moji rodiče a prarodiče agresi Polska na těšínsku poznali na vlastní kůži, z jejich odkazu mi zůstala trvalá nedůvěra k Polsku.

T. Hraj 2.8.2022 10:02

Tak to je opravdu hodně cynismu na jednom místě, pane Grundmanne.

Ano, Poláci pravda zneužili situace v r 1938, ale v roce 1939 bojovali, my ne. V roce 1944 proti Němcům povstali, my ne. Rusové je nepodpořili, protože, jak správně říkáte, byli to jejich (komunističtí) nepřátelé. S Rusy mají Poláci velmi špatnou zkušenost ze začátku války i z jejího konce. Jejich patriotismus (ano, to je dobrá vlastnost) je dnes jeden z nejsilnějších v Evropě. Jejich armáda je v souladu s tím veliká, dobře vyzbrojená a akceschopná a nepochybně odhodlaná zemi bránit.

Zkrátka řečeno, Poláci mají páteř. My se tu naši po 1938či 1968 snažíme najít a narovnat. Jako stébla se chytáme několika hrdinných parašutistů a představujeme si, že je takový celý náš národ. Kéž by!

M. Grundmann 2.8.2022 10:10

Popisujete totéž, co popisuji já. Vy to nazýváte páteř, já hloupost. Ale máme na mysli úplně stejnou věc. ;-D;-D;-D;-D

T. Hraj 2.8.2022 10:23

Ano, a já říkám, že ten druhý postoj je cynismem. Bojovat proti hitlerovskému Německu (jakkoli beznadějný boj) totiž rozhodně nebyla hloupost.

A. Renjascu 2.8.2022 10:37

Nezapomeňte, že Polsko bylo jednou z prvních zemí, která uzavřela dohodu s hitlerovským Německem. Šlo o pakt Hitler - Pilsudsky a ihned poté Polsko prostřednictvím ministra zahraničí Becka deklarovalo cíl ustanovit společnou hranici s Maďarskem, aniž by jim vadilo, že v cestě stojí Československo. Polsko bylo mlsné a chtělo si kousnout a také si nakonec kouslo. To, že si nekouslo více bylo dáno jen tím, že dva jiní si kousli více a nakonec kousli i do toho Polska. To už tak někdy bývá, že jeden predátor je občas sežrán jinými, většími predátory. Poláky mám rád, ale jejich touha po velmocenském postavení a zálusk na Halič, Volyň a další části je až příliš okatý...

T. Hraj 2.8.2022 10:48

Ano, to máte pravdu. A taky je fakt, že polské hranice byly v historii velmi pohyblivé (nemají naši výhodu přirozených hranic). Jestli by je dnes Poláci rádi měnili (jestli mají nějaký zálusk) nevím.

Já jen poukazuji na to, že za svůj národní stát byli v historii ochotni prolévat svoji krev, což jeho dnešní existenci velmi posiluje. Je to myslím nepřenositelná zkušenost, přítomná tak či tak v téměř v každé dnes žijící rodině..

A. Renjascu 2.8.2022 10:57

Ano ochota bojovat za svou zemi tam je. Zde byla také, ale po Bílé hoře se občas vyskytovala mezi obyvatelstvem, ale u vládců nikoliv a proto 1938, 1968, ale třeba i v roce 2009 kdy došlo k vnucení LS

V. Novak 2.8.2022 11:51

Ve 38. a začátkem 39. roku Polsko jednalo s Německem o společném postupu proti SSSR. Jenže Polsko bylo nejen mlsné, ale i nenažrané a nesoudné (to je taky polská národní vlastnost) a Beck měl na Hitlera územní požadavky z území uloupeného SSSR, které vysoce překračovaly míru možné polské pomoci. Tak to Hitler nechal být a požadoval po Polsku Gdaňský koridor.

Jsou polští historici, kteří dosud litují, že se nakonec nedohodli na koridoru a společném útoku.

P. Diviš 2.8.2022 12:38

Lžete. Smlouva byla o neútočení. Jedna s Německem, druhá se SSSR. Obě porušeny, Německem i SSSR.

A. Renjascu 2.8.2022 13:57

„Polsko o své vůli prohlašuje, že od nynějška spojuje svůj osud s osudem Německa... Polská vláda se prohlašuje od nynějška za osvobozenou od jakýchkoliv závazků vůči Československu a připomíná svoje přání stanovit společnou hranici s Maďarskem.“ (28.zaří 1934, ministr zahraničí Poľska J.Beck)

A. Renjascu 2.8.2022 14:01

Koukám, že přepisování dějin je stále moderní, ale fakta jsou poněkud jiná:

http://novysmer.cz/index.php/2020/03/12/polsko-spojenec-hitlera/

https://outsidermedia.cz/retro-polsko-hitleruv-spojenec/

https://cudzinec.blog.pravda.sk/2016/02/01/pakt-pilsudski-hitler/

M. Grundmann 2.8.2022 10:43

Cynismus je nejúspěšnější možná politika. Příkladem je César.

P. Hák 2.8.2022 11:12

Nojo, bojovali, jenže nedostali jinou možnost. Němci měli s Poláky dost brutální záměry, nakonec i vraždění polské inteligence - o plánu "Intelligenzaktion" se dnes nemluví, nakonec šlo maxinálně o 100 000 lidí, co je to proti Katyni, a nedělali to Rusové.

