17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Zeman vládu nesvrhne, aspoň ne teď

V novinách se objevily spekulace o tom, že by Miloš Zeman mohl využít nejasnost Ústavy a odvolat premiéra, potažmo celou vládu. V článku 62, odst. a) Ústavy ČR, který vymezuje pravomoci prezidenta republiky, se totiž praví, že prezident "jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 8.2.2013 8:52

Pan Zeman by mohl využít nejasnost ústavy???

Pane Doležale, jste novinář a proto u Vás předpokládám, že ovládáte češtinu a jste schopen posoudit jasný a nejasný text. Čl. 62 ústavy praví:" Prezident republiky a) jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi". Řeč je o předsedovi vlády, nikoliv o vládě.Tento text je jasný, jasnější ani být nemůže. Tedy, není nutno jej jakkoliv vykládat. vykládat se musí články nejasné (je jich většina), ale tento konkrétní mezi ně nepatří. Ústava ČR v žádném jiném ze svých článků se odvoláním a jmenováním předsedy vlády nezmiňuje. Na rozdíl od vlády. Odvolání předsedy vlády je tedy výlučnou pravomocí prezdenta republiky a pouze a jedině na něm je, zda této pravomoci využije. Udělat to může.

B. Rybák 9.2.2013 17:28

Re: Pan Zeman by mohl využít nejasnost ústavy???

V čl. 62 jsou pouze souhrnně uvedeny pravomoci prezidenta, které jsou upřesněny v příslušných odstavcích ústavy. Z toho, že o možnosti odvolat předsedu vlády prezidentem není v jejích oddílech týkajících se vlády a premiéra ani zmínka jasně vyplývá, že tato vzniká pouze zlovolným výkladem stylistické neobratnosti v čl. 62 (která by se měla napravit), protože v odstavcích týkajících se vlády je jasně řečeno, že vláda odpovídá Parlamentu (a ne tedy prezidentovi).

Odvolání premiéra je prakticky neproveditelné, protože pokud by parlament prezidentem prosazovanou vládu nechtěl, neposkytl by jí důvěru a dále by tedy vládla původní vláda. Pokud by aktuální vládu nechtěl, vyslovil by jí nedůvěru (prezidenta by nepotřeboval).

Pokus prezidenta o tento ústavní puč by proto nemohl projít přes Ústavní soud.

P.S. Neudivuje Vás, že týmy předchozích dvou prezidentů na to nepřišli?

P. Pavlovský 8.2.2013 5:17

"Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

že vládu nemusí svrhávat vlastníma rukama. Poslanci, kteří to provedou  ve sněmovně  ve vlastním zájmu za něj, jsou zjevní: KSČM, ČSSD a TOP 09.

Na vyslovení nedůvěry to bohatě postačí!

J. Urban 8.2.2013 10:14

Re: "Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

Jistě. Myslím, že právě na tom Zeman pracuje. Potřebuje jen oťukat půdu a zjistit, jakou vládu mu pak sněmovna spolkne. K tomu potřebuje mít hlavně čssd "k obrazu svému" - tedy vedenou lidmi jako Škromach, Hašek a pod. - a povolnou ke kolaboraci se SPOZ (ostatně k tomu by se dřív či později uvolil i Sobotka - který je fakt vtipný, když SPOZ odmítá - zatím! - s tím, že jsou to komunisté, když s KSČM socani vesele kolaborují kde to jen jde).

P. Pavlovský 8.2.2013 10:56

Re: "Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

Myslíte to tak, že by se  M. Z., na způsob praxe z I. republiky, obešel bez předčasných voleb?

Jistě, ústava to umožňuje: po pádu vlády může M. Z. pověřit předsedu nejsilnější strany, tedy ČSSD (to už v té chvíli nemusí být Sobotka), sestavením nové vlády.

Koalice ČSSD, KSČM a VV ale nemá dost poslanců, nehledě k tomu, že poslanci  ČSSD - příznivci J.Dienstbiera - by pro takovou vládu ruce nezvedli. A poslanci TOPky, kteří by předtím pomohli Nečasovu vládu povalit, také ne - oni ty předčasné volby potřebují víc než kdo jiný.

Proto mi vše ukazuje k tomu, že předčasné volby budou! Teprve po nich bude ve sněmovně klub SPOZ, posílený možná o Škromacha a spol.

Klíčová otázka je, jak dopadne volba nového předsedy ČSSD. J.Dienstbier bude muset jít do čelního střetu se Zemanovci. Sobotka mu moc nepomůže, je to slaboch. Bude mu stačit podpora Zaorálka a Špidly?

J. Urban 8.2.2013 14:47

Re: "Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

Řádné volby by měly být za necelý rok a půl. Toto období by se dalo rozdělit na období, kdy ještě bude fungovat Nečasova vláda, eventuelně nějak modifikovaná (modifikace všeho druhu nedělají Nečasovi problémy) a na zbytek období by právě už mohla fungovat nějaká buď úřednická vláda, nebo sice i "politická" vláda, ale na novém Zemanově půdorysu (předpokládám bez LIDEM a přinejmenším bez části ODS).

P. Čech 8.2.2013 18:25

Re: "Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

 Může jmenovat předsedou vlády kohokoliv  podle vlastního uvážení. Kohokoliv tedy i předsedu jiné strany, ale i nestraníka. Vláda nemusí padnout, může v ní být ponechán jeden současný ministr. Vláda padá jeko celek, tedy všichni ministři vč. předsedy vlády. Této situaci je možno se vyhnout. Ušetří se obrovské peníze, předčasné volby nejsou nutné. Zcela až na jednoho člena obměněná vláda ani nemusí žádat sněmovnu o důvěru. Přesně tak špatně je napsaná ústava a je možno toho využít. Jen je třeba mít k tomu odvahu. Pana Zemana po složení prezidentského slibu za toto nelze nikterak popotahovat, je z ústavy neodpovědný a o velezradu se nejedná. Docela se začínám přiklánět k tomu, že pan prof. Cepl přece jen do ústavy (ikdyž skrytě) prosadil jisté demokratické prvky, kterých si "bývalí" komunisté v komisi nevšimli. Jen je třeba jich využít.

P. Čech 8.2.2013 18:15

Re: "Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

To je sice také cesta, ale dlouhá a drahá. Odvoláním předsedy vlády se otevírá cesta k obměně vlády bez nutnosti předčasných voleb. Pan Zeman by však musel ihned po odvolání premiéra Nečase jmenovat jiného předsedu vlády, který by mu následující den přinesl návrh na odvolání ministrů, přičemž jednoho by musel ve vládě ponechat. Tedy nejednalo by se o demisi vlády. Nový předseda vlády by musel prezidentovi předložit návrh na jmenování členů vlády nových. Prezident tyto nové členy vlády následně jmenuje. Takto obměněná vláda vč. předsedy nemusí žádat o důvěru sněmovny. Toto všechno naše špatně  (a nebo dobře?)napsaná ústava připouští. Zde není pravdou, že prezident má málo pravomocí, má jich až moc, jen to chce mít odvahu tyto pravomoci využít. Zatím se k tomu žádný prezident už od roku 1948 neodvážil a to z vlastní zbabělosti.

T. Pansky 8.2.2013 5:16

Pokud by pan Zeman byl statotvorny prezident, tak se neobraci ...

... na nejake pravniky, jejichz nazor je to same jako hodit si korunou, ale obrati se primo na Ustavni soud Ceske republiky, ktery ma presne tohle v popisu prace.  Prave vyklad ustavy by mel byt jeho prioritni praci (ne delat praci, na kterou staci soudy okresniho formatu).  Bude pan Zeman statotvorny nebo ne???

P. Čech 8.2.2013 8:54

Re: Pokud by pan Zeman byl statotvorny prezident, tak se neobraci ...

Vykládat ústavu je třeba pouze v případě článků, které jsou nejednoznačné a nesrozumitelné. Čl.62, odst. a je však jasný a srozumitelný. jasnější ani být nemůže a netřeba jej jakkoliv vykládat.