Co se týká Varšavského povstání, bylo celkem otevřeně namířeno proti tomu, aby Varšavu osvobodila Rudá armáda. V tomto smyslu byli vedením povstání za nepřátele považováni jak Němci, tak SSSR. To Poláci opravdu čekali, že jim jeden z nepřátel bude pomáhat?

Jasně, Stalin jednal cynicky, ale Varšavské povstání bylo prostě špatně naplánováno, Poláci přecenili své síly a nezajistili si podporu možného spojence, ani o něj nestáli.

V. Novak 2.8.2022 11:40

Sověti se pokusili Varšavské povstání podpořit, navzdory tomu, že Poláci z AK (což zdaleka nebyl celý odboj) se jejich podpoře úsilovně bránili, ač ji na druhou stranu přes Londýn důrazně požadovali.

Polská schizofrenie.

Podobně na začátku války. V době moskevských jednání Francie a Británie se SSSR o vzájemné pomoci při napadení (samozřejmě Německem) ohrožení Francouzi jednali skoro seriózně, Britové jednání zdržovali a Poláci je v podstatě zesabotovali odmínutím propustit RA k otevření druhé fronty proti Německu - kdyby byla napadena Francie. Důsledkem byl pakt Molotov-Ribbentrop a co následovalo.

V. Novak 2.8.2022 11:32

Polský šovinismus je "skvrna, kterou nelze odstranit bez porušení podstaty látky". Je základem polské identity spolu s antisemitismem.

A. Renjascu 2.8.2022 9:33

Neotevře! Česko stále žije rokem 1968. Zatímco Německu jsme 360.000 obětí a roky 1938-1945 odpustili, tak Rusku jsme jejich dva tisíce obětí a rok 1968 nikdy neodpustili a bez toho to fungovat nikdy nebude. Žel Polsku se jejich záměr téměř vydařil a již zbývá jen ta unie s Ukrajinou či s jejím zbytkem. Následovat bude ono dlouho očekávané blokové uspořádání světa. Pro západ zatím hraje technologická převaha, která se ovšem díky Číně i Indii stále zmenšuje. Proti západu hraje to, že nevlastní surovinové zdroje a že ostatní bloky budou zřejmě výrazně větší a na západ zbyde jen ta pětina. Že to k tomu směřuje je vidět i v současném konfliktu, kdy se k západu čtyři pětiny světa nepřidaly a Indie postup západu v masmédiích dost tvrdě kritizovala a obviňovala USA z pokrytectví. Takže západ zatím má převahu, ale pokud by se zbytku světa povedlo odříznout dolar jako hlavní rezervní měnu, tak by se to mohlo změnit. I když něco takového nepředpokládám, protože USA vždy dokáží v pravý čas vyvolat nějaký lokální konflikt či revoluci, tak stát se to může, protože i Čína začíná dost tvrdě prosazovat své zájmy a Indie a brzy i Brazílie budou stát ve frontě.

P. Hák 2.8.2022 9:36

Směřujeme k uspořádání podobnému světu z románu 1984.

A. Renjascu 2.8.2022 9:42

Ano to je možné, skoro jako kdyby ty plány tomu Orwellovi prozradili. Byl to levičák a tak by to i bylo možné. Problém těch tří bloků z románu 1984 byl v tom, že všechny byly totální a žel to co se v reálu rýsuje tím smrdí také. Stačí se podívat kam se svoboda za posledních třicet let posunula a jaké jsou plány vlády i EU. Přepisování historie, cenzura, trestní stíhání za nevhodné názory, vyhazování z práce či ze škol, všudypřítomné kamery a sbírání dat...

A. Renjascu 2.8.2022 9:46

...byly totalitní...

P. Hák 2.8.2022 9:41

Barevnou revoluci můžete vyvolat leckde, ale v Indii těžko - je na to příliš silná.

Jinak úspěšnost barevných revolucí a "jar" v posledních letech poněkud klesla.

M. Grundmann 2.8.2022 9:48

Hlavním problémem je, že Češi nedokážou odlišit komunismus od Ruska. Dokázali odlišit nacismus a Německo, ale pochopení rozdílu mezi komunismem a Ruskem přesahuje intelektuální kapacity velké části české populace včetně intelektuálů.

Komunismus nevznikl v Rusku, ale byl tam importován ze západní Evropy. Lenin se dostal k moci jenom díky pomoci Německa, které bolševiky financovalo a všemocně jim pomáhalo, aby oslabilo Rusko. V tomto směru je Německo potenciálně mnohem nebezpečnější, protože nacismus vznikl skutečně v Německu a na vzniku komunismu mělo Německo výrazný vliv.

Opravdu mě překvapuje hloupost řady našich špičkových politiků a intelektuálů. Je to snad historická tradice ? Naši současní politici mi připadají stejně hloupí, jako byli naši komunisti.

A. Renjascu 2.8.2022 9:56

Tak hlavním problémem česká je, že nedokáže myslet a jednat samostatně a musí se vždy zeptat někoho silnějšího co si má myslet a co může udělat. Ještě mám v paměti ten roztomilý e-mail, kde se premiér údajně nezávislého státu ptá mutrer Merkel o čem může jednat s rusy či jak stejná Merkel sdělila panu Babišovi s kým do vlády nesmí a s kým ano. O přijímání kdejaký nesmyslů kdysi ze SSSR a RVHP a nyní z Brusele a EURVHP ani nemluvě... Češi na sebe již tisíc let žalují, tu na západ a tu na východ.

A. Renjascu 2.8.2022 9:57

...co si mají myslet a co můžou udělat...