T. Pansky 8.2.2013 16:07

Re: Pokud by pan Zeman byl statotvorny prezident, tak se neobraci ...

To, ze tomu rozumi vetsina lidi neznamena, ze prezident se na US nemuze obratit.  Jen rikam, ze misto vytvareni spekulaci a utraceni penez za pravnicke porady se prezidient muze obratit primo na US.  Tecka.

J. Vyhnalík 8.2.2013 16:21

Re: Pokud by pan Zeman byl statotvorny prezident, tak se neobraci ...

A to si myslíte, že se o tom s předsedou ÚS Pavlem Rychetským, nebavil?

ÚS na to má měsíce. Pavel Rychetský mu to řekl hned a vyjde to nastejno. Ústavu by to chtělo předělat tak jako tak, ale je otázkou, jestli je zrovna Pavel Rychetský, který se na vzniku té současné podílel, k tomu ta nejvhodnější osoba.

P. Čech 8.2.2013 18:05

Re: Pokud by pan Zeman byl statotvorny prezident, tak se neobraci ...

Ale ano, máte pravdu oba, Vy i pan Panský. Pravdu ovšem mám i já. Netřeba vůbec ÚS obtěžovat. Článek je jasný. To, že je nutno vypracovat ústavu novou je nad slunce jasněhší. Tak nejednoznačný právní dokumentm diletantsky zpracovaný jsem ještě nečetl. A že jsem jich byl nucen číst mnoho. Ústava má být jasná, jednoduchá, pokud možno krátká a hlavně jednoznačná tak, aby nepřipouštěla dva či více výkladů. Nejlepší ústava je taková, která nepotřebuje výklad žádný. A o tom to je.

L. Šarina 8.2.2013 0:40

QVO VADIS DOMINE? VÁDÍM NA HRAD a

pořád to samé, znova a znova ,tady se od sameťáku nevládne,tady zuří permanentní volební boj levice versus pravice a na vládnutí není čas.z poltických stran jsou státem placene holdingy a výtahy pro peníze,které jednou za  čtyři roky si nechjí posvětit od lidi navržené manažéry a říkají tomu politické strany a vláda.Ve sněmovně se za naše peníze hraje divadlo slovy Wericha, dividlo kde se člověk diví co člověk ještě může bez uzardění !No a k tomu přibude rozšafný prezident Jeliconového typu: "No podívejte se já vám NĚCO řeknu"......! Za rok navolená levicová fronta, staronové panoptikum v oranžočervené barvě se sociálním státem v havě a sprázdnou kasou v rukach. NIHIL NOVI SUB SOLE a dlouho nebude.

R. Langer 8.2.2013 9:14

Re: QVO VADIS DOMINE? VÁDÍM NA HRAD a

Tady nehoří žádný boj levice versus pravice, tady hoří boj samých zapráskaných levičáků ve spektru od sociálfašistů po bolševiky o to, kdo ukradne voličům nejvíc peněz a omezí je co nejvíce zákony, alby platili a drželi hubu a krok. Po žádné pravici tady není ani památky.

P. Čech 8.2.2013 10:00

Re: QVO VADIS DOMINE? VÁDÍM NA HRAD a

Přesně tak. A když už tady někdo začal s latinou, připojím se. CORRUPTISIMA REPUBLICA PLURIMAE LEGES.

L. Šarina 8.2.2013 14:13

Re: QVO VADIS DOMINE? VÁDÍM NA HRAD a

Máte pravdu,ale TERCIUM NON DATUR ET NOS MUTAMUR IN ILLS   :-((

V. Ondys 8.2.2013 10:41

:)))))))))))))))) Přerozdělovači daní všech zemí se už spojili

a teď už všechny čeká jenom RaJ na Zemi, který si starší našinci už prožili pod lidumilnými bodáky zbraní v rukou :))))) bratří! :)))))))))))) A to prej neexistuje dokonalej zločin!